Краят на шоколада?

  • 14 070
  • 269
  •   1
Отговори
  • Мнения: 7 391
Признавам, че заглавието е за привличане на вниманието, но и с нотка на сериозност Grinning В друга тема стана въпрос за невижданите цени на какаото, което вече видимо се отразява и на любимия продукт в магазините. Вчера разглеждах - почти няма шоколади под 5 лв, а според специалисти това е едва скромното начало на скока на цените. Коментират се заместители на лакомството без използване на какао - правят се опити за шоколад от овес, слънчогледови семки и други. Продуктите няма да могат да се наричат шоколад, но според производителите силно го наподобяват. Аз лично нямам против да ям маколад (по Моника от Приятели), но като зависима от шоколада съм силно заинтересована от развитието на драмата. Моля, споделете кой каквото знае, давайте идеи за шоколад без какао, а най-добре намерете информация, че новата реколта какао е обилна и евтина Joy
Много се надявам съфорумката, която е в производството и ни предупреди още преди половин година, да се включи с разяснения, добре дошли са и търговци, както и всички любители на шоколад Heart Нека намерим решение на тази криза Grinning

# 1
  • Мнения: 549
Заглавието ме стресира и да, привлече ме.
Не знаех за кризата с какаото. Преди време гледах документален филм за берачите на какаови зърна и останах потресена. Не помня държавата, но бяха страшно беден народ, живеещ в мизерия. Труда е къртовски. Плащаха им по 8 цента на ден! Нямаха представа за какво се ползват какаовите зърна след изкупуването. Обясниха им за широкото използване на какаото и им дадоха да опитат шоколад. Опитваха за пръв път. Такава възхита след първата хапка, че никога няма да им забравя физиономиите! Тъжно, много тъжно...

Опитвала съм разни продукти със заместител на какао. Ами не е моето.

# 2
  • Мнения: 7 391
Много интересно това за берачите и много тъжно. Докато търсих информация за какаовата криза, попаднах на статии, в които се казва, че се използва детски труд, добивът на зърната е много трудоемък, а не им плащат нищо. А ние в същото време се тръшкаме, че ни е много скъпа глезотията...
Сега проблемът е и в това, че реколтата е твърде малка заради климатичните промени и не може да се намери изход, дори прочетох, че какао просто няма и дори високите цени няма да го материализират...

# 3
  • Мнения: 1 495
Поскъпването води до по-голяма печалба за експлоататорите. Какво общо има това колко е трудно - до работниците няма да достигне повече, само до експлоататорите.

# 4
  • Мнения: 41 685
Да, спомням си, когато някой писа в темата за Лидл, че цената ще стане много по-висока. Действително се вдигна, но и на всичко останало - мисля си, че е повече заради войните, отколкото заради друго.
Иначе и аз четох, че климатичните проблеми влияят много лошо на какаовите насаждения, но не знам до колко е фатално.

Варианти на нуга ще го заместят. Аз нямам толкова голям проблем с това, защото я харесвам. Линд имат такива бонбони, ако не се сещате за какво говоря:
Скрит текст:

Нашите версии са Черноморец, Амфора и др (и да - продават се още, не са от социализма). Вкусът е приблизително същият, макар че цената е доста по-различна (допускам, че на много хора не им изглежда така, заради самовнушение).

# 5
  • Мнения: 50 633
Няма да ядем шоколад, какво толкова? Прабаба ми все шоколад е яла Simple Smile  Ще стане деликатес и ще го ядем под формата на тънка обвивка около някакъв пълнеж в бонбоните. Не е приятна перспектива, но поне е здравословна. А може и да измислят някакво ГМО како, което да вирее и в новите климатични условия.

# 6
  • Мнения: 7 391
Е, какво толкова за тези, които не се филмират особено Grinning И аз преди 2 години виках какво толкова за олиото, защото не го ползвам изобщо, а бутилка зехтин ми заминава за 4-5 месеца, така че драма нямам. Но шоколадчетоооо, ммм Grinning
Идеята за ГМО какао е възможна вероятност, бих го яла и така. Не че ям по кило шоколад на ден, но искам да знам, че ако искам - може.
А гореспоменатата нуга от какво се прави, извинете за невежеството?

# 7
  • Мнения: 41 685
От олио, от слънчоглед. Мисля, че може и от различни ядки, затова има по-скъпи разновидности.
Има такива "шоколадови" блокчета - обикновеноса по-евтини.

# 8
  • Варна
  • Мнения: 38 305
Обожавам шоколад и обичам да ям, но не го приемам за кой знае каква трагедия. Не е жизненоважен, така че няма да ми е кеф, но просто няма да го ям, ако изчезне. Бездруго вероятно така ще направя услуга на тялото си Simple Smile Ще следя темата с интерес.

Последна редакция: чт, 27 юни 2024, 11:09 от HighSpeed

# 9
  • Мнения: 7 391
E, разбира се, че не е жизненоважен, подхождам по-скоро шеговито, но ще ми липсва, ако стане недостъпен. Освен това да, само ползи ще има за телата ни при липсата му.

От олио, от слънчоглед. Мисля, че може и от различни ядки, затова има по-скъпи разновидности.
Има такива "шоколадови" блокчета - обикновеноса по-евтини.

Има ли по магазините такива блокчета, ако да, може ли нещо като име, марка?

# 10
  • Варна
  • Мнения: 38 305
О, и на мен ще ми липсва. А като поскъпне, пак ще купувам, просто ще е по-рядко. Няма да се откажа напълно.

# 11
  • София
  • Мнения: 18 188
Тъкмо ще ям повече марципан. Истински. От бадеми.

# 12
  • Мнения: 5 060
Обичам качествен шоколад, с висок процент какао. Заместители не ме влекат, а бонбони тип Черноморец не бих пипнала, освен ако буквално не умирам от глад.

# 13
  • Мнения: 6 348
Обожавам шоколад с високо съдържание на какао. От две години насам винаги имам в къщи. Начупвам си го и си хапвам всеки ден по малко.
Да, поскъпна изведнъж и то почти двойно.
Не знам дали е нужно да споменаваме за лечебните свойства на какаото.
 https://www.infostock.bg/infostock/control/worldmarkets/news/117 … -kakaoto-skochiha

# 14
  • Мнения: 12 134
Много обичам шоколад, но ненавиждам черен шоколад. Така че, ако има млечен и бял, не ми пречи, че цената на черният ще е в небесата. По времето на соца нагъвахме някакви соеви заместители, но изобщо не си ги спомням с добро.

Общи условия

Активация на акаунт