🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 65]

• 53 361
  • 764
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Веве в кой хотел бяха дървениците? Търсейки знам,че някъде в отзивите на някой хотел го четох,но вече не си спомням име от толкова ровене.

# 436
Веве в кой хотел бяха дървениците? Търсейки знам,че някъде в отзивите на някой хотел го четох,но вече не си спомням име от толкова ровене.
Аз лично знам вече за още един освен този в,който бяхме ние
Hermanos hotel
Avlonya hotel
Интересното е ,че двата хотела са на близко разстояние. Направо са в едно ,,каре,, аз вече избягвам района въпреки ,че е удобен

# 437
  • София
Аз да си кажа ,каква я свърших с резервацията за 3-те нощувки  на връщане от Анталия😁😃
Biter Hotel   (8.8 рейтинг в Букинга и хубави отзиви в мапса)има паркинг пред самият хотел ,на около 15-ина минутки до Еминюню....специално попитах дали имат дървеници,мишки,мухи и т.н....обясних на хората какво ми се е случило (трудно се разбрахме) но преводача свърши работа казаха ,че нямат такива придобивки
Това май е новият "форумски" хотел. Не съм запомнила името, но като място е точно там, а като гледам в Букинг, няма други хотели наоколо. Няколко човека отсядаха и бяха доволни.

Това с дървениците е много гадно. Много лесно се пренасяли. Един познат беше ходил в някакво село в Германия и ги пренесе със сака си вкъщи. Доста време ги чистиха. Sad Щом са близо един до друг, възможно е двата хотела да имат нещо общо по между си. Например да са един и същ собственик.

# 438
Нямах представа ,че е новият форумски хотел😀 нацелиха го така на шано.
Нямам представа ,какво общо имат онези два хотела, те са на две минутки пеша един от друг. Терасата на нашата стая гледаше към една автогара а малко по в далечината виждах Йеникапъ станцията. За лесното пренасяне знаех и по тази причина бях натъпкала дрехите с които сме били във въпросният хотел в найлонови торби и ги закопчах в отделен куфар.  Отворих го чак у дома и то в банята, не можах да прежаля само две блузи,които буквално сварих.Всичко останало барабар с куфара беше изпратено в контейнера. Не сме имали проблеми след това, бях изтръпнала да не пламнем.

# 439
  • Varna, Bulgaria
Препоръчвам:
Dream Bosphorus Hotel
ÇETİN PORT HOTEL

# 440
Как да си купите дондурма (сладолед). 😂

https://youtube.com/shorts/_qC4EWeVVfQ?si=oRNIAFLM56O26wJN

# 441
  • Варна
Привет!

Пак ви бях изтървала почти една цяла тема. Общо взето избягвам да влизам, когато не ми се очертава ходене, да не се самоизтезавам. Този път не съм и разказвала за ходенето ни пролетта, за да не ставам досадна. Пък и с децата кой знае какво за разказване няма.

Прочетох малко диагонално и все едни палачинки ми се набиват на очи... Пепелче, ти ли вкара таС тема в темата не знам, ама април месец уважихме Ортакьойските Satisfied и сега ще трябва да отразим и Ченгелкьойските. Едвам ме нави, дет'се вика!
И на Каракьой за балък екмек ще трябва да се ходи...
Ченгелкьой (не само заради палачинките Wink) и Карие са набелязани, защото първото досега сме го пропускали, а Карие сме я посещавали, когато беше музей с платен вход някъде преди десетина години, но реално (както каза Таня), освен че видяхме само преддверието, нямахме и възможността да ѝ се насладим отвън, защото цялата бе опакована и беше доста тип "строителна площадка" положението. Ще търся варианти за възможно най-щадящо придвижване. Едва ходя, обаче отвори ли ми се възможност, тръгвам одма. Преди седмица отново си затвърдих впечатлението, че след табелата за изход на Варна болежките (почти) ми минават, та ще го пиша пътуване с лечебна цел. Wink

Между другото,
Скрит текст:
пътувайки за Саръйер при последното ни ходене, слушах една дама, която очевидно придружаваше семейство българи като гид. Разказваше им за заведение по азиатския бряг, пред което често минавали пасажи от делфини. Ако го намеря някъде из записките си, ще споделя. На следващия ден обаче ние слязохме от хотела към бул. Кенеди и извървяхме разстоянието от Cankurtaran (тъкмо видяхме спирката на T6, която е изключително близо до нас, но все още не откривам повод да ползваме тази линия) до долния вход на Гюлхане и по време на тази разходка се нагледахме на делфини в този край на Босфора. Бяха стотици, но заснемането им беше изключително трудно. В крайна сметка важното е преживяването, най-вече за децата. И разходката е приятна. Разбира се, през април. Сега не бих си го причинила, че е адски пек по алеята.
След този преход влязохме в Гюлхане (нещо, което правим всеки ден, но от централния вход) и този път минахме през малкото водохранилище в парка. Приятно е и си заслужава да му се отделят 10-15 минути. Срещу него е позициониран под формата на старинна трамвайна мотриса павилионът на Белтур с приличните цени (споменати от Шебек... Шебечко, радвам се да те "видя" активна отново). Остана и да се разберете с обслужващия господин, защото с ММ нещо не успяха да се уточнят за кафетата.
Возихме се и на новия трамвай, основно заради децата. След едно ужасно пътуване до Еюп с автобус преди години, бях категоричен привърженик на придвижването по Златния рог с корабче, но сега вече с охота бих се "жертвала" да ползвам трамвая. И все пак гледките от водата са по-впечатляващи.

Като казах хотел,
Скрит текст:
ние продължаваме да си държим на "нашите" и най-вече на Пенинсула. В началото на годината го реновираха. Когато се настанихме, още миришеше на боя. За нас е изключително важно да има място за колата и да знаем какво можем да очакваме. Тъй като поне две от три ходения в годината са ни с децата, предпочитам да заложа на сигурно и продължавам да смятам, че местоположението и условията, както и цената, са оптималния вариант за нас. Пък и след 15-тина престоя там, наистина се чувстваме като у дома си.

И... сега не е на дневен ред, но по отношение на лалетата...
Скрит текст:
Бяхме в Истанбул от 1. до 6.04. и огромната част от цветята бяха в период на цъфтеж. Времето вече толкова се изчанчи, че дори имаше прецъфтели, въпреки ранното ни ходене. Езерото в Емирган беше източено за почистване, но такова все още не бе направено, а и нищо не напомняше за Фестивала. Явно официално бе предвиден за по-късно, макар че цветята бяха на друго мнение.

П.П. Сетих се да добавя по повод дискусията за картите на ДСК.
Скрит текст:
Знам, че много хора се изказват неласкаво за тази банка и че в общия случай имат основания, но като дългогодишен техен клиент, който от много години плаща в Турция с тяхна карта, съм длъжна да кажа, че никога не съм имала такса "превалутиране", както и че курсът им е изключително близък до този, на който купувам лирите от Тавекс. И понеже в последните години с тази инфлация няма как да предвидя колко пари ще ни трябват, реално нося кеш не повече от 1/3 (а понякога и 1/5 или дори по-малко, според ситуацията с пазаруването) от това, което харчим.
Един път (в началото на април 2022) имахме сериозен проблем с курса на банката, тъй като се оказахме в Истанбул точно в момента, в който въведоха директни обменни картови курсове за много валути, между които и TL. До онзи момент курсът минаваше през еврото и беше добър. И точно тогава бяха решили, че при курсове по бюрата около 12 ст. те ще я смятат на 14, което си е сериозна разлика. И това, разбира се, по закона за всемирната подлост, го разбирам след случайно споделено в темата оплакване, след дъждовна неделя, прекарана в интензивно пазаруване. Благодарение на този идиотски ход, въпросното пазаруване ни струваше със около 70 лв. повече, отколкото ако бях купила лирите от Тавекс. За радост постепенно си влязоха в релси и след около месец курсът се изравни с този по бюрата (сравнявам с Тавекс, което го няма навсякъде, а по другите обикновено е по-неизгодно). После дълго следих страничката им с валутна информация и забелязах, че по Коледа пак се бяха опитали за ден, буквално (след почивни дни, т.е. в деня, в който се осчетоводяват всички плащания, направени в почивните дни) да направят същия номер. Оттогава, т.е. вече повече от година и половина, подобни хватки не е имало.
Все пак, когато съм там, от време на време отварям въпросната страничка за справка. И винаги носим евро. Не ме бърка двойната смяна на пари, защото така или иначе сменям за хотела (винаги плащаме в брой, в евро), а като останат, се ползват за друга дестинация или остават за следващо ходене. Ако се наложи да сменяме е много по-лесно и изгодно, отколкото да търся кое бюро работи с левове.
Не съм гледала курсовете на бюрата по Таксим и Истиклял, но в района на Капалъ чарши, "гащите" (новичките да ме извинят, ама старите знаем за кое става дума) и Еминьоню най-изгоден курс има в това бюро до паметника на манифактуриста. Всеки път сравнявам, докато се разхождаме в района и винаги там е най-добре.

Последна редакция: пт, 19 юли 2024, 15:48 от beljata

# 442
  • Варна и...духом на Босфора
Аркадашлар!

Поздрави от Лондон ❤️❤️❤️❤️❤️

Malkoto84- Çetin port hotel,❤️ Ah,evet.
Този е чисто нов
Баш на гезмето!

Ние сега бяхме в Кафкас хотел
Не е зле,точно на трамвайна и близко до всичко
Кахвалтъто Убачи кърти от недостиг...
Но бива.
Моя си е Хюрриет хотел
На гърба на Çetin Port hotel

Другарке Беля❤️
СичкУ ти минава след табелата,тъй де амчи как!
Е,аз от Сахара директно от 50 градуса
Варна 38
Лондон - 25 вчера
Ей на- Сичко ми мина,и крака и глава😁

# 443
Един малко тъп въпрос😁 След вдигането (отново) на градският транспорт дали са увеличили лимита на картите за туристи (черв ните) беше 500

# 444
  • Варна
Това с лимитите е също толкова мъгляво, колкото и куп други неща...
Скрит текст:
... като например колко време са валидни картите, колко години без активност ги деактивират и пр.
Ние имаме три карти. Най-старата ни е от 2011-та, следващата - от 2017-та. Бяхме тръгнали без и се наложи да купим пак, но пък при следващи ходения ползвахме отстъпките и от двете, а и през пандемията си имахме отделни за хес-кодовете. Най-новата е от 2022-ра, мисля. Подариха ни я случайни непознати, които бяха сметнали, че повече няма да им трябва, а моят немски е твърде... несъществуващ, за да им обясня, че не е баш тъй и биха могли да я ползват при следващо ходене.
Не знам колко е максималния период, в който някоя от тях не е била ползвана, но вероятно поне едната е стояла "на трупчета" към 2 години, когато купихме втората. Тогава ходехме малко по-рядко, макар и поне веднъж годишно.
Старите категорично са с лимит 2750 лири. Ползваме ги през 3-4-5 месеца и проверявам. Те са със старата визия, от преди да направят "червения" дизайн.
За ограничението при новата (червена) не съм абсолютно сигурна, но ако не ми мине котка път, в някакъв момент ще мога да дам отговор. Ще проверя... надявам се скоро. Стига да не е много спешно питането, Веве.
Тъкмо ще има време за актуализиране на системите им.
Скрит текст:
Четох някъде, че въпреки обявеното увеличение на цената на пластиката, някой си бе купил такава на старата цена, та може би поединично се обновява софтуера на машините.

Емка, що си мисля, че и твоята не беше с лимит 500 лири, а е сравнително нова...

И да припомня нещо, за което някои бяха се заблудили, а е важно:
Скрит текст:
Тези суми са месечен лимит и ако се изчерпи, при следващо ходене (стига да е в друг месец) може да се ползват. В началото, когато стана дума за тези лимити (когато започнахме да се интересуваме от тях, предвид повишената цена на транспорта и възобновената възможност да се ползва една карта от повече хора) се говореше за изхвърляне на картите след достигане на лимита. Затова уточнявам. Знам, че повечето го знаете, но може да е полезно за някого, все пак.

Между другото, за момента не виждам да е увеличена цената на пътуването. Същата е като от началото на годината. Вярвам, че информацията е актуална, предвид източника. Новите варианти, упоменати от източника на Пепелчето (за 3 и за 10 пътувания) са включени. цък

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 16:03 от beljata

# 445
  • моята мила родна страна
И новите, червените, също са с лимит 2750 лири. Нашата е купувана миналия юли, тогава беше с лимит 500 тл, но като ходихме сега, април месец, вече беше с лимит 2750.
Аз мислех да купувам нова, за да е с по-голям лимит, но добре че първо реших да проверя старата на автомата на автогарата като пристигнахме и показа, че вече е с лимит 2750. И така само я дозаредих.

# 446
Аз, не съм ходила от края на октомври и червените карти бяха с лимит 500. За най-старите с 2750 знам,защото моята такава я загубих. Ако и червените са станали с 2750 ще е супер.

# 447
Аз пък сега ще ви кажа, че има и друг случай 😂 - например моята стара карта от 2013, с красивата картинка е с лимит 500.
Новата, червена, е с лимита над 2000 лв., но защо си мисля, че е 2175 не зная.
Имам май някъде избеляла касова бележка и мога да видя точно, но не е толкова важно.
Така че носете си всички карти и действайте според ситуацията.
Аз сега пък не си спомням как си извадих касова бележка и не зная дали ще мога да го повторя това упражнение. 😂
Но, когато на старата й свърши лимитът, не ми пускаше билет и аз чак охраната извиках да питам "що тъй, бе Миме?". 😀 😀 😀
А то ясно си пишело на екрана, ама кой да чете, че и без очила. 😂

# 448
Аз, не съм ходила от края на октомври и червените карти бяха с лимит 500. За най-старите с 2750 знам,защото моята такава я загубих. Ако и червените са станали с 2750 ще е супер.
И наще от миналата година вече са с 2750тл.,сега като бяхме юни зареждахме спокойно и пътувахме 3 човека на воля 3 дена без проблем( грубо около 1500тл.)

# 449
  • Plovdiv
Здравейте  ,къде мога да погледна какви концерти има в Истанбул/например на сцена Харбие/
От къде купувате билети?

Последна редакция: нд, 21 юли 2024, 11:09 от Penelope77

Общи условия

Активация на акаунт