Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

• 50 662
  • 421
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте.
След падане ми направиха ЯМР на крака и ми казаха, че има изменения в костния мозък . Повече е жълтото вещество от червеното. На 35 години съм и ми обясниха, че тези промени са характерни за възрастни хора. Много съм изплашена. Има ли обратимост този процес? Мога ли да се възстановя?

# 346
Здравейте, доктор Симонски!
Това са изслвдванията на дъщеря ми, която е на годинка. Има ли нещо притеснително  и трябва ли да приема добавка желязо?

# 347
Скрит текст:
Здравейте др Симонски, направих си генетичен тест,аз съм на 46год и съм се решила на инвитро със донорски яйцеклетки,оказа се че имам тромбофилия ,ще е проблем ли за забременяване
Здравейте,
Тъй като състоянието Ви изисква много внимателен подход и допълнителни изследвания, ако решите, пишете ми на ЛС и ще Ви дам моите препоръки.

Успешен ден.

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 10:13 от Рaдост

# 348
Здравейте.
След падане ми направиха ЯМР на крака и ми казаха, че има изменения в костния мозък . Повече е жълтото вещество от червеното. На 35 години съм и ми обясниха, че тези промени са характерни за възрастни хора. Много съм изплашена. Има ли обратимост този процес? Мога ли да се възстановя?
Здравейте,
При провеждане на ЯМР тази находка на жълт/червен костен мозък е често срещана принципно при тази възраст и не представлява патологично състояние.
За всеки случай искам да Ви препоръчам да проведете кръвна картина ПКК, диференциално броене на левкоцити, СУЕ, ЦРП, за да мога категорично да Ви отговоря, че всичко е наред с показателит

Успешен ден.

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 10:15 от Рaдост

# 349
Скрит текст:
Здравейте, доктор Симонски!
Това са изслвдванията на дъщеря ми, която е на годинка. Има ли нещо притеснително  и трябва ли да приема добавка желязо?
Здравейте,
Аз не съм детски хематолог, но на база проведените изследвания мога Ви кажа, че няма сериозни отклонения от референтните стойности. Препоръката ми е да проведете консултация с Вашия педиатър.

Успешен ден.

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 10:15 от Рaдост

# 350
Здравейте.
Здравейте,
При провеждане на ЯМР тази находка на жълт/червен костен мозък е често срещана принципно при тази възраст и не представлява патологично състояние.
За всеки случай искам да Ви препоръчам да проведете кръвна картина ПКК, диференциално броене на левкоцити, СУЕ, ЦРП, за да мога категорично да Ви отговоря, че всичко е наред с показателит

Успешен ден.
Здравейте. Прикачам изследванията.
Благодаря сърдечно

# 351
Здравейте, д-р Симоноски!
Това са изследванията на дъщеря ми, която е на 1 г. - бихте ли ми казали дали всичко е в норма и притеснителен ли е този по-нисък брой на тромбоцитите и хематокрита, както и високата средна концентрация на хемоглобин?
Също така - стойността на хемоглобин от 110 g/L в норма ли е за възрастта?
Благодаря Ви, хубав и успешен ден!

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 12:04 от blue.cherry

# 352
Здравейте, може ли коментар по изследванията ми, имам бета таласемия минор и Хашимото, не приемам хормон от 4 месеца заради завишени Т4. Изследванията са направени на 23 ден от цикъл, като имам обилен такъв. Имам подут и болезнен лимфен възел под челюстта и температура 37,5 от няколко дни. Също така съм с нисък кортизол (поднормен 154 при норма 166-507) , ниско кръвно 80 на 50, 90 на 60 и при физическо усилие вдигам висок пулс. Имам много силна умора, задух, тахикардии при движение, това е от половин година, нямам сили за нищо, ходила съм при десетки доктори, но ми изписват антидепресанти, защото според тях нямам проблем и е психосоматичен, а аз просто нямам сили.

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 23:46 от desislavazhivanova

# 353
Здравейте,  докторе! Брат ми наскоро разбра, че има бета таласемия. Аз от както се помня се уморявам лесно и имам нужда от повече сън. Сигурно ли е, че и аз го имам? Какви изследвания следва да си направя и трябва ли да приемам някакви добавки?  
Също искам да попитам, имам един увеличен лимфен възел под мишницата от поне 6-7 години. При допир боли. На какво може да се дължи това? До сега като съм ходила на ехограф на млечни жлези ехографистът го отбелязва, че е там, но като питам какво може да значи и те ме уверяват, че не е проблем. Но ми е странно как толкова години не се смалява и не спира да ме боли.
Благодаря за отделеното време!

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 18:52 от Shanan4e

# 354
Скрит текст:
Здравейте, д-р Симоноски!
Това са изследванията на дъщеря ми, която е на 1 г. - бихте ли ми казали дали всичко е в норма и притеснителен ли е този по-нисък брой на тромбоцитите и хематокрита, както и високата средна концентрация на хемоглобин?
Също така - стойността на хемоглобин от 110 g/L в норма ли е за възрастта?
Благодаря Ви, хубав и успешен ден!
Здравейте,
Прегледах изследванията, които сте изпратили. Аз не съм детски хематолог, но бих могъл само да Ви дам насоки.
За стойностите на хемоглобин е необходимо да се знае дали референтнтите стойности са реф. стойности за възрастни или за деца.
След уточнение на тази подробност бихме могли да обсъждаме дали има стойности извън референтните показатели, или не.

Успешен ден.

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 09:57 от Рaдост

# 355
Скрит текст:
Здравейте, може ли коментар по изследванията ми, имам бета таласемия минор и Хашимото, не приемам хормон от 4 месеца заради завишени Т4. Изследванията са направени на 23 ден от цикъл, като имам обилен такъв. Имам подут и болезнен лимфен възел под челюстта и температура 37,5 от няколко дни. Също така съм с нисък кортизол (поднормен 154 при норма 166-507) , ниско кръвно 80 на 50, 90 на 60 и при физическо усилие вдигам висок пулс. Имам много силна умора, задух, тахикардии при движение, това е от половин година, нямам сили за нищо, ходила съм при десетки доктори, но ми изписват антидепресанти, защото според тях нямам проблем и е психосоматичен, а аз просто нямам сили.
Здравейте,
Ако решите, може да ми пишете на ЛС и ще Ви дам някакви насоки.

Успешен ден.

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 09:58 от Рaдост

# 356
Скрит текст:
Здравейте,  докторе! Брат ми наскоро разбра, че има бета таласемия. Аз от както се помня се уморявам лесно и имам нужда от повече сън. Сигурно ли е, че и аз го имам? Какви изследвания следва да си направя и трябва ли да приемам някакви добавки?  
Също искам да попитам, имам един увеличен лимфен възел под мишницата от поне 6-7 години. При допир боли. На какво може да се дължи това? До сега като съм ходила на ехограф на млечни жлези ехографистът го отбелязва, че е там, но като питам какво може да значи и те ме уверяват, че не е проблем. Но ми е странно как толкова години не се смалява и не спира да ме боли.
Благодаря за отделеното време!
Здравейте,
Бих Ви препоръчал да проведете
ПКК, Диференциално броене, СУЕ, ЦРП, Феритин, Желязо, ЖСК, Вит Б12 и фолиева киселина,

Проведете ги и ми ги изпратете на ЛС.

Успешен ден.

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 09:58 от Рaдост

# 357
Здравейте,
момче на 13 години е с хемоглобин 151 ( горна граница 150), хематокрит 0.441 (Горан граница 0.440) и среден обем на тромбоцити 13.5 ( горна граница 11.5). Всички други показатели са в норма.
Според педиатъра няма нужда от допълнителни изследвания. Според Вас нужна ли е консултация с хематолог и допълнителни изследвания?

# 358
Д-р Симонски, явно не сте видели публикацията ми. В която съм прикачила изследванията, които ми препоръчате да направя по моя казус. Ще се радвам на коментар от ваша страна.

# 359
Здравейте,
момче на 13 години е с хемоглобин 151 ( горна граница 150), хематокрит 0.441 (Горан граница 0.440) и среден обем на тромбоцити 13.5 ( горна граница 11.5). Всички други показатели са в норма.
Според педиатъра няма нужда от допълнителни изследвания. Според Вас нужна ли е консултация с хематолог и допълнителни изследвания?
Здравейте,
Аз не съм детски хематолог, но бих могъл в конкретния случай да Ви дам насоки.
Според споделената информация от Ваша страна за нивото на хемоглобин и хематокрит, има голяма вероятност при взимането на кръв детето да е било жадно (дехидратирано) и поради тази причина да се получава резултат незначително над горната граница.

За Ваше спокойствие повторете изследванията след 1 месец.

Успешен ден.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 10:03 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт