Трудно проговаряне - тема 27

• 46 262
  • 496
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте, момичета!
Искам да дам малко отчет за близнаците ми ,на 2,3г и малко идеи за игри  , дано ме помните Heart
Момчето започна да се опитва да казва доста думи , неправилно , но все повече му се разбира , днес като хапна , отиде на мивката сам и каза ,,мия цете,, (мия ръцете) , та много се зарадвах и реших да ви споделя игри ,които правихме тези дни.  Някой са по развиващи , други може би повече за забавление, не знам , не съм специалист.
 Не знам как се скрива текст, извинявайте ,ще е дълго.
1. С първата игра учим цветове.

Това са клечки за сладолед от Тему
 https://share.temu.com/FeNEuwpC9PA
И кора за яйца, редят клечките по цветове.

2. Втората игра пак има цветове и форми

Нарисувай фигури от дървения конструктор и трябваше да ги търсят по цвят и форма и да поставят фигурата върху рисунката.
Такъв е конструктора

3. Следващата игра , е игра на въшки, може би някой от вас са играли като деца.

Свързват се еднакви фигури една с друга, честно казано свързването с маркер не ми се получи, защото решиха да драскат . Явно е за по напреднали, но след като видях че с маркер не става, започнахме да ги свързваме с пръстче (мисловна линия) , така го схванаха .

4. Следващата игра ме е срам да покажа , много грозна рисунка Joy не ми се отдава , съжалявам...

Свързваме голяма ваза с голямо цвете и малка ваза с малко цвете . Това е за учене малко и голямо.  Пак го правихме с пръстче, а не с маркер.

5. Следващата , пак има цветове и форми .

В коя ,,кутия,, трябва да приберем червената къща/оранжевия триъгълник/синьото сърце?  Пак за по напреднали ,може да свързват с маркер , ние продъжихме със свързване с пръстче.

6. Пак цветове

Клечките от Тему и ги сортират пак по цвят , децата помогнаха с рисуването тук, като аз им държах ръката.

7. Следващата игра е ,,облак от памук,,
Картон , изрязах облак на него и залепих тиксо , децата направиха топки от памук и ги лепиха на тиксото.

8. https://www.facebook.com/share/v/15dsiNaj6f/
Тази игра е следващата , тя се хареса много! Трябваше да я сложа на 1во място!
Сложих думи, които момчето казва и такива , които не казва, толкова беше ентусиазиран, че каза всички думи , та с нея добавихме няколко нови, много хубава игра за по активни деца. Нямам такава дъска , за това просто нарисувах неща на листове и залепих на гардероба.

9.
 Тази игра също я направих , с кутия за обувки , лъжичка от адаптирано мляко и булгур, децата се правеха ,че лъжицата е самолет и влиза в устата на бебето , казвахме че една хапка е за баба , една за мама , една за вуйчо и така за цялата фамилия , питах постоянно ,, тази хапка за кой е ? ,, и така пак изкарах някаква реч .

10. Въпреки, че вече е малко късно за есенни листа , успяхме да съберем малко зад блока , боядисаха ги и ги отпечатаха на хартия

След това и ръцете си наклепаха , та и ръце отпечатвахме.

11.
Това са различни капачки , мъжа ми залепи със силикон ,отвиват и завиват. За финна моторика.

12. Това съм подготвила за утре

Да забиват клечки за уши.

Това е за сега! Ако и вие правите , подобни неща , моля споделете идеи Heart
И ще ми е интересно да кажете , според вас на прав път ли съм с такъв тип игри, децата ги харесват , игри изненада им казваме и ,,изненада,, също стана нова дума в речника ! Повечето сте по напред с материала, дадохте ми прекрасни съвети! Полезни ли са за говора и развитието, според вас?

