Пубертетът при момчетата - тема 16

• 45 232
  • 769
  •   1
Отговори
# 645
На децата може и да растат краката, но нашите мили дами- не. При нас увеличаването на размера се дължи на съвсем други причини.

# 646
На баткото май на 16 спряха, дребното още не знам, че взехме малко по-големи обувки погрешка и не искаше да ги сменя.Та ще видим ще му омалеят ли.
АнМари, на възрастните не растат краката, а падат сводовете( надлъжни, напречни) и се разтяга ходилото.И при мен стана така.Мин.год бях на диагностика на краката и имам проблеми и на двата крака.

# 647
Здравейте на всички,

Идвам от момичешката група, но този път става въпрос за момче приятелче и затова съм тук.

Имам две близки приятелки и трите имаме по едно дете на 11г и по едно на 7г. Тези на 11 са две момчета и моето е момиче (малките са момичета всичките).

Израстнали са заедно, в един клас са и големите и малките съответно.
Случаят е че едното от момчетата започна да не иска да идва на рожденни дни или събирания когато има повече момичета (дори и да са децата от тази група). Ходихме на една експозиция и за снимка той отказа да застане до дъщеря ми.
Питахме децата дали е станало нещо конкретно казаха че не, просто го било срам и според родителите е съвсем нормално.
Според мен не е. Аз като родител бил се опитала да нормализирам присъствието на момичета, а не да чакам да премине.
Другото момче на 11г и дъщеря ми са най добри приятели. Той идва да спи у нас заедно с малките и обратното. На РД на дъщеря ми беше той и още 8 момичета и си изкараха страхотно... много ми е странна ситуацията с другото дете.

# 648
Няма нищо странно в пубертета да се дистанцират. Може да я харесва, може да се притеснява и куп негови си причини. Това, че когато са били малки сте ги събирали да играят не значи, че ще са си приятели завинаги. Пораснали са и могат сами да избират приятелите си.

# 649
И аз смятам че е нормално. Децата се променят, хормоните почват да работят, момичетата за момчетата на тази възраст са лигли, те бързо дръпват напред променят се, на12 са с цикъл, интересите им се различават от земята до небето. Момчетата сериозно "изостават" и са дечковци на 11. А току някой видял че се снима до момиче, ще му се подиграват,  че може би я харесва. Момчето за което споменавате, с когото все още са  приятели - то още не е "изяло ябълката" Simple Smile,  още е в детската фаза.

# 650
  • Между гори и планини
Като малки децата ми бяха приятели с децата на приятелките ми, дето се вика - по неволя. Като станаха на около 10 , започнаха сами да си правят приятели, сами да избират. И се оказа, че децата на приятелките ми не винаги са им били приятни.

# 651
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Моя син категорично се дистанцира от момичетата в класа му, отделно не иска да общува с момичета на неговата възраст. Почти на 10 е. С големи жени няма проблеми, лятото го гледаше моя приятелка, по цял ден беше с нея, пазар, разходки...
 Трябва да го насилвам ли?

# 652
  • София
Между 10 и 14 г. рязко започват да се делят по полове и да "презират" другия пол. После това се променя, грозните патенца израстват в лебеди и идва взаимното привличане. Съдя по наблюдения от голямото ми дете. Така че не се притеснявайте.
Друг е въпросът, че приятелски деца не е задължително да бъдат близки. Общуват повече по задължение заради родителите, като са малки. После обаче вече не може да ги накараме, всеки си има свой приятелски кръг.

# 653
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Между 10 и 14 г. рязко започват да се делят по полове и да "презират" другия пол. После това се променя, грозните патенца израстват в лебеди и идва взаимното привличане. Съдя по наблюдения от голямото ми дете. Така че не се притеснявайте.
Друг е въпросът, че приятелски деца не е задължително да бъдат близки. Общуват повече по задължение заради родителите, като са малки. После обаче вече не може да ги накараме, всеки си има свой приятелски кръг.
Мъжа ми има близък приятел, децата ни са родени една и съща година, опитвахме да ги събираме като малки, не се харесаха, и не правим опити.

# 654
  • пустинята Гоби
На мен като майка на две момчета пък ми е странно рожден ден само с момичета и едно 11 годишно момче. Реално въпросното дете може би не е изкарало толкова страхотно. Моите момчета щяха да са много възмутени и вероятно също не биха искали да присъстват.

# 655
  • София
Съгласна съм с момичетата, моят на почти 12 няма обща приказка с момичета. Имаше 2 по-близки приятелки, но точно вчера си говорихме, че вече нямат общи интереси и му е скучно с тях, съответно не ги търси.

А за общата снимка, има хора, които не обичат да се снимат, почти няма тийн, който да е съгласен на снимка с възрастни или правена от възрастни, може би просто вашето приятелче започва да проявява тези признаци по-рано.

# 656
Абсолютно нормално поведение на детето според мен.
Децата не са приятели а са деца на приятелки.
И ние имахме такава групичка. Постепенно момичета и момчета се разделиха.
На младежите не им се ходеше с момичешките неща а на момичетата с момчешките.
В един момент моя даже спря да идва на такива сбирки.
Пред година по случайност установиха, че с момичето на една от приятелките си допадат по акъл и сега понякога излизат за час -два заедно. Рядко но се случва.

# 657
  • София
Съгласна съм с момичетата, моят на почти 12 няма обща приказка с момичета. Имаше 2 по-близки приятелки, но точно вчера си говорихме, че вече нямат общи интереси и му е скучно с тях, съответно не ги търси.
Да точно. Снощи си говорих с моя тийн, вече не е близък с момичетата, които му бяха дружки до 4 клас. Били се променили. Казах му, че и той се е променил, нормално е.

# 658
Независимо дали става въпрос за дистанциране по полов признак или по друга причина, не бих си насилвала детето да общува с други деца, ако не желае. Моят син е комуникативен, но също спря общуване с приятели от най-ранно детство, било защото те се отдръпнаха, било по негово желание. Нормални неща, възрастните често си "преразглеждаме" списъка с приятели.

# 659
Истината е че моята дъщеря ме е питала защо я задължавам да е приятелка на детето, което я отбягва. И аз и обясних че не я карам нищо,  но просто постоянно сме заедно и да не се карат или нещо подобно. Дъщеря ми ми каза че нямат никакви общи интереси, но никога не са се карали и за мен е ок.
С другото дете определено много повече си пасват, дано не се загубят в момента в който моята ще е "голяма" а той още детенце... но не е там въпроса.
Детето което отбягва дъщеря ми, отбягва всички момичета. Дори когато малките са у тях да играят го е срам да стои с тях ( едното малко момиченце е сестра му!).

Благодаря ви за коментарите, при всички положения. Сега ми е по спокойно, че нещата са ок. Дечковци🤗

Общи условия

Активация на акаунт