Мнения за Оземпик?

• 50 512
  • 580
  •   2
Отговори
# 330
  • Наблизо
Уегови,доколкото знам,няма в България,иначе бихме го купували.
Дадена му е Саксенда,защото не е диабетик,след следене в болница по пътека.Тогава още нямаше установеният наскоро проблем със сърцето.Освен предписването на Оземпик,искаме и по-достъпен лекар,много са трудни записването на часове.
Не искаме да иде да си го вземе ей така,лекар ще го предпише и ще предостави цялат документация,но да е някой който не е против изписването на Оземпик на недиабетик.
Мунджаро вече достъпен ли е в България?Дори и да е...сигурно е на космически цени.

# 331
От скоро е у нас Мунджаро, мернах тема и за него и действително не бяха много красиви цените които споменаха.
А за лекаря - щом така или иначе ще го сменя човекът, да си дискутира с новия лекар какво и що, повечето не се запъват просто на основание - ти не си диабетик, няма пък да ти го предпиша.

# 332
  • София
Запъват се, Нати. Аз през колко ендо-та съм минала с това, роман мога да напиша, а съм идеален кандидат - Хашимото, ИР и затлъстяване. Един възрастен ми вресна, че то е за диабетици само; другият ми каза - айде да пробваме първо с еди какво си (за Хашимотото), ще видиш как ще ти помогне (не помогна). Моята си все ми казваше, че ще си се справя и само с глюкофажа, аз си знам какво и колко да ям. Накрая почти й ревнах, та ми предписа количество за 2 месеца, което ми е доникъде за килограмите и трябва пак да ходя да й се моля.
Та не знам моят личен опит ли е различен от масовия, но аз сигурно една година се опитвах да се преборя за рецепта (не говорим по каса, плащам си).
Мисля, че още има стигма на тези лекарства в лекарсткото съсловие, поне аз това съм видяла.

# 333
  • София
На мен ендокриноложката в Правителствена даже ми се зарадва, че вече съм на Оземпик (към момента на прегледа бях 10 кг надолу от стартовата позиция). Добре си поговорихме, напълно споделяше мнението  "по-добре здрави и на оземпик", отколкото "дебели-не-на-оземпик".

# 334
Не знам доколко има стигма, честно казано... доста има които са споделяли че пък тях направо са ги "метнали" на Оземпик, което пак не е ОК. Без да се пробва нещо друго първо, отиват и още на първия преглед излизат с рецепта за инжекции, много хубави били. Лично познавам хора които са попадали точно така, даже и съвет за промяна в начина на живот не получават а само рецепта и Чао. За щастие, не са се навили, защото това просто не е нормално.
Донякъде може би заради това е негативната нагласа, немалко хора ги имат за гевезелък тия медикаменти, ей така от мързел... и не във всички случаи грешат де. И то точно тия случаи повече се чуват, а не че си нямат приложение, но определено подходът не е винаги какъвто трябва да бъде. Сложи в сметката и честия недостиг в аптеките по една или друга причина и почва да звучи още по-малко оправдано за недиабетици. Надявам се да не го приеме лично някой в темата, не е отправено към никого конкретно и не познавам никого тук. Но си има хора за които просто е лесният вариант, а не единственият останал, както би трябвало да е когато се предпише такъв препарат. От там нататък вече си е до лекар, всеки си има негово си виждане. Кой кога е чел нещо ново за последно. Кой доколко се поддава на "ухажване" от представители и още разни неща, някъде измежду тях сигурно има и съображения дали има някаква пречка точно за този пациент да се предпише точно това.

# 335
  • София
При мен, ендокриноложката беше категорична, че съм за Оземпик. Факт е, че знам какво да ям, но в последните години, успях да отслабна само веднъж с фастинг, нищо друго при мен не проработи. Категорично отказах да гладувам.
С Оземпик 0.25 е направо песен, явно наистина съм имала проблем с усвояването на захарта, след 3 приема на Оземпик съм 4кг. надолу.

Имам чуденка, мисля да пропусна 3 дена и да го сложа вместо в петък в понеделник, предстои ми пътуване петък-понеделник с много ходене и ме притеснява единственият страничен ефект при мен, че в първите 2 дни след приема ми трябва по-често тоалетна. Някой правил ли го е?

