Анемия и други заболявания на кръвта: Попитайте д-р Наум Симоноски

• 56 441
  • 467
  •   2
Отговори
# 450
Здравейте д-р Симоноски ,в момента посещаваме хематолог с майка ми ,която е на 76 г.Оплаква се от умора и са и' назначени изследвания с ПКК ,при което хемоглобина е 90 Ед.  И се започнаха изследвания на храносмилателната система ,гинеколог и мамограф . изследванията са отрицателни ,и в момента пие меча кръв .Може ли насоки и от вас ,дали други изследвания или хоспитализация в болница ..

# 451
Здравейте, д-р Симоноски!
Благодаря за възможността да задам въпрос към Вас!
След профилактични прегледи края на 2023 г. се установиха ниски нива на тромбоците - 28 х 10^9/l и след повтаряне на изследванията се потвърдиха. Направени се няколко консултации с хематолози, в следствие на което са приемани кортикостероиди по схема назначена от тях (тромбоцитите се повишиха, но не се задържаха във времето), а сега от повече от година съм на лечение с revolade 25 mg. - първо с доза през ден, след това два дена се пият и един се почива, а сега и всеки ден - нивата на тромбоцитите са между 50 и 60 х10^9/l, но видимо във времето организма привиква и се увеличава дозата. Далака не е увеличен. Изследван е хеликопактер пилори - отрицателен. Всичко друго е в норма при ПКК

Според вас каква трябва да е следващата стъпка? Премахването на далака вариант ли е? Биха ли се подобрили нивата на тромбоцитите? Ако да бихте ли насочили към болница, екип, хирург?

# 452
Скрит текст:
Здравейте,искам да попитам за мнение за тези изследвания. Като винаги ниските стойности на тромбоцитите са такива или нещо подобно. На 49г . съм.

Здравейте,
Прегледах изследванията Ви. Тромбоцитите Ви са алармиращо ниски. В конкретния случай трябва да се стартира с лечение. Бих искал, ако имате възможност, да направим физическа консултация, тъй като ще се наложи да се проведат допълнителни изследвания, както и написах, започване на терапия.

Успешен ден.

Последна редакция: ср, 04 фев 2026, 11:51 от Рaдост

# 453
Здравейте д-р Симоноски ,в момента посещаваме хематолог с майка ми ,която е на 76 г.Оплаква се от умора и са и' назначени изследвания с ПКК ,при което хемоглобина е 90 Ед.  И се започнаха изследвания на храносмилателната система ,гинеколог и мамограф . изследванията са отрицателни ,и в момента пие меча кръв .Може ли насоки и от вас ,дали други изследвания или хоспитализация в болница ..

Здравейте,
За да мога да Ви отговоря по-прецизно, може ли да ми изпратите кръвната картина да я прегледам и след това ще мога да дам моите препоръки.

Успешен ден.

Последна редакция: ср, 04 фев 2026, 11:52 от Рaдост

# 454
Скрит текст:
Благодаря за възможността да задам въпрос към Вас!
След профилактични прегледи края на 2023 г. се установиха ниски нива на тромбоците - 28 х 10^9/l и след повтаряне на изследванията се потвърдиха. Направени се няколко консултации с хематолози, в следствие на което са приемани кортикостероиди по схема назначена от тях (тромбоцитите се повишиха, но не се задържаха във времето), а сега от повече от година съм на лечение с revolade 25 mg. - първо с доза през ден, след това два дена се пият и един се почива, а сега и всеки ден - нивата на тромбоцитите са между 50 и 60 х10^9/l, но видимо във времето организма привиква и се увеличава дозата. Далака не е увеличен. Изследван е хеликопактер пилори - отрицателен. Всичко друго е в норма при ПКК

Според вас каква трябва да е следващата стъпка? Премахването на далака вариант ли е? Биха ли се подобрили нивата на тромбоцитите? Ако да бихте ли насочили към болница, екип, хирург?

Здравейте,
Споделената информация от Вас говори за правилно започване на лечение на ИТП, 1-ва линия с КС и след това с агонист на тромбопоетиновия рецептор (Revolade). Действително по протокол следваща линия е спленектомия (премахване на далака), но това е инвазивна процедура, която Вие може и да я откажете.
Моята препоръка е да се опита с комбинация от Револейд и КС до поддържане на нива на тромбоцитите над 100 Г/Л

Успешен ден.

Последна редакция: ср, 04 фев 2026, 11:55 от Рaдост

# 455
  • добрич
Скрит текст:
Здравейте,искам да попитам за мнение за тези изследвания. Като винаги ниските стойности на тромбоцитите са такива или нещо подобно. На 49г . съм.

Здравейте,
Прегледах изследванията Ви. Тромбоцитите Ви са алармиращо ниски. В конкретния случай трябва да се стартира с лечение. Бих искал ако имате възможност да направим физическа консултация, тъй като ще се наложи да се проведят допълнителни изследвания, както и написах, започване на терапия.

Успешен ден,
.  
А къде преглеждате? Никой до сега след ходене на лекари ,не знае защо е тая аномалия. Имам скенер преди 6-7 г и излезе че нямам далак.

Последна редакция: ср, 04 фев 2026, 11:55 от Рaдост

# 456
Ден преди 4 февруари – Световния ден за борба с рака, темата за ранната диагностика и съвременното лечение в хематологията беше във фокуса на разговора, за който бях поканен в ефира на bTV.

Някои акценти от интервюто:

📈 Отчитаме повече диагностицирани пациенти, но това не означава, че хората боледуват повече. Подобреният достъп до изследвания и по-ранната диагностика дават възможност заболяванията да бъдат откривани навреме.

Нашата цел като лекари е да подобрим качеството и продължителността на живота.

🩺 Принципът на „трите единици“ за ранна профилактика:

✔️ Веднъж годишно посещение при личния лекар

✔️ Веднъж годишно изследване на кръвна картина

✔️ Навременно търсене на специалист при симптоми като умора, нощно изпотяване, необяснима загуба на тегло, продължаващи повече от седмица

Кръвната картина може да даде сигнал за проблем още преди да има клинични оплаквания.

В предаването говорихме за три основни стълба на съвременната терапия: таргетната терапия, имунотерапията и прецизната диагностика.

Таргетната терапия атакува само дефектните клетки, без да уврежда здравите тъкани, а имунотерапията „обучава“ имунната система на пациента да разпознава и унищожава туморните клетки. Вече не лекуваме просто диагноза – лекуваме конкретния пациент и биологията на неговото заболяване.

📺 Можете да гледате интервюто в „Тази сутрин“ по bTV тук

Последна редакция: ср, 04 фев 2026, 11:56 от Рaдост

# 457
Какъв пакет кръвни изследвания е добре да направим преди консултация с Вас? Относно подут лимфен възел, който не  се прибира.

# 458
Здравейте отново

Надявам се да се виждат стойностите
Благодаря.

# 459
Здравейте, доктор Симоноски! Ще ви помоля да погледнете тези резултати и да ми кажете дали всичко е наред. Има ли от тях някакви съмнения за анемия и защо този показател MCV ми е все леко завишен, вече месеци наред? На 47 години съм, в менопауза, постоянно съм уморена и без енергия. Пия Вигантол от година и половина по 25 капки 2 пъти седмично, но витамин Д ми е пак в дефицит. В12 и фолиевата и те са ми на ръба, трябва ли да почна да ги пия? Благодаря предварително.

# 460
Какъв пакет кръвни изследвания е добре да направим преди консултация с Вас? Относно подут лимфен възел, който не  се прибира.
Здравейте,
Препоръчително е да проведете ПКК, ДКК Суе, црп, Желязо, жск, лдх.

Лека вечер

# 461
Здравейте, доктор Симоноски! Ще ви помоля да погледнете тези резултати и да ми кажете дали всичко е наред. Има ли от тях някакви съмнения за анемия и защо този показател MCV ми е все леко завишен, вече месеци наред? На 47 години съм, в менопауза, постоянно съм уморена и без енергия. Пия Вигантол от година и половина по 25 капки 2 пъти седмично, но витамин Д ми е пак в дефицит. В12 и фолиевата и те са ми на ръба, трябва ли да почна да ги пия? Благодаря предварително.

Здравейте,
Резултатите които сте споделили са в референтните граници, т.е те да нормални.
Към момента нямате нито анемия, нито дефицит на желязо. MCVто е размера на еритроцита, незначителното увеличение, както е при вас може да се дължи и на вирусна инфекция.
Към настоящия момент резултати са Ви много добри.

Лека вечер

# 462
Скрит текст:

Здравейте,
Прегледах изследванията Ви. Тромбоцитите Ви са алармиращо ниски. В конкретния случай трябва да се стартира с лечение. Бих искал ако имате възможност да направим физическа консултация, тъй като ще се наложи да се проведят допълнителни изследвания, както и написах, започване на терапия.

Успешен ден,
.  
А къде преглеждате? Никой до сега след ходене на лекари ,не знае защо е тая аномалия. Имам скенер преди 6-7 г и излезе че нямам далак.
Здравейте,
Прегледите са в кабинета ми във Фемиклиник (https://femiclinic.bg/) след 14 и 30 часа и след това ако се наложи в болницата където съм до 14 и 30.
СБАЛХЗ ( https://www.hematology.bg/bg/ )
Смятам, че може да се реши казуса при Вас.

Лека вечер

# 463
На 25 г (през 2009 г) бях диагностицирана с есенциална тромбоцитемия. Последните месеци стойностите на тромбоцитите са над 1100. Имам оплаквания, които се появяват периодично, свързани с тъпа, нетърпима болка в ходилата от няколко години (усложнение, вероятно от високия брой тромбоцити - моя интерпретация). Въпросите ми са следните: Приемате ли пациенти с тази диагноза за консултация? Какви изследвания бихте препоръчали преди 1во посещение?
Благодаря за предоставената възможност!
С уважение!

# 464
 Имате ли наблюдения относно есенциална тромбоцитемия/носителство на JAK2/ относно лечението и развитието й.
Към момента поддържам тромбоцити около 800, само с прием на аспирин протект към момента.

Общи условия

Активация на акаунт