Последна редакция: нд, 08 дек 2024, 03:16 от Lizi:) :)

# 166
  • Варна
Много са полезни. Давайте и игри за пресичане на срединната линия на тялото и не непременно само свързани с ръцете,а дори да наредите неща по земята на зиг-заг и дето да стъпва на нещото в ляво  с десен а на нещото е дясно с ляв крак .Обикновено става с помощ. Вижте този канал, например :
https://www.instagram.com/isensory_?igsh=MTR6dXY0Y2tmZXd5
Развиване на грубата моторика-дърпане,бутане,също е от голямо развитие за речта.

# 167
Е, Lizi, браво, няма как да не си на прав път, след като децата ти се забавляват и напредват, какво по-хубаво от това! Ще ти напиша още няколко занимания и игри, за които се сетих:
1. Предлози: в, на, до, пред, зад, около и т.н., показвах карти или изображения за онагледяване, после я карах да поставя предмети: ,,Сложи топката под/пред/зад стола", ,,сложи зайчето в кутията, шкафа и т.н.; Ако не могат, го правиш заедно с тях.
2. Обогатяване на активния и пасивния речник по теми (плодове, зеленчуци, животни, дрехи, превозни средства, предмети от бита и т.н.). И момичета във форума, и логопедката ме посъветваха да учим думите, групирани по теми, първо в книжки, брошури, с пъзели за вгнездяване, после с пластмасови, гумени или плюшени играчки и накрая истински;
3. Игри тип ,,команда", ,,Прави като мен" или ,,Мама каза...", много ги обичаше, играехме и навън, и вкъщи, полезни са за научаване на глаголите и не само: ,,Ходи бавно, ходи на пръсти, клекни, скачай като зайче, застани на един крак, тичай до пейката, танцувай, пей, пипни си носа, хвани си ушите, прегърни ме, целуни ме и каквото се сетите; Хващане и хвърляне на топка, дай/вземи!
4. Поздрави, име, години, разликата между ден и нощ (Навън е тъмно, нощ е, време е за сън. Навън е светло, ден е, време е за игра);
5. Игри наужким, ролеви игри: да нахранят бебе, да го гушнат и приспят, излекуват, запознанство (куклен театър, мечо идва на чай и пита детето как се казва, на колко е години, как се казва мама, после идва зайчето и пак се повтаря същото).

# 168
Нещо по обучението на цветове (НО не само, ще го ползвам като пример а вие ще доразвиете моите мисли) искам да напиша, защото няколко пъти се случваше да убеждавам майка в противното на това което тя твърдо смята- че детето е усвоило някакво умения като всъщност това е заблуда.

ТРябва да започна с два основоположни принципа при обучението на деца и те са
1. Получавате като резултат именно това, на което обучавате децата и затова трябва да разбирате какво правите.
2. Едно умение не се смята за усвоено когато се прави само вкъщи с мама или само в часа с логопеда. За да усвоено едно умение трябва да се демонстрира в 8 от 10 опита, с трима различни независими възрастни, в три различни, но  контекстуални ситуации.

Давам пример. Майка твърди че детето познава цветовете. На въпросът ми как разбира, тя  ми праща клипче в което детето има музикална играчка с различни клавиши. Клавишите са различни по цвят и по форма ( геометрична) и пеят различна мелодия. МАйката дава на детето команда "Натисни синьото!" , детето натиска синьото копче и се чува някаква определена музика. Казвам на майката - детето е обучено на намира съответствие,  на но не на цвят. МАйката не вярва. Казвам й да събере 4 различни цвята напълно еднакви сламки да го сложи пред детето. После да му даде команда : "Дай синьо". Детето посяга към бялото, после към червеното - гледа майка си за подсказка. Мисля че примерът е красноречив. МАйката е обучила детето на това което е тренирала и то е съотвествие. Детето не разбира цвета - то разбира под "синьо" бутон с дадена форма на дадено място в играчката и с дадена мелодия. Но не и че бутона е със син цвят.

