🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 65]

• 52 519
  • 764
  •   1
Отговори
# 570
Аз в Лалели съм стъпвал само един път и то преди 20 г, безумно тъпо място, пълно с рускини. Винаги се настанявам някъде близо до Босфора.

Чудя се обаче дали да не сменя с азиатската този път. Пък и от другата страна на Босфора сме били съвсем малко, да не кажа изобщо.
А с какво идвате? Ако кацате на Сабиха Гьокчен, удобно е настаняването в Кадъкьой или Мода, хем до Босфора, хем красиво. Аз и сега съм в хотел Кадъкьой (препоръчвам My Dora)… преди малко бях в къщата музей на Баръш Манчо (до френската католическа катедрала Нотр Дам в кв. Мода), като дете ми беше любим изпъпнител, той и неговата група Курталан Експрес, поп-рок… без чалги.

А ако кацате в европейската част (или идвате с автобус) сякаш в европейската част е по-добре да се настаните.

С автомобил сме. Март месец за първи път се престрашихме да отидем сами и си изкарахме супер. Бяхме във Фатих, хотел Biter, който избрахме заради паркинга и страхотната гледка. Сладко и непретенциозно хотелче. Сега гледах, но не си харесах нищо в азиатската част май, не зная защо така. На CSK The Halich Port съм се спряла за момента. В Каракьой се намира 😊

Метнах едно око на My Dora. С червено ми изписа, че не допускат деца и рязко отпадна 😆

# 571
Добро утро
Пристигнахме в Истанбул и сме в хотел до летище Сабиха. Моля за съвет как най-бързо може да отидем до Египетския пазар, за да си взема подправки. Чудя се дали да е метро или Havabus, който кара директно до Таксим. Никога не сме ползвали Havabus.
Египетския пазар работи ли в неделя? В интернет чета противоречива информация

# 572
  • Варна
винаги най бързо е с метрото - няма задръствания. Таксим е доста далеч от Египетския пазар който никога не съм виждал да затваря Simple Smile

# 573
Много благодаря!

# 574
Пристигнахме в Истанбул и сме в хотел до летище Сабиха. Моля за съвет как най-бързо може да отидем до Египетския пазар, за да си взема подправки. Чудя се дали да е метро или Havabus, който кара директно до Таксим. Никога не сме ползвали Havabus.
Метро М4 от летището до последната спирка Кадъкьой. Слизате и веднага се качвате на вапура до Еминьоню.  Има спирка в Каракьой и продължава до Еминьоню. Отсреща е т.нар. Мъсър чаршъсъ (демек Египетския пазар). Само да не вземете до Бешикташ, на съседното искеле е.
Метрото ви таксува 20 лири, ферито 28 лири.  (Проиграно завчера), 37 лири е 1 евро, така че тези цени са смехотворни.

Хавабюс е скъпо и го хващат задръстванията (зависи от часа), аз съм пътувал час и 15 мин. с Хавабюс от Кадъкьой до летището, а с метрото е за 50 мин. (все пак са 35 км). Няма задръствания под земята и поне може да си прецените времето.
Метнах едно око на My Dora. С червено ми изписа, че не допускат деца и рязко отпадна 😆
Не знаех това Grinning Нощувал съм и в Marist Hotel, на съседната улица, по-нисък клас е и е по-евтин, но закуската е на тераса на последния етаж, с готина гледка.

Последна редакция: сб, 17 авг 2024, 11:02 от diziler

# 575
  • ES
Здравейте, в понеделник летим от Барселона за Истанбул. Хотелът ни е https://www.wyndhamhotels.com/laquinta/istanbul-turkiye/la-quint … -gunesli/overview
Изглежда е доста далеч от централната част на града. Директен превоз намирам с някакъв автобус 97GE. Директно метро не виждам. Понеже сме с организирана група, не сме избирали ние хотела, така, че трябва да се напасваме. Препоръчват да се закупи Истанбул карт и да я ползваме двамата. Евтини пазари за дрехи и злато да ни препоръчате? Между другото колко върви грамът на златото. Скоро гледах видео на една рускиня, измериха гривна от 5,37 г за 20.000 лири, че то си е 600€. Изгледах доста видеа и повечето говорят за стресът, който изпитват да не бъдат излъгани, като видят, че си турист и надуват цените многократно. Да не говорим, че входа в музеите е от 5 до 10 пъти по-скъп за чужденците.

# 576
Мдаа, хотелът Ви е на доста забито място, но виждам, че зад него, на 300 метра има метростанция Онбеш Теммуз (15 юли) на Линия М9. https://en.m.wikipedia.org/wiki/M9_(Istanbul_Metro) А с нея може да направите удобни връзки:

-на станция Атакьой с Мармарай, което може да Ви отведе до Сиркеджи (съответно район Фатих, Гюлхане парка, Султанахмет, Йеребатан, Св. София, Капаларшъ, Египетския пазар, Еминьоню с гледка към Галата, оттам фериботи за азиатската част, Босфор турове и т н), също до Юскюдар (а оттам има автобуси за хубави райони като Ченгелкьой, Кузгунджук с шарените къщи, даже пеша може до тях), както и до станция Айрълък чешмеси (там е мол Наутилус и там е прекачването с М4, ако ви трябва Кадъкьой или летище Сабиха Гьокчен)

- на станция Ататюрк махаллеси връзка с М7, с която се стига до Шишли и Меджидиекьой, нелоши райони с хубави молове: Джевахир и Тръмп.  В жегата, те са някакъв оазис.

Да, с Иста̀нбулкарт е най-евтино. 20 лири еднократно качване на метрото. Около 55 цента.

А колкото до цените за чужденци, ето снимка от завчера:

Последна редакция: сб, 17 авг 2024, 21:32 от diziler

# 577
  • Sofia
Упътили са ви за транспорта, само ще добавя, че вече няма нищо евтино в Истанбул. Това, че има някакви тайнствени евтини места/магазини/стоки за мен е мит.

# 578
  • Варна
Упътили са ви за транспорта, само ще добавя, че вече няма нищо евтино в Истанбул. Това, че има някакви тайнствени евтини места/магазини/стоки за мен е мит.

Не лош вариант е и метро до Лалели и от там с Т1.
тайнствени евтини места/магазини/стоки  е мит ама полу/мит защото в града има над 200 МОЛа и търговски центрове със съответно хиляди магазини и във всички магазини има разни промоции , разпродажби и кви ли не търговски трикове , никой не вярваше че за 30 лв. съм си купил 4 чифта кожени мокасини.

# 579
Не лош вариант е и метро до Лалели и оттам Т1…
Ама  жената няма връзка с “метро до Лалели”. Нейният хотел е до метростанция на М9, а то прави връзка с М7 и Мармарай, не с М2, което ходи до Лалели. Тоест трябва да сменя три неща, за да стигне до Лалели (М9, Мармарай и М2 от Йеникапъ), после и Т1 да взима, това са 4 транспорта. По-добре е М9 и после Мармарай до Сиркеджи, оттам всичко е в близост.
А ако иска Таксим или Галата, трябва М9 до Атакьой, оттам Мармарай до Йеникапъ и М2 оттам до Таксим или Шишаане (до Галата). Хотелът е хубав, но няма пряка връзка с централната част, трябва поне 1 смяна.

# 580
Мдаа, хотелът Ви е на доста забито място, но виждам, че зад него, на 300 метра има метростанция Онбеш Теммуз (15 юли) на Линия М9. https://en.m.wikipedia.org/wiki/M9_(Istanbul_Metro) А с нея може да направите удобни връзки:

-на станция Атакьой с Мармарай, което може да Ви отведе до Сиркеджи (съответно район Фатих, Гюлхане парка, Султанахмет, Йеребатан, Св. София, Капаларшъ, Египетския пазар, Еминьоню с гледка към Галата, оттам фериботи за азиатската част, Босфор турове и т н), също до Юскюдар (а оттам има автобуси за хубави райони като Ченгелкьой, Кузгунджук с шарените къщи, даже пеша може до тях), както и до станция Айрълък чешмеси (там е мол Наутилус и там е прекачването с М4, ако ви трябва Кадъкьой или летище Сабиха Гьокчен)

- на станция Ататюрк махаллеси връзка с М7, с която се стига до Шишли и Меджидиекьой, нелоши райони с хубави молове: Джевахир и Тръмп.  В жегата, те са някакъв оазис.

Да, с Иста̀нбулкарт е най-евтино. 20 лири еднократно качване на метрото. Около 55 цента.

