Студенти в Нидерландия - 21

• 61 559
  • 720
  •   1
Отговори
# 510
  • София

Учудвам се, че консултантска фирма препоръчва базова застраховка на неработещ студент. Такава застраховка имат само работещите студенти и въобще не е като нещо препоръчително, а задължително. С AON+ моят син има личен лекар. Опитахме да я използваме за лечение на акне - прегледи и лекарства. AON отказаха да покрият акне, но ЕЗОК платиха всичко.
Моето лично мнение е, че за кандидатстване в академичен университет, въобще не е необходимо да се използват услугите на консултантски фирми.
Как така ЕЗОК са платили, нали уж само спешна помощ поема, а акнето едва ли е спешна?
Как заявихте искане и получихте сума?

# 511
  • Габрово
Направих сега live chat с AON и ми казаха, че GP  е включено
Цитат
The GP consultation is alwayscovered by the Aon Student Insurance.

Другата опция била Complete+, защото базовата застраховка се прави само за работещи студенти.
Ипратиха ми сравнение между Start+ и Complete+ И виждам само тази разлика.

На мен голямото ми притеснение е, че той има алергия към полени, акари, кучета, котки, прави уртикарии и не знам как ще реагира към тамошния климат.
2 пъти е имал тежък задух, когато алергията се обостри и се налага да ползва инхалатор с кортикотероид, който аз още от тук ще взема, за да има и ако се налага, ще се чуя с алерголожката.
Казаха ми , че установена алергия се води като Aknown allergy would be considered as a pre-existing condition
 и като гледам със Start+ може да не се покрие. Това ми е само питането към вас, ако някой може да даде съвет. Разликата в цената е по 2 - Complete+ e EUR56.70 per month, Start+ е 26.40 per month. За разликата се чудя дали не е по-добре да му купя самолетен билет в случай на нужда и да се прибере Simple Smile

Моят син също е с алергии (не чак с такива проявления), но определено пролетно време му се разказваше играта тук в БГ - кихане, подсмърчане, раздразнени очи. Скоро ми сподели, че откакто е там, нито веднъж не е изпадал в това гадно състояние. Явно влажният, свеж въздух там ги спасява. Нямат си и бездомни кучета и котки, така че вероятно няма да се проявят алергични реакции… 😊

# 512
  • София

Моят син също е с алергии (не чак с такива проявления), но определено пролетно време му се разказваше играта тук в БГ - кихане, подсмърчане, раздразнени очи. Скоро ми сподели, че откакто е там, нито веднъж не е изпадал в това гадно състояние. Явно влажният, свеж въздух там ги спасява. Нямат си и бездомни кучета и котки, така че вероятно няма да се проявят алергични реакции… 😊
Имате от мен 2 студени бири Simple Smile
Това ми дава спокойствие!

# 513

Учудвам се, че консултантска фирма препоръчва базова застраховка на неработещ студент. Такава застраховка имат само работещите студенти и въобще не е като нещо препоръчително, а задължително. С AON+ моят син има личен лекар. Опитахме да я използваме за лечение на акне - прегледи и лекарства. AON отказаха да покрият акне, но ЕЗОК платиха всичко.
Моето лично мнение е, че за кандидатстване в академичен университет, въобще не е необходимо да се използват услугите на консултантски фирми.
Как така ЕЗОК са платили, нали уж само спешна помощ поема, а акнето едва ли е спешна?
Как заявихте искане и получихте сума?

Предполагам, че ЕЗОК платиха, защото се касае за лечение на акне с антибиотици. Прегледите бяха при GP. Тук на дерматолог няма как да отидеш за акне. Дори и да искаш да си платиш, не става без направление. Очевидно ЕЗОК покриват не само спешна помощ. Всъщност процедурата е следната:
За каквито и да е медицински разходи първо се изпращат онлайн документите към ЕЗОК през сайт на Zilveren Kruis. Ако те не покриват, тогава към AON. Сумата беше получена по холандската сметка на сина ни.

# 514
Има стя в xior за Ротердам

# 515
Сойка, моето момче е със сенна хрема, за съжаление последните три години в Амстердам протичаше много тежко, зачервени, сълзящи очи, течащ нос, кихане, възпалени лигавици, всички екстри.То и в Пловдив го караше така. Тази година е в Хага и поне до момента не се е оплакал.Хубавото е че в супермаркетите има антиалергични, защото два пъти си забравяше помпата тук, та докато я придвижим ползваше лекарство от магазина.

# 516
Момичета и аз да се включа с чудесната  новина , че студента успя да намери  последния стаж, след хиляди интервюта и изпратени СV-тa!Не мога да си позная детето превърна се в напорист и преследващ желанията си мъж, преди да замине беше срамежлив и доста затворен !Сега той поставя условия на фирмите,последната искала да напише дълаг код и да направи някаква програма за фирмата преди да го допуснат на интервю-той се запънал и им казал, че трудът му не е безплатен,естествено не го взели !Хитреци са и там-нямаше гаранция ,че  ще го вземат и след като им свърши безплатно работата!
След намирането на квартири, стажа е един от най-трудните казуси там!!!Желая успех на всички деца да имат този късмет!Не забравяйте обаче, че трябва и да му помогнете  и вие на този късмет  с много упоритост, постоянство на моменти даже нахалство и всичко  ще се случи,дори и в последния момент !Никога не се отказвайте!

# 517
Да не забравите за витамин Д. Чак тази година направихме изследвания и се оказа, че й е критично нисък - 7, при референтни стойности 30-300. Започна веднага да пие едни бонбончета 1000 единици, а ендокриноложкара й предписа по 2000 единици на ден за 2 месеца и после още 4 месеца по едно и контрола след 6 месеца. Каза, че това състояние е опасно и децата стават мудни, минорни, емоционално нестабилни заради ниските нива на вир. Д
Храната в Маастрихт явно също не е много витаминозна, месото включая. Нивата на Б12 са й на критичния минимум и сега започва и Б12 да приема.
Разбира се всяко дете е различно.

