Каква заплата получавате на месец?

• 27 364
  • 430
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Мъжът ми е програмист и взема на 5000 лв в българска фирма. Да не прозвучи като хвалба, условията стават все по-зле и мисли да започне да си търси друга работа.
Мисълта ми беше, че при тази професия и то в София 5000 лв не е нечувана заплата.

# 361
  • Somewhere far away
Не е нечувана. Но е рядкост.

# 362
Не е рядкост, даже е малко.

# 363
5 бона са малко?

# 364
Аз пък се замислям ако толкова малко хора вземат подобни "сносни" пари, как това ще обясни големия наплив към София? Предполагам това са хора от различни сфери, не само ИТ-та и админситративни/технически специалисти по големите фирми. Та как на тях им излиза сметката ако сте прави? Ако не им излизаше, щеше да има съответно немалък отлив, но май не се чува.
Според мен малко ограничено се гледа на нещата. Много хора не афишират реалните си доходи с различни аргументи, дори и тук някои потребители са така. Мисля, че немалко от тях изкарват повече отколкото се предполага. Има много продукти и услуги със стойност много над средния стандарт, които някой плаща и консумира - храна, коли, екзотични почивки, скъпи дрехи, аксесоари, бюти индустрия, въобще начин на живот, да не изброявам. Та явно има хора с пари, има и мизерстващи за жалост. Редовно виждам тинейджърки с набиващи се на очи кецове Баленсиага и подобни, все по-често. Само съм чувала колко са скъпи. Никога не съм си позволявала. Ами не са мизерстващи семейства това. Не в София.

Пропускаме и много сфери и хора, които не са на прословутата "заплата". Мисля, че там доминира по-добрият стандарт като цяло. Тук включвам:

- специалисти с частна практика /лекари, психиатри, психолози, архитекти, адвокати, счетоводители и т.н./
- собствен бизнес
- хора със занаят, кадърни майстори
- известни лица в развлекателна индустрия, музика, кино, изкуство и не знам какво още /преплитат се, певци участват в риалитита и т.н./, които често виждаме по ТВ и просто са в шоубизнеса - повечето са ситуирани в София, честно казано нямам идея колко печелят, но вероятно повечето доста над 2-3-5к, иначе стори-то от Бали или нам къде не се връзва
-лица в държавния апарав на средни/високи постове
и т.н.

# 365
  • София
За хората около мен поне 5000 лв за програмист, не е рядкост, но не знам, не се наемам да правя представителна извадка. 😃

# 366
Хората с такива доходи в един момент гледат да се оттеглят и да се капсуловат в балон със себеподобни, причините са ясни.

# 367
Бъкано е с фалшиви Баленсиаги, както едно време беше бъкано с фалшиви чанти Луи Витон. Има хора, които си харчат почти цялата заплата за дрехи и козметика, защото гаджето, мама или тате са им покрили храната и сметките. Виждала съм и още повече хора, които се обличат с марки многократно над стандарта им на живот. Така че дрехите не са фактор. Нито телефоните в този ред на мисли.

За известните личности, актьори и музиканти даже няма да отварям дума, защото съм в тези среди и хората масово са заблудени за техните доходи. Инфлуенсърите имат придобивки на бартер. А риалити звездите...пълна скръб е там, доста от тях си имат професии по които продължават да си работят след като приключи предаването.

# 368
  • Out of the Mix
Каприз, има и други - имат, но не се набиват на очи.

Аз не нося Версаче и темподобни шитни, но не нося и евтина българска конфекция, както и скапани обувки, а само от естествена кожа и изчистени, било кецове, сникърси, официални, кежуъл, или каквото.

Брат ми си пада, има Арманита, D&G и кви ли не тъпни.

Има златна среда за много неща.

Понеже заговорихте за дрехи, никакъв довод за нищо не са.

Както и колите, всичко е фирмено, каквото гледате по улиците, 98%.

Е са отивам и си правя по кройка костюм на Zеgna, но не ми трябва в ежедневието всеки ден, за да го правя.

Нито пък карам S класа, или пък да искам.

Не робувам на марки, трендове и всякакви глупости, имам си мой си стил и начин на живот, възгледи, средата не ме определя и не ми влияе.

5к доход към днешна дата вече даже е нисък за София на фона на инфлацията и удвояването на заплатите последните 18 м.

Даскалите са на 3-4к.
ГТ на 3.5-6к.
Сега ще удвояват на лекарите.
(Хепи, ако четеш, радвам се за теб)

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 21:53 от Revoker

# 369
И колко хора от общото население (процентно) са в ИТ сектора, за да се правят обобщения за цялото население. ИТ специалисти взимат 5000 лв., но моя близка медицинска сестра с 30 години стаж не може да мръдне от 1500 лв. Скапва се от нощни и целодневни дежурства в заразно болна среда и накрая едва смогва да изкара за нея и детето (самотна майка е). За други професии, които са на минимална работна заплата, напр. санитари, чистачи и др., положението е още по-тежко.

# 370
  • София
Хората с такива доходи в един момент гледат да се оттеглят и да се капсуловат в балон със себеподобни, причините са ясни.
Не сме от тези ние. 😂 Аз специално съм в друга сфера и далеч не вземам толкова.

# 371
Даскалите са на 3-4к.
ГТ на 3.5-6к.
Сега ще удвояват на лекарите.
(Хепи, ако четеш, радвам се за теб)

Даскалите не са на 3-4 хиляди и никога не са били, освен може би в някои частни училища, но не във всички. Минималната учителска заплата от тази година стана 2130 лева бруто. Чистото е 1652 лева.

Ето и няколко обяви за тези, които се съмняват:

https://www.jobs.bg/job/8060707 - Учител в държавно училище - 2400 бруто, пълен работен ден. Чистото е 1862 лв.
https://www.jobs.bg/job/8062028  - Същата заплата в частно училище.
https://www.jobs.bg/job/8029537 - Това е обявата с най-висока обявена заплата - 3400, но отново бруто.

При учителите в детските градини положението е съвсем трагично.

# 372
  • Out of the Mix
Осреднено е повече.
Младите учители са малък процент.
Големият са вече почти пред пенсия, 50+ годишни, вкл. и много вече пенсионирани продължават да работят. Класът прослужено им дава между 600-900 лв. отгоре.
Та, да кажем 2.8-3к чисто е средното в сектора в момента, дори повече. 5 м. в годината им дават бонуси - за 15 Септември, диференцирани, за дрехи, Коледни, за 24 Май, икономии. Отделно много се занимават и с проекти.

# 373
Мъжът ми се занимава с преподаване, отделно от основната му професия, така че имаме добра идея какви са възнагражденията на учителите. Родителите му също са учители с много дълъг стаж.
Ето и още една обява, отново в частно училище - https://www.jobs.bg/job/8044659. Изисквания - минимум 15 години стаж за няма и 2400 чисто.

Абе нямам търпение да влезе някой даскал в темата и да се изсмее. Ако заплатите им бяха такива, младите учители щяха да са в пъти повече.

# 374
  • София
Да не издребняваме, но пише 3000 лв чисто.

Общи условия

Активация на акаунт