Отговори
# 630
Лошото е, че каквото и да им се дава като материал в предмети по история, философия, психология, религии (теология?) - всичко ще е поемане на предъвкани хвърчащи шаблони, съответно bias-ване (не се сещам удобна дума в момента) на детските мозъчета. Дори за историята силно ме съмнява, че разбират нещо под повърхността, ако ще и да цитират купища дати и събития. Тези дисциплини като цяло са за след поне 30-на лазарника жизнен стаж, ако не и повече, иначе едно голо зубрене и въвеждане в конформизма.

Някой май по-назад спомена за връзката на история и религии - ами да, спокойно може да се вкара малко фокус за исторически значимите религии в съответните периоди и региони, ако това е целта. Ама едва ли.

# 631
Вкараха религията на зайците с цел да задоволят нечие его и нечие лоби. Никой не е мислил за децата. За нашите политици децата са просто бизнес.

# 632
Няма проблем, ако се учат всички основни религии така, както учим гръцката митология например - чисто познавателно, никой не облъчва никого да вярва в Зевс. Ама се съмнявам, че ще бъде така, а ще си е чиста религиозна пропаганда.

# 633
Дойде министър Краси, напъна се, и роди мишка

# 634
  • European Union
Естествено, че децата са бизнес. Но пък предишното им политическо решение - за безплатни учебници за всички - ми хареса.
Никой не мисли за повишаване на качеството на образованието, а за това как да се харесат на електората.
За религията - още не съм си отговорила чии цели обслужват.

# 635
...
Скрит текст:
„Основи на православната култура“ се изучаваше задължително в руските училища от 5. до 9. клас, като в последния клас се държеше и изпит по предмета. Основно изискване към предмета беше да има „културологичен характер“ и „да възпитава патриотични ценности“. Освен православие учениците можеха да изучават също ислям, будистка, еврейска култура или светска етика. Предметът беше въведен експериментално през 2010 г. в някои региони, а от 2012 г. стана задължителен за всички руски училища. Най-голям брой ученици (съответно техните родители) избираха предмета „Светска етика“, традиционно над 40%, а Православие избираха около 30% от учениците.
От следващата учебна година в руските училища няма да се преподава повече предметът „Основи на православната култура“, предвижда Министерството на образованието на РФ със своя заповед от 19 февруари 2024 г.
Московска патриаршия е решила да създаде комисия, която да разгледа едностранното решение на Министерството на образованието „за съгласуване на позициите“.

# 636
Почва да ми се изяснява кой стои зад трескавата религиозна дейност на този министър в кавички

# 637
Как си го представяте върли комунисти като Дърева например,да допуснат да се изучава вероучение в нашите училища?!

Не могат и руско православие да въведат в училищата,защото ще станат страшни скандали.

# 638
Не знам, аз все чувах да се говори как не учат достатъчно математика и изведнъж, бабааам религия и то от първи клас!

# 639
Патриарх Даниил и министър Вълчев на среща за религията в образованието
Цитат
„В момента подготвяме промени в учебните програми като целта ни е да засилим елемента на възпитание“.
„Заедно с това обсъждаме и въвеждане на час по добродетели и религии“, каза още той. Подобни часове има и в повечето европейски държави, а честа практика е в тях да не се поставят оценки на учениците. „Ако този час влезе сред задължителните ще има възможност за избор между различни програми.
Тези, които не желаят да учат религия, ще могат да изберат час, в който в по-голяма степен ще се учи етика, добродетели, ценности“, посочи министър Вълчев. Според него това може да стане поетапно в различните класове."
https://www.dnes.bg/a/1-bulgaria/670128-patriarh-daniil-i-minist … a-v-obrazovanieto
Значи ... алтернативата е предмет с по-голяма степен учене на етика, добродетели и ценности.
Първо впечатление прави тая по-голяма степен, което означава, че знанието по етика е съчетано с някакво друго знание. С кое - не е казал. Етическо знание се учи и сега, но от 8ми клас нататък в рамките на философия. Съкратено?! Защо, като християнската етика фигурира в съдържанието.
Второ, всеки логически грамотен човек знае, че не може да нареди тези понятия така, както го е направил министърът - етика, добродетели, ценности. Щото етиката е наука за добродетели и морални ценности.
Трето, говорят за конфесионално и предимно неконфесионално образование за добродетели.
Накрая, от всички прегледани дискусии по темата личи изключителната активност на църквата.
https://www2.capital.bg/interaktiv/debati/8_triabva_li_da_se_vuv … 961609_moderator/

# 640
Споделих линк на вече публикуваните планове по "Религия" в мон по-нагоре.
Има и учебен план за неконфесионалното обучение: https://www.mon.bg/nfs/2018/08/programa_religia_nekonfesionalno_v060125.pdf
Едва ли ще е нещо особено по-различно, това което ще измислят сега.

# 641
  • София
...
Скрит текст:
„Основи на православната култура“ се изучаваше задължително в руските училища от 5. до 9. клас, като в последния клас се държеше и изпит по предмета. ...
[/i]
[/color]
Да плачеш или да се смееш? На този принцип да отменим ли всичко, което се изучава в руските училища? Може би вече и в китайските и в щатските?
Истината е, че никоя религия не е отказала хората от войните.
А по същество - не е зле да имат обща култура за религиите по света.  Колкото до философията, изучавана в горния курс  - зубрят някакви определения, някакъв друг подход трябва.

# 642
Как си го представяте върли комунисти като Дърева например,да допуснат да се изучава вероучение в нашите училища?!

Не могат и руско православие да въведат в училищата,защото ще станат страшни скандали.

Ето, че могат.

# 643
  • София

Ето, че могат.
Специалисти сме по скандалите и протестите.  А до това как да се опитаме да направим децата си добри и мислещи хора кога ще дискутираме?

# 644
Ако ное самите не можем, трудно ще ги научим..

Общи условия

Активация на акаунт