Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

• 50 782
  • 421
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте д-р Симоноски,
бих се радвала на коментар от ваша страна по повод последните ми изследвания.
Вече няколко пъти през изминалата година съм с подобни стойности - хемоглобин и желязо в норма, но с много нисък феритин. Не приемам железни препарати, а май трябва. Имам засилен косопад и съм с Тиреоидит на Хашимото от над 10 години. От известно време имам и засилен задух при вървене.
Възможно ли е недостатъчността на депонирано желязо да е причина за косопада и задуха?

Благодаря предварително!

# 136
Здравейте д-р Симоноски,имам записан час при вас за преглед,но тъй като не съм от София искам да ви попитам дали предварително да си направя определени изследвания ?
На 43 години съм и имам проблем с желязото от доста време.По принцип се следя при хематолог,но когато спрем терапията,до няколко месеца желязото отново пада и се въртя в един омагьосан кръг.Сьщо и тромбоцитите са или на долната граница или под нея.Аз съм с носителство на хепатит Б /следя се при гастроентеролог/ и според хематоложката ниските тромбоцити са свързани с хепатита.Имам и по обилен цикъл но само 2-3 дни е по -обилен от 7 дена,като отново според хематолога там е проблема с загубата на желязо,но според гинеколога нямам проблеми и не губя желязо от там!
Прилагам последните изследвания /на таблетки с желязо съм и затова е в норма/

Също така доста често лимфоцитите са под долната граница. Преди известно време В12 беше малко над долната граница,пих хапчета и за него и е в норма сега.
Моля за вашето мнение допълнителни изследвания освен ПКК,желязо,феритин,В12,ТЖСК трябва ли да правя ?
Благодаря,

# 137
Здравейте докторе .Не знам дали въпроса е точно за вас ,чисто хематологично,но ще ви го задам.Предварително се извинявам.
Моята майка (63 г.) има завишени еритроцити в урината .
На какво може да се дължи това ,опасно ли е ,и към кого да се обърнем .Само да поясня ,че преди 20 дни и взеха гинекологична биопсия ,а от две години пие хапчета за разреждане на кръвта Еликвис ,поради прекарано заболяване.( пояснявам и  тези неща за по голяма яснота.
Здравейте.
Еритроцитите в урината, изолирана информация, без допълнителна данни може, да е от най-различен произход. От споделената от Вас информация може да бъде и от приема на Еликвис, както и от проведената манипулация.
Ако имате ПКК, добре е да я споделите и нея, за да може адекватно да Ви отговоря, в последствие да намерим първопричината, както и дали има някакъв вид на клинична или само лабораторна находка.

Успешен ден.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 13:13 от Рaдост

# 138
Здравейте, като дете са ми открили G6pD - дефицит. Един път съм изследвана като бебе и втори път на около 7 години - и двата резултата потвърждават дефицит на G6pD. Като бях бременна отново се изследвах (2пъти за по-сигурно) и такъв дефицит не беше открит - да ви питам възможно ли е това?
Здравейте
Гюкозо-6-фосфатдехидрогеназата е генетично заболяване, която се манифестира чрез хемолитична анемия. Тъй като имате изследвания, които потвърждават заболяването, необходимо е да се прецизира какво точно изследване е правено и по-скоро последните изследвания, които не показват наличие на заболяването.

Успешен ден.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 13:15 от Рaдост

# 139
Здравейте д-р Симоноски,
бих се радвала на коментар от ваша страна по повод последните ми изследвания.
Вече няколко пъти през изминалата година съм с подобни стойности - хемоглобин и желязо в норма, но с много нисък феритин. Не приемам железни препарати, а май трябва. Имам засилен косопад и съм с Тиреоидит на Хашимото от над 10 години. От известно време имам и засилен задух при вървене.
Възможно ли е недостатъчността на депонирано желязо да е причина за косопада и задуха?

Благодаря предварително!

Здравейте.
Прегледах резултатите. Към настоящия момент нямате анемия, но занижените показатели на феритин може да са и индикатор за евентуално възникване на анемичен синдром. Но за да може да се диференцира от друго реактивно състояние, са необходими и допълнителни изследвания.
Препоръката ми към Вас е, след 1-2 седмици да проведете нови изследвания. Ако решите, може да ми пишете на ЛВ и ще Ви дам точни инструкции какви изследвания да проведете.

Успешен ден.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 13:18 от Рaдост

# 140
Здравейте докторе .Не знам дали въпроса е точно за вас ,чисто хематологично,но ще ви го задам.Предварително се извинявам.
На какво може да се дължи това ,опасно ли е ,и към кого да се обърнем .Само да поясня ,че преди 20 дни и взеха гинекологична биопсия ,а от две години пие хапчета за разреждане на кръвта Еликвис ,поради прекарано заболяване.( пояснявам и  тези неща за по голяма яснота.
Здравейте.
Еритроцитите в урината, изолирана информация, без допълнителна данни може, да е от най-различен произход. От споделената от Вас информация може да бъде и от приема на Еликвис, както и от проведената манипулация.
Ако имате ПКК, добре е да я споделите и нея, за да може адекватно да Ви отговоря, в последствие да намерим първопричината, както и дали има някакъв вид на клинична или само лабораторна находка.

Успешен ден.

Докторе това са нейните изследвания

# 141
Здравейте д-р Симоноски!
Знам, че не сте детски хематолог, но в момента съм доста притеснена и имам нужда от вашето мнение… Миналият четвъртък направихме изследвания на детето ми, което е на 2г и 4м? Пуснати са съвсем профилактично. Последното боледуване беше в средата на декември. В момента детето не е болно и няма индикации за разболяване, но доста ме притесниха ниските левкоцити, неутрофили и PDW.

ПП. Днес (понеделник) реших да повторя изследванията в още една лаборатория, надавайки се на грешка, но са идентични, като добавим, че там пък дори са повишени лимфоцитите.

Бихте ли коментирали резултатите? Благодаря предварително!

09.01.25 (четвъртък):

13.01.25 (понеделник):

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 21:50 от Darling*

# 142
Здравейте д-р Симоноски,имам записан час при вас за преглед,но тъй като не съм от София искам да ви попитам дали предварително да си направя определени изследвания ?
На 43 години съм и имам проблем с желязото от доста време.По принцип се следя при хематолог,но когато спрем терапията,до няколко месеца желязото отново пада и се въртя в един омагьосан кръг.Сьщо и тромбоцитите са или на долната граница или под нея.Аз съм с носителство на хепатит Б /следя се при гастроентеролог/ и според хематоложката ниските тромбоцити са свързани с хепатита.Имам и по обилен цикъл но само 2-3 дни е по -обилен от 7 дена,като отново според хематолога там е проблема с загубата на желязо,но според гинеколога нямам проблеми и не губя желязо от там!
Прилагам последните изследвания /на таблетки с желязо съм и затова е в норма/

Също така доста често лимфоцитите са под долната граница. Преди известно време В12 беше малко над долната граница,пих хапчета и за него и е в норма сега.
Моля за вашето мнение допълнителни изследвания освен ПКК,желязо,феритин,В12,ТЖСК трябва ли да правя ?
Благодаря,

Здравейте
Искам да проведете следните излседвания:
ПКК, ДКК, Желязо, ЖСК, Феритин, Вит Б12; Фолиева киселина, АСАТ, АЛАТ ГГТ СУЕ, ЦРП,

Успешен ден,

# 143
Здравейте д-р Симоноски!
Знам, че не сте детски хематолог, но в момента съм доста притеснена и имам нужда от вашето мнение… Миналият четвъртък направихме изследвания на детето ми, което е на 2г и 4м? Пуснати са съвсем профилактично. Последното боледуване беше в средата на декември. В момента детето не е болно и няма индикации за разболяване, но доста ме притесниха ниските левкоцити, неутрофили и PDW.

ПП. Днес (понеделник) реших да повторя изследванията в още една лаборатория, надавайки се на грешка, но са идентични, като добавим, че там пък дори са повишени лимфоцитите.

Бихте ли коментирали резултатите? Благодаря предварително!

09.01.25 (четвъртък):

13.01.25 (понеделник):

Здравейте.
Изследванията, които сте провели, могат и най вероятно се дължат на инфекциозен процес и/или имунизация също така.
Аз бих Ви предложил да повторите изследванията ПКК, ДКК, СУЕ, ЦРП след 2-3 седмици. Не са сигнификантни разминаванията, а при децата кръвната картина е доста по динамична от при възрастите.
Ако има промяна и при следващата кръвна картина, препоръката ми е да се консултирате с детски хематолог.

Успешен ден.

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 13:11 от Рaдост

# 144
Здравейте, доктор Симоноски,
Имам записан час за преглед при Вас за следващата седмица. Повода на моето посещение ще бъде   з леко подут лимфен възел под челюстта. Преди месец след боледуване личната лекарка ми пусна изследване за мононуклеоза, имам антитела за преминаланинфекция и според нея лимфния възел е подут заради това, но аз се притеснявам.
Трябва ли да пусна някакви изследвания преди да дойда?

# 145
Здравейте.

Успешен ден.
Това са изследванията докторе,както и изследване само  глюкозата от днес !

Глюкоза :
Глюкоза
8.00h -7.36
11.30h.- 7.40
14.00-5.23
Гликиран хемоглобин - 5.41 при норма 5.80

# 146
Здравейте, д-р Симоноски!

Благодаря за възможността да задам въпрос към Вас !

Сестра ми е болна от психично заболяване и пие ЛЕПОНЕКС, който може да доведе до сериозно намаляване на броя на белите кръвни клетки в кръвта.

Много се притеснявам, че се е случило това и ще трябва да се смени лекарството.

Много ви моля за мнение по въпроса !

Колко бързо трябва да действаме ?

Благодаря ви предварително !

# 147
Здравейте, доктор Симоноски,
Имам записан час за преглед при Вас за следващата седмица. Повода на моето посещение ще бъде   з леко подут лимфен възел под челюстта. Преди месец след боледуване личната лекарка ми пусна изследване за мононуклеоза, имам антитела за преминаланинфекция и според нея лимфния възел е подут заради това, но аз се притеснявам.
Трябва ли да пусна някакви изследвания преди да дойда?
Здравейте.
Бих Ви предложил да си пуснете следните неща:
Окк, дкк, суе, цеп, Желязо жск, tsh, LDH EBV IgM IgG
За да мога да прегледам изследванията и да Ви прегледам и Вас.
Успешен ден.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 13:50 от Рaдост

# 148
Здравейте, д-р Симоноски!

Благодаря за възможността да задам въпрос към Вас !

Сестра ми е болна от психично заболяване и пие ЛЕПОНЕКС, който може да доведе до сериозно намаляване на броя на белите кръвни клетки в кръвта.

Много се притеснявам, че се е случило това и ще трябва да се смени лекарството.

Много ви моля за мнение по въпроса !

Колко бързо трябва да действаме ?

Благодаря ви предварително !
Здравейте.
Към настоящия момент на база тези изследвания не се налага да правите нищо, но пишете ми на ЛС за повече подробности.
Лека вечер!

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 13:50 от Рaдост

# 149
Здравейте д-р Симоноски!
С бета таласемия съм, на 34г.
При първата ми бременност хемоглобина падна много, най-ниската стойност беше 72, в края на 8ми месец ми преляха кръв при хемоглобин 80.
Според всичко което изчетох тогава по темата, ми се струва, че не бях особено адекватно лекувана тогава .
След изписан вит. В12 хемоглобина ми рязко падна от 85 на 75 в четвърти месец, от там беше борба да го вдигнем , успяхме единствено до 80. Доколкото разбрах вит в12 ми е свалил и железните запаси и затова е паднал хемоглобина.
Желязото почти през цялото време беше на горна граница, но феритина беше много нисък.
Въпроса ми е , планирам втора бременност, какво е оптималното което може да се направи, за да се избегне вероятността за кръвопреливане.
Бихте ли препоръчали въпреки таласемията прием на желязо по време на бременност, тъй като някои хематолози категорично изключват пиенето на желязо при този вид анемия.

Ще се позволя и втори въпрос въпреки, че знам , че не сте детски хематолог. Детето ми е наследила анемията от мен, въпреки това поддържа добри нива на хемоглобин. Септември месец при тръгването на ясла е бил 110, сега след серия от боледувания , на последните изследвания при активна вирусна инфекция излезе, че е 91. Ще го повторим като оздравее, но доста се притесних. Възможен ли е такъв спад заради боледуванията? Храни се добре, не ми се вярва да е развила и желязо дефицитна.

Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт