Мнения за Оземпик?

• 50 534
  • 580
  •   1
Отговори
# 360
Той Оземпик не влияе на инсулина все пак, не знам какво е искала да постигне тази лекарка.

Лекар е. Иска сваляне на килограми. Имам промяна в храненето и движението. Една година пих Глюкофаз 500 и свалих само 5 кг. Сега ми предписа или Глюкофаж 750 или Оземпик, което преценя.

# 361
  • София
Ами понеже Глюкофажа влияе на инсулина, а Оземпика - на захарта, тоест, различни лекарства са, затова се зачудих. Но аз не знам де, не съм лекар, може и да има нещо, което не ми е съвсем ясно.

# 362
Глюкофаж не е лекарство за отслабване... Режимът ти е по-важен. А иначе като се свали съществено тегло, базовото ниво на инсулина също спада по принцип.
Според мен обратният подход е по-добър ама това е вече за друга тема.

# 363
Глюкофаж не е лекарство за отслабване... Режимът ти е по-важен. А иначе като се свали съществено тегло, базовото ниво на инсулина също спада по принцип.
Според мен обратният подход е по-добър ама това е вече за друга тема.

Спазвам режим, старая се да ходя повече, но резултата е нулев.

# 364
Ами понеже Глюкофажа влияе на инсулина, а Оземпика - на захарта, тоест, различни лекарства са, затова се зачудих. Но аз не знам де, не съм лекар, може и да има нещо, което не ми е съвсем ясно.

GLP-1 агонистите също намаляват инсулина, но не като директен ефект, а в резултат от намаленото тегло. С доза от 0.13 нищо няма да се постигне. Моето лично мнение е, че е все едно да си инжектирате плацебо. Аз лично съм виждала много резултати на пациенти с този тип лекарства, но не и с не изпитвани дози. Никъде няма доказателства, че с доза от 0.25 се постига някакъв ефект, но поне е изпитвана клинично, докато това е абсурдна доза. То микродозинг, микродозинг, но и това си има граници.

# 365
Аз след 4 месеца на 0,5 Оземпик и свалени 7кг на контролните изследвания имах съвсем малко по-ниска захар, но по-висок инсулин от началото..........

В момента не си усещам дозата от 0,5. Изключително ми е трудно да спазвам режим така, защото имам огромен апетит и апетит за сладко. Представям си показателите ми накъде са....... Надявам се да успея в някакъв момент да обсъдя с доктора ми и дано да е скоро.

# 366
  • София
Abadjieva80, аз свалих 10-11 кг на 0.25 мг за около 3 месеца, после на 0.25 спря отслабването, от месец съм на 0.50 мг и свалих още 2-3 кг. При мен микродозирането имаше ефект. Ако успея да сваля още 2  кг в следващите седмици ще стигна "зелената зона" на БМИ.

# 367
Abadjieva80, аз свалих 10-11 кг на 0.25 мг за около 3 месеца, после на 0.25 спря отслабването, от месец съм на 0.50 мг и свалих още 2-3 кг. При мен микродозирането имаше ефект. Ако успея да сваля още 2  кг в следващите седмици ще стигна "зелената зона" на БМИ.

Клиничните проучвания се правят с хиляди участници и се очаква да се достигне клинично значим и статистически significant резултат по отношение на primary endpoint(s), които в случая са процент загубено тегло и пропорция на пациенти, постигнали поне 5% загуба на тегло в рамките на 1 година. Ако отидеш и видиш графиките, ще забележиш, че в началото има бърза загуба на тегло, последвано от по-бавно и евентуално плато. Ако спреш приема, теглото се връща.

Никой никога не е тествал продължително лечение с ниски дози, защото доза-определящи проучвания показват, че много ниските дози не са ефективни. Може да има ефект при отделни пациенти, временно, но като цяло са неефективни. Затова микро дозирането е ефективно в някои случаи, но не е препоръчителното дозиране за масата потребители.

Има разлика между това, какво са показали клиничните проучвания, което се препоръчва в листовката на лекарството и какво решава да прави конкретния лекар. За това се казва off label use.

Ако заедно с приема на оземпик си ограничила приема на храна и се увеличила физическата активност е възможно да постигнеш сериозен ефект, който няма нищо общо с лекарството. То е точно толкова ефективно, колкото и плацебото. Защото ВСИЧКИ клинични проучвания са на фона на намален прием на калории с -500 от дневните нужди и  увеличена физическа активност (150 минути умерена активност на седмица). В резултат само от това, приемащите плацебо губят около 4-5 кг, а ако рестрикцията на калории е до 1300 на ден за жени, загубата на тегло на плацебо е 10 кг.
Важно е, че за да се говори за успех, приема или life style interventions трябва да са поне 1 година.

Извинявам се за английските термини, но не ги зная на български, а директния превод звучи глупаво.

Последно, аз също свалих 15 кг само от промяна в храненето и увеличена физическа активност, без оземпик. Моите бяха ковид кг.

# 368
Да не забравяме, че клиничните проучвания са с ясна насоченост към комерсиален успех, който може да бъде постигнат само чрез масов резултат в максимално кратки срокове.
Поради тази причина при конкуренцията между този тип медикаменти, още на етап клинични изследвания винаги се говори преди всичко за ефекта от максимално позволената доза в рамките на определен кратък период. И когато единият конкурент загуби с някакъв процент, следва срив на борсата - което вече го видяхме. За съжаление, водещ е преди всичко финансовият интерес.
Със сигурност не всички биха имали нужда от максималната доза, нито пък едноседмичното прилагане е най-оптимално за ефективност. Но тук се търси някакъв баланс между ускорено и опростено назначаване на лечението и максимално улеснено прилагане, засягащи възможно най-голям брой пациенти.
Аз нямаше да имам проблем дори с ежедневно прилагане на ниски дози, но това не се отнася за масовия потребител. Аз имам търпението да постигна целите си и след две години, но масовият потребител не може да разсъждава в толкова дълги срокове. Ето, и тук имаше много примери на хора, на които 2 кг на месец им се струва малко и се отказват.

# 369
Да не забравяме, че клиничните проучвания са с ясна насоченост към комерсиален успех, който може да бъде постигнат само чрез масов резултат в максимално кратки срокове.
Поради тази причина при конкуренцията между този тип медикаменти, още на етап клинични изследвания винаги се говори преди всичко за ефекта от максимално позволената доза в рамките на определен кратък период. И когато единият конкурент загуби с някакъв процент, следва срив на борсата - което вече го видяхме. За съжаление, водещ е преди всичко финансовият интерес.
Със сигурност не всички биха имали нужда от максималната доза, нито пък едноседмичното прилагане е най-оптимално за ефективност. Но тук се търси някакъв баланс между ускорено и опростено назначаване на лечението и максимално улеснено прилагане, засягащи възможно най-голям брой пациенти.
Аз нямаше да имам проблем дори с ежедневно прилагане на ниски дози, но това не се отнася за масовия потребител. Аз имам търпението да постигна целите си и след две години, но масовият потребител не може да разсъждава в толкова дълги срокове. Ето, и тук имаше много примери на хора, на които 2 кг на месец им се струва малко и се отказват.

Това се абсолютно неверни твърдения. Абсолютно. Необосновани и непочиващи на факти. Затова се правят клинични проучвания с хиляди пациенти от специалисти в областта на медицината, а не в областта на финансите или маркетинга.

Не карам никого да се доверява на това, което аз пиша. Тук е форум, а не лекарски кабинет. Все пак имам претенциите да разбирам мааалко повече от тези неща, затова ѝ ги пиша. Оттам нататък, който каквото иска да прави си е негов проблем. Негов и на лекуващия го лекар.

# 370
  • София
До момента, за половин година, съм свалила 14% от теглото. И моите последни 13 кг са натрупани по ковидно време (без да съм карала ковид). Но в продължение на много години теглото ми беше около 60 кг, та имам още много да свалям, искам да го докарам поне до 70.
...
Пак моят опит (с жлъчката) показва, че скоростното сваляне на килограми е вредно.

# 371
До момента, за половин година, съм свалила 14% от теглото. И моите последни 13 кг са натрупани по ковидно време (без да съм карала ковид). Но в продължение на много години теглото ми беше около 60 кг, та имам още много да свалям, искам да го докарам поне до 70.
...
Пак моят опит (с жлъчката) показва, че скоростното сваляне на килограми е вредно.
Ами твоя личен опит е потвърждение на научно и емпирично доказан факт. Жлъчни камъни, възпаление на жлъчката, са свързани със загубата на тегло. И опадане на косата. Не питай как. Просто е отбелязано като страничен ефект на отслабването.
Само внимавай като стигнеш желаните килограми да не качиш отново. Много голям процент от отслабващите без хирургична намеса и без лекарства качват обратно. Ти явно си си променила стила на живот, и ако продължиш по същия начин ще успееш да задържиш желаното тегло. Дано няма втори ковид!

# 372
  • София
Момичета, а на какъв лекар да отида за преглед на жлъчката?

# 373
  • София
Гастроентеролог. С ултразвук.
...
То като олекнеш, движението е много по-лесно...

# 374
Има го и друго, което малко хора си дават сметка че е така... Ако човекът не е толкова затлъстял че хич да не може да ходи, трябва да го прави. Колкото може, ясно че няма да е в топ форма и да може по много наведнъж. Но на много тежък човек краката са силни - няма как да не са щом всеки ден носят това всичкото. И е по-добре тия мускули да ги вкара в действие, ползата е огромна.
Освен и да ги позапази, че това си е голям проблем при отслабване с такива медикаменти, повечето губят и доста мускулна маса ако не се погрижат за нея.
А че като ти поолекне и ти стават повече и възможностите, и мотивацията за спорт, това ясно. Но то не се губи.

Общи условия

Активация на акаунт