Полип на матката

• 4 271
  • 54
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте!
Тъй като от 2 години съм с ендометриозна киста на яйчника си я следя на 4 месеца ( поне така се предполага )
При прегледа обаче доктора ми каза, че се вижда полип на матката 0,62 см и каза, че трябва да се проследи. Това беше Март месец.
Днес бях на второ мнение точно след цикъл.
Според доктора това не е полип, а калциеви .. натрупвания ( не знам точно как го нарече, не успях да намеря информация )
Въпроса ми е: има ли такова нещо като калциеви отлагания, натрупвания в матката?
Решила съм да изчакам няколко месеца и да потърся друго лекарско мнение.

P.S на 26 години съм, нераждала.

Не знам дали има, но и аз имах подобна ситуация миналата година. Отидох при една съмнителна гинеколожка каза, че не се била излющила лигавицата изцяло и още след няколко дни бях при тази, която обикновено посещавам Анна Белчева. Каза, че е полип и каза кога пак да отида да го видим... Ами нямаше го вече... За нея съм чувала само добри мнения, така че вярвам, че наблюденията й са правилни.

# 46
  • Пловдив
Два пъти съм имала и са ми махали полип на матката с хистероскопия. Преди 5 години и тази пролет. И веднъж случайно я една болница по друг повод се заговорих с една ромка, която беше минала операция за махане на полип. Аз се учудих защо с операция, като може с хистероскопия, тя каза:  "Да, ама като е с хистероскопия, после пак пораства". И си дадох сметка, че при мен така се получи.

# 47
Два пъти съм имала и са ми махали полип на матката с хистероскопия. Преди 5 години и тази пролет. И веднъж случайно я една болница по друг повод се заговорих с една ромка, която беше минала операция за махане на полип. Аз се учудих защо с операция, като може с хистероскопия, тя каза:  "Да, ама като е с хистероскопия, после пак пораства". И си дадох сметка, че при мен така се получи.
И моят гинеколог каза, че могат да рецидивират. На тази ромка каква операция са й правили - хистеректомия ли? Аз не бих се подложила на такава операция само , защото пак може да порасне нещо доброкачествено , а по-скоро отново на хистероскопия, ако пак ми се появи.

# 48
  • Пловдив
Не знам, но едва ли заради полип да й махнали матката, сигурно само получа, но оперативно. Може при по-голям да не е достатъчно хистероскопия.
Два пъти съм имала и са ми махали полип на матката с хистероскопия. Преди 5 години и тази пролет. И веднъж случайно я една болница по друг повод се заговорих с една ромка, която беше минала операция за махане на полип. Аз се учудих защо с операция, като може с хистероскопия, тя каза:  "Да, ама като е с хистероскопия, после пак пораства". И си дадох сметка, че при мен така се получи.
И моят гинеколог каза, че могат да рецидивират. На тази ромка каква операция са й правили - хистеректомия ли? Аз не бих се подложила на такава операция само , защото пак може да порасне нещо доброкачествено , а по-скоро отново на хистероскопия, ако пак ми се появи.

# 49
Доколкото знам полип се маха по 2 начина с кюртеж /дране на сляпо/ и с хистероскопия.
Ще ме прощава ромката, но хистероскопията е по-добрия, щадящ начин, който "вижда" какво, от къде и как се маха, отколкото дрането на лигавица на сляпо.
Абсолютно не е вярно, че с хистероскопия пак прораства. Все тая как ще го махнете за нова поява. ОБАЧЕ, който има полипи те рядко са единични.

Момичет с ендометрианата киста - според мен си за втори лекар и почети и обсъди с лекар КОЙТО РАЗБИРА /защото те малцина май разбират/ прием на биоидентичен прогестерон.

# 50
Зависи, кой лекар ще направи хистероскопия. Има много лекари, които с кюртаж махат полипите по-успешно. Сложна тема е. Прекрасният лекар от Щерев, може би, не е видял, че има още един малък полип, или как е станало, че след хистероскопията му след доста малко време се появи пак полип. Ако същият да е направил кюртаж, щял да махне всичките полипи и без да ги види.

# 51
Темата е стара, но виждам, че стана активна 😄
При мен се оказа полип на матката и го отстраниха Октомври 2024 в гр. Пловдив при д-р Ангелов. В момента знам, че работи във АГ Весела 5
Много съм доволна. Нямах никакви проблеми след това.

# 52
Добро утро. Аз да си кажа, че моят полип го махна докторът ми от болница в Русе с кюретаж, като според този от извънболничната помощ, колегата му прекрасно е изчистил всичко. И аз нямам никакви проблеми след абразиото.

# 53
При полипите причината за поява на нов не е методът, чрез който е премахнат, а причините за появата. Ако те продължават да съществуват, вероятно ще има и друг.

# 54
При полипите причината за поява на нов не е методът, чрез който е премахнат, а причините за появата. Ако те продължават да съществуват, вероятно ще има и друг.
Да, и причините също. Но и ако не вижда гинекологът някой малък полип с хистероскопа, пак ще има проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт