Интересни места в Европа за деца - 2

• 15 616
  • 184
  •   1
Отговори
# 45
  • В подножието на Сините камъни
Здравейте, бих искала да попитам кой аквапарк е по-як, хубав, забавен : Рулантика или Тропикъл айлънд /около Белрин/, говоря за посещение декември месец, ако има значение и това.

# 46
Събирам идеи за Лондон с дете на 3 и половина, ще сме края на ноември и само за 3 дни. Живяла съм в града и много ми липсва, познавам го добре, но за последно съм ходила преди детето, сега искам да го "видя" през нейните очи, и удрям леко на камък.

Засега със сигурност ще посетим Аквариума + London eye, Natural history museum, Girafe restaurant за хапване някоя от вечерите. Къде бихте завели дете на тази възраст?

Малко повече информация за нея - момиче, обича мюзикъли, но като гледам няма да я пуснат дори на детските постановки, обича музеи, обича да пробва интересна нови кухни, изобщо - малка пътешественичка. Търпи силно наситена програма, не се уморява лесно.

Бяхме в Копенхаген и исках да споделя кои атракции посетихме, ако може на някого да съм полезна, а и за насоки какво й е харесало, та да ми препоръчате подходящи места в Лондон:
- Тиволи - прекрасно беше. Много носталгична атмосфера, вдъхновена от изтока, детето беше очаровано. Взехме ride pass само за нея, но придружител можеше да стои до нея на атракциите, които са неподходящи за самостоятелно посещение. Има и чудесен малък аквариум с тропически рибки. Прекарахме един солиден половин ден там. Хапнахме в Tivoli food hall и за обяд, и за вечеря, на детето й хареса детското меню от френския ресторант и това яде и двата пъти. Иначе има разнообразие и цените са съвсем прилични.
---
Зоопарка - в началото нещо не ме впечатли, зоопарк като всички европейски зоопаркове. Детето се забавляваше през цялото време. Накрая в тропическата зала, където имаше свободно пуснати ленивци (не в клетки), тропически птици и пеперуди обаче много ми хареса. Имаше накрая част с petting zoo. Има ресторантчета за хранене в зоопарка и площадки.
---
Планетариума - филмите са на английски, по около 40 минути, но визуално е много впечатляващо. Всеки филм е предшестван от кратко интро с информация за Земята, Луната, Слънчевата система, Млечния път. Мислех, че само интрото ще изгледаме, но девойката всъщност хареса филма за първото кацане на Луната и оттогава все за това говори. След това имаше интерактивна изложба, правеха се релефни карти с пясък, холографски експонати, накрая ни изгониха, че им свърши работното време.
---
Ботаническата градина беше приятна. Съвсем се шашнахме, че имаше много от силно отровните дърволазни жаби. На мъжа ми буквално му увисна ченето, като видя една такава червенушка, но после прочетохме, че те ставали отровни, защото в дивото ядат някакви отровни насекоми, а тези в Дания ядяли обикновени хлебарки и други вредители и били напълно безопасни. Та даже пипнахме няколко жабки - много са красиви и изящни и хич не ги е страх от хората, явно не са развили инстинкт за страх от хищници, защото в дивото никой не ги закача. Имаше редки и интересни растения, но на детето му беше леко скучно, само се поспряхме под  какаовото дърво, след което детето сподели, че явно шоколадът е много полезен, защото е на практика плод. В залата с пеперудите доста се поспряхме да снимаме и да се забавляваме с пеперудите и жабите, имаше и пеперудени пашкули в различен стадий на развитие, от съвсем малки пашкули през по-големи до такива, при които пеперудата е частично или почти напълно излязла. За първи път виждам, а детето много се впечатли.
---
Природонаучния музей
Много бързо влязохме и излязохме, скелетите на динозаври и някои по-интересни експонати, към които детето имаше интерес, са на "турне" в Амстердам и Берлин временно. Сега ще наваксаме в Лондон обаче. 
---
Детското крило на Националния музей
Много й беше интересно да се облича като детенце от миналото, да играе с играчки от миналото, да разглежда домове от различни краища на света и от миналото - викингски, средновековни, от изтока. Много интерактивно и забавно, също накрая ни изгониха, защото им свърши работното време.
---
Разходка с лодка - приятно преживяване за почивка между по-натоварващите посещения.
---
Елсинор и Кронборг - бързо пътуване с влак, Кронборг много ни хареса на всички. Качихме се до кулата, беше напълно постижимо за детето, после разгледахме подземията, пробвахме се да вървим на кокили, разгледахме апартаментите на краля и кралицата, където имаше една стая, в която можеше да се пипа. Та легнахме на легло, бъркахме в шкафовете, детето потанцува в балната зала, интересно беше.
---
Аквариум Елсинор
Вторият от посетените в Копенхаген аквариуми, с богата интерактивна част - може да се докосват повечето рибки в аквариумите. Детето пипна морски звезди, раци, дънни риби, скатове, акулки, храни ги с миди, намокри се до кости, но беше забавно, включително и за нас, възрастните.
---
Експериментариума - очаквах да не разбере нищо от този музей, но подминахме бебешката част и директно се качихме на втория етаж, където разгледахме всичко, и част от третия етаж - виртуалната реалност, цирковите номера и експериментите с балони. Не ни стигна времето, и тук затвориха, преди да сме видели всичко. Препоръчвам да се отдели един цял ден, ние бяхме планирали само 3 часа и не ни беше достатъчно.
---
Музея на илюзиите
Интересно, но кратичко, направихме си снимки, имаше някои смешни експонати, но като цяло, може да се пропусне.
---
Замъка Розенбург
За детето беше скучно, та излязохме след 10 минути. Поигра обаче в парка до замъка, направихме си пикник и беше хубаво.
---
Кръглата кула
Качихме се догоре, детето не се умори, приятно място за снимки и разглеждане на града отвисоко.
---
Места за хапване
Освен Tivoli food hall, добра street food има в Torvehallerne и на южоизточния бряг на Inderhavnsbroen. До второто има и стълбички с "градски плаж" с достъп до канала за плуване, местните плуваха доста, ние си топнахме краката, но нямахме бански. Студено е, но водата е достатъчно чиста за плуване. Gasoline grill също има на много места и може оттам да се вземе храна и да се хапне на открито.
---
Den bla planet - последната атракция преди вечерния ни полет наобратно, чудесен аквариум. Не бяхме виждали морски видри, те били огромни! Също имаше доста интерактивни аквариуми, в които може да се бърка - всякакви дънни рибки тип писия и калкан, раци, морски звезди, скатове и морски котки, малки акулки. Имаше сомчета, които се скупчваха да почистват кожата на ръката, изобщо, много беше забавно за детето. При посещение на аквариумите и на Експериментариума е желателно да имате резервни дрехи, защото има много игра с вода.
---
На летището има малка площадка с пързалка, влакче, играчки.

Като цяло, Копенхаген е прекрасен град за деца, детето беше неуморно и много й хареса. Copenhagen card си струваше всяка стотинка.

# 47
В Лондон са направили нещо с Падингтън - намира се до аквариума Sea life и London Eye. Бяхме през април в Лондон и отварянето му беше предвидено за началото на май. Мисля, че се казва Paddington experience. И Хайд парк при катериците (но през ноември може и да няма много).

За съжаление друго за толкова малко дете не мога да препоръчам. Като цяло смятам, че други места са подходящи за деца на тази възраст.

# 48
Мерси за идеята, ще разгледам за Падингтън.

Не знам какво време ще ни се падне, но подозирам, че ще е гадно. Така че не знам реално ще можем ли да прекараме много време в парковете, ако да, то задължително ще идем в някой, както и в Зоологическата.

# 49
Мерси за идеята, ще разгледам за Падингтън.

Не знам какво време ще ни се падне, но подозирам, че ще е гадно. Така че не знам реално ще можем ли да прекараме много време в парковете, ако да, то задължително ще идем в някой, както и в Зоологическата.

Сетих се нещо - проверете дали в големите книжарници - Waterstones например - не организират четения на книжки за малки деца. В Лондон не сме ходили на такива, защото синът ми посети града за първи път на 10 години, но в Брюксел, където живеем, организират. В Аахен също. На съответния език, разбира се, но детето поне може да щъка насам-натам.

# 50
  • Berlin
Здравейте, бих искала да попитам кой аквапарк е по-як, хубав, забавен : Рулантика или Тропикъл айлънд /около Белрин/, говоря за посещение декември месец, ако има значение и това.

