Имот в Гърция - Какво ни трябва? Тема 2

• 54 076
  • 607
  •   2
Отговори
# 315
Избягват се сделки, които остават само с предварителен договор без прехвърляне с нотариален акт. Имам познати, които са работили с Мария и са доволни.

# 316
Това откъде дойде:"....водоснабдяване и електроснабдяване, не знаех че прекъсванията са толкова чести в Гърция...."
След бруталния пожар миналата година включиха тока след 24 часа въпреки щетите. Според мен в това отношение са на много високо ниво, никога не е спирал тока, нито водата. Друг въпрос е че и ток и вода са много много скъпи там Flushed

# 317
  • Къде ли не
Enjoylife, изобщо не е късно. Няма никакви документи за предварителния договор. Просто споразумение с продавачите и вас, че ще купите имота. Четете си хубаво договора преди да го подпишете, а най - добре не бързайте да го подписвате преди да си намерите адвокат, който да не е препоръчан от брокерите. Няма правило, кое след кое следва. Аз не съм давала капаро преди проверката за тежести и преди да видя с очите си, че има топографска скица, отговаряща горе- долу на това, което е в действителност.  Адвоката прави проверка за тежести най - добре преди договора.  Също и дали има топографска скица, разрешително за строеж и т.н.Евентуално ви изкарва данъчен номер - АФМ.  Играе ролята на преводач преди и по време на сделката и посредник между вас, продавачите и нотариуса. Брокера не прави нищо. Може да ви изкара АФМ- то. Все неща, които най добре да не прави... 
Ze- ze- e казал/а кои имоти са за избягване. Не всички.
FB680797BGM, аз пък не смята, че тока е много скъп. Цената на киловат час по синята( мисля) тарифа на ДЕИ е колкото в България. Но във фактурите за ток  има включени други задължения като някакъв данък, май беше смет, такса за държавна телевизия Wink и т.н. Пък водата съвсем не мисля, че е скъпа.

# 318
Това откъде дойде:"....водоснабдяване и електроснабдяване, не знаех че прекъсванията са толкова чести в Гърция...."
След бруталния пожар миналата година включиха тока след 24 часа въпреки щетите. Според мен в това отношение са на много високо ниво, никога не е спирал тока, нито водата. Друг въпрос е че и ток и вода са много много скъпи там Flushed

Назад в темата се споменаваше и останах с впечатлението, че е често срещано явление в горещите маловодни периоди за определени областти

Ze -ze Благодаря!
enimna а само с адвокат дали ще е достатъчно или трябва и местен архитект инженер да провери скиците?
Вие на колко месеца плащате? Разбрах, че е практиката сметките да излизат на двумесечие.

Ако има някой изпитан за Офринио, Серес ще се радвам да се сподели контакт:)

# 319
  • Къде ли не
Нямам продължителни наблюдения дали спира тока и водата. В нашия район по - скоро не. Имаше обаче някакъв проблем с чистотата  на питейната вода и всеки можеше да иде да си вземе стекове с вода, които бяха оставени в двора на кметството. Изуми ме, че никой не ги пазеше! Wink Мисля, че на Халкидики по някой от ръкавите действително имат воден дефицит, защото и аз съм срещала постове тук - таме.
Фактура за тока излиза на три месеца при нас. Вода - на шест.
То и адвокат не е задължителен, но без него ни е трудно на българите.
За архитект - инженера ( миханикос) да кажа. Всяка сделка в Гърция трябва да минава през такъв специалист. Той не е ваш човек, а човек на продавачите и те му плащат. Той трябва да събере всички налични чертежи и разрешителни за самото построяване на имота и да ги прегледа. Ако има разлики( почти винаги има) трябва да изготви нов чертеж и да ги узакони, а продавачите да си платят глобата, че са променяли архитектурния план. Понякога има разлики, които не могат да се узаконят и това вече е проблем. Ако все пак, той правейки услуга на брокерите и продавача се подписва, че няма незаконни части и сделката мине, се смята че вие сте ги построили незаконно и при проверка, сигнал или продажба ще ви глобят или изобщо няма да можете да продадете имота. Заради тези опасности няколко човека тук препоръчваме нает от вас миханикос, да провери работата на колегата си преди да се стигне до нотариуса.

# 320
Благодаря на всички за съветите! Определено ще разтърсим за адвокат и механикос. Приемам препоръки за района на Серес, Офринио или такъв склонен да се наеме за сделка там

# 321
При нас чешмяната вода не става за пиене. Задължително пием бутилирана.
Водата я отчитат веднъж годишно през есента.

