Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 10

• 55 257
  • 908
  •   1
Отговори
# 585
  • София

Здравейте, тъй като нямам педиатър под ръка в събота, изследванията са правени по повод постъпване в ясла. Обаче доста показатели са завишени. Имам ли повод за притеснение? Не искам да чета в интернет, тъй като не съм медицинско лице и няма да е правилно, а вече изтръпнах….
Благодаря предварително!
Не съм лекар, но дали детето не е било болно от настинка, хрема или грип през последния един месец? Това би обяснило повишените левкоцити и моноцити. При дъщеря ми знам, че показателите са раздвижени нагоре/надолу още известно време след оздравяването. Според мен няма нещо тревожно.

Преди около 2- 3 седмици имаше хрема- водна, нищо повече. Педиатъра го прегледа и единствено капки за нос изписа.

# 586

Здравейте, тъй като нямам педиатър под ръка в събота, изследванията са правени по повод постъпване в ясла. Обаче доста показатели са завишени. Имам ли повод за притеснение? Не искам да чета в интернет, тъй като не съм медицинско лице и няма да е правилно, а вече изтръпнах….
Благодаря предварително!
Не съм лекар, но дали детето не е било болно от настинка, хрема или грип през последния един месец? Това би обяснило повишените левкоцити и моноцити. При дъщеря ми знам, че показателите са раздвижени нагоре/надолу още известно време след оздравяването. Според мен няма нещо тревожно.

Преди около 2- 3 седмици имаше хрема- водна, нищо повече. Педиатъра го прегледа и единствено капки за нос изписа.
Това най-вероятно обяснява отклоненията. Хемоглобинът също не е много висок просто при деца референтните стойности ги дават малко по-ниски отколкото при възрастни - там горната граница е 180. Все пак се консултирайте с личния лекар, но мисля че няма проблем.

# 587
  • София

Благодаря предварително!

Това най-вероятно обяснява отклоненията. Хемоглобинът също не е много висок просто при деца референтните стойности ги дават малко по-ниски отколкото при възрастни - там горната граница е 180. Все пак се консултирайте с личния лекар, но мисля че няма проблем.

Точно това сравнявам с предишни резултати. Една и съща лаборатория с различни референтни стойности…предходните са били за левкоцити до 17.5, а хемоглобина до 150…
Не знам на каква база ги определят. Аз и на педиатъра ги пратих, но вероятно след седмица може и да отвори вайбър…

# 588

Благодаря предварително!

еозофилите се увеличат при алергична реакция. Аз бях с хрема и ларингитни симптоми и се оказа, че съвпада с моята алергия към амброзия и след започването на противоалергичните всичко се оправи

# 589
Здравейте. Много съм притеснена. От снощи синът ми уринира кръв(15 г.). Ходихме до дежурен лекар, ни лаборатория, ни ехограф имаха. Днес пуснах на своя глава изследвания. Моля за помощ.

Моя съвет е да посетите уролог!
Да се види на ехограф какво се случва и вече доктора, ако прецени ще пусне допълнителни изследвания.  Имате положителен белтък, което говори за някакво възпаление.  Ако Пловдив Ви е близо мога да препоръчам уролог.

# 590
Приеха ни в отделение по спешност. Ще търсят причината. Благодаря Ви.

# 591
Стискам палци!

# 592
10 годишно дете с AST 500 при норма 250. Беше болен от вирус, има и подутина на коляното, която до този момент смятах, че е от футбола, защото тренира. Ревматизъм или нещо друго е? Кръвната му картина е без отклонение, CRP-то също.

# 593
Здравейте . Миналата година имах леко завишена захар на гладно и от тогава имам глюкомер у дома и следя нещата.  Захарта ми на гладно винаги е под 5 . Днес обаче точно в деня на изследване се притесних и още у дома с моя глюкомер беше 5.4. Преди това на гладно никога не съм имала такава стойност . Резултата ми в лаборатория днес от вена е 5.8 .

Инсулинът ме притесни..
Отидох на ендокринолог и показах изследванията . Докторката ми каза ,че изследванията ми са супер и да не се притеснявам . Ще трябва да поработя над това да вдигна вит Д главно . Каза ,че често от притеснение човек качва леко захарта . Месеци наред я следя и не съм имала на гладно повече от 4.8.
Инсулинът също леко ме тревожи.
Моля за мнение и от вас . Благодаря.

