Частни училища -информативно - дискусионна тема- 64

• 65 700
  • 799
  •   1
Отговори
# 495
  • Отвъд алеята зад шкафа
В изискванията на университети, които съм гледала, IB е просто вид диплома. За всеки вид диплома има изисквания за оценки. Най-неблагоприятна за Европа се оказва американската диплома, т.к има условие за допълнителни AP. Не мога да се сетя да съм видяла някакво предимство в изискванията за деца с IB. Евентуално може да им отпадне езиковият сертификат.

Последна редакция: сб, 14 сеп 2024, 14:41 от gadamer

# 496
  • Пловдив/София
О, много благодаря на всички включили се.
Скоро започвам терзанията “за” и “против” Шилер за дребното, та е добре да не ме забравяте Grinning

Хоуп, да, и аз си мисля, че Чу дори среден клас ще е по-добре от ново ДУ.

Инкс, и мен това с класовете ме притеснява- знам за по-сложни деца в другите класове, но пък освен минус, е и опит за детето. Няма да е все с познати деца-отличници. Важното е учителите да са добри.

Олив, да, баща му ми е разказваш ужасни неща като е бил “новото дете” в пети клас и много внимавам. Просто половината деца се местят и моето ме пита вече- “аз ще ходя ли някъде?”, та ме замисли. Аз нямам желание за този стрес (включително за мен ще е стрес).

# 497
IB програмата дава добра подготовка за ученето в чужбина чисто като методика.Българската програма е много по-различна.

# 498
  • София
Бих помолила по-конкретно да споделите какви са предимствата на IB дипломата за вас и особено тези, свързани с кандидатстване извън България.   

И моят по-голям син учи в един от най-престижните университети в САЩ, приет с българска диплома, a малкият ми избра IB заради високата академичност на програмата, но реално ще вземе и българска диплома. А предимствата на IB са много, въпрос на индивидуален избор и възможности.

# 499
Никът Ви на турски означава "учителка"😂 като млад работех в един завод, където имаше доста турци и ги питах коя дума какво значи и понаучих бол😂 колкото да си изпрося боя. Но около 1000 думи знам де😂 все ми е от полза. Като бях преди 10 години на почивка в Анталия, поне студена вода и сандвичи можех да си поръчвам извън хотела😂 бююк су соук - значи голяма студена вода 😂 че голяма жега беше...йоретмен е учител...

# 500
Бих помолила по-конкретно да споделите какви са предимствата на IB дипломата за вас и особено тези, свързани с кандидатстване извън България.   

И моят по-голям син учи в един от най-престижните университети в САЩ, приет с българска диплома, a малкият ми избра IB заради високата академичност на програмата, но реално ще вземе и българска диплома. А предимствата на IB са много, въпрос на индивидуален избор и възможности.

На първо място бих (по-точно синът ми) посочила балансираната програма: IB програмата е предназначена да осигури балансирано образование в различни области, включително академични предмети, езици, извънкласни дейности и теория на познанието. Тази широчина на опита може да бъде по-привлекателна за университетите, тъй като показва добра основа.
IB програмата е известна със своите високи академични стандарти. Учениците, които успешно завършват програмата, демонстрират ниво на знания и умения, което надхвърля това, изисквано за получаване на българска диплома.
IB програмата е проектирана да развие широк набор от умения, включително критично мислене, креативност, комуникация и решаване на проблеми. Тези умения са високо търсени както от университети, така и от работодатели.
И не на последно място някои университети предлагат стипендии специално за студенти с IB диплома поради високите й академични стандарти и глобално признание.

# 501
  • София
Предходният пост за IB ми звучи точно като рекламна брошура. Може би е част от такава.

# 502
Пълни безсмислици са😂 на всеки, който е в час с образованието, му е ясно.

# 503

На първо място бих (по-точно синът ми) посочила балансираната програма: IB програмата е предназначена да осигури балансирано образование в различни области, включително академични предмети, езици, извънкласни дейности и теория на познанието. Тази широчина на опита може да бъде по-привлекателна за университетите, тъй като показва добра основа.
IB програмата е известна със своите високи академични стандарти. Учениците, които успешно завършват програмата, демонстрират ниво на знания и умения, което надхвърля това, изисквано за получаване на българска диплома.
IB програмата е проектирана да развие широк набор от умения, включително критично мислене, креативност, комуникация и решаване на проблеми. Тези умения са високо търсени както от университети, така и от работодатели.
И не на последно място някои университети предлагат стипендии специално за студенти с IB диплома поради високите й академични стандарти и глобално признание.

Какво значи: Учениците, които успешно завършват програмата, демонстрират ниво на знания и умения, което надхвърля това, изисквано за получаване на българска диплома.

Някаква статистика, данни, доказателства? Аз имам точно обратното наблюдение. IB на българска почва е точно и само един рекламен слоуган, без особено добър пълнеж. Това се потвърждава и от факта, че никое училище в БГ, което претендира, че дава IB не публикува ежегодна статистика с конкретни данни от изпитите на питомците си за IB. В чужбина има доста училища, които показва подробно как са се представили на всеки изпит учениците им. И точно това е най-голямата им реклама. Тук това е най-голямата тайна. Увекинд и подобни си имат фенска маса от родители с деца в тях, но от години не показват нищо впечатляващо.

# 504
Както искате го възприемайте Wink

Ще споделя повече, когато малкият завърши и кандидатства. Избра IB, доверих му се. Ще видим...

# 505
Ама вие твърдите нещо с абсолютна увереност и сигурност без да го подкрепите с нищо. И аз просто питам на какво се базира това твърдение. Ако са надежди за бъдещето, то би следвало да кажете, че се надявате, че дава повече...

Аз не бих им се доверила без никакви доказателства, а само на база приказки и обещания.

# 506
Ама вие твърдите нещо с абсолютна увереност и сигурност без да го подкрепите с нищо. И аз просто питам на какво се базира това твърдение. Ако са надежди за бъдещето, то би следвало да кажете, че се надявате, че дава повече...

Аз не бих им се доверила без никакви доказателства, а само на база приказки и обещания.

Просто си познавам детето...

И двамата учиха в Американския колеж. Големият го завърши с отличие и е в САЩ. Малкият реши да учи по IB и отиде в друго училище след 10. клас.

Последна редакция: нд, 15 сеп 2024, 00:27 от kiki29

# 507
IB e полезно за хора, които често сменят държавите по служебни или други причини. Така децата им могат да учат по сходна система независимо от държавата, в която се намират. Неслучайно в град като Брюксел, където е пълно с експати, които често идват за 3-4 години и после се местят другаде, е пълно с такива училища. Иначе е диплома за завършено средно образование като всяка друга.

Синът ми учи в международно училище, но не завършват с IB, а с А-level.

# 508
  • В офиса
Предходният пост за IB ми звучи точно като рекламна брошура. Може би е част от такава.
А аз си помислих, че е текст, генериран с chatgpt.

# 509
А аз си помислих, че е текст, генериран с chatgpt.
А пък аз си помислих, че този родител няма грам идея от образованието в България. Още по-малко от нивото на IB тук.

Общи условия

Активация на акаунт