# 322
Здравейте!Има ли клиенти на Волтон - за тока става въпрос? Имам няколко въпроса по фактурата, която получихме...

# 323
  • Атина
Здравейте! Страхотна тема, на която малко късно попадам, но ще се радвам за насоки. Харесахме си една къщичка около 70кв и дворно място без пристройки, година на строеж 81г., септична яма. Покрив с плоча и добър наклон.Района на Серес, Трагилос. Имотът се предлага от Агенция Maria Estate. Късно видяхме какви схеми може да има с брокерските фирми. За сега сме дали стоп капаро да свалят обявата и да се задействат документите за предварителен договор. Казаха ми, че след предварителния договор се задейства проверка на имота от адвокат и представянето на всички нужни документи от страна на продавача. След като мине проверка и всичко е изрядно ще се финализира сделката с прехвърлянето на имота и всички партиди. Тук обаче ме озадачи това, че в темата се избягва такъв вид сделки, защото не се получава нотариален акт. Какво значи това? Това не се ли случва като ти се прехвърли имота?За какво да следим и да търсим и да питаме в такъв случай и някой има ли опит с тази агенция? Какво бихте препоръчали ли като адвокат и архитект инженер за района?
Сделките, които препоръчваме да се избягват са за имоти получени по давност, чрез съдебно решение, без да имат нотариален акт продавачите. Ако си имат нотариален акт - няма какво да избягвате.
Внимавайте много с предварителния договор. Впишете в него, че в случай на нередности в документите или при невъзможност за узаконяване на незаконни части, да ви се върне капарото. В някои случаи има неща, които не могат да се узаконят и тогава собствениците намират някой да им подпише, че всичко е законно. Това прехвърля отговорността на вас или в други случаи анулира договора за покупко-продажба. Ако искате пратете ми предварителния договор да го погледна преди да го подпишете.

# 324
Здравейте! Страхотна тема, на която малко късно попадам, но ще се радвам за насоки. Харесахме си една къщичка около 70кв и дворно място без пристройки, година на строеж 81г., септична яма. Покрив с плоча и добър наклон.Района на Серес, Трагилос. Имотът се предлага от Агенция Maria Estate. Късно видяхме какви схеми може да има с брокерските фирми. За сега сме дали стоп капаро да свалят обявата и да се задействат документите за предварителен договор. Казаха ми, че след предварителния договор се задейства проверка на имота от адвокат и представянето на всички нужни документи от страна на продавача. След като мине проверка и всичко е изрядно ще се финализира сделката с прехвърлянето на имота и всички партиди. Тук обаче ме озадачи това, че в темата се избягва такъв вид сделки, защото не се получава нотариален акт. Какво значи това? Това не се ли случва като ти се прехвърли имота?За какво да следим и да търсим и да питаме в такъв случай и някой има ли опит с тази агенция? Какво бихте препоръчали ли като адвокат и архитект инженер за района?
Сделките, които препоръчваме да се избягват са за имоти получени по давност, чрез съдебно решение, без да имат нотариален акт продавачите. Ако си имат нотариален акт - няма какво да избягвате.
Внимавайте много с предварителния договор. Впишете в него, че в случай на нередности в документите или при невъзможност за узаконяване на незаконни части, да ви се върне капарото. В някои случаи има неща, които не могат да се узаконят и тогава собствениците намират някой да им подпише, че всичко е законно. Това прехвърля отговорността на вас или в други случаи анулира договора за покупко-продажба. Ако искате пратете ми предварителния договор да го погледна преди да го подпишете.

Здравейте,
Бихте ли обяснили защо не препоръчвате сделките със съдебно решение?
В моя случай има съдебно решение защото продавача е придобил имота с частен договор 2009г  , но не е сключвана нотариална сделка след това. В момента очакваме удостоверение за вписване на решението в имотния регистър. Твърдят, че е вписано, но удостоверението още не е готово.

# 325
  • Атина
От някои въпроси по-нагоре разбирам, че става объркване с термина "предварителен договор", защото всъщност преди всяка покупко-продажба се прави такъв. Когато съветваме да не се купува "имот само с предварителен договор" е нещо различно, говорим за имоти, които са придобити със съдебно решение по давност и нямат нотариален акт. Предлагам тук за форума да ги наречем по друг начин или просто да уточняваме, че става въпрос за покупка на имот без възможност за издаване на нотариален акт. За тези случаи enimna (на която много благодаря за компетентните отговори) две страници напред, по-точно на стр. 20, в пост #288 е пуснала два линка и втория от тях е точно за този тип продажби, които стават без нотариален акт. Прочетете го внимателно заедно с коментарите под него.

Здравейте,
Бихте ли обяснили защо не препоръчвате сделките със съдебно решение?
В моя случай има съдебно решение защото продавача е придобил имота с частен договор 2009г  , но не е сключвана нотариална сделка след това. В момента очакваме удостоверение за вписване на решението в имотния регистър. Твърдят, че е вписано, но удостоверението още не е готово.
Искам да попитам - този продавач от 2009г. до днес защо не е получил нотариален акт? Какво точно ще ви прехвърли? Правото си на ползване на имот или какво?  Защо до днес не е взел удостоверение от имотния регистър? В линка, който ни е дала enimna пише точно това, че не могат да се вписват в имотния регистър само с решението на съда. Аз си задавам много въпроси за тези имоти - ами наистина ли са го ползвали необходимия срок, за да кажат, че го имат по давност или са си намерили начин да си го впишат? А ако дойдат собствениците и докажат, че това съдебно решение е невалидно и имота си е техен?

