Ваучери за храна?

• 36 849
  • 834
  •   1
Отговори
# 615
Не се ли обсъжда да се вдигне сумата за ваучери, на 300 лв примерно. С настоящите цени 200 лв се харчат за седмица…

# 616
Не се обсъжда. Стига сме яли.

# 617
Аз за месец си ги харча.
Но аз не правя покупки големи. Нямам кола, че да купувам за 100, 200 лв, неща.
Но и да имам, пак не бих правила такива покупки. Просто няма  какво да купя за толкова пари.

# 618
Ох, няма как да се разберете. Едните работят във фирми в големи градове и всичко им е изрядно, та не могат да разберат сивата икономика. Това е проблемът в цялата дискусия. И не са виновни хората. Защото те наистина няма къде да работят. Нито са образовани. Искат да работят, а държавата позволява на работодателите да ги цакат по всевъзможни начини. “Като си се хванал, не се оплаквай” не оправдава незаконните пари в плик и ми писна да чета как философията е, че докато има балъци ще има и тарикати, защото всички, които се осигуряваме на реални пари сме истинските балъци, които издържат сивата икономика.
Всички, които се осигурявате на реални пари издържате непропорционално голямата армия държавни служители, на които лични осигуровки не се удържат. 10% от 10000 лв заплата на съдия напр. е цифра, която се равнява на осигуровките на трима от сивата икономика. Обаче всички сте настръйнали срещу участниците и не съм прочела и една реплика срещу администрацията и безбройните некадърни хрантутници, които издържаме.
Отделно емигрантите с двойно гражданство и пенсии от НОИ без съществен принос във фондовете или за общото благоденствие.
Отделно хилядите ТЕЛКаджии с купени заключения за неработоспособност.
Множеството земеделски производители с милиони от субсидии и осигуряване на минимум?

# 619
Аха. Освен и ние да минем на минимална заплата или в сивата икономика Joy
Баси и логиката.

Осигуровките на тези от сивата икономика са си от техните заплати и на това което се осигуряват.
Много гледаш в чуждото канче.
Вместо да си гледаш в твоето.

# 620
  • Варна
Здравейте.В нашата фирма,никой не получава ваучери,но днес забелязах на компютъра на шефа,че попълва електронни ваучери.Как мога да разбера,дали прави някакви злоупотреби с осигуровките.Ако отида в Нап,ще знаят ли дали имам ваучери към заплатата.

# 621
  • Пловдив
Ако имаш ПУК код издаден от НАП, или електронен подпис, няма нужда да ходиш в НАП - от онлайн портала за електронни услуги на НАП можеш да си провериш осигуровките.

# 622
  • Варна
Имам Пик на Нои,но там,не видях къде мога да проверя за осигуровки.Само за болнични и пенсия.

# 623
# 624
Дали е възможно да се върнем към добрия тон?
Срамота е големи жени да се дърлят като етнически българки на пазара.

# 625
  • Буркина Фасо
при нас ваучерите никога не са били обвързвани със заплатата.
първо бяха купони за храна, после пари за храна, които работодателя осребряваше на съответната фирма за изхранването ни и накрая дойдоха ваучерите. отначало бяха на надница по Х пари (според договорка), след това по сума на отработен час - пак според договорка.  на нас не са ни били в тежест, предполагам и за работодателя не са в тежест тези ваучери.

# 626
Те не са пряко обвързани, но масово разговорите протичат така - ще ти плащаме Х, но ще ти даваме и 200лв ваучери, т.е. в крайна сметка ще вземаш Х+200. И повечето хора също така си я правят сметката, защото това са им разполагаеми пари за харчене и ще ги употребят по един и същ начин. За тях са си част от заплащането за месеца и са съгласни и така да е, това дори няма връзка със сива икономика или от сорта или поне не винаги са и двете. Да, знам че не е най-правилното, но нека бъдем реалисти все пак. Човек си прави сметка с какво ще разполага. Малко хора могат наистина да кажат че работят за заплатата пък ваучерите не ги бъркат.
Работодателят ако няма полза, няма изобщо да се занимава с тия ваучери, това предполагам също е ясно. За него това е начин да предложи малко по-висок ефективен доход без да трябва да плаща осигуровки върху част от него.

Има и много грозни случаи, какъвто видях миналата година при един познат. Нито е на минимална заплата, нито е на ниска длъжност, даже напротив. Срещнах го точно след като беше му казано че от следващия месец 200лв от заплатата му ще се трансформира във ваучери, като са му подали да подпише съответните документи за промяната. Хич не са го питали иска ли или не, нито пък колегите му, понеже естествено не беше само за него а май за цяла фирма. Човекът е експерт в областта си но в тия неща не му беше съвсем ясно какво се променя, та от там се заговорихме, на него му казали че на края на месеца ще получава реално пак толкова. Аз съответно му казах че чистите пари са му пак толкова, но в случай че не е над максималния осигурителен доход, губи от това. То ако е над максималния, няма да се занимават де, нали няма да има осигуровки за спестяване, ама го споменах все пак. Доста му загорча, макар че пък иначе си харесва работата и не съм убедена че би се запънал ако му поставеха нещата да напуска ако не го устройва.
Съмнявам се да е единствената фирма дето ги прави тия номера в някакъв момент, а това е в пъти по-тъпо отколкото още в началото при назначаване да си знаеш.

# 627
Циганска работа е това Нати.
Както казах, аз не бих подписала.
Това си е намаляне на заплата.
Но за да го направят, явно има вратички в закона + и като се подпишат служителите - воала, номера минава.
Направила са го, ако мине номера.
Ха на бас, че ако някой се беше запънал и не подпише, не може да му я пипнат.

На сегашната ми работа като почнах, нямаше ваучери.
Въведоха ги, но отделно от заплатата. Щеше да им стане тясно около врата, ако не беше така.
След това заплатите ни бяха повишавани няколко пъти.
Но пък има фирми ако си болничен, ти режат от ваучерите.

# 628
  • Буркина Фасо
за мен е правилно ваучери да се дават за изработено време, ако въобще се дават де.

във веригите в обявите за работа се посочва брутната заплата и ваучери за храна. и хората си мислят, че нези 200лв. за ваучери се добавят към заплатата, но на практика не е така.  примерно 1800лв  и 200лв ваучери не правят 2000 лв заплата, а са 1600 + 200.

# 629
Ако ми кажат 1800 лв + 200 е елементарно, че прави 2000 лв.
Ами да се изразяват правилно, защото иначе подвеждат.
Дори има фирми вече си обявяват нетната заплата.
Редовно срещам обяви 1700 нето + 200 ваучери
Примерно.
В моята фирма само при над 30 дни отсъствие не се дават ваучери.

Общи условия

Активация на акаунт