Обучението на детето на цвят трябва да става когато говорим именно и само за цвят като очевиден признак на напълно еднакви предмети. В началото те трябва да бъдат "присъединявани/разсортирвани " към мостра ( която е същия предмет със същия цвят) и паралелно назовавани. Така детето ще свързва по очевиден признак "Цвят" на предмет, различаващ се единствено и само по цвят в някакво множество предмети. Мострата не трябва да бъде статична. Примерно лист, на който да са залепени някакви мостри с цветове. Това е така, защото статичното положението на мострите може да формира някаква незабележима за родителя подсказка у детето. Примерно когато мама казва червено трябва да слагам върху крайното кръгче. Ако казва синьо върху средното, когато казва бяло върху това кръче дето има криво крайче и т.н, вариантите за подсказки са много. Само разбърквайки мострите всеки път ако детето в 8 от 10 случая сортира по правилния цвят може да се смята че то разбира цвета в една контекстуална ситуация . Когато детето започне да демонстрира умения за разпознаване по цвят с друг възрастен в друга обстановка  ( примерно ДГ ) се покрива второто изискване. Когато детето е навън примерно с трети възрастен и на въпроса - къде е червено ( не назовавате предмета който е червен - примерно кола или автобус) ви покаже нещо червено в 8 от 10 случа умението да се разграничава червеното или други цветове ако и те са били усвоявани паралелно се счита за усвоено.

В момента при снимките на  Лизи не съм в състояние да коментирам дали усвояването на цветовете е постигнато, но с тази "статична" мостра и този тип на упражнение - би могло да има съмнение в това. На мен ми изглежда детето да учи съответствие - постави това към същото (изглеждащо). Възможно е детето да усвои цвят паралелно , но е възможно и да не успее, заради различните признаци при различни предмети ( пръчка и кутия) . За да подбираш едно към друго ( с някакъв общ признак) не е необходимо да запомниш признака какво име носи. Когато в случая , когато се назовава със синьо,  ние не знаем детето какво възприема като синьо :
пръчката =синьо,
мястото с дупката =синьо и т.н.

Моля да не бъде възприемано като критика. Играта е чудесна, но отново казвам че е двусмислена.

Последна редакция: пн, 09 дек 2024, 16:18 от _re_ge

# 169
Нямам представа , честно казано до каква степен са разбрани цветовете, по никакъв начин не го приемам за критика . Момчето определено не е усвоило цветовете. Момичето мисля че ги е усвоило . Казва дрехите какъв цвят са, коли, листа и общо взето ,неща на вън, в книжките страниците какъв цвят са, дори без да я питам , пример от днес
-коя блуза искаш тази или тази?
- червената блуза ,мамо
- а другата , какъв цвят е ?
- розова
До сега не съм я питала , за цветове на блузи, само на дядо и , каква е блузата веднъж.

но не съм тествала , друг човек да я пита. Момчето не ги е запомнило със сигурност, като цяло му е трудно и да ги изговори , освен синьо, съгласните букви са му трудни. Той просто търси съответствие според мен , уцелва ги , повечето първо оставям да видя какво ще направят без да обяснявам , просто знае какво да направи , след това обяснявам  иначе ,всичките сме ги играли по веднъж , не ги повтарям, за да не ги наизустяват по някакъв начин .
Водих момчето на логопед , 3 месеца не сме ходили и тя потвърди,че съгласните липсват ,но и е отговорил на всичко, което е питала . Играли са на игра с животни , после на кухня и са правили масаж на челюстта с ел четка. Но останах малко разочарована , че не ми даде нищо за ,,домашно,,, ще видим следващия път. За сега само момчето ще ходи , според логопедката момичето няма нужда. Честно казано ми се искаше и тя да ходи, все нещо ще научи , но каквото такова.

Последна редакция: пн, 09 дек 2024, 18:19 от Lizi:) :)

# 170
Навремето моето дете научи бързо и лесно да познава цветовете, без да може да ги изговаря още дълго време. По онова време нямах сушилня и простирах дрехите. Аз и давах задачки да ми дава синя, зелена, червена, бяла, жълта щипка от една кутия.

# 171
Дайте идеи за литература  за пресичане на средината линия? Снабдих се с няколкоко книжки от поредицата Монтесори вкъщи.
Също така издирвам >Развитие на вниманието и паметта на вашето дете<, автори Игор Матюгин, Татяна Аскоченская, Ирина Бонк. Sunglasses

# 172
Дайте идеи за литература  за пресичане на средината линия? Снабдих се с няколкоко книжки от поредицата Монтесори вкъщи.
Също така издирвам >Развитие на вниманието и паметта на вашето дете<, автори Игор Матюгин, Татяна Аскоченская, Ирина Бонк. Sunglasses

Класика в тази област (синхронизацията на работата на двете мозъчни полукъпба) е Брайнджим (мозъчна гимнастика както я наричам) на съпрузите Денисън.
Имам тяхна диплянка, с някои  от базовите им упражнения на бг. Изпратете ми на лични мейла си, ще ви я изпратя.

Що касае втората книга я имам на руски. Можете да си направите един гугълпреводач. Текстът не е много, а има много картинки. Интересно,  че като автор е упоменат само МАтюгин .

# 173
  • Варна
Дайте идеи за литература  за пресичане на средината линия?
Не е точно литература, но вижте канала, който споделих по -горе . Този също е супер полезен :
https://www.instagram.com/fizkultura_krasnodar?igsh=bmVtbjI3amk0N2Fs

Последна редакция: чт, 12 дек 2024, 06:31 от ivka_smile

# 174
Понеже получих много запитвания на лични, най-удобно сметнах, че ще е всеки да си "дръпне" материалите . Линковете ще са работещи в рамките на една седмица. Ако има проблеми, въпроси, неясноти -  не се притеснявайте да попитате. Което знам ще споделя. Приятно четене!

1. Брайджим - мозъчна гимнастика на Денисън
https://dox.abv.bg/download?id=ef43a43df6# - Линк за сваляне

2. Стандарти за детско развитие на възраст от 0-3г. ( сгрешила съм, не до 2г. а до 3г.  е материала)
https://dox.abv.bg/download?id=c36ddbcae5# - Линк за сваляне

3. Матюгин,  Как да бъдат развити паметта и вниманието на детето. Уточнявам че книгата е на руски
https://dox.abv.bg/download?id=79f45c1bf2# - Линк за сваляне

# 175
Благодаря за полезната литература, _re_ge!
Изтеглих файловете и с нетърпение очаквам малко свободно време да започна книгата на Матюгин.

За мъничета със силно изявена проблемна концентрация, препоръчвам настолните игри “Весели животни” на издателство ФЮТ.
С вградени зарчета е, изпълняват се двустепенни команди по забавен и увлекателен начин. Детето се научи да надува балони и вдъхнови от пингвините да носи шал… без да протестира.
За мен повече си заслужава да се инвестира в подобни книжки с игрови дейности, отколкото в рекламираните във фейсбук с неясни автори с още по-фейк препоръки от потребители. В началото, когато тръгнах по този път, изкупих всички, но бях и крайно неосведомена, объркана, уплашена.
Единствено картите “Да или Не” си заслужават, но ако някой има фейсбук находка, нека сподели.
За малко да забравя да добавя и четящото устройство с най-различни карти (предмети, действия, емоции, животни, професии и т.н.) на Armodini е страхотно, мисля че би било полезно на майката с близнаци, която пише тук.

# 176
Това устройство дето повтаря думи ... Гледах клип с някаква логопедка и казва , че учи детето на папагалска реч и не било полезно.  Ето го клипа , към средата обяснява за него.
https://vm.tiktok.com/ZNeTmoWnC/

Благодаря много за материалите!

