Мнения за Оземпик?

• 50 558
  • 580
  •   3
Отговори
# 375
Това се абсолютно неверни твърдения. Абсолютно. Необосновани и непочиващи на факти. Затова се правят клинични проучвания с хиляди пациенти от специалисти в областта на медицината, а не в областта на финансите или маркетинга.

Абсолютно нищо друго не мога да очаквам от човек, практикуващ буквоядство и доскоро упорито опитвал да внушава, че трябва да разглеждаме като нещо различно Ozempic и Wegovy, защото производителят бил решил по изцяло комерсиални и маркетингови съображения, валидни за определени пазари, да ги кръсти по различен начин, както и да плаши и разубеждава хората от употребата на голяма разфасовка, за да си прилагат малка доза - с което цената пада минимум два пъти и което се практикува навсякъде, като дори самият производител го е направил възможно, но естествено не го рекламира, защото това би му коствало стотици милиони от печалбата.

Само за справка - Ozempic и Mounjaro са най-успешните, откъм комерсиален успех, медикаменти в съвременната история. Благодарение на Ozempic, Novo Nordisk се превърна в компанията с най-висока капитализация в Европа, с приходи, равняващи се на 10% от БВП на родната Дания, и създаваща 20% от новите работни места в държавата. А за да се добие представа за ефекта от клиничните проучвания - само оповестяването на резултатите от клинично проучване на Novo, показващи че новият им очакван продукт е довел "едва" до 22.7% загуба на тегло при прием на максималната доза (вместо очакваните 25%, което ги представя в неблагоприятна светлина спрямо основния им конкурент), доведе до моментален борсов срив и загуба от 90 милиарда долара.

Определям като абсолютно наивни разсъжденията, че производителят би имал изгода или каквато и да е мотивация да инвестира, извършва или оповестява клинични проучвания, целящи да докажат целесъобразност от икономична употреба или усложняване на приема на продукт, който се цели да бъде преди всичко максимално комерсиален и опростен за прилагане.

Тук изобщо не става въпрос за конспиративни теории или за обвинения в манипулиране на клинични проучвания, водещи до рискове за здравето, а за факти от реалния живот, в който всичко се движи от парите.

Могат да се дадат много примери как клинични проучвания се манипулират с определена насоченост, но сигурно най-красноречивият е този с Purdue Pharma, които с действията си доведоха до смъртта на милиони и станаха причина за опиатната криза в САЩ, превръщайки един опасен медикамент в комерсиален продукт, раздаващ се дори от пунктове "за управление на болката", използвайки агресивен маркетинг, корумпиране на лекари и цялата медицинска общност. Всичко това постигнаха на първо място чрез манипулиране на клиничните проучвания, с които да прикрият риска от пристрастяване - подбирайки внимателно участниците в тях, като изолират групи, които биха се отразили негативно на резултата, манипулирайки данните и интерпретирайки дефиницията за зависимост. И това са неща, които те самите признават, но едва преди 5 години, след дълги съдебни битки. И тук става въпрос за продукт, донесъл много по-малки печалби на производителя.

# 376
Dunning-Kruger в действие.
Оземпик и Уегови Са различни препарати.

# 377
Ето за това говоря. Когато човек реши да се излага, никой не може да го спре.
Оттук нататък всеки да си прави сметката, ако ще се връзва на глупостите и опитите ви да си придавате важност.

# 378
Уегови и оземпик са различни препарати съдържащи едно и също активно вещество, но в различни дози.
Двата препарата имат различни индикации. Намаляване на телесното тегло е страничен ефект на оземпик, който е препарат за лечение на диабет.
Хипогликемия е потенциален страничен ефект за Уегови, който е препарат за chronic weight management.
Ако ви изпишат оземпик за намаляване на теглото в нормална държава, няма да ви го покрие нито държавна, нито частна застраховка. Ако ви го изпишат за лечение на  T2DM няма да платите нищо от джоба си или ще платите сума от порядъка на десетина лева в съответния паричен еквивалент.
Пък нека съм буквояд.

# 379
Ozempic и Wegovy са един и същ препарат на един и същ производител с една и съща активна съставка, но с различни търговски наименования, предлагани по този начин единствено по търговски-маркетингови подбуди за определени пазари и промотиране към различни целеви групи - което впрочем и вие си го потвърждавате, намесвайки обяснения за застрахователите. Доза 1 мг Ozempic = доза 1 мг Wegovy. Каквито са страничните ефекти за Ozempic, същите са и за Wegovy. Приемащият семаглутид го интересува преди всичко дозата, която му е предписана или която сам е решил да приема. Колко по-ясно да бъде написано, за да го осъзнаете и да спрете да обърквате хората с това словоблудство?
Никой не го вълнува как и по какъв начин се изписва и заплаща от застрахователите в САЩ. Тук си говорим за действието на Ozempic = Wegovy = Semaglutide, при условията, при които се предлага на европейския континент и в частност в България.

# 380
  • София
В БГ реимбурсирането е аналогично.

# 381
В България здравната каса не покрива когато са за отслабване ни Оземпик, ни Саксенда, с която положението е аналогично - същата фирма, под различно име (Виктоза) е покрита от касата за диабетици, пак с протокол.
Терапия за отслабване под никакво име не знам да се реимбурсира тук. Може и затова да не си правят труда да внасят Уегови отделно, като се замисля. И без това цените са с някаква регулация с която не съм запозната, но у нас няма как да го продават толкова скъпо колкото в други страни, то с много лекарства е така.

# 382
  • София
Момичета, може ли линк към мнението защо писалката не може да се използва по-дълго от 6 седмици, опитах с търсачката но не стана.

# 383
Момичета, може ли линк към мнението защо писалката не може да се използва по-дълго от 6 седмици, опитах с търсачката но не стана.
Аз отговорих на такъв пост в тази тема преди време. Най-общо, защото писалката има мембрана, която е изпитана за 4 перфорации. Когато се пробива от иглата, размерите на дупката се разширяват, така може да проникнат бактерии; освен друго, разтвора, съдържащ семаглутайд има shelf life един месец. След това активното вещество, което е полипептид започва да се разпада, при което намалява ефикасността, увеличава се концентрацията на потенциални имуногенни замърсители, образувани при разпада. Може да се проявят странични ефекти, както и anti drug antibodies, които увеличават вероятността от алергични реакции, от injection site AEs.

Аз не живея в САЩ.

# 384
Отново интерпретации и манипулации. Дори в инструкциите за употреба се посочва максимален препоръчителен срок между 6 до 8 седмици (56 дни) след първа употреба, а не 4 седмици - 1 месец . Това означава, че в рамките на тези 6–8 седмици няма никакъв проблем да се използва. А производителите винаги се презастраховат.
Цитат
След първоначално отваряне Срок на годност по време на употреба: 6 седмици. Да се съхранява под 30 °C или в хладилник (2 °C–8 °C). Не замразявайте Ozempic. Когато не използвате писалката, съхранявайте я с поставена капачка, за да се предпази от светлина.
източник
Цитат
Store your pen in use for 8 weeks between 59°F to 86°F (15°C to 30°C) or in a refrigerator at 36°F to 46°F (2°C to 8°C). The Ozempic® pen you are using should be thrown away after 8 weeks, even if it still has Ozempic® left in it.
източник 1 източник 2
Нищо вярно няма в твърдението, че мембраната става опасна след 4 перфорации - няма такива официални предупреждения. Теоретично, мембраната може да издържи и десетки перфорации, което означава, че абсолютно няма проблем да се използва 8 пъти, в рамките на срока на годност на продукта посочен от производителя. Същата мембрана се използва и при инсулиновите писалки.
Каква е тази мания да плашите и да вкарвате в заблуда. Хората са тук, за да получат информация и да обменят опит, не да четат как някой си избива комплексите.

# 385
  • Пловдив
И аз в листовката бях прочела 6 седмици, а днес в уеб страницата на лекарството и аз видях цитираното в предния пост "Store your pen in use for 56 days at room temperature between 59ºF to 86ºF (15ºC to 30ºC) or in a refrigerator between 36°F to 46°F (2°C to 8°C)."
Моята ендокриноложка ми беше казала 8 седмици, аз спазвам това, но днес за първи път го видях и описано някъде.

# 386
Може и да са променили нещо, преди време мисля че и там пишеше 6 седмици, но не беше никак скоро и не смея да твърдя със сигурност.

# 387
Разликата между 6 и 8 седмици не е нещо ново, тя идва от информация, посочена в източници за различни пазари (в случая EU/US), и е по-скоро свързана със съобразяване с някакви регулации или други съображения нямащи никакво отношение към свойствата на продукта, което в крайна сметка ни вълнува.

# 388
  • София
Благодаря ви! Ще си го използвам без притеснение 8 седмици, значи Simple Smile
Днес бях на контролен преглед, много по-изчерпателна беше ендокриноложката относно използването. Това което не ми хареса е, че след 3 месеца на 0.5, иска да мина на 1. Лекар е, знае по-добре от мен, но пак ми се струва висока дозата. Първия месец на 0,25 свалих 5кг.

# 389
Тирзепатайд е 30 дни….
Семаглутайд е 6 седмици.

Аз спирам да пиша тук. Агресивното поведение на някои съфорумци ми дойде вповече и няма да ви “обърквам” повече.

Общи условия

Активация на акаунт