Майчинството счетоводно - 98

• 45 235
  • 820
  •   1
Отговори
# 765
Здравейте! Бременна съм във втори месец, имам регистрирана фирма на мое име и съм самоосигуряващо лице. Съпругът ми е управител във фирмата. Въпросът ми е имам ли изобщо право на обезщетение за майчинство или трябва да прекратя трудова дейност, което за мен не е вариант? Мога ли да прехвърля майчинството на бащата или на свекърва ми и да не прекратявам трудовата дейност на фирмата.
Благодаря предварително! Бих попитала счетоводителката, но поне месец сме решили да не казваме още на никой за бременността ми.

# 766
A къде точно се регистрира бременност, че аз така и не разбрах? Във всеки амбулаторен лист пише "бременност", дори на частно. ЛЛ дори не разбра, че съм бременна. Болнични преди това и 45-дневния си ми издаде частният лекар, при който се следя.

Имах предвид как личния лекар да е уведомен за бременността ми като не се следя по здравна каса, цялата идея ми беше, че в частната клиника болничния струва 100-120 лв., които исках да избегна да плащам, затова се включих с такъв въпрос ако някой е имал подобни чудения.

# 767
  • София-Младост
Здравейте може да е малко глупав въпрос, но ако някой може да ми обясни. Днес ми дадоха този документ. А на него пише от 6 месечна възраст. Бебето е на 3м. Ще си взимам ли майчинство сега. Неможах да разбера
Да си го коригират. В заповед за отпуск, се пише винаги  основание за отпуск, а не възраст на детето.

# 768
Здравейте, по време на 11м неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г. Натрупва ли се платен отпуск за годината?

# 769
A къде точно се регистрира бременност, че аз така и не разбрах? Във всеки амбулаторен лист пише "бременност", дори на частно. ЛЛ дори не разбра, че съм бременна. Болнични преди това и 45-дневния си ми издаде частният лекар, при който се следя.

Имах предвид как личния лекар да е уведомен за бременността ми като не се следя по здравна каса, цялата идея ми беше, че в частната клиника болничния струва 100-120 лв., които исках да избегна да плащам, затова се включих с такъв въпрос ако някой е имал подобни чудения.

За първи път чувам такива суми за болнични. Аз дадох веднъж 30 и то този, който се водеше комисия. Пак частна болница. С амбулаторен лист при личния да докажете бременност и той да си ви пуска болнични дали няма да стане?

# 770
  • София
Здравейте, по време на 11м неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г. Натрупва ли се платен отпуск за годината?
Да, трупате платен отпуск по време на периода на неплатен за отглеждане на дете до 8 г.

# 771

За първи път чувам такива суми за болнични. Аз дадох веднъж 30 и то този, който се водеше комисия. Пак частна болница. С амбулаторен лист при личния да докажете бременност и той да си ви пуска болнични дали няма да стане?

И аз не бях чувала, но не се и бях интересувала.😄 Ще говоря с личната лекарка.

# 772
Къде и как можа да си сметна маичинството подадох докоментите миналият месец на 20 ти и още не съм взела и незнам къдее да проверя да ли няма проблем

# 773
Да, трупате платен отпуск по време на периода на неплатен за отглеждане на дете до 8 г.

Благодаря!

# 774
  • София-Младост
Къде и как можа да си сметна маичинството подадох докоментите миналият месец на 20 ти и още не съм взела и незнам къдее да проверя да ли няма проблем
С ПИК в сайта на НОИ.

# 775
С ПИК в сайта на НОИ.
Пробвах иска ми дата на термин или дата на начало на майчинство въвеждам не става

# 776
Здравейте,как се подават документи за еднократна помощ след раждане

# 777
С ПИК в сайта на НОИ.
Пробвах иска ми дата на термин или дата на начало на майчинство въвеждам не става

В справка за подадени документи и изплатени обезщетения по ДОО. Другото е прогнозно изчисление. До 10м след началото на 45 дневния абсурд да Ви пусне там, пък и е безсмислено защото то вече е тръгнало да тече и каквото и да излезе там няма да е това, което е.

Ето тук:

https://reps.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 14:37 от MintyMohito

# 778
Здравейте имам следния казус

Аз съм в отпуск по майчинство и този месец ми изтече първата година. През първата година взимах максималното майчинство, тъй като 2 години назад съм осигурявана на максималния осигурителен доход.
Преди 2 дни разбрах, че отново съм бременна Simple Smile
И въпросът ми е следният:
Да си прекратя ли майчинството и да се върна на работа докато съм бременна (продължават да ме осигуряват на максимума) или да си остана в майчинство, доколкото разбирам се взима същото като за първото дете?

Кое мислите че ще е по-благоприятно от финансова гледна точка?

Втори въпрос:

Второто майчинство ще започне да тече 3 месеца преди да е изтекло първото. Какво се случва с първото? Ще продължи ли да се изплаща? Мога ли да го прехвърля на майка ми например?

Благодаря предварително за отговорите ви

# 779
  • Пловдив
Здравейте! Имам следния въпрос-собственик и управител на ЕООД съм, без назначени други лица. Сама си подавам в НОИ болничните и в НАП декл. 1, в продължителен болничен за общо заболяване от м. 01 с 5 дни прекъсване през м.03. На 11.08 ще изляза в 45 дневния за бременност и раждане и болничните ще се слеят. От кой момент следва да назнача управител и да нямам проблем с обезщетенията-135 дни, до 410 дни и майчинството до 2 г възраст?

Общи условия

Активация на акаунт