Каква заплата получавате на месец?

• 27 364
  • 430
  •   1
Отговори
# 375
Объркала съм се и съм дала линк към грешната обява. Същото училище имат и друга обява за учител по английски за 3 хиляди бруто, отново с изискване за 15 години минимален стаж.

# 376
  • Out of the Mix
Да се смее, който за каквото иска, аз казвам.

Щом не взимат толкова, не са достатъчно предприемчиви и школото им е с кофти делегиран бюджет и мениджмънт.

В едно забутано село в северозапада на едно бивше гадже, майка й взима 4к.

Не, че ме е вълнувало, жената си се хвали, работи много.

# 377
  • Melmak
Учителите не взимат много ако се гледа основна заплата, на млад учител без стаж. Обаче после има лекторски, клас прослужено време, пкс, за класен, за не знам какво, по заместване часове… и сумата в края на месеца е много над основната.
Имат пари за облекло допълнително.
Не казвам, че са милионери, обаче въобще не ги гледайте тия основни заплати на учители без опит.
За програмист 5000 ми се виждат малко, обаче много зависи и какво се има предвид под “програмист”. Тези, които аз познавам и са ми близки са отдавна над 10-12 хиляди лв месечно, обаче яко работят. Единият е дев опс и там цифрите е ясно, че са големи.

# 378
  • Out of the Mix
Има фрийлансъри, бачкат почасово, примерно днес има да изработи 4 ч., или 2 по някаква поддръжка на глупаво приложение. Изкарват повече от всички, блъскащи по 8-12 ч. в офис, на каса, администрация, или каквото. Един приятел е на 200 Евро надник на час. Цяло лято е по плажове и планини.
След което е айляк.
Половината от тия сега са по морето, баровете с лаптопите, гледащи към хоризонта.

Девопси, архитекти и подобни не всеки иска да е, защото 15 ч. да си роб (верно изкарват се пари, скъп нает служител си) не е за всеки. Бърнаута е най-малкото. Никакво време не ти остава да живееш. Такова ежедневие мерси.

# 379
Има фрийлансъри, бачкат почасово, примерно днес има да изработи 4 ч., или 2 по някаква поддръжка на глупаво приложение. Изкарват повече от всички, блъскащи по 8-12 ч. в офис, на каса, администрация, или каквото. Един приятел е на 200 Евро надник на час. Цяло лято е по плажове и планини.
След което е айляк.
Половината от тия сега са по морето, баровете с лаптопите, гледащи към хоризонта.

Девопси, архитекти и подобни не всеки иска да е, защото 15 ч. да си роб (верно изкарват се пари, скъп нает служител си) не е за всеки. Бърнаута е най-малкото. Никакво време не ти остава да живееш. Такова ежедневие мерси.

Мога да подкрепя това мнения, макар и доста по-незначително, но 2020 г., без образование и нищо, по тези сайтове като фрийлансър спокойно съм вземала 10-15 евро на час. И после се очаква да отидеш да работиш за 5 лв. на час (даже над минималната нето Simple Smile ).

# 380
Учителите взимат всички тези добавки, ако изобщо им ги дадат. Много неща зависят от ръководството. Познавам достатъчно учители, които пари за облекло изобщо не са виждали. Пак да повторя, че за частното училище по-горе се изискват 15 години опит, а не е обява за напълно начинаещ.

Да погледнем статистиката за 2023-та година (последно само за тази година намирам). Хората деклариращи доходи между 5 и 10 хиляди бруто са малко над 66 хиляди души в цялата страна. Работещите са 2 милиона и 300 хиляди души. От тях 782 хиляди са в София, където сивият сектор е най-малък. Сега всеки може да си сметне колко са тези с големите заплати, за които някои потребители говорят, че били "малки" и "недостатъчни".
Така че 5к чисто в София дори към 2025 г. е значително над средното.

# 381
Относно наплива към София - дори и първоначално дохода ти след плащане на наем да не е много повече от този в родния ти град,  имаш накъде да растеш и като кариера и като заплата.
А в малкия град това ти е максимума и толкова.

# 382
Относно наплива към София - дори и първоначално дохода ти след плащане на наем да не е много повече от този в родния ти град,  имаш накъде да растеш и като кариера и като заплата.
А в малкия град това ти е максимума и толкова.

Как ли пък не, хаха! В София такова израстване! Моля те...Струва ми се бая затрупано с такива, дето ще растат, та как ще израснат всички? После само да не ревете, че я няма България.

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 08:11 от mejdinna

# 383
Учител съм и взимам чисто 2300 лв. с всички добавки и 25 години стаж. Това за 4-те бона е смешно. Може би се отнася само за частните училища. Професията е тежка и отговорна, но обществото продължава да си мисли, че да си учител означава да изпееш един урок и да си хванеш чантата още на обяд.

