Седмокласници 2023/2024 - тема 10

• 36 726
  • 758
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Няма такова нещо за седмокласниците, според мен, вчера спорих на тая тема с един татко - това не е като преди години, когато неприетите след 7 клас оставаха в училището. Сега каквото и да изкарат на НВО, все трябва да подадат документи за кандидатстване и да идат в някое училище. Няма как училището да разчита, че седмокласникът ще пожелае да остане в същото това училище, което го е провалило, как ще стане това.
При нас също има доста ниски оценки през срока, уж ще дадат възможност на децата да си ги повишат до края на годината. Дъщеря ми е окей с текущите оценки, но на пробните изпити в училище все не може да докара добри резултати, не знам какво повече може да натисне. Колкото изкара, толкова, училища бол.

# 511
Не е навсякъде това отношение. Синът ми кандидатства след 4 клас миналата година. Радваха им се на всичките деца, които успяха. От канцеларията дори казаха, че се гордеят, че пращат ученици в СМГ и НПМГ. Сега моите впечатления са, че и за след 7 клас учителките се стараят децата да имат високи резултати на НВО. Особено по мат, праща обобщения след класни и контролни, определено поддържа връзка с родителите. Но училището е само с една паралелка 8 клас (последната година даже нямаха прием, но тази я връщат), та може и затова да искат да са предпочитано училище до 7 клас и съответно да се борят за високи резултати на децата. Поне моите впечатления са такива.

# 512
Не твърдя, че навсякъде е така. Просто в нашето училище явно има дребни душички, които се опитват по този грозен начин да влияят на децата (едната е заместник-директорката). Затова не би ме учудило подобно отношение и за седмокласниците.

Не е навсякъде това отношение. Синът ми кандидатства след 4 клас миналата година. Радваха им се на всичките деца, които успяха. От канцеларията дори казаха, че се гордеят, че пращат ученици в СМГ и НПМГ. Сега моите впечатления са, че и за след 7 клас учителките се стараят децата да имат високи резултати на НВО. Особено по мат, праща обобщения след класни и контролни, определено поддържа връзка с родителите. Но училището е само с една паралелка 8 клас (последната година даже нямаха прием, но тази я връщат), та може и затова да искат да са предпочитано училище до 7 клас и съответно да се борят за високи резултати на децата. Поне моите впечатления са такива.

Смятам, че това е адекватното поведение от страна на учителите. Поздравления за тях!

# 513
Добре де, а какво пречи на детето да каже "Мисля да пиша на първо място нашето училище"? Не всяко дете ще сподели плановете си, ако се подозира такова отношение. Същевременно ще има и външни деца, които да кандидатстват и да се запишат в това училище, защото не им стига балът за по-елитно, а не искат и някое, което е с още по-нисък бал или предпочитат обикновено СУ с интензивен английски пред това да учат в професионална гимназия.

# 514
  • София
Като цяло и аз съм много скептична и съм на мнение, че родителите не трябва да се месят на учителите. Но в тези два случая не е така. Може би трябваше да спомена, че едното е частно училище и, както спомена една дама по-горе, драпат да си запазят децата. Другото е в населено място, съвсем близо до София и се оказва, че е практика да свалят оценки, за да не отидат децата да учат в столицата.
А до това, дали заслужават или не, много е субективно. Моето лично мнение е, че трябва да подкрепят децата, а не да ги порежат. И ако е между две оценки, нека напишат по-високата.

# 515
Не твърдя, че навсякъде е така. Просто в нашето училище явно има дребни душички, които се опитват по този грозен начин да влияят на децата (едната е заместник-директорката). Затова не би ме учудило подобно отношение и за седмокласниците.

Смятам, че това е адекватното поведение от страна на учителите. Поздравления за тях!

Разбрах те, исках да дам и хубав пример, та затова писах.

# 516
  • София
Нашето училище също е частно и таткото на едно дете вчера на РС ми обясняваше как заради това го правели, само че просто няма как да е така. За гимназията при нас си имаше отделен изпит и събеседване, които вече минаха; а и никой няма да си остави детето с училище, на което плаща маса пари и то го проваля. А и моето има добри оценки, значи, какво, не я искат да им остане в гимназията, зорлем я гонят Joy
Впрочем доста родители вчера на срещите с учители разбраха, че децата им не правят и не предават домашни от месеци, например. Също и видяха тестовете с ниските оценки и повечето бяха честни след това - как да искам 6ца да му пише при тези правописни грешки; или - как да споря за оценки, като не е писала домашни.
Та пак да кажа, скептична съм аз към такива твърдения, конкретно за 7ми клас, след който не се остава автоматично в училището.

# 517
И аз нямам потвърждение на имейла за състезанието на НПМГ, но пък ми изписа, че ще получа фиктивния номер до 31.05(тъй като наборката не иска да и се публикува името).
За резултатите от ПИ в училищата, все пак информират ли и родителите или се казват само на децата или си е решение на самото училище?

# 518
  • София
На РС на набора преди седмица минаха почти всички учители.  И всички споделиха, че който иска по-висока оценка - да се обади, ще дадат шанс на детето.
Казаха си още, че ако родители имат въпроси за оценки - ще коментират и ако трябва, ще показват контролни.
И понеже част от учителите са били и при каката - наистина дават шанс и пишат по-висока оценка, ако детето се е подготвило добре. СОУ е училището, има прием след 7ми клас.

Lolinata, моят си знаеше резултата по бел. На РС класната им изрично каза, че ако някой родител не е информиран - тя ще каже точките.

# 519
  • European Union
Бърди, скептична си, защото имаш наблюдения над малко училища. Борбата за ученици в малките населени места е сериозна работа.

# 520
Да, нищо не пречи, даже при нас родителите така съветват децата си- да не казват, че ще се местят. Ама той моя син/ големият/ си е честен, питали ги кой къде ще учи и той си казал. Но пак да отбележа -- по никакъв начин не му повлия това.
Поздравления за такива учители, които се радват на успехите на децата ! За съжаление в по- малките населени места, където има недостиг на ученици, учителите се опитват по всякакви начини да ги задържат и борбата е голяма .

# 521
  • Sofia
Може ли да съберем "полезни съвети" за деня преди изпита (, като да си прегледат дали всички страници се четат, а не от ония "изплези се три пъти в огледалото и се изплюй зад гърба си"). Имам важен изпит на 19 юни, който не е в София. Наскоро осъзнах, че датите съвпадат и няма да съм до нея сутринта да я изпратя. Страх ме е дали ще съм успяла да ѝ кажа всичко, което трябва.

# 522
aniK, всичко, което трябва да й кажеш преди изпита е, че "Много я обичаш независимо колко точки ще изкара. Да даде най-доброто от себе си, а ти ще си мислено с нея". Останалото ще й го кажат квесторите.
В деня преди изпита ще отидем на разходка и любим ресторант. Друго не съм планирала.

# 523
Няма нищо да му казвам по отношение на протичането на  изпита, за да не го объркам нещо . Това, което няколко пъти му казвам, е да слуша внимателно инструктажа, ако има нещо неясно да не се притеснява да попита, също да внимава като пренася отговорите на бланката и най- вече - да чете внимателно какво се иска

# 524
  • София
И аз мисля да я изпратя както винаги с думите - Съсредоточи се, мисли и не се отказвай. Обичам те, ще се справиш.

По МАТ си имаме мантра за геометрията, шегувахме се, че ще й я татуирам на ръката - Направи хубав чертеж, отбележи всичко, което знаеш и мисли, мисли, мисли!

П.С. Днес й е класното по БЕЛ. Стискайте палци, че там е много непостоянна.

Общи условия

Активация на акаунт