Аборт. Забременяване и износване след това - Тема 97

• 31 914
  • 823
  •   1
Отговори
# 180
  • На изток от Ада
ГрейсСън съжалявам!
Аз съм с 5 спонтанни аборти и нула деца. Успех

# 181
ГрейСън, аз мисля, че е рано да отписваш нещата. Цервикалният секрет (поне при мен) се променя няколко дни преди О, така че не може да си сигурна кога точно е била без преглед или поне тест.
При кофти сценарии - консултация в репродуктивна клиника.
Стискам ти палци!

# 182
Стиснати палци и от мен! Виждала съм какви ли не отписани бременности в темите вече, които се задържаха! Ще се молим и за твоята! Hug

# 183
Привет от мен!
Както някой беше споменал вече из темата - "Хубаво е, че има място, където да си ближем раните"...
Идвам да си споделя мъката, след загуба в 32г.с. през Февруари. Не съм минала през много неща в този живот, но излизането от АГ болница с празни ръце ме срина психически.

Първа бременост. Според АГ бях за "пример". Изследвания, развитие, фетална морфология... всич-ко бе-ше ТОП! Така до заветната 32г.с, късна фетална и благозвучното спина бифида, несъвместима с живот. Бързо се запознах с процеса на раждане. Благодарна съм, че поне тази част мина без усложнение, защото ангелчето беше 2.100кг/52см.

От ден едно, бременноста ми беше като чужда. Искано бебче, а нещо знаех, че не е наред, въпреки пренатален, скрийнинг, изследвания и всичко, което показваше само добри неща. Нямах желание да купя нито една дрешка, нищо. До този момент ходех все сама на преглед. За пръв път майка ми ме изненада, като ме чакаше пред кабинета, а след това да ходим да избираме количка. Това май беше начина вселената да ми каже "каквото и да става,  не си сама"...

Според АГ можем да подновим опитите, физически всичко било наред. Чудя се обаче, колко време да дам за "опити" преди да правим разшиирени изследвания и прочие. (Аз си следя хормони, витамини, кръв, урина... ама другарчето малко ми се дърпа още от изследвания, труден е в тази насока)

Сила и вяра на всяко същество, минаващо през тези житейски терзания! Heart

# 184
  • Замък сред облаците
Съжалявам за преживяното! Мутации в MTRR и MTHFR гените изследвайте и при двамата родители, увеличават значително риска за този проблем и изискват прием на метилирани витамини за успешна бременност.

# 185
Неделина, съжалявам за това, което си преживяла.. Broken Heart Аз бях тази, която в началото на темата писа, че това е нашето кътче, където да си ближем раните. Съжалявам, че ти се налага и на теб да дойдеш при нас и то след такава късна и тежка загуба. Вярвам, че ще извлечеш максималното от темата и с минимални промени следващата ви бременност ще е успешна! Nature Star2

# 186
  • Sofia
Много съжалявам за загубата!

Бих добавила към изследванията, които е препоръчала АА (мутации в гените MTHFR и MTRR) да си видите и нивата на витамините Б9, Б12 и Б6.

Преди бременността приемали ли сте фолиева киселина или нейната метилирана форма - фолат? АГ казват, че е важно да се пие поне 3 месеца преди зачеването, за да се минимизира рискът от Спина бифида.

При следваща бременност направете ранната ФМ (12-13 гс) при специалист по ФМ. Те по-вероятно биха могли да засекат подобно състояние по-отрано.
Но ако си направите горе споменатите изследвания и приемате метилирани форми на витамините от Б групата, това да се повтори е почти невъзможно.

В семейството Ви има ли хора със Спина бифида?
Би било добре да направите и консултация с генетик. В Майчин дом генетиците са добри.

Последна редакция: ср, 15 май 2024, 09:09 от Brin de muguet

# 187
Много съжалявам за загубата!

Бих добавила към изследванията, които е препоръчала АА (мутации в гените MTHFR и MTRR) да си видите и нивата на витамините Б9, Б12 и Б6.

Преди бременността приемали ли сте фолиева киселина или нейната метилирана форма - фолат? АГ казват, че е важно да се пие поне 3 месеца преди зачеването, за да се минимизира рискът от Спина бифида.

При следваща бременност направете ранната ФМ (12-13 гс) при специалист по ФМ. Те по-вероятно биха могли да засекат подобно състояние по-отрано.
Но ако си направите горе споменатите узследвания и приемате метилирани форми на витамините от Б групата, това да се повтори е почти невъзможно.

В семейството Ви има ли хора със Спина бифида?

Април 2023 започнах прием на фолиева (но не метилирана) и юни 2023 забременях. След това по съвет на АГ приемах само комбинирани витамини, което сега отчитам като грешка. Изследвах Mg, D, К, Fe, Б9, Б12 още тогава. D го нямаше буквално стотни под нормата. Б12 също беше под норма. B9 беше в норма. АГ не сподели необходимост от "наваксване" на B12,  каза да си пия комбинираните.