# 518
От Unify пращат инструкции, не сте ли ги получили?
В платформата давате IBAN на българска сметка и отбелязвате начин на плащане на таксата. От Unify ги нанасят в studielink.
После, ако ще плащате на вноски или със заем, задължително трябва да се подмени българската сметка с холандска. Както червенокоска писа, студентът си вади BSN и с него открива сметка там. С помощ от университета се подменя сметката - от българската на халандската.
При нас в studielink не можахме да я подменим, но беше достатъчна промяната в университета. Уточнявам, че плащаме със заем.
   Да, получихме от Unify инструкции, но ни искат допълнителна такса. Затова решихме да пробваме сами. И ние искаме със заем, за това питах дали трябва предварително да се отбележи, но явно това е на по късен етап и то след като има холандска карта. Благодаря Ви! Ще пробваме утре сами, ако не стане ще ползваме и услугите им.
Отбелязва се още сега със заем - нали вече писах по-горе, че сега избирате начин на плащате.
Наесен се подменя сметката и се пуска молба за отпускане на заема.
Как така от Unify искат такса? При нас беше безплатно.
Искат ни такса защото не си партнират с университета, но първоначално им платихме 295 лв. пакет за преглед на документи и цялостна процедура по кандидатстване.
Ние също платихме такса, защото университетът, в който е приет синът ми не е техен партньор.
Платихме all inclusive пакета обаче и въвеждането на бамковеи детайли в тяхната система е включено.
Те после трябва да го нанесат в другата система.
Мен друго ме ядоса, че не бяха споменали, че в TU/e Има едно потвърждение по мейл, което е специфично за този университет и ако не бяхме го видяли на мейла, щеше да пием една студена вода.
Иначе те казаха, че като отвори системата и ще потвърдят в studielink  с банковите детайли и начина на плащане, който сме нанесли в тяхната система.

Друго искам да питам аз знаещите мами. Преди питах за студентската здравна през AON, тя излиза към 26 евро и тъкмо бях решила, че това е, от Unify на последната среща казаха, че не биха разчитали на нея и трябва да се направи базова, която е около 130евро на месец. Питах защо, не разбрах точно, защото нещо не включвала, ама цената била съизмерима. Ми не е . Някой със студентска здравна, ако може да потвърди - имат ли наистина достъп до личен лекар , евентуално зъболекар и какво и е недостатъка.
Виждам, че има зъболекар, но не разбирам кое от изброените дава право на личен лекар https://www.aonstudentinsurance.com/en/products/start-plus
Изпратиха запис от родителската, чуйте го пак. Обясниха, че препоръчват базовата за работещи студенти, защото само за нея има субсидия. Съпоставима е таксата за базовата със субсидията. А не както вие сравнявате базовата със студентската. И само ако работят имат право на субсидия.
Поне това са моите записки.

Последна редакция: чт, 13 юни 2024, 12:36 от Lemon Butter

# 519
  • Бургас
kassi, малки са дозите за вит.Д, ако лятото се пече на слънце, може да пробва с такива, но за зимата са малко, аз бях на минимума и чак като пих 3 месеца по 6-7000 единица на ден и тогава стигнах средата, моят студент много обича да пие всякакви витамини, даже едвам го удържам да не прекалява

# 520
  • София
В Xior Има 15 стаи с код за TU/e https://www.xior-booking.com/#

# 521
Bur02, да това са дозите за лятото. Сега лято започне, та през следващите 6 месеца.

Аз с единият крак излизам от тази тема и влизам в Греманската. МД е приета в мечтаната специалност в Гьотинген и сега остава окончателно да реши: Гьотинген или Утрехт. При всички случаи освобождаваме стаята в Маастрихт от Август.
Проблемът е, че не знам как става с прехвърлянето й на някой желаещ от вас, но ще питаме. Продавам и обзавеждането: всичко необходимо има: гардероб, легло, бюро, стол, етажерка за учебници и книги ... 900 евро. Всичко е от Икея отпреди 3 години. Мисля, че 1/3 от цената е добре за нещо ползвано 3 години.

# 522
  • София
Bur02, да това са дозите за лятото. Сега лято започне, та през следващите 6 месеца.

Аз с единият крак излизам от тази тема и влизам в Греманската. МД е приета в мечтаната специалност в Гьотинген и сега остава окончателно да реши: Гьотинген или Утрехт. При всички случаи освобождаваме стаята в Маастрихт от Август.
Проблемът е, че не знам как става с прехвърлянето й на някой желаещ от вас, но ще питаме. Продавам и обзавеждането: всичко необходимо има: гардероб, легло, бюро, стол, етажерка за учебници и книги ... 900 евро. Всичко е от Икея отпреди 3 години. Мисля, че 1/3 от цената е добре за нещо ползвано 3 години.
Ако разбереш нещо, дай сигнал за нашето момиче. Ще вземат и мебелите. Ако има възможност дай координати на хазяина или на който там трябва . Ще вземат всичко, независимо къде е. Мога да ви свържа.

Последна редакция: чт, 13 юни 2024, 15:41 от Сойка

# 523
  • Varna
Синът ми продължава безуспешно все още да търси квартира в Утрехт, така че ако някой чуе или знае нещо за Утрехт...
Надявах се квартирния въпрос да се уреди преди да се прибере за лятото, но времето за прибиране дойде, а засега нищо.

# 524
  • София/Велико Търново
За Утрехт в момента има много стаи в Xior

Общи условия

Активация на акаунт