Октомври е далече, а в коремчето расте мъничко човече Тема 4

• 40 120
  • 726
  •   1
Отговори
# 525
Вземете си превръзки.Доста често има кървене.В момента областта е доста кръвоснабдена и самата четчица я дразни .

# 526
Здравейте, момичета!
Скоро не съм писала, но чета редовно. Имах малко притеснения след втората ФМ. Доктора ми каза, че всичко изглежда на ред, но за всеки случай иска да отида след две три седмици отново, за да провери дали нараства нещо на малкия мозък, тъй като било в нормата, но приближавало долната граница. И познайте…. една паника ме обзе…. Вчера ходих на втората ФМ при следящият ме по здравна каса доктор, според нея всичко е на ред. Чакам другата седмица все пак, за да посетя за втори път първия лекар и се надявам всичко да е на ред, но след вчерашния преглед поне съм една идея по-спокойна.
Именно заради тези притеснения и на мен ми е едно напрегнато, че всеки срещнат ми честити за бременността - вече си личи и забелязват хората. Сигурна съм, че повечето с добро чувство, но на мен като ми е свито в сърчицето….
Иначе да попитам някой пил ли е протеин за бременни и по-скоро Pregnaco? Вчера доктора ми го препоръча, защото коментирахме, че първото ми дете се роди с ниско тегло, а тя каза, че е твърде възможно да се случи отново. В момента бебето си върви общо взето нормално, но докато в началото го измерваше, че върви напред с няколко дни, сега по-скоро е няколко дни назад. Иначе като тегло ми каза вече около 380 гр. /21 г.с./. Ясно ми е и че точния размер зависи и от прецизността на измерване…
Да питам още нещо, напоследък все по-често ми казват познати като ме видят, че съм малко бледа. От последните изследвания хемоглобина ми излезе малко под нормата - 109, но доктора ми каза, че за сега нищо няма да ми изписва, щели сме да го изследваме скоро и ако продължава да пада, тогава ще ми изпише. Та според вас на това ли се дължи, имал ли е някой подобен симптом?

# 527
Аз попаднах на доктори, които ми допадат като специалисти и човеци. Доволна съм от отношението им и смятам, че изграждането на доверие е важно точно в този период. Двамата ме следят изцяло и съм спокойна в техните ръце.

Аз имам въпрос:

Ако за тази година имаме платен отпуск и не го използваме, може ли да се прехвърли за след майчинството?

# 528
Във фирмата,в която работя,е така.Прехвърля се и след изтичане на майчинството се използва.Аз имам 10 дена и за дв егодини още 40,та се събират 50 дена.

# 529
Ans9898 да, отпуската се прехвърля за след майчинството, плюс за времето, в което си в майчинство също ти се полага. След първото ми раждане като се върнах на работа имах 50 дни отпуска…..

# 530
Благодаря за споделеното! Казаха ми същото от работа, но все пак исках да се уверя чрез изпиталите вече същото.

# 531
Здравейте, момичета!
Скоро не съм писала, но чета редовно. Имах малко притеснения след втората ФМ. Доктора ми каза, че всичко изглежда на ред, но за всеки случай иска да отида след две три седмици отново, за да провери дали нараства нещо на малкия мозък, тъй като било в нормата, но приближавало долната граница. И познайте…. една паника ме обзе…. Вчера ходих на втората ФМ при следящият ме по здравна каса доктор, според нея всичко е на ред. Чакам другата седмица все пак, за да посетя за втори път първия лекар и се надявам всичко да е на ред, но след вчерашния преглед поне съм една идея по-спокойна.
Именно заради тези притеснения и на мен ми е едно напрегнато, че всеки срещнат ми честити за бременността - вече си личи и забелязват хората. Сигурна съм, че повечето с добро чувство, но на мен като ми е свито в сърчицето….
Иначе да попитам някой пил ли е протеин за бременни и по-скоро Pregnaco? Вчера доктора ми го препоръча, защото коментирахме, че първото ми дете се роди с ниско тегло, а тя каза, че е твърде възможно да се случи отново. В момента бебето си върви общо взето нормално, но докато в началото го измерваше, че върви напред с няколко дни, сега по-скоро е няколко дни назад. Иначе като тегло ми каза вече около 380 гр. /21 г.с./. Ясно ми е и че точния размер зависи и от прецизността на измерване…
Да питам още нещо, напоследък все по-често ми казват познати като ме видят, че съм малко бледа. От последните изследвания хемоглобина ми излезе малко под нормата - 109, но доктора ми каза, че за сега нищо няма да ми изписва, щели сме да го изследваме скоро и ако продължава да пада, тогава ще ми изпише. Та според вас на това ли се дължи, имал ли е някой подобен симптом?
С риск да прозвуча досадна,  но защо не пробваш да ядеш повече протеини? Включи в менюто си повече месо, яйца и млечни продукти. Гледай да имаш протеини във всяко основно хранене, поне по 10-20 процента. Аз общо взето с предишната бременност, а и сега, съм на пържолена диета. Наистина организмът има нужда от много протеини. Не само за растежа на бебето, но и за майчиното здраве и имунитета.

# 532
Чела съм, че този протеин за бременни е много хубав и точно затова го пият.

Аз за съжаление почти не ям месо и яйца, гади ми се от тях.
Чудя се дали да не взема да пия нещо да вдигна малко хемоглобина?

Отпуските се пазят и трупат след брем. и раждане. Аз имам 28 дни за тази година неизползвани.

Ако взема няколко месеца неплатен отпуск (след 2 год.) се чудя, полага ли ми се, т е трупа ли се и платен по времето на неплатения??

# 533
Stasy, всяко мнение е полезно за мен, така че не ми звучиш досадно 😊
В интерес на истината аз си ям ежедневно месо и млечни, яйца и да не е всеки ден, то много често, ядки също хапвам доста. Напоследък ми се хапват по-леки храни и не ми се яде толкова месо, но въпреки това не съм го изключила от менюто си. Така че може би трябва да се постарая още повече да увелича приема на подобни продукти, но и сега си набавям не малко.

# 534
Аз съм вегетарианка, яйца рядко консумирам, следвам организма си. Нямам липси, бебето наддава добре, аз също 5 пъти повече от него 😁
Моята хематоложка ми изписа желязо 2 х 1 на ден, не трябвало желязото да доближава долната граница според нея. Чувствам се изморена, трудно изкарвам работния ден. Възможно е по-рано да пусна болничен и да работя по изпитите у дома.

# 535
Здравейте и от мен.  Simple Smile

Фрида Аз също ходих в Марковс, при самия д-р Марков, който преди 14 години изроди дъщеря ми със спешно секцио след като целия девети месец чаках за нормално раждане, и то в болницата, заради високото кръвно. Колко бременни, дойдоха, родиха и си тръгнаха с бебетата, а аз имах чувството, че никога няма да родя. Докторите влизаха на визитация сутрин с думите "Айде, ще раждаме ли вече?" 😂😂😂 Та, много съм доволна от д-р Марков. Внимателен, прецизен, старае се много. Вече не изражда,  само преглежда.

Stasy, успех с цитонамазката и не се притеснявай, не е задължително да има проблеми и кръв, даже рядко се случва, лекарите все пак имат впредвид риска и са по-внимателни.

И на мен месото ми мирише на мърша дори каймата и затова готвя предимно постно..
Наблягам на сирене, кисело мляко, черен хляб по мъничко, плодове, салати.  Взимам си протеини на прах от Била и ги бъркам със заквасена сметана, също сурови ядки, накиснати във вода за няколко часа. Така компенсирам липсата на пържоли,  яйца не ми се хапват.
Вчера бях на зъболекар и ми цепиха венец с упойка, неприятно, сега ме боли, но ми олекна,  че се престраших. Другия понеделник съм пак за друго зъбче с голям кариес.  Много бързо се развиват тези неща през бременността, зъболекарят ми се скара, че съм се забавила, 4 месеца не бях ходила, но все пак браво, че отидох, можеше и да не отида нали, но хематоложката каза оправи си зъбите, да няма никакво възпаление в организма.
Искат ни здрави като пушки.
Но преди с това гадене, как да ходиш и на зъболекар.... Sad
Вдигам кръвно, пия допегит, взех и допълнително мента, глог и валериан, рибено масло, понякога валидол.
И мен ме хваща страх като се чувствам добре и леко, и почвам да се чудя, бременна ли съм.. От пет дни съм без лекарства за гадене. 🥳🥳🥳 19-та седмица съм. Полът вече е сигурен - момиченце 🩷🩷🩷
Усещам движения леки, като ги няма ми е притеснено. Sad но си повтарям, че е нормално, още е рано.
6 кг съм нагоре, коремът от предишната бременост си остана голям и с подходящи дрехи не ми личи, но с плътно по тялото облекло, коремчето се оформя вече и по-наблюдателните забелязват. Доволна съм като цяло, защото предишната бременност поради незнание и болести в пети месец вече бях качила 20 кг и до деветия още 20.
Сега полагам големи усилия, но въпреки това паласките, коремът, гърдите и дупето се закръглиха вече...
На вас изтръпват ли ви понякога ръцете, особено пръстите?

