Отговори
# 615
Хора, информирайте се! Simple Smile
Ето ви учебник по Християнска етика за 9-12 кл., издаден през 2008г., изд-во Слънце, когато все още ставаше дума за избираем учебен предмет. Може да се разгледа и онлайн.
https://www.librum.bg/storefront/hristiyanska-etika/. Разгледайте и вижте дали има място за плурализъм в мисленето и дискусии. "... вярата в Бога, т.е. вярата в Исус Христос е основата, фундаметът на християнската етика... Не приемаме ли вярата, ние нямаме право да претендираме и за ценностните изяви на тази вяра - етиката". Истината (единствената) за Бога - това е целта. "Науката и техниката означава стеснение сферата на вярата". За какви спорове ще става дума в тези часове?
Първите двама автори са от Богословски ф-т, третият е известен писател и журналист.
https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,32/catid,18/id,70535/view,article/
https://www.clc.bg/author/prof-dr-dechko-svilenov
И това е учебник за големи ученици вече, когато има познание, съмнения, въпроси.

# 616
..
Едно от нещата, което сподели е, че учат в училище Социални науки  - политика, общество и такива работи обсъждат. Това дете беше в състояние да обсъжда с мен наболелите глобални политически въпроси, аз бях изумена. Няма да е лошо и на нашите деца да се дават за обсъждане различни гледни точки по разни общественозначими въпроси, на никого няма да навреди формирането на критично мислене, обща култура и собствено мнение.
Да, така е, както немските ученици изучават и религия(католическа или евангелистка) или философия/етика по желание и промити мозъци няма, точно обратното. Задължителен предмет е до края на училищното образование.
В тези часове дискутират различни обществени теми, засягат интересни тематики.
Спомагат за развитието на важни умения и компетенции, които са полезни в ежедневието.

В училището на моите деца(Германия) са с политика от 5 клас- политика на отношенията на ниско ниво- семейство, приятели, училище, общество.
С нарастването на класовете темите се усложняват.
И очакваме, че тук часовете по религия ще се провеждат по същия начин?

# 617
Не помня на кого отговарям. Започна разговор, моето дете изказа мнение, че няма бог и беше нападнато жестоко от защитниците на правата вяра, че Бог има, рай има и мъртвите стават звездички и ангели. Един срещу група от 6-7 деца. Какъв шанс би имал? Кака му в първи клас при същата учителка и в същото училище беше водена на "театър" - религиозен, в училище на тема Рождество. Директно като по американските филми - драматизация по библията. И това го научавам случайно в разговор с педагогическата съветничка. Също в първи клас на децата се раздават "подаръци от Русия", поне те така бяха решили. Оказаха се колети за бедни от самаритянската църква в Германия - канцеларски материали, шапка, суичер и ... религиозна книжка, която започна съвсем невинно как деца разказват, че много са искали нещо и са осъществили желанията си. Последното дете, обаче, разказва как много искало братче, молило се на бог и бог му изпратил братче. Сори, ама не съм ок с такива втълпявана. Хич не бяха очаровани от реакцията ми в училището, светско, българско и желано в града. Ама те имали колежка, чийто баща бил свещеник и затова ... И това без децата да изучават официално религия. А наскоро дъщеря ми каза "Като са ми казали да вярвам, ще вярвам". Моля? Как така някой в училище ще й втълпява подобни неща?

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 13:34 от Mama Ru

# 618
А може би точно в тези региони има нужда от смислена дискусия...

Има нужда. Но аз дълбоко се съмнявам в тези региони в първи клас да се допусне изобщо да се говори на толкова малки деца за християнство. Просто ще им издадат други учебници или пък ще им говорят за тяхната религия, игнорирайки учебника.

# 619
Аз нямам твърдо мнение по въпроса, по-скоро съм против, но пък виждам и някакви ползи от такъв предмет в училище. И все пак минусите за мен са повече.

