Американски колеж - тридесета тема

• 78 733
  • 764
  •   1
Отговори
# 450
  • софия
Аз никъде не съм казала, че не вярвам, че точно това си чула. Просто "децата" на тази възраст, с които по един или друг начин имам някакво вземане-даване, не коментират гимназиалното образование, рядко дори собственото си училище  споменават.
еми ..... хората са различни, темите, интересите, абе знаеш..... Иначе пък за заплати и комплекси да се говори на 18 също не ми се връзва.... да не говорим за външния вид, определно бяха по-големи. та така.

# 451
  • София
По отношение на езика, това, което в АК  много се развива, е писменият академичен английски. Постоянно и по всичко пишат есета, някои доста дълги (в горните класове има есета с изискване да са над 1000 думи) - по философия, по гражданско образование, по литература, по физика, математика и природни науки пишат проекти, лабораторни  рапорти и рисърч доклади, две години подред изучават превод, като имат и немалко часове за сравнителен превод (например един и същи пасаж, преведен от трима различни преводачи). Налага им се да четат и проучват множество разнообразни текстове.

Последна редакция: сб, 27 юли 2024, 09:55 от Prizma

# 452
  • София
Компромисни/страхотни учители по математика има  във всяко едно от  "елитните" училища, включително и в АК. И е  въпрос на късмет какъв ще ти се падне.

ПП Тази година матурите бяха лесни, гонеше се и на ниво 7, и на ниво 10, и на ниво 12 клас (най-веряотно из а 4 клас, просто не съм гледала) изкуствена успеваемост,  вкл. по математика, постигната с опростяване на съдържанието на изпитите. И затова и резултатите на  "елитните" училища са относително близки.

2023 беше с доста по-трудна матура по мат за профил,  интересни са средните резултати оттогава.

Последна редакция: сб, 27 юли 2024, 02:19 от пенсионирана русалка

# 453
С предварителната уговорка, че нямам нищо против АК /чудесно училище!/- повтарям - нищо против /и затворените комплекси/, за математиката деца от 8 клас предупредиха дъщеря ми, че ако иска да държи прилично ниво по МАТ, не се получава само с училището, трябвало уроци и школи. Това е мнение на осмокласници, не знам дали важи и за други класове.

# 454
За да придобием малко по-обективна представа за нивото по математика в Колежа, сравнено с Първа и Втора АГ, предлагам да разгледаме резултатите на НВО, 10 клас.

АК- 86.61
Първа АГ-  69.75
Втора АГ- 66.07

Сега сметнете ако това бяха постигнатите резултати в 7 клас, къде биха могли да продължат едните и другите ученици. За мен средна разлика от 17 и 20 т., при еднакъв хорариум по предмета, е голяма, за вас може да не е. Въпрос на гледна точка.

П.С. Въпреки немалката разлика в полза на АК, предимствата на колежа са други.

# 455
С предварителната уговорка, че нямам нищо против АК /чудесно училище!/- повтарям - нищо против /и затворените комплекси/, за математиката деца от 8 клас предупредиха дъщеря ми, че ако иска да държи прилично ниво по МАТ, не се получава само с училището, трябвало уроци и школи. Това е мнение на осмокласници, не знам дали важи и за други класове.
В 8 клас хорариумът по МАТ е малък - 4 часа мисля. Това беше шокираща разлика за сина ми след 8 години в режим 10 часа на седмица (и повече в 7 клас). Зачудихме се дали ще е достатъчно за справяне с материала - ок беше. Ако нещо не разбираше, отиваше на т.нар. консултация (това учителката им го насърчаваше). Завърши си със средно 99% по мат 8 клас. Но във випуска има и изявени математици (с медали, от национални кръгове на олимпиади и т.н.). Дойдоха и деца от ПЧМГ, които предпочетоха АК пред математическите гимназии. Те вероятно си продължават и в школи, ако искат да държат високо (прилично?) ниво и постижения по състезания, олимпиади и т.н. Все пак в годишната анкета пуснах обратна връзка да се помисли за леко увеличаване на хорариума по мат в 8 клас.

# 456
Относно нивото по МАТ както и в другите училища зависи на какъв преподавател ще попаднеш и какво мотивация имаш. Говоря за моята дъщеря : до 7 клас учеше в 18 СУ, не е била състезател по МАТ, но винаги е харесвала математиката. Не е ходила на доп.подготовка, освен профила в колежа и разбира се решаване на задачи самостоятелно вкъщи. Сега учи в Делфт, а от колежа е тя и още три момчета. От техния набор българите там са над 20 човека , като децата са от СМГ, ПЧМГ и МГ от страната.

# 457
  • софия
Пак математиката. Часовете са толкова, колкото са във всички останали НЕматематически гимназии. АК не е МГ, но дава допълнителни възможности за деца с изявен интерес. Дали са достатъчни не знам, но не може да се очаква да имат хорариум на математическо училище.
Мисля, че всички, които имаме отношение към образованието на децата си, отдавна сме осъзнали, че училището (по принцип) дава основните знания, били те най-качествени, и надграждането им е въпрос на индивидуални усилия и интерес.

# 458
По отношение на езика, това, което в АК  много се развива, е писменият академичен английски. Постоянно и по всичко пишат есета, някои доста дълги (в горните класове има есета с изискване да са над 1000 думи) - по философия, по гражданско образование, по литература, по физика, математика и природни науки пишат проекти, лабораторни  рапорти и рисърч доклади, две години подред изучават превод, като имат и немалко часове за сравнителен превод (например един и същи пасаж, преведен от трима различни преводачи). Налага им се да четат и проучват множество разнообразни текстове.

Без да се заяждам, но говорейки от собствен опит (тоест на моето дете, което вече завърши в Англия и работи там), от някакъв супер фенси академичен език полза няма, освен ако детето ще става лингвист изследовател на шекспировите сонети например.Има едно практически нужно достатъчно ниво по език и после се стига до  насищане, защото от повече няма смисъл. Разликата е, че някои го достигат по-бързо, други по-бавно. Но ако се влиза в АК САМО за да се стигне по-бързо това ниво няма много смисъл. Трябва да има и други критерии и съм убедена, че има.  Иначе достатъчното ниво е постижимо за всички умни деца, а после в университетите може даже и да надграждат доколкото им е нужно.
И още нещо за академичността - самите англичанчета не са светила в областта и молеха дъщеря ми да им проверява и цензурира проекти и курсови работи. Или накратко - супер дупер високото ниво по език само по себе си не е голяма ценност, защото с малки изключения не се оценява, а се гледа какво можеш да кажеш в конкретната дисциплина (физика, математика, икономика...). Пък английски говорят всички отишли в чужбина и се гледа само какво стои зад него.

# 459
  • София
Пак математиката. Часовете са толкова, колкото са във всички останали НЕматематически гимназии. АК не е МГ, но дава допълнителни възможности за деца с изявен интерес. Дали са достатъчни не знам, но не може да се очаква да имат хорариум на математическо училище.
Мисля, че всички, които имаме отношение към образованието на децата си, отдавна сме осъзнали, че училището (по принцип) дава основните знания, били те най-качествени, и надграждането им е въпрос на индивидуални усилия и интерес.
Звънче, така е, ама  и никой по-горе не е правил все пак сравнение   с МГ, а само с  ЕГ. И преди написах -  в общия случай нещата зависят най-вече от преподавателя и от мотивацията на самия ученик. Съвсем спокойно може моето дете (съвестно и до момента без пропуски) в 9 клас в ЕГ примерно да е  нацелило по-къса клечка и да му се налага доста повече самостоятелна работа с цел поддържане на ниво по предмета, а твоето (също толкова съвестно и нямащо неясноти до момента) да е с най-страхотния учител и да постига същото,  ама  с доста по-малко допълнителни усилия. Когато обаче нещата се обърнат  и в  10 клас моето се окаже  при супер математик, а твоето е с по-кофти късмет, ролите с допълнителната работа, положените усилията и необходимата доза  мотивация се сменят. Затова няма как да се прецени в цялост - математиката, видите ли,  тук е супер, а там е доста по-зле, понеже все пак никъде, уви, не преподават само супер-мега-ултра качествени учители по мат. Докато има преподаватели, независимо къде, които са малко или повече компромис, няма как да се обобщава с лека ръка. Понеже такива учители има дори  в МГ...

