Имот в Гърция - Какво ни трябва? Тема 2

• 54 076
  • 607
  •   2
Отговори
# 285
Здравейте,
Изчетох всички теми досега и намирам информацията за много полезна.
По един въпрос не успях да намеря информация, как стоят нещата със парцели с къщи, които са делени със съдебно решение. По конкретно говоря за района на Неа Потидая извън населеното място.
Единствени намерих коментар от някого да се върна назад в темата да прочета, но след като изчетох всичко за съжаление не намерих.
Харесала съм едно бунгало на 1 етаж с 500м2 двор в този район и се опитвам да се информирам какви са рисковете с подобен имот преди да премина към проверките.
Също исках да питам по-опитните дали давате депозит преди да ви дадат документите за проверка от механик и адвокат, защото повечето агенции отказват, а чета че хора тук са губили депозити по този начин.
Благодаря предварително!

# 286
А, какво ще ги правите тези четири декара земеделска земя? От миналата година има наредба, че всеки е длъжен да почисти имота си от всякаква суха растителност и трева преди летния сезон.Подава се и декларация. Представяте ли си какво косене и чистене ще пада? За ток мисля, че няма кой да ви прекара. Вода сигурно може.
Четири декара наистина са много. Ние също имаме голям двор. Мъжът ми посади много дръвчета - цитрусови, маслини, кайсии, праскови, бадеми. Но работата е доста.
Вода има и за поливане. А ток -  ако няма то по-добре ФВ системи защото сметките за ток са много високи .

# 287
А, какво ще ги правите тези четири декара земеделска земя? От миналата година има наредба, че всеки е длъжен да почисти имота си от всякаква суха растителност и трева преди летния сезон.Подава се и декларация. Представяте ли си какво косене и чистене ще пада? За ток мисля, че няма кой да ви прекара. Вода сигурно може.
Четири декара наистина са много. Ние също имаме голям двор. Мъжът ми посади много дръвчета - цитрусови, маслини, кайсии, праскови, бадеми. Но работата е доста.
Вода има и за поливане. А ток -  ако няма то по-добре ФВ системи защото сметките за ток са много високи .
По точно питането е в какав имот можеш да сложиш мобилна къща?

# 288
  • Къде ли не
Пускам ви линк от една изключително полезна фейсбук група с пост за мобилните къщи. Не съм го чела целия, защото не ме интересува, но мисля, че там може да намерите отговори на въпросите за мобилните къщи.
https://www.facebook.com/share/p/15k4T6QsTb/
Пускам линк и на дамата с въпроса относно имоти със съдебно решение, от същата група.
https://www.facebook.com/share/p/15xyoHX24m/
И изобщо тази група я препоръчвам на всеки, който се е засилил към Гърция.
За капарото, ако съм на сегашния акъл преди да имам проверка за тежести, и проверка от миханикос на нотариален акт и топографска скица дали всичко, което вижда с очите си на място отговаря на документите, капаро няма да дам. Обикновено за имотите с най - много неуредици напират бързо да ви вържат с капаро. Ако има някакви проблеми всичко зависи от добронамереността на продавача да си оправи документите, но аз бих се застраховала в предварителния договор, като искам да е отбелязано, че продавача се съгласява да узакони всичко и да е със срок най - много шест месеца.
 И изобщо не слушайте какви ви ги говори брокера, а понякога и останалите по веригата, а си проверявайте щателно всичко и не се поддавайте на манипулации!

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 16:45 от enimna

# 289
Много благодаря за линковете и отговорите enigma.
Много разочароващо, защото изглежда, че ще трябва да се насоча в друг район където няма подобни проблеми със земята…

# 290
Капаро на ръка не се дава само по банков път и с договор и клауза да се върне капарото ако не са ок документите.
Адвокат да прегледа договор за капарото.

# 291
Пускам ви линк от една изключително полезна фейсбук група с пост за мобилните къщи. Не съм го чела целия, защото не ме интересува, но мисля, че там може да намерите отговори на въпросите за мобилните къщи.
https://www.facebook.com/share/p/15k4T6QsTb/
Пускам линк и на дамата с въпроса относно имоти със съдебно решение, от същата група.
https://www.facebook.com/share/p/15xyoHX24m/
И изобщо тази група я препоръчвам на всеки, който се е засилил към Гърция.
За капарото, ако съм на сегашния акъл преди да имам проверка за тежести, и проверка от миханикос на нотариален акт и топографска скица дали всичко, което вижда с очите си на място отговаря на документите, капаро няма да дам. Обикновено за имотите с най - много неуредици напират бързо да ви вържат с капаро. Ако има някакви проблеми всичко зависи от добронамереността на продавача да си оправи документите, но аз бих се застраховала в предварителния договор, като искам да е отбелязано, че продавача се съгласява да узакони всичко и да е със срок най - много шест месеца.
 И изобщо не слушайте какви ви ги говори брокера, а понякога и останалите по веригата, а си проверявайте щателно всичко и не се поддавайте на манипулации!
Мисля, че трябва да се качи тази информация тек в сайта.