Всеки има право да си дава парите за каквото иска. Ние тук не казваме да не купувате каквото ви харесва, а да мислите сто пъти преди да си дадете парите на вятъра.
И моля четете какво сме писали в темата по-нагоре.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 17:39 от Aqua Marina

# 326
Не знам дали има човек, който е чел повече от мен. Прекарала съм над 4 часа изчитайки всичко писано в темите тук и не само. Споделените теми във фейсбук също. Споделяте много полезна информация.
Изпълнила съм всички възможно препоръки включително платих на 2ма независими адвокати за проверката на документите и на механик. Има топографски снимки, но удостоверение за вписване в имотния регистър все още няма.
Аз не знам защо, адвокатът на когото се доверих казва, че трябва да стане всеки момент, но това го говори от 10 дни.
Решението е подадено за вписване септември миналата година.
На този етап е оставено капаро от моя страна с включени клаузи, че ще бъде възстановено ако не си набавят нужните документи.
Имота се на намира в Неа Потидеа, бих се консултирала с още някой адвокат ако бъде препоръчан, защото на този етап не разбирам какво точно бави вписването на решението.

# 327
  • Атина
Информация от последните дни:
Единен регистър на недвижимите имоти ще стартира през февруари и ще „наблюдава“ 7 милиона имота в Гърция.

Министерството на Цифровото Управление на Гърция въвежда интегрирана електронна система за регистриране и управление на собствеността чрез „Единен регистър на недвижимите имоти“.

По-конкретно, след завършването на кадастралното заснемане на страната, което ще се приключи в края на 2025 г., ще се създаде база данни, свързана с цифрова карта, която ще съдържа цялата информация за недвижимите имоти.

В тази единна база данни ще бъдат събрани всички сведения, съхранявани от държавната администрация. Файлът за всеки имот ще съдържа цялата информация за имотите, от основните характеристики като вид на имота, площ, местоположение, етаж, електрифициран, незавършен, дали е свободен, нает или безвъзмездно отдаден, идентификационния номер на имота (ATAK), националния кадастрален номер (КАЕК), данни от ΔΕΔΔΗΕ (електроснабдяване), от ΔΕΥΑ (водоснабдяване), застрахователни полици до всички висящи съдебни дела и разрешения за строеж от системата e-adeies, енергийни сертификати от Buildingcert.gr, противопожарна безопасност от Управлението за пожарна защита, цифровата карта, която ще се поддържа от Техническата камара на Гърция, от Незаконните постройки, които ще бъдат регистрирани от Градоустройството и др. данни.

С помощта на изкуствен интелект и съвременни сателитни карти имотите вече ще се описват и ще се открива всяка промяна в тяхната структура. Собствениците на незаконни постройки, които могат да докажат, че са ги построили преди 2011 г., трябва незабавно да се обърнат към инженер/архитект (миханикос), за да ги узаконят с последния закон за незаконно строителство, за да избегнат допълнителните глоби.

Незаконно построените постройки, построени след 27 юли 2011 г., ще бъдат събаряни като едновременно ще бъдат наложени глоби, наказателни санкции и прекъсване на електрозахранването. Също така, със свързването на електронните системи, инспекторите на Независимия орган за публични приходи ще имат пряк достъп до досиетата на Националния поземлен регистър и ще могат незабавно да идентифицират всички декларирани имоти, като парцели, къщи, както и ниви в райони извън регулация, които не са декларирани във формуляр Е9.
Също така могат да бъдат идентифицирани имоти, които, въпреки че са декларирани в поземления регистър, не са декларирани с „правилната“ площ в имотния регистър (E9) пред данъчната служба.

# 328
  • Къде ли не
Tiqlozanova, имотния регистър сигурно е достъпен за някого и може да се провери дали наистина има вписване. В България всеки може да направи електронна справка в кадастъра. Едва ли в Гърция не може. Поискайте адвоката Ви да намери начин да провери. Струва ми се странно хем да е вписан, хем да нямате удостоверение. Мисля, че от незнание, незаинтересованост или други подбуди ви заблуждават, че това ще се случи изобщо някога.
Заявление за вписване може и да е подадено, но може пък да не може да се впише. Както казват, че става в последните години с тези имоти.

# 329
Здравейте момичета. Искам да попитам как намерихте имот? Аз правя запитваня на английски, обяви от www.spitogatos.gr, като имотите са предимно от агенции и досега съм получила само един отговор от  всички 10 запитвания. Пълно мълчание. Какво правя грешно?

Общи условия

Активация на акаунт