Трудно проговаряне - тема 27

• 37 457
  • 373
  •   1
Отговори
# 360
Според мен не е рано. Моето дете също на 2год и 9м. го заведох. Като също се притеснявах за говоренето. Логопеда по никакъв начин няма да навреди, а ще подпомогне детето да се чуства уверено. Също и концентрацията ще се отработва. Просто трябва да намерите "вашия специалист". За гр.София мога да препоръчам. Поне аз аъм изключително доволна, макар и да ходи само на 5-6 консултации се видя доста напредък при моето дете. За съжаление трябваше да преустановим, понеже сме "командировани" на морето. 😊

# 361
Близнаците ми започнаха работа с логопед на 2г присъствено. Но и преди това сме работили за реч и развитие вкъщи , с напътствия от логопед, специалист по ранно детско развитие.  Ние сме работили с Нина Йорданова, аз без тая жена нямаше да оцелея Joy помагаше ми с развитието, хранене, възпитание, изграждане  на добра концентрация , реч и общо взето всичко свързано с децата.

# 362
Лизи, на колко са сега децата? Бихте ли споделили малко повече? Моят смени три логопеда и преди две години намерихме логопед,  с който се напаснаха и резултатите започнаха да идват. Вярно, че и той самият порасна. Преди година и половина включихме ерготерапевт, сякаш има ефект, но синът ми там невинаги е на 100 процента. Не знам дали е до ерготерапевта или до сина ми, в чуденка съм. Сега ще е първи клас, реших да не го отлагам. Много ми е стегнато, надявам се до попаднем на добър ночен учител, и да успее да се приобщи. Няма да ходи на занималня, засега ще се пробвам с моя помощ само да пише домашни и усвоява материала, който не е успял в училище. Ако не стане, ще търся помощ.

# 363
Според мен не е рано. Моето дете също на 2год и 9м. го заведох. Като също се притеснявах за говоренето. Логопеда по никакъв начин няма да навреди, а ще подпомогне детето да се чуства уверено. Също и концентрацията ще се отработва. Просто трябва да намерите "вашия специалист". За гр.София мога да препоръчам. Поне аз аъм изключително доволна, макар и да ходи само на 5-6 консултации се видя доста напредък при моето дете. За съжаление трябваше да преустановим, понеже сме "командировани" на морето. 😊

Препоръчайте за гр София.

# 364
Ариа , На 3г са децата в момента. Ще започна отначало.
Близнаци са , момче и момиче . Още , като бебета имаха забавяне , двигателно всички умения ги развиваха към края на препоръчителния период и то с помощ от рехабилитатори , имат маркери на недоносеност , въпреки че се водят доносени . С храненето бяха трагични , с много силен рефлукс до 1,3г и с ниско тегло. Това беше причината да се обърна към Нина Йорданова , тя освен логопед и специалист по ранно детско развитие , е и хранителен терапевт. Лекарите толкова много ме припираха и плашеха с това хранене и тегло и постоянни Анемии ,че в един момент започнах да ги храня на телефон, храненето беше дълго и мъчително , докато момчето тотално не отказа твърда храна, когато беше на 1г, ...  3 месеца не лизваше друго освен мляко и повръщаше всеки ден, лечения от гастроентеролозите, с нулев резултат,. момичето ядеше определени неща , но нито хапка без телефон, не можех да го махна , какво ли не опитвах. Та на 1, 2г  се обърнах към Нина Йорданова, помогна ми за храненето , спря им рефлукса с хранителен режим, заместихме хранения , спряхме екраните по време на хранене. Докато работехме за хранене, забелязах ,че с момичето нещо се случва , спря да има зрителен контакт, тя започна да има лепетна реч , чак на 1г, отделно беше станала като дива , не ми даваше да я гушкам , да играя с нея , бягаше от мен всячески и играеше само сама, изпадаше в ужас от други хора, дори близки. Това ме провокира ,да отидем на място при Нина , въпреки че не сме от София, без да и казвам нищо , тя веднага забеляза че момичето няма зрителен контакт. Оцени развитието им , бяха на 9месеца и започнахме , тоест 6,7 месеца забавяне , освен за хранене , да работим и развитие , даде ми програма с игри за вкъщи, пишехме си постоянно , веднъж месечно се виждахме за онлайн консултации. Минахме и невролог , в някакъв момент , забавянето беше оценено по същия начин, както Нина го оцени. Докато направиха 1,10г  , имаха доста умения с пъзели, сортиране на цветове и всякакви неща , но говор почти нямаше. Зрителния контакт на момичето се върна доста бързо с игрите и спирането на екрана, за около 2,3 седмици. Нина ни насочи , че трябва да започнем работа с логопед на около 1,10 г бяха  ,но нито един логопед от града ни,  не искаше да започне работа с тях, няма такъв който има специализация ранно детско развитие. Като искаше и логопеда да учи момчето да дъвче , защото все още не искаше да дъвче . Та така принуди нейна стара ученичка да ни вземе (Нина е учител в университет) , като се чуваха с нея всяка седмица и Нина и даваше задачи , как да работи с децата , какво да ги учи , ако нещо неглижираше логопедката от града ни , направо и се караше дори, децата тогава бяха на почти 2г вече, като за този контрол и напътствия към другата логопедка , не съм плащала. Момичето доста бързо започна да говори с работата при логопедката от града ни и спрях да я водя. В момента тя знае и пее поне 12 песни, казва стихчета, знае цветовете, брои до 15, разказва по картинки от книжки и не млъква. Тук дойде проблем , момичето не даваше на момчето да говори , буквално отговаряше на всеки въпрос, прие го като състезание за внимание. Момчето продължи работа с логопед , имаше страшно неясна реч , заради късното научаване да дъвче, правиха му масажи на челюстта езика , според логопеда има и орална сензорна чувствителност и така трябваше време, защото и постоянно боледуваше и ми даваха задачите и за вкъщи , но в момента на 3г  говори , пее няколко песни и стихчета, но с неясна реч , говори ясно ежедневните дейности и когато иска нещо, брои до 12, цветовете нямат учене при него, прави изречения  по 3,4 думи , може да си каже име , възраст и пол и тн . Вече искат да го изписват от логопедичната терапия , но мен ми се иска да поработят с него още малко или да оставим нещо, като поддържаща терапия веднъж седмично, още някой месец, защото сестра му продължава да не му дава шанс за говор , а той вече е свикнал така и просто ,когато е с нея остава пасивен и чака тя да отговори . Сега сме почивка август , но от есента ще се разберем с Нина и другата логопедка , какво да правим.

Забравих да напиша , че на ясла не са ходили , поради здравословни причини.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 12:45 от Lizi:) :)

# 365
Hellokitty1993 - Логопедичен център Пъзел. Александра Йорданова. Имат консултации и през уикендите, като там може да се падне при друг специалист. Аз случайно попаднах на нея, но в разговор с познати, които са посещавали центъра и Алекс, са изключително доволни.

# 366
Здравейте,на кратко да кажа моя опит.Моете момче е няколко месеца преди 2 годинки.Не сочи и казва 1-2 димички,това и проблемите с хранене,не иска много да дъвче ни насочи да потърсим помощ.Водих го на невролог,според него проблем е екранното време и е придобил на моменти да е хиперактивен или наподобяващи аутични спектри в някои моменти.Водих го и на детски психолог и той е на това мнение.Съвета е детска градина,психолог и логопед.
Търся му ясла с помощта тук на Lizi се насочих и към логопеда Нина Йорданова,разучих и разни центрове специализирани с логопеди и психолози и надявам се до края на месеца вече да е записан и да почне да се работи.Всички са единодушни,че е много важно да се работи колкото може по ранно,така,че мисля,че ще има ефект и ще навакса

# 367
  • Варна
Детето ви е мъничко, разбира се, че ще навакса ако проблемът са само екраните.  Спрете ги, но не ги връщайте, работете, нещата ще се наредят.

# 368
Привет! Аз бих искала да попитам по-опитните мами нещо.
Младежът ще стане на 3 след 2 месеца, говори с дълги изречения и абсолютно разбираемо, разбира всичко. НО на въпроса отговаря с въпрос, например Искаш ли вода? - искаш ли вода. Използва НЕ, но няма никакво ДА за потвърждение и не можем да водим диалог. Иначе познава 10тина цветове и брои до откат.. Двама логопеди ме режат да работят с него, защото няма 3г, идващият петък ще ходим при друг, дано не ни върне и тя. Няма екран, ходил е сумарно на ясла 2месеца… как мога да му помогна? Разбира се, че не му давам всичко наготово, но все пак ми е странно това. Благодаря!

# 369
Насочете се към логопед със специализация ранно детско развитие , такъв няма да ви върне ,че е малък и ще може да направи оценка на развитието. Ние сме ходили при Нина Йорданова от Пумпелина и онлайн сме работили с нея , защото не сме от София.

# 370
Насочете се към логопед със специализация ранно детско развитие , такъв няма да ви върне ,че е малък и ще може да направи оценка на развитието. Ние сме ходили при Нина Йорданова от Пумпелина и онлайн сме работили с нея , защото не сме от София.

Благодаря! Ще разгледам. Той и не иска да дъвче, така че мисля ще ми помогне. Удобно ли е да ви пиша?

# 371
Разбира се!

Благодаря! Ще разгледам. Той и не иска да дъвче, така че мисля ще ми помогне. Удобно ли е да ви пиша?

# 372
Здравейте,мами!
Моето момче вече е на 4г и все още не е проговорил!От двегодишен ходим по логопеди и психолози,но за сега резултат...нулев!Всичко разбира,изпълнява команди,не пърха с ръце,но пък винаги играе сам!Интересното е ,чи харесра да е шумно и като нама деца му е скучно!Ходихме на невролог ,но не можа да му постави диагноза и написа на амб.лист ,че е с генерализирано разтройство !Изписа му Брейн Бустер,който буквално го побърка и го спрях!Сега приема Пантотен+глицин по препоръка на една мама!Иначе е много изнервен тъй като не може да изрази какво иска!Моля Ви дайте ми насока какво да правя...че вече не знам!
Някай да ми препоръча нещо за неври,но под хормата на капки или спрейче...!Много благодаря!

# 373
Моят син проговори първите си думи след навършени 4 години. Ходи на логопед от 2,5-годишен, нещата започнаха по-сериозно да се развиват след 5-годишна възраст. Ходи и на ерготерапия от година и половина. Сега е на 7 и е в първи клас. Има още да наваксва, работим ежедневно, няма отказване, надявам се един ден говорът му да е като на всички останали.

Общи условия

Активация на акаунт