Да преправим старите мебели с любов - тема 40

• 42 797
  • 740
  •   1
Отговори
# 405
  • Варна
Боядисахме плочките в селската баня преди около 4 години и боята не е мръднала, но само по стената. За пода на много места четох, че не е устойчиво и не сме си правили експерименти.

# 406
Боядисахме плочките в селската баня преди около 4 години и боята не е мръднала, но само по стената. За пода на много места четох, че не е устойчиво и не сме си правили експерименти.
Е, да, плочките по стените не са подложени на натоварване и е нормално да издържи боята без да мръдне, но подовите са друга работа. То даже и боя, която не е предназначена за плочки, ако капне на тях и се стабилизира, трудно се чисти, освен със стъргане или разтворител.

# 407
  • Варна
Да. Писах, за да наблегна на това, че за пода не е добра идея. Защото се коментираше подът със сините плочки в интензивно натоварен коридор, където се предполага, че с външни обувки ще се внася пръст и ситни камъчета. Боята бързо ще се олющи според мен. Най-бюджетно, бързо, евтино и лесно - килимче или балатум.

# 408
  • София
Или от тези лепенки за плочки, които се продават. Поне за известно време докато се олющят и надраскат ще е добър дизайна и не са скъпи.( По китайските сайтове са на по - добри цени.)
https://artbox.bg/komplekt-1

# 409
Или от тези лепенки за плочки, които се продават. Поне за известно време докато се олющят и надраскат ще е добър дизайна и не са скъпи.( По китайските сайтове са на по - добри цени.)
https://artbox.bg/komplekt-1
Не бих си сторвала труд нито с боядисване, нито с лепенки, при това изискващи пазене и последваща работа. Просто ще метна мокет/килим и готово - пере се, сменя се лесно...

# 410
Последния ми експеримент и мое предложение за евтино решение е самозалепващи плоскости https://decorat.bg/podovi-nastilki/samozalepvashti-pvc-paneli-za-pod-w06
Налепила съм стълбището и вече 2 месеца се държат прекрасно, дори от 2 седмици ремонтираме банята и са подложени на интензивно замърсяване. Изглежда едно към едно като ламинат, мия ги с мопа.

# 411
Много интересно. А как се режат?

# 412
  • София
Здравейте
търся съвет с какво да " намажа"  дървено чекмедже от вътре там където се движи.
Старо е и не е с днешните релси,по които се движат чекмеджетата, а се движи по дървени  летвички
Нямам в момента възможност да кача снимка- по късно ще редактирам
Чекмеджето и летвичките са от дърво,което не е обработено с нищо и като се движи падат миниатюрни стърготини в шкафа, което ме дразни

Мислех си с боя или лак да ги мина, но кое ще е по-издръжливо на такова натоварване?

# 413
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Плоскост дебела 1,5 мм вероятно се реже спокойно с обикновен макетен нож.

Дървените летвички при чекмеджето по-добре да ги смажете с восък.

# 414
Много интересно. А как се режат?
С макетно ножче.

# 415
С восък (свещ) сме мазали едно време чекмеджетата, сега може да има и нещо различно с такова предназначение, но не съм търсила. Това обаче е палиативна и съвсем временна мярка, най-добре е да се шкурне чекмеджето, където трябва или да се добавят водачи.

# 416
За чекмеджетата - и аз мисля, че с шкурка е добре да се загладят жлебовете, и на чекмеджето, и на шкафчето. След това с твърда свещ може да се мине, просто разтъркваш със свещта, да полепне от восъка/парафина.

Скрит текст:
В едни други, стари времена, дървените шейни с метални лайстни отдолу, където се плъзгаха, ги мажехме (металните лайстни) с парафин, т.е.  с обикновена социалистическа неароматна свещ. За да се плъзгат по-добре. Периодично се повтаряше упражнението, но не беше прекалено често.

# 417
  • София
Има и такива силикони сега за смазване

# 418
  • Варна.
За водачите - след като се изшкурят и се загладят контактните страни може да се натъркат със сапун.

# 419
О да, и със сапун ставаше. Но е добре да е по-обикновен, не толкова мек/с добавки за омекотяване като сегашните. Някакъв базов сапун за пране, по-твърд.

Общи условия

Активация на акаунт