А колкото до цените за чужденци, ето снимка от завчера:

Божеее, добре че съм обиколила каквото си е заслужавало по времето на нормалните цени😯

От 16.08 има увеличение на пътните такси и мостове отново! Магистралата Одрин-Махмутбей вече е 93 лири

# 581
Е то цените се качват нонстоп, заради обезценяването на лирата. Инфлация има за турските граждани, но не и за нас толкова, защото 1 евро е вече 37 лири и все повече ще става, заради популистката политика на президента. Да припомня, че седмица преди последните избори Ердо вдигна всички пенсии с 45%, изключително популистки ход, за да спечели гласовете на пенсионерите. Данъкоплатците поеха поредният товар, а лирата продължи да се обезценява и инфлацията да се помпа.
Скрит текст:
(Подобни популистки ходове имахме и тук, през последните 3 години, преди избори качват пенсии и заплати на учители и медици, също МРЗ... с пари, които държавата няма,  така инфлацията се покачва и после се чудим защо не можем да влезем в Еврозоната. Ама... от Корнелия и Асен - толкоз)
Топкапъ, Долмабахче, Йеребатан и Галата кулеси са машина за пари в момента. Като добавим и морските курорти, огромни пари се изливат от туризъм в държавата, милиони на дневна база. Ако не беше този туризъм, държавата отдавна да е фалирала с тази популистка и авторитарна политика.

(Помня 2006 когато 1 лира беше 1.20 лева през пролетта и вече през есента стана 1 към 1, после започна лирата да се обезценява).

# 582
  • ES
Благодаря на всички със съвети за транспорта. Всъщност прибирането вечер до хотела ще трябва да се мисли, сутрините са организирани.

С автобус 97 не става ли, ви дам, че е директен.
А това цялата икономика да лежи на плещите на туризма не знам до кога ще е. Като си направиш сметката друга по-атрактивна дестинация ще ти излиза даже и на по-добра цена.
На мен по молове не ми се ходи, молове имаме и тук. Даже и по тях съм спряла да ходя, китайските цени, май никой не може да ги пребори. Основно пазарувам онлайн. Исках нещо типично местно на добро качество и цена, но май и козметика не мога да намеря местна. Гледах оферти в Магрос, Ами те с намаленията са по-скъпи от нормалните испански цени.

# 583
97 очевидно спира най-близо до хотела, но трябва да видите на колко време минава. Че някои автобуси минават и веднъж на час. (Като гледам от скрийншотa, имате 12 мин. пеша до този автобус, това е някъде 1 км). Та 350 метра до метростанцията зад хотела не е много, то поне е редовно. Но вижте в сайта на IETT разписанието на въпросния бус 97.
Молове има и тук, да. Казах го просто като някакво спасение в жегите. Бях няколко дни сега и беше горещо като в София, но поне полъхваше от Босфора. 1 час ходене и вриш в собствен сос, всеки гледа да се спаси в някое заведение с климатик... или в метрото, или в охладен трамвай, или в мол... влизаш за половин час,  чешма, тоалетна, кафе... да отдъхнеш на 20-22 градуса за малко и после пак излизаш на големия пек. В такъв смисъл го казах.

p.s. странно, че на Google Maps сте търсели Laleli, за какво ви е този район? Няма нищо в него, реално. Поне по- към Беязът, че там започва Капалъчаршъ (единия вход), после Чемберлиташ, Султанахмет и т.н.

Вечер, ако сте в района на Еминьоню, Сиркеджи, Египетския пазар, Гюлхаане... най-удобно е да си вземете си Мармарай от Сиркеджи до станция Атакьой и там сменяте с вашето метро М9, то  ви спира зад хотела, станция "15 теммуз".  (Това име очевидно е сложено в чест на неуспелия преврат през 2016, на 15 юли). Така бих направил аз, иначе вие.. както си решите Wink

Последна редакция: нд, 18 авг 2024, 16:55 от diziler

# 584
  • Бургас / UK
И аз съм ЗА метрото. Хем бързо, лесно и удобно , а и в случая хладно 😀 В автобусите е страшно , както и в трамвая , особено в пиковите часове .

Последна редакция: нд, 18 авг 2024, 23:11 от *Чефи*

Общи условия

Активация на акаунт