Отговори
# 645
  • София
Ако ное самите не можем, трудно ще ги научим..
Добре, съгласна съм с това. Но не всички родители са загрижени, дори някои възпитават превъзходство с насилие. Отделно влиянието на социалните мрежи,  филмите, ... Всеки ден медиите  ни заливат с информация за побои в училище и извън училище. 

Последна редакция: сб, 12 апр 2025, 07:00 от xxxxxx

# 646
Ако родителите не са загрижени за възпитанието на децата си, то един час в училище нищо не е. Децата са огледало на родителите си.

# 647
Ако родителите не са загрижени за възпитанието на децата си, то един час в училище нищо не е. Децата са огледало на родителите си.
Тоест, няма шанс следващо поколение, в рамките на една фамилия, да е по-добро, образовано, способно от предишното? Ами това отрича цялата еволюция.

# 648
Не са съвсем огледало, но, да, неслучайно се казва, че крушата не пада по-далеч от дървото. Има, разбира се, варианти децата да са по-добри и успешни от родителите си, ако се поучат от техния негативен пример....

# 649
Хората не се "раждат социопати" , те се възпитават да са такива, в семейството , по-късно от средата ( значителен фактор е липса или присъствие на семейството). Няма как едно дете на 6 години да си каже - татко/мама не са каквито искам да бъдат, аз няма да съм като тях - това е като въздуха, който дишаш. Ако прекалено дълго си с миризлива стая миризмата престава да те дразни. И детето така, расте сред всичко "изкривено" наоколо и то започва да му се струва нормално. Единици се "изправят " срещу установеното в семейството/ средата, дори когато говорим за обикновени умения и поведение (пиене, пушене, лична хигиена, култура), какво да кажем за норми, убеждения.

# 650
Тоест, няма шанс следващо поколение, в рамките на една фамилия, да е по-добро, образовано, способно от предишното? Ами това отрича цялата еволюция.
Само, ако родителите подкрепят образованието на детето си и влагат в него - време, сили, пари. Пример за това са роми, които извеждат децата си до 10 им година от гетото, вкарват ги в български квартал и училище, където са единствените ромчета и яко натискат детето да не бяга от училище, да си учи уроците, да не дружи с неподходящи деца и въобще да живеят "като българите".
Ако на родителите им е все тая, детето им няма да стигне по-далеч от тях, а в някои случаи дори колкото тях.

# 651
Точно заради това трябва да има общество, защото не е само семейството, което възпитава.
Крушата не пада по-далеч от дървото, но и нужно е цяло село, за да се възпита едно дете
Ето, моето дете нямаше да помирише социални мрежи преди 14 годишна възраст, защото според мен му влияят зле, но всички останали позволяват и съответно моите ръце са вързани

Последна редакция: сб, 12 апр 2025, 12:43 от Априлски душ

# 652
Точно заради това трябва да има общество, защото не е само семейството, което възпитава.
Крушата не пада по-далеч от дървото, но и нужно е цяло село, за да се възпита едно дете
Ето, моето дете нямаше да помирише социални мрежи преди 16 годишна възраст, защото според мен му влияят зле, но всички останали позволяват и съответно моите ръце са вързани

Обаче сега, ако се скараш на съседското дете, като го видиш, че прави пакости, после ще дойде майка му и ще ти вдигне лют скандал, с какво право си направила забележка на златното, добро детенце. В училище е същата работа - масово родителите се карат на учителите, че са направили забележка на златното отроче пред целия клас и това е съсипало крехката му психика.

# 653
М, да, за съжаление е точно така.

# 654
Интересноооо... Трием се... Smirk
Снощи поставих линк на видео - разговор с една учителка по математика тук. От нея научаваме, че: материал по математика от 12кл. е смъкнат в 8-ми. Децата учат "Теория на вероятностите" в 8 кл. И други примери на натоварване на детските глави с непосилен материал по 7-8 часа дневно. А така е и по химия, физика и др. - пълно с терминология, която не може да се запомни, камо ли да се разбере съдържателно. За очакванията на учители и родители за дълбока реформа в програми, нормативи. Вместо това - нов задължителен учебен предмет "Религия и добродетели" със заявка от септември т.г. да стане реалност.
И за други проблеми в българското училище, вкл. телефоните.

# 655
С вероятности се запознават в 5 клас и решават задачи с вероятности. И съвсем не е нужно всички да учат математика до 12 клас, достатъчно е до десети за повечето профили и професии.

# 656
Учат как да изчислят вероятност. Не знам кокко разбират.
По Сендов учехме задачи, които след това в университета повторих. Ама едно е да заучиш.алгоритъм, друго да разбираш какво правиш

# 657
Комбинаторика е новата тема в 8. клас. Преди се учеше заедно с Теория на вероятностите в 1 курс на университета и само единици - обикновено състезатели по математика и в МГ учеха комбинаторика и теория на вероятностите в 11. или 12. клас беше. Статистика също не се учеше от всички, а само в ТГ и в университета.

# 658
  • София
Интересноооо... Трием се... Smirk
Снощи поставих линк на видео - разговор с една учителка по математика тук.

Да, и аз го коментирах и коментарът е изтрит. В същност - с право. Доста полит-коректно/некоректни моменти имаше.  Никой не е в състояние да размаха вълшебна пръчка и да ни извади от батака, трупан десетилетия.
Не ни е крив Изтокът, Западът, Северът, Югът, социализмът - защото никога и никъде не е било така. 
Нищо ново няма в математиката , поне до средния курс, от столетия.  Как преди, ползвайки само  учебника малък формат, сборника и задачите от стисанията Математика в края на годината можеше да се явиш успешно на кандидат-студентски изпит за най-търсените специалности и да се справиш?

Въобще, като ще копираме от Запада,  да копираме рационалното. Да се спрат на някоя успешна система на управление на образованието и да я внедрят нацяло, без да жалят учебникарската мафия.

# 659
А сега какво пречи да се справиш?

Общи условия

Активация на акаунт