Седмокласници 2023/2024 - тема 10

• 36 729
  • 758
  •   1
Отговори
# 495
А как разбирате, че децата не са за 5-ца, ами нарочно ще ги прецакат?

# 496
Ако имат над 90 на НВО по БЕЛ са си за 6ца. Но и при нас г-жата по БЕЛ казва, че тя преценява не я интересува колко ще изкарат на НВО.
А как става явяването за повишаване на оценка? При други учители в същото училище? Писмено или устно? За БЕЛ става въпрос.

garden_g Когато ви се отвори прозореца за прикачване, маркирате първата снимка, после натискате контрол(Ctrl) от клавиатурата и докато го държите натиснат избирате 2рата снимка с мишката. Така ще се маркират и 2те едновремено и ще ги добавите заедно.

Последна редакция: чт, 09 май 2024, 07:13 от sisill

# 497
Подава се молба до директора. Той назначава комисия - двама учители по БЕЛ от училището и определя дата. Изпитът е писмен, двамата учители проверяват самостоятелно и оценяват самостоятелно. Единият е председател на комисия и той определя крайната оценка на база първичната оценка. Няма как единият от комисията за оцени за 5, другият за 6, в такъв случай работата се дава на арбитър. Оценката от изпита за повишаване на оценката е окончателна и крайна, което означава, че ако едно дете е оформено за 5, а на изпита изкара 4, остава четворката за оценка, с която кандидатства.

# 498
Писахме назад за черновите, но моята девойка ме зачуди. В училище им казали на пробния, че за първи модул по бел нямат право на чернова и отказали на съученик. Това така ли е? Струва ми се глупаво. Тезата може да искат да си разпишат първо, например, и да я пренесат чиста. По математика, знам, че имат ограничение на листите за белова, но има ли и на черновата? Вчера за първи път седнахме да решаваме заедно и не ми хареса как ги блъска задачите на листа, отговорът  - пестя място. Та, има ли ограничение за листовете чернова? Ще излязат новите инструкции и ще ги изчетем няколко пъти, но знаете ли как е било досега за черновите? Притеснява ме дали квесторът в стаята ще знае какви права имат и от нещо подобно, да не стане обърквация и детето да се притесни.
Благодаря!

# 499
Писахме назад за черновите, но моята девойка ме зачуди. В училище им казали на пробния, че за първи модул по бел нямат право на чернова и отказали на съученик. Това така ли е? Струва ми се глупаво. Тезата може да искат да си разпишат първо, например, и да я пренесат чиста. По математика, знам, че имат ограничение на листите за белова, но има ли и на черновата? Вчера за първи път седнахме да решаваме заедно и не ми хареса как ги блъска задачите на листа, отговорът  - пестя място. Та, има ли ограничение за листовете чернова? Ще излязат новите инструкции и ще ги изчетем няколко пъти, но знаете ли как е било досега за черновите? Притеснява ме дали квесторът в стаята ще знае какви права имат и от нещо подобно, да не стане обърквация и детето да се притесни.
Благодаря!
И аз съм си мислила за това. Чудя се ако им принтираме правилата и подчертаем с маркер важните точки и им ги дадем, да са в раница примерно при тях.... Но то стигне ли се до там... Много време ще са загубили. Освен ако не ги извадят и оставят на бюрото на квестора преди да почне изпита и тогава да попитат и да се разберат на какво имат право.

# 500
Дами, успокойте се.
Учителите, които са квестори минават инструктаж на квестора. Чете се на учениците в стаята инструктаж. Ако възникне въпрос/ казус, на който квесторът не е сигурен как да действа се допитва до ръководството.
На ДЗИ и НВО за 10 клас няма ограничение в броя листи за чернова, но учениците оставят чанти, дрехи, телефони на определени за целта места. Телефоните са изключени, електронни часовници, слушалки и т.н са забранени и също се предават до излизане от изпита.
Ако има идентификационна бланка, тя се попълва пред квестора, имат време преди началото на изпита, старателно, да няма грешки по възможност. Ако на някого му свършат листите за чернова се дават допълнително листи и се вписват в протокола. Не се изнасят от учениците , предават се отделно от работата. Поне на ДЗИ на всеки свитък на първа страница има и инструкции. Важно е да минат през тоалетна преди изпита, защото не се допуска излизане преди приключване на модула, а за втори модул - първите  60 минути (по спомени). Целта е не да се тормозят децата, а да се избегне преписване и подсказване, под предлог, че детето отива до тоалетна. Като цяло това са правила за ДЗИ, но очаквам, че не се различават съществено от тези за НВО но 7 клас.
Шишета за вода трябва да са без етикети и прозрачни, това го знам със сигурност.

# 501
  • София
Подава се молба до директора. Той назначава комисия - двама учители по БЕЛ от училището и определя дата. Изпитът е писмен, двамата учители проверяват самостоятелно и оценяват самостоятелно. Единият е председател на комисия и той определя крайната оценка на база първичната оценка. Няма как единият от комисията за оцени за 5, другият за 6, в такъв случай работата се дава на арбитър. Оценката от изпита за повишаване на оценката е окончателна и крайна, което означава, че ако едно дете е оформено за 5, а на изпита изкара 4, остава четворката за оценка, с която кандидатства.
Даже се казва изпит за промяна на оценка, а не за повишаване, точно, защото не е гарантирано, че ще си я повишиш.

# 502
  • European Union
Ужас, досега само етикетите на шишетата не ни бяха карали да махаме. Но вече нищо не ме изненадва. Дойдат ли матури, започвам да се чувствам като издирван престъпник. Познати и непознати директори ми размахват пръст, три пъти ми четат инструктажа, гледат ме с камери в реално време от РУО, МОН, ЦРУ и НАСА. В допълнение има един човек, който през цялата матура стои взрян в камерите, да не би случайно да се почеша по носа с лявата ръка вместо с дясната. А учениците умират от ужас, до степен да си объркват имената върху бланката. Тази година няма да съм квестор на седми клас и се чудя дали да не дам банкет.

Може би на децата не са им дали допълнителни листове за чернова, защото не са имали резервни. На истинския изпит това няма да се случи (да се надяваме).

Сега, вие веднага си представяте как деца с 99 точки получават петици за срока. Това не се прави с нашите деца. В училището много добре знаят кои родители са безхаберни и не ги интересува дали детето има 3 или 7 за срока. Такива деца са най-лесните жертви. И не става въпрос само за 5 вместо 6. Всички "двойкарчета" сега се оставят на поправка, която не им се дава преди НВО-то. А през септември им пишат тройките с уговорката, че ще се запишат в същото училище. Затова стратегията е детето да учи в основно училище, където изкуствено надуват успеха, вместо в средно, което трудно прави прием след седми.

# 503
Това за етикетите го чух от колежка, чието дете е трябвало да махне етикета на изпита по настояване на квесторите. После ми го потвърдиха, че го има като изискване, защото има и изобретателни родители - пишат от вътрешната страна на етикета и пак го лепят. За съжаление, заради малцина изобретателни тарикати се стига до затягане на изискванията спрямо всички. Също така, по спомен, има изискване за открити уши, но не знам дали се прилага, а трябва, с тези блу тут устройства

# 504
Специално за нашето училище съм чувала от други  майки, че намалят оценките на децата, които споделят, че ще се местят след седми клас в друго училище . С големият ми син, който учеше до седми клас в същото училище, но се премести в друго, не съм забелязала такова нещо . Колкото заслужаваше, толкова си му и писаха, а оценката му се потвърди и от НВО .
Сега също не ми е направило впечатление да има някакъв натиск върху децата . Но със сигурност и това го има в някои училища, но пък познавам и майки, които винаги смятат, че децата им са ощетени и имат нереална представа за знанията им.

# 505
Квесторите ги инструктират предварително, но в залата на голямата ми дъщеря се случи така, че квесторите им бяха забранили да пишат върху листите с въпросите (да си ограждат и след това да пренасят). Имат право да пишат по листите, пише го в инструктажа! За щастие самите деца бяха инструктирани предварително и го знаеха, бяха се "опълчили" на квестора, влязла директорката на училището, за да разреши, но това води до загуба на време, разсейване и съответно отново да се концентрират. В тяхната стая бяха загубили около 10 минути с тази разправия.
Добре е децата да знаят основните неща от инструктажа и да си ги отстояват, ако някой квестор си превиши правата.

# 506
Другото важно е да се види в момента на раздаване на свитъците дали на всякъде всичко се чете, дали няма пропусната страница. Вариантът се размножава непосредствено преди изпита, в рамките на 10-15 минути след изтеглянето му. Напрежението и там е голямо и може да има пропуск.
Около кандидатстването се носят доста градски легенди. На няколко пъти съм чувала, че детето на някого си, отличник при това много искало в училище Х, но не го приели, защото писали и по-нискобалово училище и директно там било разпределено. Не, че грешно са смятали, не че грешно са редили желания, защото отличник с добри резултати на НВО на практика би се класирало не само в училище Х (конкретното),  но даже и в по-високо балово.
Всяко дете според силите и резултатите си ще си намери мястото.

# 507
Ако имат над 90 на НВО по БЕЛ са си за 6ца. Но и при нас г-жата по БЕЛ казва, че тя преценява не я интересува колко ще изкарат на НВО.
Е, това става ясно след като мине оценяването на НВО. Аз питах за текущия контрол - как се прави извод, че детето не е със знания за 5, ами е подценено?
По-скоро вярвам на това:

...но пък познавам и майки, които винаги смятат, че децата им са ощетени и имат нереална представа за знанията им.

И на мен ми беше трудно да приема, че дъщеря ми си е за твърдо 5, все си мислех, че са някакви инцидентни тези 5-ци, но не - абсолютно заслужени са. Вероятно го има и момента с умишлено намаляване някъде, но това няма да е чаак такава разлика, за да си струва да го правят. Не знам, много ми е съмнителна тази история.

# 508
Аз по-скоро си мисля, че с 6те са щедри кварталните училища. Чудила съм се за девойката реални ли са оценките, макар че далеч не са целия клас отличници. Но предполагам, че оценките се пишат и с оглед на средното ниво в училището, макар че няма начин мон да не е дал критерии. Надявам се все пак да са заслужени, но ще видим юли.

# 509
Децата ми са в 4-и и 7-и клас. И двамата ще кандидатстват тази година. При дъщеря ми, която е в четвърти клас, периодично някои учители повдигат темата, че няма нужда да се кандидатства поради ред причини, така че няма да се учудя да има подобно отношение и за седмокласниците.

Общи условия

Активация на акаунт