Въпроси за банки и банкови такси - 2

• 38 447
  • 653
  •   1
Отговори
# 570
И твърдиш, че банките не използваха частичните погасявания и анексите с тях, с които принципно трябва да ти преизчислят вноската и срока на кредита, за да минат кредита към EURIBOR с обяснението, че това е новия начин на формиране на лихвата Simple Smile Поне от две банки видях такива анекси. Да първоначално лихвата е равна на предходната като стойност, но се формира по различен начин и ще влияе на бъдещите плащания

# 571
  • София
Не не пиша глупости.
Когато сключи човек договор за Ипотечен или Потребителски кредит, в договора е упоменат лихвен процент, срока. Отбелязано е, че ако Софиборд се вдигне, да лихвата може да се качи или да падне. Софиборд от последните 15 години насам пада, не се е капвал.
Когато имате спестени пари, наследство, печалба от тотото и т.н и желаете да погасите пълно или частично. Отивате в банката, подавате молба и се сключва анекс. В този анекс се упоменава сумата която внасяте и ви дават документ, БЕЗ промяна в лихвата.
Ако правите предоговаряне на кредит, това вече е друго нещо, защото реално вие сключвате нов договор при нови условия.
Тъй като имам доста голям ИК, на две години правя частично погасяване и много добре знам какво пиша.
Имах и стоков кредит който също погасих предсрочно и ми намалиха лихвата.

# 572
Нали правим разлика между лихва и лихвен процент?
С анекс може да се промени не само срока, а всяко едно условие по договора, включително и лихвения процент.

# 573
СОФИБОР не го ли ликвидираха преди 5-6 години?

# 574
Първо СофиборД няма, имаШЕ Софибид и Софибор Simple Smile Вече БНБ не изчислява котировки на Софибид и Софибор, такива индекси вече не могат да се ползват.  Т.е някой не си е чел договора, защото в него трябва да пише какво става ако БНБ спре да поддържа котировки на референтния лихвен индекс, обаче смело показва "знания и компетентност" по темата
БНБ изчислява само ДВА индекса в момента - Леониа+ и ОЛП

# 575
Номерът е следния - при предсрочно частично погасяване се подписва анекс към договора и банките използват момента да си "актуализират" условията по кредита, включително и лихвата
Нищо не се подписва.
Питат дали искате да намалите срока на погасяване или сумата.
Естествено най-изгодно е да се намали срока ,защото лихвата спада и преизчисляват колко после като време има да се погасява. Така се скъсява автоматично и времето за погасяване ,както и сумата.
Това съм го правила през 2020 г. ,когато имах кредит ,който погасих точно по този начин и от банката дават разписки ,че погасявате частично кредита.

# 576
Номерът е следния - при предсрочно частично погасяване се подписва анекс към договора и банките използват момента да си "актуализират" условията по кредита, включително и лихвата
Нищо не се подписва.
Питат дали искате да намалите срока на погасяване или сумата.
Естествено най-изгодно е да се намали срока ,защото лихвата спада и преизчисляват колко после като време има да се погасява. Така се скъсява автоматично и времето за погасяване ,както и сумата.
Това съм го правила през 2020 г. ,когато имах кредит ,който погасих точно по този начин и от банката дават разписки ,че погасявате частично кредита.
Не получихте ли нов погасителен план? Той би следвало да е неделима част от договора, а частичното предсрочно погасяване го изменя и прави стария неактуален.

# 577
Не са ми правили нов погасителен план.

# 578
Първо се пуска молба-искане за предсрочно погасяване, в което се посочва каква сума искате да погасите и какво да е послеследствието- намаляване на срока и запазване на вноската или запазване на срока и намаляване на вноската.
След което банката дава съгласие за предсрочното погасяване и изготвя анекс и нов погасителен план.
И всички банки услужливо забравят, че има и още една стъпка - да ви върнат част от платената вече застраховка в началото на кредита или да намалят месечната застраховка, ако се плаща всеки месец, защото вече застрахователната сума е по-малка. Аз така си върнах над 600лв по платена в началото на 15г кредит застраховка, като го погасих с 3 предсрочни погасявания за 8г.

# 579
  • Вече на светло в София
Здравейте.
Обадиха ми се от ЦКБ за  Visa Debit Infinite  карта. Някой ползва ли я? Да сподели мнение от първо лице. Плюсове/минуси.

# 580
Здравейте.
Обадиха ми се от ЦКБ за  Visa Debit Infinite  карта. Някой ползва ли я? Да сподели мнение от първо лице. Плюсове/минуси.
Всичко го пише. https://www.ccbank.bg/bg/fizicheski-lica/bankovi-karti/debitni-k … sa-debit-infinite

# 581
Алилуя, за първи път получавам мейл за промени в общите условия на обслужващата ми банка. Подробен списък с прикачени общите условия също. Досега сякаш не съм получавала персонален мейл конкретно за промените.
Пиша понеже, ако не се бъркам тук коментирахме ( или в темата за TBI) че по принцип никой не ги следи промените, и че трябва да ходиш да ровиш в сайтовете да търсиш дали и какви промени са правили.

# 582
Уведомват за промени в таксите, но мен примерно не ме уведомиха за поскъпването на пакета ми или твърде късно и аз веднага отидох и се отказах от пакета, защото и без това не го ползвах особено. Та не знам дали не се усещат, че губят от това недружелюбно отношение и започнаха да се очовечават. Вече за лихвените проценти по депозитите дискусията беше отделно...

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 22:53 от Mama2288

# 583
Преди известна време Уникредит ме уедамиха за промени в ОУ в приложението и бяха извели в булети какво тачно изменят.

# 584
ПИБ отново вдигат праговете за кешбек:

На този етап ще замразя КК на ПИБ и ще ползвам уиз картата на ДСК.

Общи условия

Активация на акаунт