91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов" - Тема 11

• 95 334
  • 601
  •   1
Отговори
# 210
# 211
  • София, Лагера
Мили хора, вие имате ли Школо? На ме ми изчезна профила на сина ми, след като заредиха профила на малкия. Thinking

# 212
И на мен ми изчезна преди 2-3 дни, тогава добавиха новата година на малкия в друго училище. Дотогава виждах 2023 г. и за двамата, сега големия го няма въобще, не виждам нищо за него.

# 213
  • София
Ноеми, и аз имам същия проблем и се чудех, дали да не пиша на Школо.

# 214
  • София
Мили хора, вие имате ли Школо? На ме ми изчезна профила на сина ми, след като заредиха профила на малкия. Thinking

Да, но си стои 11-ти клас. Няма нищо въведено за 12-ти.
Нямам обаче второ дете, за което да се въвеждат данни .

# 215
  • София, Лагера
Добре, очевидно е общ проблем; ще трябва да изчакаме да го оправят.
Благодаря за отговорите, мили дами!

# 216
  • Sofia
На РС класната каза, че ще имаме Школо към 20 септември. Затова виждате само детето, за което училището му вече е въвело данните за новата учебна година. Ще се появят и НЕГ-ърчетата. Не знам защо има такова забавяне, но не са много дните до 20-ти.

Погледах малко от откриването на живо (благодаря за линка) Revolving Hearts Девойката се прибра доста ентусиазирана, подвързва си сега учебниците.

Да имаме е дна спокойна и успешна учебна година, с много положителни промени! Hands V

# 217
  • София, Лагера
Дами, пак с въпрос, "за един приятел питам".
Хлапето е 9 клас, в ДСД и днес си е получило учебниците. Майката е озадачена, че всички са на български език. Може ли да ми разясните каква е схемата?
Доколкото знам в ДСД в 9 клас се учат само определени предмети на немски. Тези, които са учени на български в 9 клас, в 10ти следва да бъдат изучавани на немски. И обратно.
Но той пък няма нито един учебник по разказвателните на немски.
Имате ли идеи?

# 218
  • София по рождение
Приятно съм изненадана от един дребен детайл - предполагам, че не е само за нашия клас, най-вероятно за новпостъпилите. Получили са комплимент за добре дошли - тефтер и химикал с надпис името на всяко дете и 91 НЕГ.
Много приобщаващо!

# 219
  • София
Хлапето е 9 клас, в ДСД и днес си е получило учебниците. Майката е озадачена, че всички са на български език. Може ли да ми разясните каква е схемата?
Доколкото знам в ДСД в 9 клас се учат само определени предмети на немски. Тези, които са учени на български в 9 клас, в 10ти следва да бъдат изучавани на немски. И обратно.
Имате ли идеи?
ДСД е един изпит в 12. клас. Той въобще не предполага учебници по НЕ.

Последна редакция: пн, 16 сеп 2024, 20:44 от ganis

# 220
  • София
Ноеми, по старата система имаше одобрени помагала на немски по биология, химия, физика, история като добавка  къма налични учебници на бг. По новата към един момент  в началото май нямаше такива и учителите сякаш даваха материали на децата за  разпечатване, но дори и вече да има пак официално одобрени от МОН, то със сигурност никога не е имало правило, че изучаваните в  9 клас на немски предмети се учат в  10-ти на бг и обратното.  Отделно доста се съмнявам, че и да има  одобрени помагала, те влизват в  графата  "безплатни учебници". На немски  ( както и на  съответния първи език в   другите езикови) винаги са се изучавали предмети, за които училището разполага с подходящ  учител/и. Преди доста години  голямата ми дъщеря примерно изучаваше  и философия на немски, просто защото имаше такъв преподавател  в НЕГ. Да си изчака детето срещата с учителите по предмети, те ще кажат какво и как.

Ганис, не  бих съгласила напълно с твърдението, че ДСД е само един изпит. ДСД е конкретно обучение, чийто финал е  изпитът. Да ,  явяването на него не  е  обвързано непременно с предмети на езика, с  учебници и помагала на немски, дори с наличието на немски преподaватели..  В много ДСД училища в  страната  децата не са помирисвали  Muttersprachler. Но подготовката за този изпит  почва много по-рано и обучението по немски в предхождащите го две години е силно подчинено на  нея. Затова и някога е имало 3 вида паралелки в  НЕГ -  тези към немския отдел,   ДСД  парелелки и трети,  които са учили по друг начин заради факта, че няма да се явяват на изпита в 12 клас... Да, много отдавна не е така и всичките 5  класа без  двата лайстунг са ДСД. Но ако беше само един изпит, то тогава  и в други училища с немски като 31-во, 12-то, 18-то и сие  децата щяха да се явяват. А не се,  понеже не са одобрени от немска страна за подготовката в 10 и 11  клас и после за  явяване  на ДСД 2 конкретно.  ДСД 1 е по-друга работа, има го в доста училища, които дори не са езикови, ама   нивото му е ниско и не е в  полза ни за работа, ни за следване..

Последна редакция: пн, 16 сеп 2024, 20:33 от Просто русалка

# 221
Миналата година учиха на български биология, история, география и химия. Купихме учебници на немски, но не ги ползваха. Както споделиха зависи от това с какви учители разполагат в училище по предмета.
Имате ли идеи?

