Имот в Гърция - Какво ни трябва? Тема 2

• 54 015
  • 607
  •   1
Отговори
# 300
  • Къде ли не
Януари, има как да се смени клидаритмото. Има как и да се заличи името на самопровъзгласилия се представител. Да не говорим, че за недаване може да ги глобят. Пишете ми, ако искате!

# 301
  • София
Аз нямам проблем, благодаря ти Simple Smile
Пиша го за да знаят хората, които тепърва тръгват по този път. Наистина е масова практика и ме вбесява.

# 302
Някой има ли опит с адвокат Мартина Георгиева?

Да, ние имаме и я препоръчвам.

# 303
  • Къде ли не
Kramergirl,  на вас госпожа Георгиева даде ли ви логина, паролата и клидаритмото на АФМ- то?

# 304
  • София
Здравейте,

Може ли някой да препоръча механикос з района на Аспровалта и Солун?

Ако не сте намерили, мога да препоръчам.

Бих се радвал, ако може и на мен контактите на механикос,моля?
Благодаря предварително!

# 305
Kramergirl,  на вас госпожа Георгиева даде ли ви логина, паролата и клидаритмото на АФМ- то?

И на мен също ми е интересно дали ви даде разпечатка от проверка за тежести и др.проверки които прави

# 306
Здравейте,
Харесали сме имот близо до Кавала - земя 450 кв. м.
Превели сме стоп капаро и сега следва да се провери дали е изряден имота и дали всичко, което са обявили е така. В документите, които ни предоставиха от агенцията има изтекло разрешително за строеж 30 кв. м. на два етажа. Имам няколко въпроса:
1. Колко струва наемането на така наречения механикос? От агенцията ни предлагат техен, но обмисляме да потърсим ние, четейки тук какво препоръчват повечето хора.
2. Възможно ли е това подновяване на разрешителното за строеж да се случи след като е минал вече периода Декември 2023г., до който е било възможно всеки да си изкара такова разрешително? И колко струва едно подновяване на разрешително?
3. Ако се постави конструкция мобилна къща на колела - това води ли се строеж?
4. Тъй като мястото е амфитеатрално, ще трябва да се терасира със сигурност, най-малкото за да се укрепи. Има ли някакви наредби и ограничения относно това?

Благодаря!

# 307
  • София
За мобилните къщи вижте и прочетете всичко в линка от пост 288 на предната страница.

# 308
Някой, от активно четящите тук, чул ли е за проблеми с вписването на сделки в Кавала? По-точно сделки, които са със съдебно решение? По средата съм на сделка и нещата са спрени, защото от есента не се правели вписвания?

# 309
  • Къде ли не
Редактирам се.
Прочетете на предишната страница втория линк, който съм пуснала заедно с коментарите след него. Тогава ще ви се изясни сигурно къде е проблема

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 10:12 от enimna

# 310
Здравейте!
Закупихме апартамент ново строителство 2024 г. в сграда, която предстои да получи акт 16. След приемателна комисия се установи, че има несъответствие в квадратурата на част от апартаментите и всички собственици минахме нова сделка при нотариус, като се съгласихме с новата промяна. Ще издадат ли нов електронен паспорт? Правилно ли съм разбрала, че няма как да мине сделка без електронен паспорт?

# 311
Здравейте, преди всичко искам да благодаря на всички, пишещи в темата за полезната онформация, която споделяте. Имам един въпрос към тези от вас, които са успяли да си извадят сами АФМ номер онлайн. Попълних успешно формуляра, в края на който трябваше да прикача удостоверение за семейно положение. По време на онлайн срещата служителката от ААДЕ ми обясни, че това удостоверение трябва да бъде преведено на гръцки от някой от следните: 1) гръцки адвокат, който говори български; 2) Преводач от гръцкото посолство в БГ или 3) Преводач, одобрен от гръцкото външно министерство. Въпросът ми е - някой минавал ли е през тази процедура тук в Бг и къде си преведохте документите?

# 312
  • Къде ли не
Попитах по - знаещи хора за АФМ - то. Удостоверението първо се заверява с апостил. Струва 5 лв. И после двата документа снимани се пращат на някой гръцки адвокат говорещ български език да ги преведе. Една гръцка адвокатка в Солун вземала около 30Е. После го пращате на данъчните.
Това е сайта с адреса на областна администрация за апостила.
https://sofoblast.egov.bg/wps/portal/oblast-sofia/administrative … es/2972_apostille

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 14:55 от enimna

# 313
enimna, много благодаря за бързата реакция и отговор. Именно от твоя пост тук във форума разбрах, че данъчният номер може да се извади по електронен път. Попълването на формуляра и последващата среща онлайн наистина станаха много бързо и лесно, в рамките на един ден.

# 314
Здравейте! Страхотна тема, на която малко късно попадам, но ще се радвам за насоки. Харесахме си една къщичка около 70кв и дворно място без пристройки, година на строеж 81г., септична яма. Покрив с плоча и добър наклон.Района на Серес, Трагилос. Имотът се предлага от Агенция Maria Estate. Късно видяхме какви схеми може да има с брокерските фирми. За сега сме дали стоп капаро да свалят обявата и да се задействат документите за предварителен договор. Казаха ми, че след предварителния договор се задейства проверка на имота от адвокат и представянето на всички нужни документи от страна на продавача. След като мине проверка и всичко е изрядно ще се финализира сделката с прехвърлянето на имота и всички партиди. Тук обаче ме озадачи това, че в темата се избягва такъв вид сделки, защото не се получава нотариален акт. Какво значи това? Това не се ли случва като ти се прехвърли имота?За какво да следим и да търсим и да питаме в такъв случай и някой има ли опит с тази агенция? Какво бихте препоръчали ли като адвокат и архитект инженер за района?

Има ли и мнение и опит някой за този район като водоснабдяване и електроснабдяване, не знаех че прекъсванията са толкова чести в Гърция. Иначе, това което забелязахме, че селцето е оживено и доста аграрно, преобладават постоянните обитатели с препитание в земеделието, което ме обнадеждава, че инфраструктурата е добра.

Общи условия

Активация на акаунт