Въпроси за банки и банкови такси - 2

• 47 224
  • 812
  •   1
Отговори
# 810
И преди съм го казвала - имах стара сметка в пощенска, доста начислени такси, отидох да я закрия в офис и един служител ме дръпна настрани да пиша имейл, че искам да я закрия според условието за неактивност от 6 месеца, писах - 1 месец срок за закриване ми дадоха, не са ми искали да плащам таксите. Така че, аз бих проверила договора.
Не знам кога е било това, но от мнооого години има промяна в закона.

Ако сметката е без наличност и е на минус 3 месеца поред, банките са длъжни да я закрият служебно. Така големи такси не може да се натрупват.
Ако има наличност и са изминали 6 месеца без активност по сметката, банките могат, но не са задължени, да я закрият служебно.

Преди малко по НОВА изпълнителният директор на една от банките каза, че ако се внасят левове до края на юни по банковите сметки(без значение на банката), няма такса, НО ако първо се превалутират в евро и после се внесат, тогава има такса.
Тази подробност ми е отбягнала, че може без такса левове.

E то като я вкараш в лева не се ли превалутира автоматично в евро после?
Тоест трябва процедурата да е безплатна.

# 811
Безплатно е само ако направиш обмяна от лева в евро. Ако ги внасяш по сметка - това си е според тарифата на банката. Някои събират такса, други не. Не са длъжни внасянето да е безплатно.

# 812
Внасянето по сметка в лева е безплатно превалутиране без такса. Внасянето по сметка в евро си е с такса.
Превалутирането без внасяне по сметка е безплатно.

Общи условия

Активация на акаунт