Ваучери за храна?

• 36 868
  • 834
  •   1
Отговори
# 600
Естествено, че такъв вариант е губещ за служителите. Затова казвам, че въпреки това, хората се съгласяват. Да се каже, че имат ваучери. А, че им намаляват осигуровките, не мислят. Даже се заблуждават, че е по-добре за тях.

# 601
Е, приказката за баницата я знаем Grinning

# 602
... Работниците също си спестяват - кеш и осигурителен доход, върху който се изчисляват болнични, пенсии и т.н....
Спестяват нещо, но губят повече. За мен тези ваучери са порочна практика.
Най-много ме дразни, че работодателят парадира, че "ми дава" нещо допълнително, едва ли не е ощетен, а аз съм привилегирована, че губя осигурителен доход и ще ми се намали пенсията примерно. А парите за тези ваучери ние лично си ги изработваме до стотинка. Те трябва да са ни благодарни, че сме съгласни да ни плащат по този начин.

# 603
За преди години не знам как е, но сега заплатата не трябва да намалява спрямо средната з предходните три месеца:

1. договореното основно месечно възнаграждение на лицето в месеца на предоставяне на ваучерите е не по–малко от средномесечното договорено основно възнаграждение на лицето за предходните три месеца;

Само при горното условие сумата на ваучера се признава за разход на фирмата.
Друг е въпроса дали собственика е запознат и е решил да спазва нормативната уредба.

Колко губят е дългосрочен план работниците от едни 200 лв допълнителен осигурителен доход е доста относително понятие. Като се има предвид колко често се сменя пенсионния модел, за да се нагоди към все по-продънения боджет на социалното осигуряване.
Намаляващи брой работещи в държавата е с доста по-голям "принос" за недостига от сивата икономика. Но това никой политик няма да го признае на глас.

# 604
Дори и да не е за пенсията че там наистина не се знае знае ли се, осигурителният доход ти е база и за обезщетения ако стане нужда - за безработица, за болест, за майчинство, ако се разделяш с работодателя и има да ти изплаща отпуска... и по всичките тия линии си те цака с тия 200 лева разлика. Те не са и 200 де, повече са защото за да вземаш чисто 200 осигурителният доход за тях е повече. Освен и че цака действително и държавата.

# 605
Не е само пенсията.
Ама има разлика да излезеш две седмици отпуск на минимална заплата и болничен или на пълните осигуровки.
Познавам доста хора, които имат подобно мислене за пенсията и на стари години вместо да взимат нормална пенсия, те работят за да си направят годините, купуват точки и кретат на някаква социалка.
Всеки сам си преценява.
Предпочитам да си мисля за бъдещето.

# 606
1. Работодателя не "цака" държавата, а се възползва от законово дадена му възможност. Която впрочем е от по-голяма пряка полза за работника.
2. Замислете се, ако програмата за ваучерите я нямаше дали работодателя би ви дал увеличение от 200 лв. Че и нетно, както написа някой в предходен пост.
Аз бих казала не, по-скоро не би. А там където се приспада от нерегламентираното възнаграждение и без това сумата в плика не участва за болнични, борса и пенсии. Тогава какво ви пука, че работодателя е отчел някаква част от разхода официално? И без това сте се съгласили с неофициалната част.

# 607
А, аз говорех когато са 200лв ваучери вместо съответната сума от заплатата, че наистина на много места си е баш така. А не когато са бонус отгоре.
И не говоря когато иначе биха били в плик, това си е отделен случай и там е прецакана работата поначало.
Че е сбъркана постановка това, сбъркана е, но на практика се случва и не е рядкост.

# 608
А, аз говорех когато са 200лв ваучери вместо съответната сума от заплатата, че наистина на много места си е баш така. А не когато са бонус отгоре.
И не говоря когато иначе биха били в плик, това си е отделен случай и там е прецакана работата поначало.
Че е сбъркана постановка това, сбъркана е, но на практика се случва и не е рядкост.
Аз говоря за същото. 200 лв ваучер няма как да са вместо заплата, ако си на МРЗ - по договор и реално (в същност има как, но това е краен и брутален случай, при който рязко трябва да изчезваш от такова работно място) . Най-често 200-те лева са вместо част от горницата в плик. На ма работодател, който да ти изтресе 10 - 20% увеличение под формата на ваучер извън договореното възнаграждение ей така, от добро сърце. Най-често съобразно работата и позицията на работника, собственика си е определил една сума за разход за труд и се придържа към нея, защото иначе трябва да даде от своята печалба. В рамките на разхода, който може да понесе, му е почти безразлично дали ще е ваучер или пари.
Разбира желанието на работника да вземе горница от едни чисти нетни 200 лв. Но най-често просто няма от къде.

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 22:45 от dariVale

# 609
Ама чакай сега, не всеки който получава ваучери е на МРЗ, не знам защо това е презумпция. Има си хора на що-годе нормални заплати, при които това което описвам си е точно така. И изобщо не са малко.

# 610
  • Пловдив
Ама чакай сега, не всеки който получава ваучери е на МРЗ, не знам защо това е презумпция. Има си хора на що-годе нормални заплати, при които това което описвам си е точно така. И изобщо не са малко.
Ваучерите са си ваучери. Има хора на максималния осигурителен праг и да ги взимат. Отделно от заплатата.

# 611
Аз където и да съм работила, винаги ваучерите са се приспадали от заплатата, а не са били извън/над нея.

# 612
  • Пловдив
Аз където и да съм работила, винаги ваучерите са се приспадали от заплатата, а не са били извън/над нея.
Документално как е било оформено?

# 613
Ох, няма как да се разберете. Едните работят във фирми в големи градове и всичко им е изрядно, та не могат да разберат сивата икономика. Това е проблемът в цялата дискусия. И не са виновни хората. Защото те наистина няма къде да работят. Нито са образовани. Искат да работят, а държавата позволява на работодателите да ги цакат по всевъзможни начини. “Като си се хванал, не се оплаквай” не оправдава незаконните пари в плик и ми писна да чета как философията е, че докато има балъци ще има и тарикати, защото всички, които се осигуряваме на реални пари сме истинските балъци, които издържат сивата икономика.

# 614
Значи проблема е, че си има вратички,  които позволяват злоупотреби.
И на мен ваучерите са ми били извън заплатата.
Заплатата ми отделно регулярно си се повишава като реши началника.

Общи условия

Активация на акаунт