# 384
Учителите взимат всички тези добавки, ако изобщо им ги дадат. Много неща зависят от ръководството. Познавам достатъчно учители, които пари за облекло изобщо не са виждали. Пак да повторя, че за частното училище по-горе се изискват 15 години опит, а не е обява за напълно начинаещ.

Да погледнем статистиката за 2023-та година (последно само за тази година намирам). Хората деклариращи доходи между 5 и 10 хиляди бруто са малко над 66 хиляди души в цялата страна. Работещите са 2 милиона и 300 хиляди души. От тях 782 хиляди са в София, където сивият сектор е най-малък. Сега всеки може да си сметне колко са тези с големите заплати, за които някои потребители говорят, че били "малки" и "недостатъчни".
Така че 5к чисто в София дори към 2025 г. е значително над средното.

Малки за съответната професия.

# 385
С уважение към всеки живот и професия, но в малкия град реални практически фактически възможности са невероятни изключения.
Мен дали я има България не ме интересува. Искам да живея малко повече от сносно. Най-нормално поведение на живите създания е да мигрират, когато животът на дадена локация не ги устройва. Патриотизъм и привързаност към корена има навсякъде, но такива фетишистки крайности на всяка цена да си седиш на село, иначе не си човек, има само в бившия източен блок. Интересното е, че в държавите, където няма такива крайности, малките населени места са по-…населени. И го няма този лек срам да не те сметнат за прост, ако кажеш, че си от местния вариант на Кнежа.

# 386
Мъжът ми се занимава с преподаване, отделно от основната му професия, така че имаме добра идея какви са възнагражденията на учителите. Родителите му също са учители с много дълъг стаж.
Ето и още една обява, отново в частно училище - https://www.jobs.bg/job/8044659. Изисквания - минимум 15 години стаж за няма и 2400 чисто.

Абе нямам търпение да влезе някой даскал в темата и да се изсмее. Ако заплатите им бяха такива, младите учители щяха да са в пъти повече.

Не са такива заплатите, но недостиг на учители няма. В момента педагогиката е от търсените специалности в университетите. За провинцията взимат над обичайните заплати там. Ако няма много млади учители е, защото старите не се пенсионират.

# 387
  • Out of the Mix
Междинна, такъв е пазарът и бранша, че научаваш един език, примерно Java, C++, минаваш курсче, някое проектче, и почваш работа, като от нищото, лека-полека без зор. Пълно е с такива. Особено, ако нямаш pressure откъм финанси, преспокойно може да се направи такава "преквалификация", или просто, като допълнителни умения, или за себе си да си докарваш нещо допълнително.

Има го момента, че би трябвало сякаш и да ти е интересна материята, но при повечето е защото е добре платено, не защото с това им се занимава, а истинските инженери, разбиращи, и да им идва отръки, с кеф да работят, са малко.

Наскоро си говорихме с един от истинските програмисти самоуки, с 20+ годишен опит, който така си разцъква, обикаля морето, и според него твърдо може дори само с един език, без да си някакво гуру да си повече от успешен. Но, като цяло постоянно трябва да се учи нещо, защото нещата са динамични.

Плюсът е, че не всеки гони и не е задължително да се катериш из корпорации, където пък се иска и стаж вече за сериозните позиции, което е нормално, а като фрийлансър, с някой друг контакт, препоръка, соц. мрежи, това-онова, да си доста добре, да разполагаш с време и да ти е сравнително спокойно.

# 388
  • Melmak
Е, сега дев опсовете били роби, стига. Живот си живеят моите близки с тази професия, да, понякога работят много, в някои дни не стават от лаптопа. Обаче нито са някакви спреляци, нито не са виждали отпуск какво е. С тази заплата си позволяват пътувания, грам нищо робско няма.

Учителите имат пари за дрехи, ако тези, които познавате не са взимали, да потърсят защо. Свекърва ми работеше до скоро като счетоводител в училище в град до София, не е частно. Правеше заплатите. Леля ми е учителка пред пенсия, не е на 2000 лв.
В частните даже и по-малко взимат. Братовчедка ми работи в частно - 2000-2200 чисто. А и там има много повече правила, стриктно е и изискват. В държавното- както дойде.
Като гледам, особено в големите градове гледат веднага да пенсионират учителите и да вземат млади. Като има избор от кадри, няма да държат 65 годишна учителка на пенсия и заплата. В малките градове може би, ако няма млади кадри. При свекърва ми в училището имаха една много възрастна, викаха я да замества само. Пенсионерка беше жената.

# 389
  • някъде по морето

В частните даже и по-малко взимат. А и там има много повече правила, стриктно е и изискват. В държавното- както дойде.
Това изказваве е ,меко казано  ,обидно за труда на учителите .
А допълнителните плащания не са конкретно фиксирана сума, а според възможностите ва училището. Не искам да влизам в конкретика, но понякога  тези плащания са по 100- 200 лева. Не знам защо всички решиха, че да си учител е много лесно и доходоносно.

Общи условия

Активация на акаунт