# 536
Моите крака, основно в зоната на стъпалата, са в пред изтръпнало състояние от 2 дни, особено нощно време. Непрекъснато ги размърдвам, но кога ще спя? Пийвам леко солена вода, обаче, когато се сетя, а трябвало малко сутрин и малко вечер,бил безотказен метод, пък да видим.

Месото го избягвам и аз, особено последните дни не ща да чуя. Снощи реших за изпека фъстъци вкъщи, добре си хапнах и изведнъж взех да се задъхвам, поуплаших се 😂 нямам алергия, но това беше първото, което ми дойде наум и разбира се сценката се доразви в моята глава 😂добре съм сега, но не смея да ги доям 😂

Вие започнахте ли да говорите на бебетата, на глас? Аз развивам телепатичната връзка и смятам, че ми чете мислите, та там си му говоря 🤭😁, но не било така правилно, трябвало на глас 🤔

# 537
Относно странни болки, на мен се появи една в ляво 3 пръста под гърдата, където свършват ребрата.

Преди 2 години покрай коледните празници бях напълняла 4-5 кг и тогава я усетих за първи път. Много повърхностна, сякаш някой ме гали/драска по кожата, появяваше се само вечерно време, понякога се усеща като прещипване/изтръпване/засмукване, повече е дразнещо, отколкото болезнено. Тогава си норализирах теглото и болката изчезна.

Сега, когато стигнах същите +4 кг, пак усещам тази болка, точно на същото място, точно по същия начин. Каквото и да е, е същия източник. Обърнах да чета какво може да е, но всичко, което намирам е свързано с вътрешни органи, които са под ребрата, а при мен определено е между ребрата и повърхността на кожата. Затова го тълкувам като прищиване на някой нерв от увеличеното тегло. Единственно ме притеснява да не се окаже някоя херния на стомаха, има едн вид, който се прещипва през диафрагмата, та не знам дали е възможно да има такъв вид, който се подава в посоката на моята болка...

До сега не бях питала АГ-то, но при следващото посещение ще помоля някак си да се разбере какво е, защото почна да се увеличавва диапазона в който го усещам и определено е дразнещо почти цял ден нещо да ме опъва там.

# 538
Шишарче, такъв тип болка ми звучи като невралгия. Лекува се с прием на витамини Нервобекс (б комплекс), но питай док. все пак какво е подходящо за бременни.

# 539
Момичета, аз се загубих последната седмица и нещо, защото сме си в България и се наслаждавам на времето с приятели и роднини, но наваксах с четенето Simple Smile

Днес съм 21+1 г.с. и вече доста усещам бебето, не е само гъделичкане. Другата седмица съм на втора ФМ, точно 22 седмица. Засега нямам никакви неразположения, ходя по 15к крачки на ден и не се задъхвам дори под наклон, дано така си остане. На моменти забравям, че съм бременна, постоянно вдигам момченцето ми, което е 15 кг, но АГто ме увери, че не е проблем.

Някой беше коментирал нисък хемоглобин. С първата бременност в 25 седмица при хемоглобин 113 и феритин 28 АГто ми изписа вливка на желязо с Ferinject. Тогава ми обясни, че в последния триместър бебето изсмуква запасите на желязо и е много малък шанса да се качи само с добавки. Особено за раждането и възстановяването е много важно желязото да е в норма.

Общи условия

Активация на акаунт