Няма в семейството хора с подобно заболяване. (Макар че майка ми е осиновена и няма как да знам по тази линия какво се случва)

В момента приемам дневно по 1000mcg фолиева и B12. В метилирани форми.
По съвет на лекар ги приемам от началото на март и в края на май, след 14 дена "почивка", ще пусна пак същите витамини за изследване, като ще включа и B6.
Правих пренатален, който уж изключва генни мутации.  АГ каза, "просто се случва понякога" което явно трябваше да ме успокои, ама не се получи Joy

# 188
  • София
Съжалявам!

Спина бифида не е генетична аномалия, не може да се хване в пренатален тест. Но на първата фетална морфология има метрики точно за навременното й откриване от фетален АГ.

За съжаление АГ ви е подвел - БХС и ранна фетална морфология са силно препоръчителни изследвания, а дефицитът на Б12 може да се компенсира с инжекции.

Витамините е добре да са около горна граница преди забременяване. Б9 и Б12 трябва да са в равновесие, за да работи правилно клетъчния метаболизъм. Дефицитът на Б12 води именно до проблеми в развитието в първия триместър.

Изследвайте както витамините, така и мутациите, които са написали момичетата. Ако излезнат мутации във вашите гени, трябва да приемате само метилирани форми на Б9 и Б12, за да можете да компенсирате дефицитите. При нисък Б12 по време на бременността най-бързо се компенсира с инжекции.

Последна редакция: ср, 15 май 2024, 09:39 от delisardeli

# 189
  • Sofia
Правих пренатален, който уж изключва генни мутации.  АГ каза, "просто се случва понякога" което явно трябваше да ме успокои, ама не се получи Joy
Пренаталните тестове в повечето случаи изследват само за хромозомни аномалии (Спина Бифида не е хромозомна аномалия), но не и за генетични (Спина Бифида понякога придружава някои генетични заболявания - синдром на Мекел, синдром на Ярко-Левин и синдром на Курарино). Вече има тестове, които предлагат изследване на някои гени, но не съм попадала на такива, който изследват специално за Спина бифида.

За Спина бифида най-важното изследване е ФМ. Също така, при някои БХС (зависи къде го правите) се оценява и рискът за Спина Бифида - повишеното ниво на алфа-фетопротеин е маркер за СБ.

Последна редакция: ср, 15 май 2024, 09:53 от Brin de muguet

# 190
  • Замък сред облаците
И кое е това поредно некадърно АГ дето си е взело процента от пренаталния тест?
Както са казали момичетата спина бифида има общо с органогенезата, което генетичен тест за няколко мутации/анеуплодии няма как да хване.

# 191
Съжалявам!

Спина бифида не е генетична аномалия, не може да се хване в пренатален тест. Но на първата фетална морфология има метрики точно за навременното й откриване от фетален АГ.

За съжаление АГ ви е подвел - БХС и ранна фетална морфология са силно препоръчителни изследвания, а дефицитът на Б12 може да се компенсира с инжекции.

Витамините е добре да са около горна граница преди забременяване. Б9 и Б12 трябва да са в равновесие, за да работи правилно клетъчния метаболизъм. Дефицитът на Б12 води именно до проблеми в развитието в първия триместър.

Изследвайте както витамините, така и мутациите, които са написали момичетата. Ако излезнат мутации във вашите гени, трябва да приемате само метилирани форми на Б9 и Б12, за да можете да компенсирате дефицитите. При нисък Б12 по време на бременността най-бързо се компенсира с инжекции.

БХС всичко беше в норма.
Фетална в 12та седмица - всичко е Наред!
Фетална в 22ра седмица - всичко е Неред!
Фетална в 32ра седмица - Опс, нищо не е наред!

Определено ми е обеца на ухото да не се доверявам сляпо на един специалист вече, ама на, има уроци се учат по трудния начин.

Благодаря на всички за съветите! ❤️🙏

# 192
  • Замък сред облаците
Извинявам се, останах с впечатление че не е правено бхс и първите фетални, а само късната и е препоръчал пренатален тест. В такъв случай въпросът е имал ли е лиценз за фетална морфология, защото някои се самообявяват че могат да направят прегледа, а реалността е друга. Сега, понякога стават и при доказани специалисти грешки, но все пак.

# 193
Човекът, правил тия фетални…сертифициран, доказан специалист ли е или просто някой с ехограф?! И аз съм с късна загуба.. Съжалявам много! Адово е, нямам думи!

# 194
Какви са опциите за АРТ, когато има неясни причини за губене на бременности, а след забременяване? Имаме ли шанс да правим Инвитро с някаква диагностика на ембрионите? Просто наистина не знам каква е следващата стъпка, ако и тази бременност се окаже неуспешна, което силно силно се надявам да не е така. Моля за съвет, помощ, идея, някакво чудо.
Стискам всички възможни палци тази бременност да се задържи Flowers Four Leaf Clover и да има щастлив финал Nature Star . Не се товари да мислиш АРТ от сега, може да си се развият нещата, но краткият отговор е - да, има диагностика на ембрионите при ин витро, така нареченият ПИД / предимплантационна диагностика на ембриона/, но недей да го мислиш от сега.

Nedelina Pavlova, искрено съжалявам!

Общи условия

Активация на акаунт