Американски колеж - тридесета тема

• 78 625
  • 764
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Виж в ТУЕС, Джон Атанасов или Бузема риска да си пълен отличник е доста по-висок, така че внимавайте какво си пожелавате!

Всичко добре, ама как БУЗЕМА и ТУЕС  стоят на  едно ниво по който и да е показател... И балът за прием в двете  е с разлика от земята до небето, и  средата съответно е различна, и изискванията/ строгостта на оценяването  също, и резултатите на изхода.

# 466
Като се спомене математика,  както и че английски може евентуално да се научи на друго място, тонът се изостря до обидено-нацупен. За всеки случай.
Думата "прилично" за ниво на МАТ беше в смисъл на училищно, не състезателно. Така е споделило момиченце, което казва, че преди това е нямало затруднения на това равнище.То, разбира се, е частен случай. Както и мой приятел с 2 деца в различни випуски. Все пак това на практика е ЕГ, не математическа, респективно разбирам, че е по-хуманитарно насочено като цяло. Вероятно има добри, има и не толкова. Не разбирам какво обостря емоциите.

Последна редакция: сб, 27 юли 2024, 12:24 от NOmerci

# 467
  • София
Все пак това на практика е ЕГ, не математическа,

В ЕГ профилите са 2 езикови + 2 по избор на ученика. В АК има само 1 профилиращ езиков предмет (АЕ), останалите профили са по избор (макар и не изцяло свободен за ученика). Т.е. има паралелки с профилиращи предмети АЕ + физика + математика + информатика, както и АЕ + математика + информатика + ИТ, а това в ЕГ рядко е възможно да се получи. Доколкото в МГ има деца, които за един профилиращ предмет избират АЕ (или друг чужд език или философия или история например), на теория АК в периода 11 и 12 клас повече се доближава до МГ, отколкото до ЕГ. Голямата разлика идва от основата - периода 8-10 клас,  разпределението на ИУЧ и ФУЧ, интересите на учениците (математическа насоченост отсъства сред част от тях за сметка на арт или хуманитарни интереси) и слабо застъпената състезателна математика.

# 468
  • софия
Като се спомене математика,  както и че английски може евентуално да се научи на друго място, тонът се изостря до обидено-нацупен. За всеки случай.
Думата "прилично" за ниво на МАТ беше в смисъл на училищно, не състезателно. Така е споделило момиченце, което казва, че преди това е нямало затруднения на това равнище.То, разбира се, е частен случай. Както и мой приятел с 2 деца в различни випуски. Все пак това на практика е ЕГ, не математическа, респективно разбирам, че е по-хуманитарно насочено като цяло. Вероятно има добри, има и не толкова. Не разбирам какво обостря емоциите.
Обостряне на емоции няма. Очевидно има влагане на различен смисъл в "прилично ниво по математика" и когато не е уточнен се получава разминаване в разбирането.

Като родител на дете, което няма изявен математически интерес и идващо от просто държавно училище, мога да кажа, че проблемите по предмета са възниквали от слабости на преподавател. За четирите години, през една от тях беше тотал щета, но дори и тогава не се е налагало да търси извънучилищна помощ. Профилът ѝ е с разширена математика и с един от преподавателите невинаги е ок, но пак се справя, без да се налага извънучилищна помощ. От време на време математиците във форума помагат за конкретни задачи 🤗 Обърна се два пъти към външен преподавател за определен раздел, по който имаше лична трудност да се справи, въпреки че ходи на възможните консултации.
Не отричам, че има деца, които постоянно ходят на допълнителни уроци, но не мога да коментирам причините (трудност с училищен материал, желание за надграждане и разширяване), тъй като не съм запозната с тях. Така или иначе, те пак са строго индивидуални и не могат да бъдат съотнесени към всички.

# 469
Еми изяснете си повече за нивата...все пак ми се струва, че чак С1 в края на 8 клас е трудна работа, да не кажа невъзможна...но в края на 9-ти сигурно да. Не знам точно, но такива идеи имам и затова (не само затова) ми се струва, че само АК ще е за нас...
Езиковите гимназии (държавните) по плана на МОН от няколко години вече са със заложено ниво В2 при завършване ( и А2 за втория език). Това си е гавра 😂...
Наясно съм с нивата, да Simple Smile . Средно 1 езиково ниво се взема при 6 часа седмично/36 уч. седмици. Което означава, че при 18 ч. (без ИУЧ или ФУЧ) в 8. клас обикновено се вземат 3 нива. Затова и помислих, че ако започват от B2 в края на учебната година, трябва не просто да са взели C1, но и да са го затвърдили без да препускат по материала. С всяко едно ниво минимумът базови лексикални единици се удвоява, което и отнема повече време за затвърждаване. Ако за B2 минимумът е 8 000 думи, то за C1 вече са нужни 16 000. Тук не коментирам граматиката, защото разликата между точно тези 2 нива е повече в лексиката. Та затова предположих, че започвайки с B2, едва ли го дъвчат цяла учебна година.

# 470
Сега питах дъщеря ми. Започва се с Б2 и се учи това ниво в осми клас. С българския учител учат граматика, с английския - четат книги и учат лексика.
Децата с по-ниско ниво получават допълнителна помощ.

# 471
  • София
Моята само в 8-ми клас е учила граматика и АЕ като класическо изучаване на език. 11-ти и 12-ти има часове по превод. Всичко останало е дискусии върхи английска литература, писане на есета, по едно време разкази писаха, стихове, пиеси играха, писане на научен текст и цитиране в него. Не мисля, че е толкова качване на ниво, колкото потапяне в езика. Всеки да си преценява дали му е нужно.
Нали тук се пусна смешката как една учителка по БЕЛ  им казала, че нивото им по български език е Б2 Joy

# 472
  • софия
Светлина - прекрасен учител по БЕЛ

# 473
Сега питах дъщеря ми. Започва се с Б2 и се учи това ниво в осми клас. С българския учител учат граматика, с английския - четат книги и учат лексика.
Децата с по-ниско ниво получават допълнителна помощ.
Т.е. повечето са на равнище В1 и започват подготовка за В2? Това вече ми изглежда напълно достоверна информация. Благодаря 😀

# 474
Малко да раздвижа темата😄
Споделете опит и инфо за кандидатстване в 12 клас за Европа.
- През АК с помощта на съветниците или външна фирма?
- знам че учениците имат някаква платформа Мая или нещо подобно. Тя за какво е? През нея ли се кандидатства?

# 475
  • софия
Мая е нещо като дигитален бележник.Учениците вкарват в своя профил унитата, които са си избрали и по-лесно следят за срокове. В общи линии ги разпределят в три категории- недостижими, достижими, но с усилие и съответно несигурни, и напълно достижими. (което пък е малко капан, но това е съвършено друга тема). Категоризирането е според кандидатурата на ученика съответно списъкът за всеки е различен.

Аз не бих ползвала никаква външна фирма. Всичко, което е необходимо за кандидатстване е напълно по силите на учениците. Подбора на унита се случва на база самостоятелно четене, ровичкане, сравняване на програми, определяне на любими дестинации, държави, даже климат ако щеш.

На съветниците в колежа се преписват свръх неочаквани дейности, а в моите очи тяхната работа е постепенно възвеждане в темата, следене за срокове, подканване всеки да си свърши работата (учениците имат файлове с важна информация, до която имат достъп и те и консултантите) Проучването и подбора няма да го свършат консултантите, естествено ще отговарят на въпросите ви. Те са нещо като координатори между твоята кандидатура и унито, което (евентуално) ще поиска от тях препоръките на учителите, административната препоръка (това е за САЩ) и отделни, случайни върпоси към еди коя си кандидатура - дали е учил Х материал ученика по еди какъв си проблем.
Поне така беше при Импириъл - те специално поискаха справка какво е учило хлапето. После получи оферта. Останалите не са искали екстра инфо.

Последна редакция: вт, 30 юли 2024, 15:32 от Амели

# 476
  • софия
Рали, точно съм в темата. След година и половина лутане и несигурност къде и какво, посещение на различни инициативи за обучение в чужбина, си направихме среща с консултант. Имаме нужда от човек, който познава средата и може да ни даде индивидуална насока.
Не сме единствените от Колежа, които се обръщат към него.
Като се натрупат впечатления мога да споделя.
Съветниците (моя гледна точка) са пощенска кутия и не бих разчитала на тях. Както деликатно ни беше обяснено на срещата и което е нормално - ние трябва да знаем какво и къде.

# 477
Zvanche,
Алилуя сестро, пак сме в идентична ситуация с теб😄
Обиколихме няколко панаира зимата. Сумтене, мусене, надуване на бузи и въртене на очи. Тя знаела какво иска… Защо я влача… Прибирах се вкъщи с метлата😄
Иначе моето Мрънкало си беше говорило със съветника в АК преди 2 месеца. В момента, в който казала, че Щатите са извън таргета и и някак ентусиазмът от другата страна спаднал. Иначе е заплюла 2-3 унита в Европата. Ама сме до там. Нямам никаква идея на къде да захвана от тук нататък и как…

# 478
  • софия
Единственото, което съм проследила, проконтролирала и сигурна, че трябва да се направи, е записването за IELTS.

# 479
Малко да раздвижа темата😄
Споделете опит и инфо за кандидатстване в 12 клас за Европа.
- През АК с помощта на съветниците или външна фирма?
- знам че учениците имат някаква платформа Мая или нещо подобно. Тя за какво е? През нея ли се кандидатства?
Имам чувството, че съветниците имат за задача да попълнят със свежо месо изключително англоезичните и за предпочитане щатските университети. От родител получих мнение, че на кандидатствалите и в Англия им саботират апликациите за немскоезичните университети. Неговият съвет беше да се ползват услугите на съветниците само при твърдо намерение да се учи в Щатите. Също имаше съмнения за користно лансиране от съветниците на определени позападащи университети.

И още нещо: една класация на университети, която има шанса да е по-честно съставена:
https://www.gov.uk/government/publications/high-potential-indivi … rsities-list-2023

Последна редакция: вт, 30 юли 2024, 16:51 от giorko

Общи условия

Активация на акаунт