# 292
При нас в предварителния договор беше записан срок.
След като дадохме капарото и в същия ден сключихме( фиктивен) договор за наемане на имота. Прехвърлихме си  на наше име партидата за тока, прекарахме си нета.
 Продавачът се забави с узаконяването на документите си с много над отбелязания срок.
Тогава беше и Ковид, а и вече знаем, че гръцката администрация работи- " бързай бавно".

# 293
  • Къде ли не
Моето мнение за държавната администрация е по - различно. Всички забавяния, които сме имали са били единствено от свързаните по веригата в частния сектор и самите продавачи. Проверката на миханикоса и евентуалните узаконявания и в последствие оформянето на сделката при нотариус са най - бавните процедури, но те не са държавни лица.
Вярно, че администрацията има доста по - кратко работно време, и ако трябва да се иде на място първо е необходимо да се запознаем точно в кой ден от колко до колко работят с граждани, но мисля, че след това не  се размотават излишно. Голяма част от услугите им пък вече са онлайн. За пример ще дам скорост на изпълнение на процедура по промяна на данните в АФМ профил. Всичко става онлайн. Пишеш какво искаш. Заявката то се разпределя на автоматичен принцип в данъчна служба с малка натовареност. До ден - два ти отговарят необходимо ли е още нещо. Осигуряваш го. И на следващия ден е изпълнена заявката. Ми три - четири дни не са много за такова нещо и го правиш без да си ходил да чакаш някъде.
АФМ също вече се изважда изключително лесно. Никъде не се ходи. Всеки може сам да си го извади, защото не се изисква данъчен представител( това е една от хранилките на адвокатите и брокерите).

# 294
Може ли линк къде да си извадя АФМ онлайн?

# 295
Може ли линк къде да си извадя АФМ онлайн?
Аз пробвах ,но не ми дава. Докато пиша имената и ме прекъсва.

# 296
Някой има ли опит с адвокат Мартина Георгиева?

# 297
https://apoktisiafm.azurewebsites.net/en-US/M1Wizard

Интересно как , но попълних формуляра успешно . Благодаря за информацията за онлайн АФМ.
Не разбрах в предпоследното поле какво ми въведе системата , а именно : Competent Tax Office/Αρμόδια ΔΟΥ . На гръцки завършваше на Атика . Сгреших ли ?

# 298
  • Къде ли не
milenski75, Не сте сгрешила. Както казах исканията към данъчните се разпределят към различните клонове в зависимост кой е най - малко натоварен. Вашето искане ще го разгледат в данъчното в Армодия( където и да е това). Сега ще ви насрочат по всяка вероятност онлайн среща да кажете, че сте вие. И после имате АФМ , за което какви ли не специалисти вземат луди пари! Браво!
toni7812, Понякога приложението и сайта забиват пробвайте пак.
tiqlozanova, не се закачайте за никой възхваляван до фанатичност във фейсбук групите!
Пускам линк към сайта на данъчната служба на Гърция, раздел ново ΑΦΜ. Мисля, че има и английска версия, ако не, с автоматичния преводач пак става.
https://www1.aade.gr/aadeapps3/myaade/#!/myklidarithmos
Обръщам внимание, че на ΑΦΜ - то най важно е да притежавате логина, паролата, и един много дълъг код, който се казва κλιδαριτμος. Обикновено след успешната процедура идват два имейла или на тел. номер. В първия пращат логина и паролата, във второто - клидаритмос. Ако някой друг ви го е правил изисквайте му до дупка да си ви ги даде.

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 13:37 от enimna

# 299
  • София
Въпроса е, че не дават нито логина и паролата, за клидаритмос да не говорим. И си до живот закачен за въпросния "специалист", който ти цоца парички за щяло и не щяло. Да не кажа, че българските адвокати на 90 процента така процедират.
Съвет. Извадете си сами АФМ то, ако не можете, някой да ви го извади и веднага си искайте кодовете и клидаритмото. Даже платете за услугата след като ви ги дадат и пробвате, че работят. Пълно е с мошеници.

Общи условия

Активация на акаунт