# 222
  • София
Не са различни учебници, които да бъдат одобрени от МОН, а преведени на НЕ учебниците, по които се учи и на български. Синът ми по спомен учи на НЕ история, биология, химия. Не по всичко имаше учебници на НЕ. Когато ми трябваха учебници за второто ми дете се оказа, че единствените които съвпадат като издание не съвпадат по език.

# 223
  • София
Ноеми, по старата система имаше одобрени помагала на немски по биология, химия, физика, история като добавка  къма налични учебници на бг. По новата към един момент  в началото май нямаше такива и учителите сякаш даваха материали на децата за  разпечатване, но дори и вече да има пак официално одобрени от МОН, то със сигурност никога не е имало правило, че изучаваните в  9 клас на немски предмети се учат в  10-ти на бг и обратното.  Отделно доста се съмнявам, че и да има  одобрени помагала, те влизват в  графата  "безплатни учебници". На немски  ( както и на  съответния първи език в   другите езикови) винаги са се изучавали предмети, за които училището разполага с подходящ  учител/и. Преди доста години  голямата ми дъщеря примерно изучаваше  и философия на немски, просто защото имаше такъв преподавател  в НЕГ. Да си изчака детето срещата с учителите по предмети, те ще кажат какво и как.

Ганис, не  бих съгласила напълно с твърдението, че ДСД е само един изпит. ДСД е конкретно обучение, чийто финал е  изпитът. Да ,  явяването на него не  е  обвързано непременно с предмети на езика, с  учебници и помагала на немски, дори с наличието на немски преподaватели..  В много ДСД училища в  страната  децата не са помирисвали  Muttersprachler. Но подготовката за този изпит  почва много по-рано и обучението по немски в предхождащите го две години е силно подчинено на  нея. Затова и някога е имало 3 вида паралелки в  НЕГ -  тези към немския отдел,   ДСД  парелелки и трети,  които са учили по друг начин заради факта, че няма да се явяват на изпита в 12 клас... Да, много отдавна не е така и всичките 5  класа без  двата лайстунг са ДСД. Но ако беше само един изпит, то тогава  и в други училища с немски като 31-во, 12-то, 18-то и сие  децата щяха да се явяват. А не се,  понеже не са одобрени от немска страна за подготовката в 10 и 11  клас и после за  явяване  на ДСД 2 конкретно.  ДСД 1 е по-друга работа, има го в доста училища, които дори не са езикови, ама   нивото му е ниско и не е в  полза ни за работа, ни за следване..
С всичкото ми уважение, много добре знам какво означава изпитът за ДСД

# 224
  • София
Не са различни учебници, които да бъдат одобрени от МОН, а преведени на НЕ учебниците, по които се учи и на български. Синът ми по спомен учи на НЕ история, биология, химия. Не по всичко имаше учебници на НЕ. Когато ми трябваха учебници за второто ми дете се оказа, че единствените които съвпадат като издание не съвпадат по език.
Така може да е сега, не съм се интересувала в детайли. Преди не бяха преведени учебници, а  баш помагала. Да, материалът  като съдържание беше същият (то и няма как да е  друг), но доста по-сбит, тоест текстовете  в  тях бяха не  преведени, а  съвсем целенасочено адаптирани до  обем от има- няма  страничка и половина-две в малък формат и на достъпен, направо казано опростен за учениците език. Сега погледнах - и към днешна дата е точно така. Lehrwerk, a не Lehrbuch - тоест баш помагало си е, а  не учебник.  И цената му  деже не е като тази на учебниците..
https://www.book.store.bg/search?srchstr=%F5%E8%EC%E8%FF%209%20% … E8%20%E5%E7%E8%EA

Ганис, и  аз с  цялото ми уважение - не се съмнявам въобще, че идеално знаеш Simple Smile,
Скрит текст:
но така написаното " ДСД е един изпит" внушава на по-незапознатите друго.  Говорим за един  изпит, до който трябва да бъдеш все пак допуснат (не като при други сертификатни, плащаш и  се явяваш), за който  можеш да се готвиш само в  определени училища/паралелки.. Ми все пак сме  в темата на НЕГ.  Wink Приеми, че някое дете от лайстунг е недоволно от прогнозната си немска диплома (доста такива има), пооклепало е  туй-онуй в 11 клас  и  ще заложи твърдо на кандидатстването с  българската. Ми  щом е само един изпит и детето е в същото училище, да се  яви и то  на ДСД2 (хем е по-лесен от ДаФ напоследък със занижените критерии за С1)  вместо да се  хаби да ходи на ДаФ..Ама не може, уви.Понеже не е само един изпит, задължително обучение по  дадена програма е все пак. Хем въпросното дете и повече контакти с немци е имало за  5 години, и повече предмети на немски е учило, и т.н.....
Но просто няма как да се определи  ДСД като един  изпит по немски, какъвто е  примерно ДаФ, понеже това е  система за подготовка  по теми, тясно свързани с Германия - политика, образование, екология,  спорт, миграция, дигитализация и др. Та  това  имах предвид с  несъгласието ми  с твърдението ти  - не че нямаш идеална представа какво е  ДСД, а че си написала едно семпло изречение, което оставя погрешно впечатление у тези, които наистина нямат. Двете неща са много различни. Simple Smile

Последна редакция: вт, 17 сеп 2024, 00:33 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт