Кандидатстване с рисуване след 7 клас - тема 11

• 31 042
  • 743
  •   1
Отговори
# 705
Както предполагах, по-малкият брой кандидати е довел до спад в баловете.

Най-ниските оценки, които ще влязат със сигурност са 4,91 (миналата година прогнозният най-нисък бал беше 5,33).

Ако има обаче деца, които не са писали всички паралелки, както и ако има надпланови, е много вероятно да паднат до оценка 4,83 още на първо класиране.

Да се надяваме, че има зарадвани форумски деца.

# 706
  • СОФИЯ
Записахме се в НУИИ днес. Освобожадавме 1 място в рекламната графика в НГПИ. Честито на всички приети, късмет на чакащите, стискам палци...Ваканцията вече започна за нас:tada:

# 707
В НПГПФ резултатите от класирането ще бъдат обявени до 12/07. Те бъзикат ли се?! Тогава излиза и на МОН

# 708
Цитат на:  link=topic=1642040.msg48254080#msg48254080 date=1720118300
подкрепям критичното мислене и харесвам да има различни гледни точки, за сведение тази година при ДЗИ по БЕЛ въпросното МОН-ско 51-во води по среден успех училищата към МК, съответно: 51СУ 5.08, НУИИ 4.92, НГПИ 4.74, НПГПФ 4.65

Искам да сложа своите пет стотинки по този повод. Детето ми е от много години в училище към МК ( при нас има такова от 1 клас ) и имам цялостен поглед върху системата.

Средният успех на училищата към МК  е по-нисък по сравнение с някои Монски в гимназиалния курс по няколко причини.
1. Първата се корени в  това което обсъждахме на последните страници  - програмата на училищата към МК е много разнообразна и като предмети и като часове. И има много работа по специалните предмети, която се върши у дома.  Никой не го интересува че дете е в понеделник от 11:00 - до 18:00, вторник от 7:30 до 16:00 и сряда от 9:50 до 17:40. То трябва и да се подготви за следващия ден в някакво останало време и по специалните и по общообразователните предмети. А "свободното време" не е много , нали се вижда? Примерно, децата имат два часа седмично графика, но имат толкова проекта колкото и по живопис. Имат два часа перспектива , в останалото време рисуват работа по перспектива у дома и т.н. Смята се за норма, че детето работи и в къщи и за два часа показва и консултира какво е направило, но работи малко. Времето за учене заради всичко това се ограничава. Трябва силна мотивация детето да "изкрои" такова.
2. Втората причина е че голяма част от децата след 7 клас в училища по МК не желаят да се занимават с общообразователните предмети. А в училищата към МК никой не ходи след тях да ги убеждава (И по общообразователните и по специалните предмети). Училището е тип демократично училище - искаш да учиш - учиш, искаш да рисуваш - рисуваш, не искаш нищо да правиш- караш с тройки. Никой няма да те оставя да повтаряш но и не тича след теб. Ако искаш да учиш просто намираш време.

Конкретика. Моичкият тази г. има бал на нво-бел 10 клас над средния  по нво-бел за СМГ Сф и нво-мат бал - по-висок от средния бал на нашата градска елитна езикова гимназия. На родителската среща госпожите от училището казаха че ще отделят допълнителен час подготовка за НВО. Всички деца са добре дошли, но всъщност ходиха само 3-5 човека.  Това пояснява, защо средния бал на НВО 10 клас на училищата към МК е нисък. Средния успех по общообразователните предмети не може да е представителна извадка.  Би трябвало да бъдат сравнявани "творческите" им а не академичните успехи но това е невъзможно. Няма мерило.  

Искам да кажа че много неща се изписаха на последните страници, но това са "спекулации" с темата. Като не си бил в системата, като не можеш да обхванеш всичко в пълнота по всички направления целия процес и творчески и академичен. Всякакви сравнения кой какъв среден успех имал, пък колко рисувал, пък 6 часа или 8 часа - са несъстоятелни, защото не може да бъде направено сравнение.

Последна редакция: сб, 06 юли 2024, 12:58 от _re_ge

# 709
  • Къде ли не
Re_ ge, както се казва круши с ябълки не могат да се сравняват! Има достатъчно информация за всяко от училищата и всеки може да избере най - подходящото за него и детето!

# 710
Много интересна полемика МК срещу МОН се заформи. Мисля, че споделените мнения и от двете страни са полезни за всички заинтересовани да направят най-добрия избор.

Моето момиче е прието и в 3-те софийски училища към МК, но тя категорично си иска художествената, където и оценката и беше най-висока (5.45), вероятно защото беше най-мотивирана, и днес се записа 8клас в НУИИ.

Така, че бройте, че се освобождават местата и в Св.Лука (5.20) и Фотографията (5.00) в класирането.

Предлагам майките на приетите и записани в НУИИ да си направим отделна група. Който желае може да ми пише на лично да се запознаем и разменим контакти.

# 711
  • софия
Много интересна полемика МК срещу МОН се заформи. Мисля, че споделените мнения и от двете страни са полезни за всички заинтересовани да направят най-добрия избор.

Моето момиче е прието и в 3-те софийски училища към МК, но тя категорично си иска художествената, където и оценката и беше най-висока (5.45), вероятно защото беше най-мотивирана, и днес се записа 8клас в НУИИ.

Така, че бройте, че се освобождават местата и в Св.Лука (5.20) и Фотографията (5.00) в класирането.

Предлагам майките на приетите и записани в НУИИ да си направим отделна група. Който желае може да ми пише на лично да се запознаем и разменим контакти.

Браво! Страхотен успех! Явно детето е наистина много талантливо. Пздравления и и пожелавам да се радва на прекрасен клас, вдъхновени училищни години и щастие в рисуването!

Стискам палци на очаващите второ класиране! сигурна съм, че всички ще си намерят място!

Друга група или тема?

Между другото, да разбуня духовете (отново) - попитах преди няколко страници, но може би остана незабелязано покрай изкараните резултати.
Ходихте ли да видите работите на децата си? Къде какво ви обясниха? Мислите ли, че е различно от училище до училище?

Последна редакция: сб, 06 юли 2024, 10:09 от Амели

# 712
Ние не ходихме... Моята отказа Confused

# 713
Аз ходих в нуии. Казаха, че всъщност работата на детето е съвсем добра и е могло да получи по-висока оценка. Няма грешки, само някакви детайли. Жената даже се учуди на оценката.

# 714
Хайде и аз с въпрос, за който знам, че е отговарян няколко пъти, обаче не мога да го изровя... За което моля да ме извините предварително.
Как става приравняването на оценка от издържан изпит към училище от МК към МОН-ска? За да си излезе после в профила на детето и да можем да пишем и някои училища с ПС по ИИ?

# 715
  • Ланкър, планините Овнерог
МК няма нищо общо с МОН-ското кандидатстване. МК не излиза в профила.
Ако въобще правилно съм разбрала въпроса.

# 716
МК няма нищо общо с МОН-ското кандидатстване. МК не излиза в профила.
Ако въобще правилно съм разбрала въпроса.

Знам, че не излиза, но не това питах Relaxed Питах следното - моята е изкарала изпит към МК. Какъв начин има тази оценка да се преобразува в точки, за да може да влезе в профила й вместо оценка от ПС по ИИ (който не е карала)... Мисля, че четох по-назад, че може, но не мога да намеря поста.
Предполагам, че трябва да отида до съответното училище към МК, което да ми издаде служебна бележка (или нещо подобно) с оценката и после - да подам в РУО/МОН, които да пресметнат и да въведат? Или хич не може?

# 717
  • София
По наше време не можеше да се използва оценката от МК за кандидатстване към МОН. Но и аз имам някакви спомени, че последните години направиха някакви промени и вече може. Но как става, не знам.

# 718
  • Върху лъчите на Слънцето.
От "НАРЕДБА № 10 ОТ 1 СЕПТЕМВРИ 2016 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТИТЕ В УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

В сила от 01.09.2016 г."

Най-добре да се обадите в училището, за което мислите, и да попитате къде се носи тази служебна бележка.

# 719
От "НАРЕДБА № 10 ОТ 1 СЕПТЕМВРИ 2016 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТИТЕ В УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

В сила от 01.09.2016 г."

Най-добре да се обадите в училището, за което мислите, и да попитате къде се носи тази служебна бележка.

Благодаря, Странна птица! Точно това търсех.

Общи условия

Активация на акаунт