Да преправим старите мебели с любов - тема 40

• 42 707
  • 740
  •   1
Отговори
# 675
Препоръчайте водоразтворим байц за дърво независимо какъв е цвета . Търся и водоразтворим лак , който искам да оставя гланц .

# 676
  • София
Да, Шарлот. Както и мраморен плот.
Ще омасля само отгоре,както предложиха.
Другите части от шкафа можеш да измиеш с обезмаслител и да намажеш с прозрачен матов лак за допълнителна защита. Няма да си личи изобщо. С плота ще се справиш бързо. А мивката вкопана ли ще бъде или поставена отгоре?

# 677
  • София
Препоръчайте водоразтворим байц за дърво независимо какъв е цвета . Търся и водоразтворим лак , който искам да оставя гланц .
https://woodcraftbg.wordpress.com/2017/06/21/%d0%bd%d0%b0%d1%82% … 1%80%d0%b2%d0%be/ от тези байцове аз лично останах доволна. Как така независимо от цвета😅 за лак не мога да помофна, не съм лакирала.

# 678
Скиорче, отгоре ще бъде. Продълговата купа. Лошото е, че банята е малка и трудно намирам малки антични шкафове. При мен и ширината и дълбочината са важни. Този шкаф ми харесва много. Човека го продава за 60 евро и дори предлага да го докара до вкъщи. На 70 км. Обаче ми е една идея по-голям. Много го мислих, но продължавам да търся за нещо подходящо. Чат-пат изкача нещо, но пък е в другия край на страната и транспорта или не се предлага, или оскъпява. Имам два нови варианта.

Този е за 120 евро, но ще има транспорт до в къщи. Но пък е дърво.
Този е за 60 евро, но е на 15 км от в къщи и мога да си го взема сама. Обаче питах реставратора, щото продавача уж не знаел. Та, това не е дърво, а е старото ПДЧ /стените и плота/, а другото било бук. Н амен не ми харесва много цвета и ми навява усещане за телевизор. Ако взема този, стъклото ще е витраж, та то не ме притеснява.

Ще се радвам и на вашето мнение, че аз вече се обърках от търсене на шкафове.

# 679
  • София
Аз съм за първия от новите два. Другият ми идва прекалено префърцунен:))). А и е предимство, че е от дърво за тясна баня. Все пак, ако има и душ в нея (а не е само WC), ще има и влага и дори и да няма пряко съприкосновение с вода, ПДЧ-то ще “цъфне” след известно време.

# 680
И аз съм за първия.

# 681
  • В градината...
Категорично първия. Във фейсбук попаднах на 1-2 групи за стари мебели, в едната има доста изгодни неща.

# 682
  • Под сянката на разлистените кактуси
Още един глас за първия! Ще стане супер!

# 683
  • София
Здравейте, дами!
От много време търся нещо, за което се сетих да се допитам до вас.
Златиста хром боя. Всичките, които изгледах като видеа, имат матов ефект.

Аз търся такъв огледален ефект. Ще си взема мини пръскачка, ако трябва, предполагам, че И от там идва този огледален ефект.
За да демонстрирам какво търся и какво не търся, вижте долу. Със спрей боите, които съм имала и пробвала, става матово. Искам от сребрист метал да направя златист огледален, като вторите 2 примера. Гледам, че в някои видеа става дума и за части на коли, може би някаква автомобилна боя за джанти?

https://samrajpolytexltd.com/wp-content/uploads/2019/07/4S-metal … d-spray-paint.jpg

https://youtube.com/shorts/1LWhYR--z8s?si=60ZsfbONL_G5mx70
https://i.ebayimg.com/00/s/MTQwNVgxNTAw/z/5LgAAOSwKptgOd5n/$_57.JPG?set_id=8800005007

# 684
# 685
  • София
Благодаря, гледах видеа за някои, матови излизат от спрей.
Ще пробвам с аерограф, макар че това, което искам, се постига с електролиза, но става много сложно за домашни условия.

# 686
  • София
Здравейте!
Предстои ми борба с множество чамови мебели от 90-те. Останали в дома на родителите ми.
Не искам да ги сменям, стабилни са и здрави, но са грозно замърсени. На места където са пипани най-много се е наслоил сериозен пласт мърсотия.
С какво най-лесно мога да ги зачистя на първо време? Обезмаслител дали ще ги повреди? Били са лакирани като са купувани.
Много са и не мога да си играя в момента да ги шкуря и шлайфам. В последствие ще мисля и гледам при вас как да ги направя по-атрактивни, но засега искам просто да не са мърляви.

# 687
Обезмаслител  Меглио и грапавата страна на дом. гъби, ще ти свърши работа, някъде може да отиде и лака, но предполагам ще ги реновираш.

# 688
  • Варна
Обикновено веро и гъбична за чинии също ще ти свършат работа.

# 689
  • София
Благодаря, ще пробвам. С веро голямо търкане ше падне. С мельо и аз мислех, малко ме е страх да не се раздуе дървесината от натриевата основа в мельото (ако е паднал лака), но на най замърсените участъци просто не виждам как иначе. Гледах някакви специализирани препарати за по 30 лева бутилката и затова питам ако знаете някой такъв хем ефективен, хем щадящ. Ама няма смисъл да си хвърлям парите за нещо, което е за леко замърсяване.
Мама е била стара, нямала е сили, не е виждала вероятно и мърсотията се е насложила с години.
Но пък са здрави и красиви мебели. Дъщеря ми много харесва този стил и ще ги пазим засега.
Ще ги реновирам, но като ми остане време и сили. Сега трябва да преместим катуна в рамките на 2 месеца и целта е да изглежда чистичко и приветливо.

Общи условия

Активация на акаунт