Въпроси за банки и банкови такси - 2

• 38 465
  • 653
  •   1
Отговори
# 555
Да, пробвайте на друг банкомат, при мен проработи преди време.

# 556
Някои банки не изискваха ли смяната на първият пин, задължително да е само на техен банкомат? Може това да е проблема.

# 557
  • Пловдив
Някои банки не изискваха ли смяната на първият пин, задължително да е само на техен банкомат? Може това да е проблема.

Възможно е, благодаря. Ще пробвам утре. От години не ми се е налагало да сменям.

# 558
Здравейте, някой дали разбра за депозитите в БигБанк и дали трябва да се декларират печалбите от лихвите в Нап? Или се третират като обикновен депозит в БГ банка? И само в лева ли може да се отваря?

# 559
Не се декларират, те са необлагаем доход и в НАП е подадена информация от банката за изплатените лихви. Аз не ги декларирах. Само в лева приемат депозити на този етап.

# 560
Здравейте, Коя е най-дигиталната банка в България ? ( като изключим ТБИ и Револут )
-просто искам всичко да е дигитално (онлайн) НЕ ИСКАМ ДА СЕ ЗАНИМАВАМ С НЕАДЕКВАТНИ СЛУЖИТЕЛИ

# 561
Прокредит. Никога не съм ходила в техен клон.

# 562
Абсолютно ПроКредит - те просто не работят с клонова мрежа. Обб не е със сигурност, нямат дори функционалност за частично предсрочно погасяване.

# 563
  • София
Възможно ли е, ако предсрочно частично намаля потребителски кредит, след някакво време да ми вдигнат лихвата?

Четох за такива случаи и сега ме е страх да го намаля със събраните от мен пари.

И още един въпрос - само в офис ли могат да ми кажат каква е цялата сума за погасяване предсрочно без лихви, или мога да го сметна и сама?

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 07:52 от Петенце

# 564
Не, нищо общо няма. Предсрочно съм изплащала всичко досега, никога не съм чувала за нещо подобно.

Сумата, която остава бихте могли да си я видите в ел. банкиране, в случай че имате такова. Ако не - в клон.

# 565
Частичното предсрочно погасяване няма пряка връзка с лихвата. Освен ако договорът Ви не казва друго, но аз до сега не съм чувала за такъв случай или пък за потребителски кредит с вдигната лихва в рамките на живота на кредита. По ипотечни кредити е редовна практика, но за потребителски по-скоро не е обичайно.

# 566
Номерът е следния - при предсрочно частично погасяване се подписва анекс към договора и банките използват момента да си "актуализират" условията по кредита, включително и лихвата

# 567
Мда, това последното е. Гледате си договора за кредита, гледате и какво предлагат да се подпише евентуално ново. Ако има такова нещо, по-добре да се огледа подробно и да се прецени кое е по-изгодно, може и да няма смисъл от предсрочно погасяване. А пък и кредитът щом е потребителски, той няма да е за някакъв супер дълъг период, не като ипотечен примерно.

# 568
  • София
Пълни глупости от последните 3 поста.
Дори и при частично погасяване на кредита има намаляване на лихвите.
Анекс се сключва, защото променяте срока на договора, а не лихвения процент.
Моля, да четете договора/анекса който сключвате, така давате лоша слава на банката или кредитната институция.

# 569
Пълни глупости от последните 3 поста.
Дори и при частично погасяване на кредита има намаляване на лихвите.
Анекс се сключва, защото променяте срока на договора, а не лихвения процент.
Моля, да четете договора/анекса който сключвате, така давате лоша слава на банката или кредитната институция.
Така както аз разбирам публикацията на потребителката, тя се притеснява, че ще ѝ вдигнат лихвения процент. Иначе номиналната стойност на лихвите спада при частично предсрочно потасяване. Дали банката ще вдигне лихвения процент ние няма как да знаем. Зависи от политиката на банката, зависи от договора за кредит. Но, разбира се, може да не съм права, потребителката да не пита това и да продължавам да пиша глупости.

Общи условия

Активация на акаунт