Последна редакция: сб, 27 юли 2024, 11:27 от пенсионирана русалка

# 460
  • София
Споменах процеса, по който се усвоява езика, защото мисля, че е по-интензивен и вероятно различен от този в английските гимназии и защото освен езикови, развива и други умения. Дали той ще отблъсне или привлече кандидата, дали резултатът от този труд и инвестирано време е нужен или не и може да се мине и без него, е въпрос на лична преценка. Дали този процес носи удоволствие, ползи и удовлетворение, или е излишна тегоба, също е индивидуално усещане. Детето на Мецан не иска да решава много задачи, сега ще може да помисли дали иска и дали му трябва да пише и да чете толкова много на английски.

Последна редакция: сб, 27 юли 2024, 11:45 от Prizma

# 461
В коя държавна гимназия да отидем? Нито една не ни пасва.
Важен въпрос! Както писах, не искам да давам акъл, всеки си има свой и да си го ползва, както намери за добре. Не мога да предскажа и какво ще бъде след две години.
Искам да споделя какво бих направил АЗ като баща на момче, ако трябваше да избирам гимназия СЕГА: бих потърсил ДЪРЖАВНО училище, по възможност професионална гимназия, в която се работи повече с ръцете, отколкото с плямпане. Ще бягам с 200 от прехвалени зубрачници тип езикова гимназия, резервати за бележкари тип елитно училище и частни парници за саксийни теменужки. Ще гледам да има максимално много учители мъже и мъжките спортове да са на почит. Дано да е останало такова място в женското царство на средното образование. И ще искам да му остава много свободно време.
Ако иска да учи в чужбина на език, различен от английски - има Гьоте институт, Френски институт и т.н. За пет години ще научи достатъчно, ако иска.
Имам две основни изисквания: да завърши с еднакви пол и джендър и да гони интереси, различни от пълно шест диплома и топ университет.

# 462
  • София
Има такива места, бе, как да няма. Бузема примерно. И други мъжки професионални гимназии има, които далеч не са парници за саксийни теменужки. Joy

Последна редакция: сб, 27 юли 2024, 11:51 от sanaka

# 463

Имам две основни изисквания: да завърши с еднакви пол и джендър и да гони интереси, различни от пълно шест диплома и топ университет.

В училище с основно момчета има по-голям шанс да развие нездравословно разбиране и представа за пол, социални взаимоотношения и поведение. 

За топ унивеситет не се притеснявайте, не е голям риска да го хване тази болест, 1% от АК децата.

За пълен отличник е по-голям процента и риска, 5% или 10%?  Ако разгледаме обаче лежерната популация в АК, риска се намалява рязко и започва да клони към 0%.  Така че и този риск лесно се митигира.  Виж в ТУЕС, Джон Атанасов или Бузема риска да си пълен отличник е доста по-висок, така че внимавайте какво си пожелавате!

За задължителната казарма имате ли мнение?

# 464
В коя държавна гимназия да отидем? Нито една не ни пасва.
Важен въпрос! Както писах, не искам да давам акъл, всеки си има свой и да си го ползва, както намери за добре. Не мога да предскажа и какво ще бъде след две години.
Искам да споделя какво бих направил АЗ като баща на момче, ако трябваше да избирам гимназия СЕГА: бих потърсил ДЪРЖАВНО училище, по възможност професионална гимназия, в която се работи повече с ръцете, отколкото с плямпане. Ще бягам с 200 от прехвалени зубрачници тип езикова гимназия, резервати за бележкари тип елитно училище и частни парници за саксийни теменужки. Ще гледам да има максимално много учители мъже и мъжките спортове да са на почит. Дано да е останало такова място в женското царство на средното образование. И ще искам да му остава много свободно време.
Ако иска да учи в чужбина на език, различен от английски - има Гьоте институт, Френски институт и т.н. За пет години ще научи достатъчно, ако иска.
Не разбирам. В подобно "мъжко училище" може веднага да си запишете сина - електро, механото, автото. Не мисля, че се изискват кой знае какви усилия и средства да го преместите. Защо седите в АК всъщност? Не се заяждам, стана ми интересно.

Общи условия

Активация на акаунт