Последна редакция: вт, 22 апр 2025, 21:12 от nad_tab

# 336
Така де, ти казваш че си опитвала друго с години. А аз говоря за познати които от вратата получиха препоръки за инжекции, че много било хубаво. Ами добре че са мъже и ги е страх от игли Grinning Та са се дръпнали и решили да пробват все пак по друг начин първо. Единият каза че и на колегите му по същия начин е било първото предложено - цял отдел обездвижени ИТ специалисти, в голяма фирма и с допълнително здравно, та е ясно че са добър таргет и няма както някой друг да се откажат заради цената.

# 337
  • София
Те пък едни игли...нищо общо нямат с "обикновените" инжекции. Ама кой да знае преди да му се наложи сам да си ги бие.

Аз преди да започна терапията с месеци "разчиствах" потенциалните странични ефекти (хеликобактер пилори и т.н.). Не знам кой лекар изписва оземпик "от вратата" без да провери с УЗ състояние на жлъчката, например.
...
nad_tab, нямаш проблем с изместването на деня от седмицата, само после си продължи с новия ден.

# 338
Има, за съжаление. За жлъчката че проверяват и че следят тук го прочетох, не знам на моите познати да са им гледали или питали нещо по темата. Само с единия сме по-близки ама все пак.
Но вече нищо не ме учудва, на него друг лекар още на пръв преглед беше му заявил че трябвало да върви на бариатрична хирургия че само така щял да отслабне...  Не се засили да ляга под ножа, естествено Grinning Нито пък отиде втори път при същия лекар. Походи още доста време с многото кила, пък миналата година се хвана и свали 40, без лекарства. Те не са му и всичките излишни това де, затова и са толкова много свалени за кратко време. Но беше супер възмутен че се опитали да го метнат направо да се боде, той и на метформин не е бил никога.
А за иглите си е така, по-често са мъже да ги е страх от такива неща и размерът няма значение - игла е Grinning

# 339
Абсолютно не приемам за медикаменти с доказан положителен ефект, толкова масово използвани, добили подобен комерсиален статут, да ми се отнема правото да взимам информирано решение и да оставям на лекар да хвърля боб вместо мен. И това последното го казвам съвсем отговорно, защото всеки неаргументиран отказ е именно това. И да не повдигаме въпроса доколко въобще тези лекари се вълнуват от новости или конкретния медикамент, и дали знанията им не са замръзнали от годините на специализацията. А това с плашенето от игли е безумна глупост. Има ли значение дали е инжекционно, или орално, или със свещички, що се касае до това дали е опасен или рисков медикамент.

# 340
  • Бургас
Здравейте, препоръчайте ендокринолог в Бургас, Варна, който да извърши изследвания и евентуално да изпише Оземпик?
И София е вариант, ако там по - бързо могат да се случат нещата.

# 341
Здравейте, препоръчайте ендокринолог в Бургас, Варна, който да извърши изследвания и евентуално да изпише Оземпик?
И София е вариант, ако там по - бързо могат да се случат нещата.

Аз също се интересувам за София

# 342
Здравейте момичета … някоя от вас случайно да е имала болка в мускулите ?

# 343
  • София
Aз. Минава с Магнезий.

# 344
Здравейте!
Темичката ни нещо замря.
Аз минавам да се оплача, че лекарството не ми действа вече. Явно се привиква към дозата.
От последния ми преглед, който беше преди почти 2 месеца, при мен започнаха проблеми с цикъла - няколко месеца вече аз нямам цикъл, което сигурно също си оказва влияние върху цялостната картина............ Нямам цикъл, апетитът ми се възвърна, хапва ми се сладко, както преди, много ми е трудно да спазвам ограниченията, както си беше и преди лекарството. Чувствам се подута, както преди. Дори съм качила вече 1 кг за изминалите 2 месеца.
Много съм нещастна. Тъкмо се бях зарадвала, че нещата вървят към по-добро.
Дозата ми е 0,5. Изобщо не ми се искаше да минавам на повече.
Не се сещам какво друго да направя, освен пак да отивам при доктора.

Докторът ми беше казал в случай, че усетя, че лекарството губи ефекта си, да пропусна седмица - все едно да рестартирам. Направих го и нищо не се промени. Същото си е, без никакъв ефект...........

Идеи????

Общи условия

Активация на акаунт