Интервално хранене/периодично гладауване/ фастинг - тема 12

  • 28 251
  • 433
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 32 089
Можеш да овкусяваш салатите с него, да добавяш към кисело мляко или чия пудинг и т.н. Също можеш да блендираш с миксерче и в чай (за да не плува отгоре като мазно петно). Има неутрален вкус. За това дали има същите качества и при готвене не съм сигурна.

# 256
  • Paris, France
  • Мнения: 17 674
Ако го слагам в печива дали пак ще има същите качества или при готвене?

Да, но не трябва да се нагрява над 160°С. В рецептите заменя успешно зехтин, олио, кокосово масло. Не бива да се ползва за пържене. Няма вкус.

Ползвала съм го за сурова торта с блат от накълцани сушени фурми и едро смлени бадеми. Добавяла съм в кайма за готвени сърми когато месото не е мазно. Омазвала съм зеленчуци за да не слепват в тенджерата, но без да ги пържа. И така докато свърши. Повече не купих 🌞.

# 257
  • Мнения: 1 830
Аз от пролетта съм на 16/8 и като цяло мога да кажа, че килограмите много не мръднаха, но общата кондиция ми се подобри. Чувствам се във форма и имам достатъчно енергия. Много ми се ще и да отслабна, но при нас жегата продължава и име е страх да не ям. В работата съм предимино на крак и не  мога да си позволя да отмалея.
Има ли някой, който спазва 1/1, т.е един ден яде, един ден никакви калории? Мисля да го опитам, когато съм в отпуск (след месец). Чух добри отзиви от един учен, който се кълне, че се отразява страхотно на тялото.

# 258
  • Paris, France
  • Мнения: 17 674
Правила съм 36/12 като искам да отслабна, но нямах особен успех. Отслабвам лесно с махане на ВХ, 24 часа често хранене, на всеки час по нещичко като яйце със зеленчук и след седмица 24/24 често хранене/глад. Само дето след 2 или 3 цикъла почва да ме мързи да ям често, а не съм и гладна и като забравя да ям често, спирам да слабея, не знам и аз защо.

# 259
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 750
...почва да ме мързи да ям често, а не съм и гладна и като забравя да ям често, спирам да слабея, не знам и аз защо.

Вероятно с редуциране на храненето се забавя метаболизма 👌

# 260
  • Мнения: 24 748
Гледах снощи по никое време това видео, много ми допада този доктор как говори, супер земен и практичен е. Кардиолог, но редовно завива в посока на фастове, намаляване на инсулина, обръщане на внимание на чревното здраве и флора, за блуждаещия нерв говори също... то и няма как иначе де, навързано си е всичкото.
Опасявам се че заради акцента му автоматичните субтитри не са баш на ниво, та който разчита на автоматичен превод може и да се позатрудни, обаче ако това не ви е проблем, си струва да се изгледа.


И другите му лекции са интересни, просто тази е най-релевантна за текущата тема.

# 261
  • Варна
  • Мнения: 230
МСТ маслото го ползвам за пържени яйца, омлети и разни подобни. Харесва ми и бих си взел пак. На буркана пише да се консумира от 2 месеца след отваряне и да се съхранява в хладилник. Моето стои повече време, но не виждам да е гранясало, както се е случвало с пакетчета краве масло.
Ако не сте гнусливи или нямате морални задръжки, препоръчвам ви да си вземете кутийка свинска мас с повече от месец срок на годност и да пробвате да готвите с нея поне някои от манджите си. Държал съм повече от месец след датата на кутията  и пак е нямало проблеми да се готви.

За отслабването според почти всички здравословни клипове, същината е да държите инсулинът си нисък, да ограничните пиковете му, да научите организма си да предпочита мазнини като основен източник на енергия и да си ги търси по вашите мастни депа. Прилагайте повече от съветите, когато мислите, че може да ги следвате. 

# 262
  • Мнения: 24 748
Не знам какви пакетчета и буркани сравняваш със свинската мас, но МСТ е течна мазнина по принцип.
Иначе в свинската мас няма нищо гнусно, съвсем прилична мазнина си е. Имам късмета да се снабдявам и с домашна от време на време, трае си много дълго ако се съхранява добре.

# 263
  • Мнения: 3 073
Отлична мазнина за готвене е и традиционна за нашите ширини маста. Срокът й на годност е много повече от месец. Не знам кой кога и поради каква причина е решил, че свинската мас е нещо гнусно или пък е по някакъв начин свързана с морал. Все едно да кажеш, че миризмата на риба е гнусна. За някои носове, може да не е приятна, но това са си лични предпочитания, а не характеристика на продукта.

# 264
  • Мнения: 24 748
За мен е отвратителна миризмата на риба, за съжаление... Не че няма какво друго да ям, разбира се, но щеше да е хубаво ако проям и риби. Ама не успявам, та само завиждам на другите.

# 265
  • Мнения: 3 073
Обикновено хранителните отвращения идват от някакъв опит с дадена храна в миналото. Аз например не мога да хапна мляко с ориз или грис, или нишестен крем от тия които като поизсъхнат леко хващат кора. Винаги съм ги мразела тия храни, а също и десерти тип парфе. Виж желе от животински произход много обичам, но тия нишестените са ми адски противни. Сигурно е наследство от храненето в детската градина Sweat Smile

# 266
  • Мнения: 5 138
Не мисля, че е така. И аз ненавиждам риба и миризма на риба откакто се помня. Никога не са ме карали насила да ям риба. Просто ми е противна. Напоследък правя опити да проям, защото е полезна и на 2-3 пъти успешно ми се получава с тилапия, защото нито мирише на такава, нито на вкус ми напомня на риба.

# 267
  • Мнения: 3 073
Написах "обикновено", а не че винаги е така. Не виждам смисъл да спорим по въпроса.

# 268
  • Мнения: 1 946
Напоследък правя опити да проям, защото е полезна и на 2-3 пъти успешно ми се получава с тилапия, защото нито мирише на такава, нито на вкус ми напомня на риба.
И пангасиусът е така. За съжаление у нас го обичат потопен в брашно и изпържен, което го прави не толкова полезен.

# 269
  • Мнения: 5 138
Напоследък правя опити да проям, защото е полезна и на 2-3 пъти успешно ми се получава с тилапия, защото нито мирише на такава, нито на вкус ми напомня на риба.
И пангасиусът е така. За съжаление у нас го обичат потопен в брашно и изпържен, което го прави не толкова полезен.
Ще опитам и този вид. Без брашно, разбира се. Благодаря за идеята. То като цял живот мразя риба, дори не знам видовете такива...

Общи условия

Активация на акаунт