Частни училища -информативно - дискусионна тема- 64

• 65 706
  • 799
  •   1
Отговори
# 480
  • В офиса

Бела, може ли да споделите кое е проблем с физиката при Стрижкова?
Leika, аз мога да споделя. Не е "проблем", просто покрива едно средно ниво, т.е. физиката изглежда като работа от 9 до 5 за нея, а не страст, няма го блясъка и ентусиазма на откривателството, няма предизвикателства. Не случайно не поема профил, просто не е подходяща за това. Децата с интереси винаги усещат тези неща и предпочитат някой, който ги извежда от стандартното и поставя по-високо летвата. Преподаватели на нивото на Стрижкова сигурно има в не едно и две училища в София, т.е. не е пасив, но не е и актив, а едно ЧУ има нужда от активи, за да се продава.

# 481
  • София
Много съгласна с Хоуп. Мисля, че за дете, особено чувствително такова да го хвърлиш от ЧУ в ДУ в 5 клас ще бъде голям шок.

# 482
За прогимназията на БШ - при нас беше пълно фиаско това с разместването на класовете, имахме чуден клас преди това, а стана отврат.

Иначе от учителите съм много доволна.

# 483
  • София
Да, 5-7 клас е проблемът с материала и натоварванията за децата. До 4 кл.вкл. е лесно и спокойно може да се изкара в общинско училище, ако началният учител е свестен. Нашият не беше и се държеше лошо с децата, та се преместихме още от 4 клас. За кое частно си заслужава да плащаш обаче - има много различни мнения и изисквания на родителите.

# 484
НГДЕК, а и влизането там все още не е станало психоза.  
Пипи е в младост май, до Люлин ще пътуват ли…

Един транспорт е. Някои деца сменят по три, за да стигнат до училище. Разбира се, трябва да си заслужава.
В ПЧМГ видях едно младо момче, че преподава физика, както и госпожата. Кой води школите?

# 485
  • София
Школата се води от мъжа

# 486
Здравейте! Моля за мнения за гимназията на Увекинд, MYP, IB програмите им. Как е с ученето (учат ли, не учат ли:), дисциплината, преподавателите, каква е реализацията на децата след гимназията...Вече прочетох разни мнения, но сякаш са прекалено полюсни. Ще съм благодарна за споделени впечатления от хора с деца там. Наясно съм, че зависи какво търсиш в едно у-ще и от самото дете, но все пак бих чула отзиви Simple Smile Благодаря!

Здравейте Simple Smile
Имам дете в Увекинд, MYP в момента. Отзивите са ми положителни. За учене, зависи какво си представяте. Учат по различен начин от други системи. Не се готвят особено за НВО, но вървят паралелно и по държавните изисквания. Най-главното за мен е това, че ги насърчават към самостоятелност, гъвкавост, адаптивност, отговорност и други подобни практични за живота умения. Имат система, в която се качват материали и се подават изискванията за домашни всеки ден по всеки предмет. Организирано е например това: "забравих какво ми е домашното/не разбрах". Ползва се от учители, деца и родители с индивидуални профили, нещо подобно на Trello.
Преподавателите са приятелски настроени, някои изискват повече, други не толкова.. но като цяло се стремят да провокират у детето лична мотивация и отговорност. Имат много допълнителни клубове по инереси. В горните класове знам, че имат възможност  да си избират предмети за изучаване, отново групирани по интереси.
Дисциплината - говори се непрекъснато, ако има по-буйни деца. При моето се случи да направят от две паралелки, три, за да има повече дисциплина и когато мине трудният период, ще ги обединят пак.
IB дава предимство при кандидатстване в чужбина, защото се кандидатства по различен ред (ако успее детето да вземе пълното IB).

# 487
  • София
Къде дава предимство IB дипломата освен за университети във Великобритания?

# 488

В ПЧМГ видях едно младо момче, че преподава физика, както и госпожата. Кой води школите?
Школата по физика ще се води от преподавател, препоръчан от Н. Каравасилев (инфо от РС).
Младият г-н Борис Стефанов ще води на 8-класниците.

# 489

В цял свят приемат с IB диплома - в САЩ, Канада, Франция (Сорбоната), Нидерландия, Швейцария, Германия и т.н.

# 490
  • София
Ами че то и с българска диплома приемат в тези страни. Въпросът ми е къде дава предимство IB дипломата за приемане в университет пред българската? За страни от ЕС не би трябвало да има значение предполагам.

# 491
Изобщо не съм сигурна, че IB дипломата дава някакво предимство където и да било пред българската диплома.
Сред приятелите на сина ми тази година има приети деца във Великобритания в Оксфорд, Кеймбридж, Импириъл, Манчестър, Бристол, Бат, Уорик, Кингс Колидж и т.н. и всички те са кандидатствали само с българска диплома.

# 492
  • София
Цитат на: Magenta2022 link=topic=1651482.msg48548669

#msg48548669 date=1726294414
Изобщо не съм сигурна, че IB дипломата дава някакво предимство където и да било пред българската диплома.
Сред приятелите на сина ми тази година има приети деца във Великобритания в Оксфорд, Кеймбридж, Импириъл, Манчестър, Бристол, Бат, Уорик, Кингс Колидж и т.н. и всички те са кандидатствали само с българска диплома.

И аз така съм чувала, даже познавам дете завършило Сорбоната, което си влезе с българската диплома. Понеже има две частни училища с гимназия (може и да са повече), които го изтъкват като нещо много специално. Та нямало нужда децата да се мъчат с ужасното НВО, при тях важното е, че ще имат IB.

# 493
Цитат на: Magenta2022 link=topic=1651482.msg48548669

#msg48548669 date=1726294414

И аз така съм чувала, даже познавам дете завършило Сорбоната, което си влезе с българската диплома. Понеже има две частни училища с гимназия (може и да са повече), които го изтъкват като нещо много специално. Та нямало нужда децата да се мъчат с ужасното НВО, при тях важното е, че ще имат IB.
Изобщо не е така.
IB не се дава по презимция а ниски оценки при IB изобщо не носят ползаа.
Знам за випуск от софийско IB училище с ниски резултати и деца с пропиляни шансове заради това.

# 494
И моят по-голям син учи в един от най-престижните университети в САЩ, приет с българска диплома, a малкият ми избра IB заради високата академичност на програмата, но реално ще вземе и българска диплома. А предимствата на IB са много, въпрос на индивидуален избор и възможности.

Последна редакция: сб, 14 сеп 2024, 12:32 от kiki29

Общи условия

Активация на акаунт