# 594
  • Варна
След време може да си пуснете някое от антителата - GAD например или ZnT8 цинк транспортер. Висок е инсулина, но не фрапантно, не може да се каже дали има ИР без ОТТГ. Като за начало променете режима. Пролетта така се бях стресирала и аз - КЗ беше 5,7, гликирания ми висок също, инсулина и той 8… абе като при Вас. 5 месеца по-късно ми е 4,2. Но пуснете антитела, този С пептид е доста нисък и ако пада не е много добре. Моят беше 1,3 април и сега чакам антителата и аз … абе същата история 😁 В12 и Д са ниски, започнете добавки

Последна редакция: вт, 08 окт 2024, 14:45 от exsberry

# 595
  • София
Здравейте!

Защо има такова разминаване в референтните стойности за инсулин? В Цибалаб държат на: Серумното ниво на инсулина у здрави лица на гладно е 2.6 - 25.0 mU/l.
Според мен е подвеждащо и некоректно. Може би е време админът им да обнови информацията - "Последна промяна: 2012/10/11". От тук:
При изследването на MIKEY_THE-MOUSE нормалните стойности са под 10.0 mU/l.

# 596
Бихте ли ми помогнали за разчитане на изследванията най-вече за Туморните маркери ?

# 597
Здравейте!

Защо има такова разминаване в референтните стойности за инсулин? В Цибалаб държат на: Серумното ниво на инсулина у здрави лица на гладно е 2.6 - 25.0 mU/l.
Според мен е подвеждащо и некоректно. Може би е време админът им да обнови информацията - "Последна промяна: 2012/10/11". От тук:
При изследването на MIKEY_THE-MOUSE нормалните стойности са под 10.0 mU/l.
Защото някои лаборатории не си ъпдейтват референтните граници спрямо новите проучвания.

# 598
След време можв да си пуснете някое от антителата - GAD например или ZnT8 цинк транспортер. Висок е инсулина, но не фрапантно, не може да се каже дали има ИР без ОТТГ. Като за начало променете режима. Пролетта така се бях стресирала и аз - КЗ беше 5?7, гликирания ми висок също, инсулина и той 8… абе като при Вас. 5 месеца по-късно ми е 4,2. Но пуснете антитела, този С пептид е доста нисък и ако пада не е много добре. Моят беше 1,3 април и сега чакам антителата и аз … абе същата история 😁 В12 и Д са ниски, започнете добавки

Здравейте . Антителата ги пуснах преди няколко месеца . Всичко беше отрицателно.  Тогава Ц Пептид беше още по -нисък.  Сега е под-висок от тогава. 
Ендокриноложката смята ,че всичко е наред и не смята ,че има нужда от това да се пускат други изследвания . Преди  година правих Обременяване и не бяха много хубави резултатите . Показаха предиабетно състояние .
Според нея сега на този етап всичко е наред ...

Объркана съм .

# 599
След време можв да си пуснете някое от антителата - GAD например или ZnT8 цинк транспортер. Висок е инсулина, но не фрапантно, не може да се каже дали има ИР без ОТТГ. Като за начало променете режима. Пролетта така се бях стресирала и аз - КЗ беше 5?7, гликирания ми висок също, инсулина и той 8… абе като при Вас. 5 месеца по-късно ми е 4,2. Но пуснете антитела, този С пептид е доста нисък и ако пада не е много добре. Моят беше 1,3 април и сега чакам антителата и аз … абе същата история 😁 В12 и Д са ниски, започнете добавки
Кръвната захар е нормална. По-важно, че HbA1C е в норма. Инсулин и HOMA IR са в норма, не виждам абсолютно нищо повишено. Не разбирам манията всяка жена с нормални стойности да се набеждава за метаболитен синдром. Приемайте по-високи дози витамин Д за да компенсирате липсата.
Не обичам да коментирам в темите за ИР и витамин Д, защото моето мнение е коренно различно от общоприетото в България и не желая да влизам в полемика, но не можах да се въздържа.
Нормални стойности, ендокринолог и казва да не се тревожи, тук във форума я диагностицирахте! Абсурдно е просто.

Общи условия

Активация на акаунт