Интересно е обаче в държави, в които това се практикува, или просто традицията е такава, че често се ходи на църква, на неделно училище, какво ли казва статистиката за престъпността/агресията/насилието?

# 620
Американците нали ходят на църква и имат активни общности?

# 621
Да, на първо четене се сещам за американци, латиноси, доста от мюсюлманските държави... Точно те не са ми пример за морал и спокоен живот, но се чудех дали има някакво мащабно сравнително обективно изследване по въпроса?

# 622
Дори и да е възможно подобно изследване, то по никакъв начин не можем да правим паралел с Щатите точно.
Огромна държава, с население колкото половин Европа, мултикултурна, -етносна и -религиозна, с различно законодателство в различните щати, ако щеш - няма как да се извадят общовалидни причинно-следствени връзки или закономерности.

# 623
Сигурно е така, да. Но не става въпрос само за Щатите, а всички държави по целия свят. Може да се направи такъв анализ. Да, анализ е по-точната дума, не изследване. И той няма да е напълно меродавен, показателен и валиден, но лично за мен би бил някакъв ориентир.

# 624
Може би да беше втори клас, синът ми знае, че няма бог, сам стигна до това. Канен е на РД, докато чакат пред клуба съучениците му говорят, че някой е починал и е отишъл на небето. Синът ми не вярва в тези неща и казва, че човек като умре го погребват и толкова. Нахвърлиха се всички върху него да го убеждават, че има бог, живот след смъртта, че умрелите стават ангели и т.н. Доста агресивно го нападнаха и изобщо не приемаха, че той може да е на друго мнение. Видях объркването му от цялата ситуация и, когато се обърна към мен "Мамо, нали няма бог?" му отговорих, "Ти знаеш, че няма, а всеки е свободен да вярва в каквото ще. Като искат да вярват, да вярват, ти си знаеш за себе си. " Е, как да искам някой "авторитет" и в час да го напада, че не вярва? Точно промиване на мозъци е при малките, не случайно искат от първи клас да го въвеждат, защото в 8 вече е късно.
Мама Ру, безкрайно те уважавам, но точно този случай илюстрира добре колко е важно да се говори и обсъждат такива теми с децата. Толерантността трябва да е двупосочна, а войнстващият атеизъм не е по-добър от строгата религиозност. Както синът ти знае, че няма бог, така трябва да знае и, че има хора, които имат нужда да вярват, че има и че това по някакъв начин може и да ги определя като личности, но не ги прави нито по-глупави, нито по-лоши от него.

Не знам, може да са проявили по-голяма настойчивост в убеждаването си останалите деца, но си представи, например, че някое дете е загубило баба или дядо и родителите са му казали, че тя/той не са го оставили и ще бдят над него от небето, а твоето дете заявява, че това са глупости; как би се почувствало това дете?

Начинът да се предпазят децата от промиване на мозъци или фанатизъм е да знаят повече за историята и възникването на религиите, какво е обусловило появата им, както до какви злини могат да доведат, особено крайните им прояви, а не просто да отричаме всичко, свързано с тях.

# 625
Тук пък защо се докладва и трие, добрият тон си е спазен?
Мама Ру, ако някое от децата ти изпита нужда да повярва в някаква религия, ти как ще постъпиш? Ако го приемаш за много лично, не ми отговаряй.
Пиеса по библейски сюжет изобщо не може да ме притесни.

# 626
  • Русе
Вярата и религията е лично изживяване. На моя син съм му казала ,ако един ден има нужда да сподели някаква религия си е негов избор

Начинът да се предпазят децата от промиване на мозъци или фанатизъм е да знаят повече за историята и възникването на религиите, какво е обусловило появата им, както до какви злини могат да доведат, особено крайните им прояви, а не просто да отричаме всичко, свързано с тях.
 Защо свеждате и ограничавате мирогледа до религията. Има и философия, която се справя доста по-добре и има забележителни представители и разнообразни школи. Платон , Аристотел, агностиците ,субективните идеалисти .Много големи умове са  работили. За първи път се запознах с техните идеи в училище, когато изучавахме философия.Доста тесногръдо се наричат тези, които не следват определен религия - атеисти. Защото тук се чешат езици, но се има предвид точно определена такава.

Преди време ми попадна книга проучване на полски учен , обиколил целия свят и събирал легенди на различни народи - индиански, Микронезия, Арктика. Оказало се че всички имат легенди свързани с потопа и оцеляването на единици. Обаче когато се проанализират източниците и датировките се оказва че не може да се отдели автентичното от наложеното от мисионерите, които обикаляли в новия свят, унищожавали местните ритуали и обичаи, но налагали своите.

# 627
Тук пък защо се докладва и трие, добрият тон си е спазен?
Мама Ру, ако някое от децата ти изпита нужда да повярва в някаква религия, ти как ще постъпиш? Ако го приемаш за много лично, не ми отговаряй.
Пиеса по библейски сюжет изобщо не може да ме притесни.
Ако го направи в зряла възраст, осъзнато и това не му вреди, ок, свободен избор. В детска възраст е много лесно да бъде изманипулирано едно дете и злоупотребено с вярата му. То не е и истинска осъзната вяра, а детето вярва на това, което го учат у дома или в училище. И да, има хора, които функционират на по-ниско ниво и стават удобна маша в ръцете на злонамерени хора, които лесно могат да ги манипулират именно чрез вярата в бог - направи един какво си, защото бог така иска. Представи си объркването на едно дете в ранна възраст, на което в училище се говори за бог, че "добродетелите" са свързани с религията и се проповядват от нея и сблъсъкът с едни родители атеисти, които не са неморални, може би дори се занимават с благотворителност, възпитани, честни, трудолюбиви, но в училище му се обяснява, че те не може да са такива, ако не са вярващи или, че ще горят в ада/ няма да отидат в рая, защото не вярват? Ами дете на гей двойка, на което се внушава, че това е грях и родителите му ще горят в ада? Или дете на самотна майка? Или дори елементарното - дете е жертва на тормоз, но му се проповядва как трябва да прощава, да не отвръща на удара, да подаде и другата си буза... Много родители ще кажат "супер, нека учат", ходят на църква, кръщават децата си и същите тези родители и деца в същото време могат да са нетолерантни и дори агресивни спрямо различните или по-тихите, по-свитите, по-слабите.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 21:32 от Mama Ru

# 628
Вярата и религията е лично изживяване. На моя син съм му казала ,ако един ден има нужда да сподели някаква религия си е негов избор

Защо свеждате и ограничавате мирогледа до религията. Има и философия, която се справя доста по-добре и има забележителни представители и разнообразни школи. Платон , Аристотел, агностиците ,субективните идеалисти .Много големи умове са  работили. За първи път се запознах с техните идеи в училище, когато изучавахме философия.Доста тесногръдо се наричат тези, които не следват определен религия - атеисти. Защото тук се чешат езици, но се има предвид точно определена такава.

Преди време ми попадна книга проучване на полски учен , обиколил целия свят и събирал легенди на различни народи - индиански, Микронезия, Арктика. Оказало се че всички имат легенди свързани с потопа и оцеляването на единици. Обаче когато се проанализират източниците и датировките се оказва че не може да се отдели автентичното от наложеното от мисионерите, които обикаляли в новия свят, унищожавали местните ритуали и обичаи, но налагали своите.
Напълно съм съгласна с останалото от написаното, но определено нямам предвид една определена религия; да, "чеша си езика" като цяло за религиите. И за философия е рано в първи клас, но за толерантност е даже малко късно.

# 629
Най-сигурният начин да не е наранено детето е да му се каже истината. Децата, на които не им се спестява, се справят по-лесно с трудните моменти в живота.
Иначе и ние сме имали драми, да вземе да каже, че всъщност няма дядо Коледа. Майките бяха бесни.

Общи условия

Активация на акаунт