Сицилия - 5

• 43 759
  • 731
  •   1
Отговори
# 465
Някаква причина написали ли с?

Не, не са написали причина.

# 466
  • Брюксел / София
Прехвърлям темата набързо защото утре ще пътуваме за Палермо: ще сме 4 пълни дни. Чудя се има ли смисъл да ходим до Сиракуза и Катания или да не се съсредоточим само до Палермо, Трепани, Ериче, Монреале. Ще сме с кола под наем. Какво бихте ме посъветвали? Искаме да разгледаме, но спокойно без всичко да е на тъгъдък. Друг път може да летим до Катания и да разгледаме тази част.
И ако решим все пак да отидем до другата част: кое повече си заслужава Катания или Сиракуза за един ден евентуално. Мерси предварително

# 467
Стойте на запад, времето не е много и има предостатъчно за гледане. Но ако все пак решите, Сиракуза (Ортиджа) е за предпочитане.

# 468
  • София
Принципно е възможно, но щом търсите спокойствието, по-скоро не.

Монреале често се споменава. И аз го обхождам съответно с Мапса и Вю-то. Моето лятно пътешествие също започва с 4 дни в Палермо и все да питам, заради религиозните обекти ли го посещавате?

# 469
  • Брюксел / София
Принципно е възможно, но щом търсите спокойствието, по-скоро не.

Монреале често се споменава. И аз го обхождам съответно с Мапса и Вю-то. Моето лятно пътешествие също започва с 4 дни в Палермо и все да питам, заради религиозните обекти ли го посещавате?
Просто цените на билети до Палермо бяха изгодни, планирах пътуването набързо и без предварително проучване, така че този път май ще разгледаме западната част, а следващо посещение ще планираме с полет до Катания. Познат италианец ми каза, че на запад се гледа природа, а Сиракуза и наоколо е за култура условно, и мн обобщено казано.

# 470
  • София
Аз за Монреале питах.
Него го включвате в обиколката заради религиозните обекти или има и нещо друго заслужаващо си, което на мен ми убягва?

# 471
Познат италианец ми каза, че на запад се гледа природа, а Сиракуза и наоколо е за култура условно, и мн обобщено казано.
Някъде назад в темата трябва да имам постове за сицилианския барок и Вал ди Ното, ама те са осем града, искат си време за разглеждане. Така че на това пътуване явно акцентът ви ще е другаде.

# 472
  • Брюксел / София
Появявам се само да отбележа, че на мен Палермо изключително много ми харесва. Не че не е мръсно и мизерно, и не понамирисва, НО градът е изключително красив и пълен с история. Освен това през февруари е 16 градуса, слънчево, пълно с живот: хората са по заведенията, хапват, пийват говорят и се смеят = ужасно са шумни, много повече от нас, но тази глъчка е част от очарованието на града. За мен Палермо е любов от пръв поглед, от първия миг съм сигурна съм, че пак ще дойда. Катедралата е спираща дъха, мога да я съзерцавам с часове. Много ми хареса. Малко ми напомня за катедрата в Сарагоса. Изобщо без да съм обиколила цяла Италия, Палермо със сигурност е едно от моите места. Заслужава си да се види и преживее.

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 20:28 от bat

# 473
Аз за Монреале питах.
Него го включвате в обиколката заради религиозните обекти или има и нещо друго заслужаващо си, което на мен ми убягва?
Чела съм, че Катедралата и Манастирът са много красиви и си заслужава да се посетят.
Ние не успяхме да ги посетим миналия октомври, заради недоглеждане от моя страна на работното им време. Много ме е яд.

# 474
  • Брюксел / София
Катедралата и манастирът в Монреале са феноменални. Катедралата е изключително красива. Пътувам много и не се впечатлявам лесно, но катедралата ме разтресе и впечатли изключително много. Отдавна не съм била толкова впечатлена. Ако планувате посещение до Палермо, в никакъв случай не си спестявайте и не пропускайте катедралата в Монреале. Не мога да качвам снимки, но и не мисля, че снимки могат да предадат красотата и уникалността на катедралата. Посещението в катедралата за мен беше истинско преживяване: много е красива, много.
С кола е буквално на 15-20 Мин от Палермо.

# 475
  • София
Благодаря за информацията за Монреале 👍

Искам да помоля за помощ владеещите италиански в темата : Когато е удобно моля да проверите в Гугъл на италиански дали има дата за приключване на ремонтите по основната линия Палермо - Трапани и пускането ѝ в експлоатация отново?

На английски не намирам конкретика, но и е разбираемо това.
Ще съм в района от 31 май до 4 юни. Има и много обиколна линия през Марсала по която задължително искам да мина поне в едната посока - цел и амбиция ми е да пропътувам колкото се може повече маршрути, но и ми се иска да има начин да знам има ли шанс основната линия да е отворена до тогава.

# 476
А от къде е информацията че изобщо има такава линия?

ПП.
Май за това става дума ..догодина .
https://www.fsitaliane.it/content/fsitaliane/en/strategic-projec … ia-milo-line.html

# 477
  • София
А от къде е информацията че изобщо има такава линия?

ПП.
Май за това става дума ..догодина .
https://www.fsitaliane.it/content/fsitaliane/en/strategic-projec … ia-milo-line.html
Това е, да, много благодаря! Не съм успял да намеря на английски, пък то имало.
Значи 2026-та.

# 478
  • Варна
Здравейте,
Ще съм благодарна да препоръчате заведение за хранене с типично местни специалитети, където ходят местните в Сиракуза и Катания. Може и кафенца или сладкарнички, важното е да са автентични, да не са туристически.В събота летим за Катания- как е положението с вулкана? Има ли някой, който в момента е  там?

# 479
За Етна, щом са отворили летището ,  няма какъв проблем да има. Етна не е опасна, освен ако не се навреш в кратера да снимаш, докато изригва. Мечтая си да изригне, докато съм в Сицилия, много голяма тръпка ми е това, но все не мога да а оцеля тая Етна.
Относно местните ресторанти не знам, ама сякаш по-масово се предлага местна храна. Голям акцент им е това. До такава степен, че чак някои храни, характерни за други части на Италия не ги предлагат. Те са си особени и леко инатливи, много ме кефят.😁🥰  Ако видите заведение, обслужване изцяло от араби, в Катания си ги има доста, преди да седнете разгледайте менюто, ако искате по-автентично. Въпреки, че почти всичко си е автентично там, без китайските ресторанти. Морските дарове и октоподи са си характерни за района, разбира се аранчини, каноли и касатела, пастата с рагу, която не е болонезе и карбонара. По менютата пише обикновено - нещо си, сичилиана. Те почти нямат салати, ако предлагат салати, не е сицилианско. Типична закуска - кафе, кроасан, фреш. Кроасанът е прясно изпечен с крем шамфастък най-често, а фреш - портокал. Няма солено в закуската, ако искате да сте автентични.
Много е характерен за ресторантите процент сервиз, почти във всеки го има. Най-отдолу на менюто пише - coperto %.

Последна редакция: сб, 01 мар 2025, 18:08 от unabella

Общи условия

Активация на акаунт