# 177
Норми и периодизация на говорно развитие

Линк:https://drive.google.com/file/d/1OS2HNvqUlzFXENWS1BhggCDL6Ae3qIi … wqkkS7903Use2CFmg

Базови норми в развитието на 4,5,6-годишното дете

Линк:https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fedb7037b-ee7f-40e0- … qgZ-B6R7kAG8q-RQS

# 178
Благодаря много ре_ге! Аз да пиша за моето дете, вече ученик в първи клас. Детето ми в час има големи проблеми да следи инструкции. По време на тест се справя много добре, когато визуално  разбира какво се иска от него. Но ако инструкциите са вербални му е много трудно, за съжаление. Например, представил се е много добре на теста по писане, защото просто е имало картинки на думи, които трябва да напише, но на теста по математика (а той е доста добър по математика), не се е справил добре, защото са им чели условията, а тестът е направен така, че трябва добре да чуеш какво се иска от теб, не е интуитивно като погледнеш задачата.
Не знам как може да се подобри това, аз страшно много работя и с двете си деца, първокласникът ми знае материала, ограмотен е, смята, чете и пише добре, но слуховата обработка много го затруднява и дърпа назад. Решили сме да го водим на специалист педолог-аудиолог, но изобщо не знам доколко това ще може да се подобри с терапия. Интересното е, че ако разбере какво се иска от него, е много бърз при решаване на задачите. Изобщо, работете с децата си, защото после в училище е много трудно да се компенсира каквото и да е било затруднение. А смея да твърдя, че имам умно и добро дете, което все пак иска да се справя...Слуховата преработка и концентрацията трудно ли се управляват, детето се затруднява. Но концентрацията сега се развива, аз ще правя упражненията от книгите на ре-ге, слуховото не знам как ще го подобряваме. Концентрацията и поседливостта страшно са дръпнали в сравнение с миналата година и имам вяра, че ще се подобряват още.

Интересното е, че детето ми трудно чува, но много добре говори, има страшно високи показатели на тест по езикови умения.
За съжаление, детето ми откак почна училище все по-често стимва (в опит да се концентрира/релаксира) -- а това го нямаше преди изобщо. Яде си ръкава/молив/химикалка,щрака с пръсти и тн. Вчера имаше тест и толкова си е гризал ръкава, че беше прогизнал.
Абе, притеснявам се.
 Ако задачите са зададени визуално, синът ни се справя над средното със стандартните тестове, но не винаги ги задават така и е много гадно за децата с проблеми като моя син. Ние още не сме го диагностицирали с нищо, но си виждаме проблемите, а и ни ги казват. Та проблемите не се решават с проговарянето...

Последна редакция: пт, 13 дек 2024, 12:05 от MariyaHris

# 179
Това устройство дето повтаря думи ... Гледах клип с някаква логопедка и казва , че учи детето на папагалска реч и не било полезно.  Ето го клипа , към средата обяснява за него.
https://vm.tiktok.com/ZNeTmoWnC/

Благодаря много за материалите!

Моето дете не е екранно зависимо, има богато въображение и измисля игрови схеми със самите карти, устройството толкова не го вълнува. В неговият случай не става въпрос за папагалска реч, защото не желае да повтаря. Използва думи, а вече прави и изречения, приложими и адекватни в конкретна ситуация. Прилагаме самите карти, за да намери храната на животните, мемори игри, откриване на предмети посочени в картите у дома, назоваване на емоции, на форми, както и да рисува прости фигурки. За мен е в плюс за обогатяване на речниковият запас.
Не мога за се съглася с дамата от ТикТок, Книжките също са изключително важни за нас, особено тези с капачета и поредицата “Приказкире на Стария дъб” са неизменна част от речевото развитие на много деца, препоръчани от оффлайн Логопеди.
Трябва много интензивна работа и нещата при нас не се случват с онлайн курсове, искаше ми се и имах надежда в началото, след като осъзнах и си признах какво реално НЕ се случва без професионална намеса.

Общи условия

Активация на акаунт