Работа, CV-та, HR-и, съвети - 92

• 44 170
  • 924
  •   1
Отговори
# 735
  • София
И за мен местоположението на офиса е ключово.
Преди години, фирма беше стъпила на българския пазар и ми предлагаха да кандидатсватм при тях. Това, с което се опитаха да ме привлекат ме отказа на минутата: офис в зеленина и чист въздух (оказа се в Божурище) и 6 месеца обучение извън България. Бяха шокирани, защото за мен щеше да е пътуване по 2 часа в посока, с кола, а с 3 годишно дете тогава 6 месеца обучение извън България беше повече от абсурдно. 5-6 пъти ми звъняха да ме питат дали случайно не съм размислила, че много добре съм им пасвала на профила, но парите не са всичко.

Тук, обаче, има и един друг аспект. Какво искам да постигна - ако работа с неудобна локация би ми отворила врати за постигането на някаква малко по-дългосрочна цел - то вероятно бих претеглила плюсове и минуси и бих приела (особено ако все още нямам семейни ангажименти) с ясната мисъл, че е за постигане на по-дългосрочна цел от типа - стаж в компанията X би ми гарантирал поне покана за интервю в компанията Y. Разбира се, това са сметки без кръчмар, може да се окаже, че всичко е било напразно и затова и внимателно трябва да се обмислят евнтуалните рискове.

Аз се радвам на бременните чисто човешки. Да, определено когато бременна колежка излезе в отпуск по майчинство, то ми отваря работа да намеря заместник, да го обуча и да го интегрирам във вече сработения екип. Обаче никоя дама досега не се е опитала да клинчи и да ни работи като компания. Ако се случи - ще го мисля. Като човек ще продължа да се радвам, но като мениджър е важно и посланието към останалите. И не, не става изобщо дума за лицемерие, а каквото повикало - такова се обадило. Simple Smile

# 736
Дълго време работех в центъра и всичко ми беше на пешеходно разстояние - често съм се прибирала пеш и съм ходила до офиса пеш. Но получих предложение от фирма, която беше доста далече и единственият начин за пътуване беше личен автомобил, какъвто з не ползвах или трамвай - поне беше без прекачване. Приех го и работих там около две години - най-краткото ми пребиваване в компания. Но въпреки пътуването, този период за мен беше много важен - надградих контакти, които вече имах и създадох ключови нови, работих по проекти, които ми дадоха мащаб и много опит, както и си вдигнах сериозно дохода. След тези две години получих предложение от компания, разположена на супер комуникативно място. Е, приех го с голямо удоволствие, тъй като и финансовата база, която договорих беше още по-добра заради нивото, което вече бях стигнала, а опитът ми директно ми донесе синиър позиция.
Неприятно ми беше цялото това пътуване, факт. Но нямах деца и ползвах цялото време в трамвая да чета - сигурно прочетох една библиотека книги, които много ми помогнаха във формирането на възгледи и ценности, както и професионални качества.

Много харесвам една реч на Стив Джобс, която много хора първоначално изкритикуваха заради начина, по който завършва. Но в нея той казва, че когато поглеждаме назад виждаме как отделните точки от живота ни се свързват по логичен начин и водят до това, което сме в момента. И ни дава увереност, че нещата, които сега правим или искаме да започнем, също са част от това свързване. Затова смятам, че човек трябва да претегля плюсове и минуси и да не се ръководи само от временно неудобство при взимане на решение, а да гледа голямата картина и възможностите, които се отварят.

# 737
Нещата са много различни, когато имаш дете/ца.
Преди да се роди детето съм работила до 18 ч., после тепърва се срещам с приятели, обикаляме по центъра или си върша някаква работа. Пътувах с ГТ, четях, слушах музика, не бързах....
Сега работното време и местоположението са ми с голяма важност. Хем вече е доста самостоятелен......

# 738
Нашата фирма смени офиса преди известно време. Новото място бих казала е на м*йната си. Няма удобен транспорт за мен, но поне не би трябвало да пътувам 100 часа. Фирмата е хубава, стабилна, не искам да се махам и се радвам, че има почти постоянен home office. Ако трябваше да ходя на място всеки ден, не знам какво щях да правя. То аз още не съм се върнала, де, но съм ходила до офиса няколко пъти.

# 739
Е, за няколко пъти месечно, се ядва дори и да не е с удобна локация. Супер си е хоумофис, но вече рядко е опция. При нас беше, докато беше ковида, после отпадна за всички. И то заради няколко индивида, които все се скатаваха.

# 740
При нас повечето екипи (включително и моят) подобриха резултатите си по време на пандемията. Още не са решили да намалят драстично хоум офиса, дано и не решат, пък и няма смисъл.

# 741
  • София
Фирмата на мъжа ми пък изобщо нямат физически офис, което понякога се явява проблем като например сега, когато вече 4 ден сме без интернет. Grinning

# 742
А административно как се случват нещата? Ако трябва да взимат ваучери, документи, ако са точно започващи или напускащи?

# 743
  • на последния етаж
А административно как се случват нещата? Ако трябва да взимат ваучери, документи, ако са точно започващи или напускащи?
По куриер.

# 744
Интересно ми е какво правите, за да не паднете от два стола на земята.
До края на утрешния ден трябва да дам отговор за една позиция, която не ми е съвсем на сърце, но пък в момента не работя, иска ми се вече да почвам, парите са добри.  В сряда сутрин обаче ми предстои второ интервю за по-желана позиция,  вероятно с по-ниска заплата, но пък по-добро местоположение и възможност за развитие. Реално трябва утре да приема, за да не изпусна възможността и да отложа срещата за окончателно подписване, докато не получа отговор от 2рото място, друг полезен ход нямам, а този ме кара да се чувствам гадно.

# 745
Така направи, ако не можеш да отложиш отговора за по-късно.

# 746
  • SF
На два пъти бях в такава ситуация. Направих избор, от който сега не съм доволна. Нямаше как да отлагам повече отговора си и им отказах.

# 747
  • Somewhere far away
много тъпа ситуация , когато не дават поне малко време човек да си помисли.

# 748
Зависи кога е стартовата дата и подписването на договора. Обикновено фирмите имат и резервен кандидат, ако с първоначално одобрения нещо не с получи.
При интервюто с другата фирма ще трябва да получиш обаче бърз отговор - ако аз видя, че сме се харесали директно бих ги питала дали да очаквам и кога предложение, тъй като имам още едно. Ако не е някаква голяма фирма с тромави процедури, нее вярвам да те бавят много.
Обаче да, винаги има риск от два стола на земята. Няма как - или го поемаш, или не.

# 749
Зависи колко то е важно място 2 и колко можеш да си нахална...
Приемаш място 1. Казваш, че можеш да започнеш след 2-3 седмици.
От място 2 ти дават по-добро предложение, обявяваш на място 1, че вече не можеш да започнеш при тях и не започваш..
Във фирмата, в която работя, постоянно се явяват такива индивиди за какви ли не позиции.  Уж почват, ама не идват... Няма да им е сефте най-вероятно. В началото ми беше странно, ама явно не е нещо необичайно.
И във форума има теми по темата.
Ти си прецени...

Общи условия

Активация на акаунт