Кандидатстване с рисуване след 7 клас - тема 11

• 31 011
  • 743
  •   1
Отговори
# 720
  • Once there was a Hushpuppy...
Аз ходих в нуии. Казаха, че всъщност работата на детето е съвсем добра и е могло да получи по-висока оценка. Няма грешки, само някакви детайли. Жената даже се учуди на оценката.

Те там са много учудени и театрални!
За двете ни ходения миналата година говориха доста различни неща. Отделно, че комисия не се публикува никъде... Ама, да не захващам, че ме хваща яд. "Този бил, онзи бил, Петкан, Драган оценили, ама така, ама иначе...."

# 721
Че членовете на комисията са анонимни е обяснимо, за да има независимост и да не се упражнява въздействие върху оценяващите. Дъщеря ми пожела да си види работата в НУИИ и в деня на записване поискахме и преглед на работата й. Възхитена бях, дадоха много обективна и мотивирана обосновка защо оценката не е пълно 6, а 5.45. Детето е абсолютно съгласно с коментарите и доводите.

# 722
  • софия
Че членовете на комисията са анонимни е обяснимо, за да има независимост и да не се упражнява въздействие върху оценяващите. Дъщеря ми пожела да си види работата в НУИИ и в деня на записване поискахме и преглед на работата й. Възхитена бях, дадоха много обективна и мотивирана обосновка защо оценката не е пълно 6, а 5.45. Детето е абсолютно съгласно с коментарите и доводите.

Не се бях замисляла верно за вашия случай… и защо са и взели 55 стотни?

# 723

Не се бях замисляла верно за вашия случай… и защо са и взели 55 стотни?

Трябвало е да придаде по-силен метален вид на металната кофичка, можела е да засили контраста.

# 724
Вероятно старите хора в темата помнят казуса с моето дете, на "прегледа на работата" и как госпожите не могат да обяснят защо е взет цял бал. Че композицията изглежда на рисунката куцо и отвратително -  изглежда, но детето ми не носи вина че някой е решил да слага кандидати в позиция на 90 градуса от постановката,  при която всички предмети се крият един зад друг. Понеже беше приет все пак, нямаше наложителна нужда да аргументират тази оценка. Наясно съм че ако не беше приет нямаше да можем да докажем че е ощетен, но така стоят нещата с изкуството...винаги, винаги може да бъде отправена критика, винаги може да се намери нещо за което да се захванат и то напълно аргументирано.

Последна редакция: сб, 06 юли 2024, 21:02 от _re_ge

# 725
Аз пък не се ядосвам. Приемам го като знак, защото тя предпочиташе нгпи, но ние с баща й натискахме за нуии. Господ си знае работата, нищо не ми е на всяка цена. Сега е много доволна.
Жената, с която говорихме, дълго се чуди защо е взето толкова много от оценката, вероятно очакваше да се разправяме, но аз вече бях решила и просто исках да видя дали наистина се е издънила или не.

# 726
  • софия
Не съм съгласна. Смятам, че когато става въпрос за “състезание” каквото е един приемен изпит, нещата трябва да са много ясни, много внимателно обмислени за да не се допускат спорни въпроси и най-вече за да се осигури правото на всеки за равни условия на представяне. Пък после каквото сабя покаже. Но да кажеш на един ученик, който е рисувал на чин със съседче на същия чин, което съседче работи бурно и темпераментно и на практика пречи на същия този ученик, че не е било затруднено и нвма значение и че не е ощетен когато другите в стаята са рисували самостоятелно и свободно  на статив, за мен е напълно нагло, безпардонно и арогантно!

Гиспод може и да си знае работата, но на първо място служителите трябва да свършат добре своята.

# 727
Не знам за какво говорите? Явно съм изпуснала нещо.

# 728
  • Once there was a Hushpuppy...

Без да влизам в спорове, на нас ни показаха само работи с 2ка и нито една около нашата оценка, за да сравним грешките. Не желая повече да обяснявам, беше одисея.
Вашето добро и доволно мнение не обхваща отношението към всички, това искам да кажа.

П.п. няма такова нещо, като анонимна комисия. Казвам Ви го опит в системата на образованието.

# 729
Мислех много да пиша но няма да пиша, не искам да си го причинявам. Нито комисията е анонимна нито творбите са анонимни. Влизат тези, които трябва да влязат и за останалите места надпреварата е жестока. На изпита моето го бяха порязали макс,  но пак не можаха да го хлъзнат повече. Голям борец излезе. Влезе с последен бал от класа но влезе.

Последна редакция: сб, 06 юли 2024, 21:02 от _re_ge

# 730
  • софия
Не знам за какво говорите? Явно съм изпуснала нещо.
Говоря за това че на изпита в едно от трите училища част от децата рисуват на статив, други на чин по двамата.
Най-обикновения въпрос е:
Това честно ли е?

Аз знам, че има много хора, които си плюят в пазвата и казват-“мен това не ме засяга” или “бе сигурно не е вярно”, но заравянето в пясъка никога не е било от полза за никого.

Същото важи между другото и за друго училище, където част от участниците са рисували от трети-четвърти ред…..
Тук дори почвам да заеквам в обясненията колко е зле и защо организацията

# 731
  • Къде ли не
Колкото и да се централизират изпитите за прием, в крайна сметка има механизми за прием на деца, които не са си го извоювали с труд и талант в училищата към МОН. Какво остава за тези с локални изпити, които могат да се нарекат субективни!
Аз съм полагала изпит по рисуване във формата на училищата към МК. Композицията беше поставена на масичка до прозорците. Аз бях на първия чин към вратата. Еми много ме затрудни това. Обаче пък всички бяхме на чинове.
Не честно да има различни материални условия за част от децата!

# 732
Понеже не мога да редактирам предния си пост за 3 СУ, слагам тук едно видео от преподавателят по фотография на дъщеря ми
https://www.facebook.com/share/v/8ZzEewXwTxgVZpxp/

Много благодаря!

# 733
От днес вървят записванията след първо класиране в НГПИ.
Използвам повода да напомня на всички заинтересовани, че за да участват във второ класиране, трябва да се подаде заявление.
А тези, които са приети там не по първо желание, имат две опции.
1. Записват в специалността, в която са приети И подават заявление за второ класиране, което означава, че може да се придвижат напред по желанията си, но без да губят мястото, на което са приети.
2 Не се записват и само подават заявление за второ класиране, което означава, че губят мястото, на което са приети и се състезават само за по-предните си желания.

А темата с изпитите и начина на оценяване я дъвкахме доста миналата година. Не мисля, че тази година ще стигнем до по-различни прозрения. А това, което видях при разглеждането на работите на моето дете, беше, че никой не можеше да каже с точност къде какви части от оценката са взети, а просто се коментираха различните грешки. В нашия конкретен случай оценката в НУИИ беше обосновано по-ниска от тази в НГПИ, имайки предвид направените грешки, ама защо конкретно финалната оценка е била точно такава, а не с 5-10-20-50 стотни нагоре или надолу никой не казва.

# 734
Дали има някоя майка с кандидатетващо дете в училището по каменоделство в Кунино? За съжаление, въпреки, че не са минали всички класирания резултатът му не е много добър и шансовете за прием са малки. Та интересувам се дали има други родители, които са се насичили на там, дали имате отзиви?

Общи условия

Активация на акаунт