Традициите, които ни събират: Сподели ни твоите и играй за ваучер от ФАНТАСТИКО

• 8 815
  • 252
  •   1
Отговори
# 105
Задължително ходим на църква в навечерието на Великден. На следващия ден се събираме цялото семейство и се чукваме с яйца. Ядем козунак, агнешкото не го обичаме.
Вечерта е ред на приятелските събирания на маса🙂

# 106
Ходим на църква.месим козунаци, посрещаме гости,ходим на гости.задължително на трапезата има печено агнешко, зелена салата,боядисани яйца,козунак. И така три дни....

# 107
  • София
Не мисля, че правим нещо по-различно от обичайната традиция. В четвъртък боядисваме яйцата всички заедно, като първото винаги е червено и с надпис "Христос воскресе". С него правя кръстен знак на челото на дъщеря ми и й натривам бузките да е здрава.
В събота пека козунаците и вечерта обикаляме църквата. В неделя се събирам с близки, за да отпразнуваме Христовото възкресение с печено агнешко, зелена салата, козунаци, яйца и много смях.

Веднъж преди десетина години бях забравила, че пека козунаци и станаха като сухари, за което ме бъзикаха дълго време, но слава Богу, точно този провал не успя да ни стане традиция. Joy

# 108
Като изключим боядисването на яйцата, което е еднакво за всички, използваме почивните дни, за да прекараме семейни мигове. Не ходим на гости, не посрещаме такива. Най-често излизаме сред природата.

# 109
Събираме се заедно всички, боядисваме яйца, обикновено в събота сутрин и с настроение приготвяме трапезата. Обичам и да се разходим сред природата, дори да похапнем навън яйца и козунак!

# 110
Традицията ни е да сме заедно, без значение кой откъде трябва да дойде - от морето, от чужбина, от където и да е.
Също да има задължително курабийки.

# 111
  • Русе
Нашите традиции са обикновени- да сме заедно цялото семейство, да е пълна къщата с усмивки и глъчка, всеки да покаже най-красивото яйце, което е боядисъл, да разкаже как го е направил /в боядисването участваме всички, и мъжете , и децата/, да замирише на печен козунак /винаги правим домашен/ и на агнешко печено. Дано винаги да е така. Дано всички деца имат такъв празник.

# 112
Великден свързвам с обновяването на природата! Яйцата, пресните зеленчуци, крехкото агнешко и семейното настроение! Време за почивка и смирение!

# 113
Събираме се в къщата ни на село, боядисваме яйца, правим козунак. Обичам тези моменти.

# 114
На Великден се събираме у мама, тя готви печено агнешко, дроб-сърма, салати, разядки... ние носим яйца и козунак. Винаги правя домашен, но купувам и от пекарни. Моят, макар винаги с домашни яйца, мас и мляко, никога не ми се получава вкусен и въздушен като купения 😅

# 115
Не знам дали са семейни традиции или просто правим всичко, което прави едно сплотено българско семейство по празниците.
На Велики Четвъртък се боядисват яйцета. По принцип вече сме големи и всеки си има семейство - така че на самия празник имаме доста и разнообразно боядисани яйца. Обикновено след това се хапват поне седмица, защото има много.
Правим козунаци. Е, не всеки път се получават, но пък опитите не спират.
Правим и великденски курабийки - и тях после хапваме поне седмица, защото има много и за всички.
На самия празник се събираме всички - хапва се печено месо. Често правим агнешно, но по някога разнообразяваме и със заек или свинска пържолка.
Има доста игри за младежите.
По принцип всяка година се стремим да отидем на църква, за да си вземем от "светия огън"...
Както написах, нищо специално, но все пак е хубаво време от година, защото семейството се събира заедно.

# 116
Всяка година се събираме на село при родителите ми. В двора на голяма маса със зелена салата, боядисани яйца и любимата ми дроб сарма:-) Агнешко, курабийки  и много цветя на масата също е традиция. Чакаме само хубаво време:-)

# 117
  • Пловдив
Събираме се цялото семейството заедно, приготвяме си една стандартна трапеза с яйца, козунак, агнешко/пилешко, плодове и зеленчуци и кледаме да сме в добро настроение и накрая завършваме като се чукаме с по едно яйце, за да видим кой, ще е владетеля таз година 😊

# 118
  • Елхово
Традиция ни е от няколко години да ходим на красиво място сред природата и там да прекарваме празника.

# 119
За мен е по-голяма семейна традиция на Кръстов ден. Това е деня на едната фамилия с курбани от агнета , фамилни погачи , поп чете за здраве на всички. За съжаление, част от фамилията ни се разпиля по света, но въпреки всичко със сега достъпните комуникации участват в празника. Кръвта е силна за всички ни.

Общи условия

Активация на акаунт