Не съм била в Рулантика, но някак ми се струва, че ще е по-готино от Тропикъл айлънд, а и Европа парк също e там.

# 51
Здравейте,

Моля за идеи за Барселона с първокласник и седмокласник.
Ще се радвам много и на препоръки за места за хранене с местна кухня, които са ви харесали.

# 52
В кой сезон ще ходите и за колко време? Какви са интересите на децата, какви забележителности харесват?

# 53
  • София
Барселона - увеселителен парк Tibidabo; музей Cosmo Caixa; парк Гюел; Испанско село; Аквариумът; Зоопаркът;

Последна редакция: пт, 20 сеп 2024, 13:00 от Jessy

# 54
В кой сезон ще ходите и за колко време? Какви са интересите на децата, какви забележителности харесват?

През Април.

Какво харесват - мисля да подходя обратно, да видя какво има като възможност и тогава ще шортлистна на база на предположението ми какво би им харесало.
Засега единственото сигурно е, че ще посетим Аквариума. Аз искам да видя Монсерат. Остатъкът от програмата е свободна.

# 55
И аз ще следя за идеи за Барселона. Синът ми е на 12 години - интересува се от всичко, което не е училище. Струва ми се, че и някоя от къщите на Гауди би била интересна за деца, но трябва да си припомня коя какво беше, за да кажа нещо конкретно. Преди 15 години бях за последен път в Барселона.

# 56
За Лондон препоръчвам силно Winter wonderland Hide park, отваря на 21 ноември до 5януари,
https://hydeparkwinterwonderland.com/

ето линк за билети:
https://winterwonderland.seetickets.com/winterwonderland/?ajs_ai … 5NzkzMC42MC4wLjA.

# 57
Късно ще е за нас, уви, но си го запазвам за бъдещи пътувания. Изглежда великолепно!

Обаче вече си резервирах Jurassic afternoon tea и места за Цар Лъв. Ще са пуснати коледните светлини и ледената пързалка в Съмърсет Хаус ще е отворена.

# 58
Късно ще е за нас, уви, но си го запазвам за бъдещи пътувания. Изглежда великолепно!

Обаче вече си резервирах Jurassic afternoon tea и места за Цар Лъв. Ще са пуснати коледните светлини и ледената пързалка в Съмърсет Хаус ще е отворена.
Здравейте. И аз като вас съм живяла в Лондон преди време, а сега ще водим и децата края ноември. Имам момиче почти на 7 ( с нея ходим вече 3 години подред в Лондон) и момче на 3 и половина ( той за първи път ще лети) Четох доста и бих ви дала няколко предложения. Ако харесва Pepa Pig - https://b-bakery.com/london/bus-tours/peppa-pig-afternoon-tea Аз не съм я водила моята госпожица, но сега и вече тя самата не харесва Пепа, преди е беше голям фен. https://www.visitlondon.com/things-to-do/place/41731066-kidzania-london Кидзания съм си харесала за моите деца, разгледайте, не зная дали ще е подходящо за вашето. https://www.nickelodeonadventure.co.uk/ , това също е вариант за лошо време. Миналия ноември я водих в магазина на Hamleys ( мисля че беше на Regent street ) имаше елфи, коледни песни, беше много красиво. https://www.hamleys.com/santas-grotto , това също имам в предвид за тази година. Но моите деца не знаят английски и не съм сигурна че ще е ползотворно за тях. В магазина на M and M и Lego, много и хареса ( тя си обича лего и шоколад ). Тази година ще заведа и двамата. От London eye не беше впечатлена, Аквариума мисля да посетим. Една година я водихме в https://www.rainforestcafe.com/ , на нея много и хареса - според мен храната беше меко казано ужасна ( тя си поръча бургер и картофки, който впоследствие изядох аз ) но пък ефектите от животните са интересни. За сега съм планувала https://winterwonderland.seetickets.com/winterwonderland и https://www.nhm.ac.uk/. Последно се сещам че я водих на zoo но извън Лондон, хранихме животни там, имаше стая с прилепи за която говори половин година след това, но тогава си беше и топло.
Надявам се все нещо да ви бъде полезно Wink

# 59
Много благодаря за интересните предложения, в наш стил са. Запазих си и за следващо посещение вече Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт