Аборт. Забременяване и износване след това - Тема 97

• 31 862
  • 823
  •   2
Отговори
# 795
Зачеването, бременността и аборта са общо, споделено събитие. И двамата участват различно, но нещата се случват в екип. Като във всеки отбор, единият навигира нещата малко по-добре - в случая сме жените, защото цялото това нещо минава през нас телом и духом. Не е вманиачаване, не е редно да ви вменява поведения само, защото искате знания, от там спокойствие и увереност , че правите каквото трябва, за да се случат нещата. Това е форма на инициативност, когато едната страна усеща, че е сама в играта. Пак казвам - говорете си, трябва някаква споделена стратегия за действие.

Благодаря за подкрепата и благодаря, че ви има момичета.
Помагате ми да не се чувствам толкова зле.

# 796
Обяснете му на господина, че бърка проактивност и ангажираност с тия глупости, които ви говори. Да се стяга.

# 797
  • На изток от Ада
Мъжете неглижират. Както и в клиниките мъжкият фактор. При нас напр. В надежда избори Станулов го неглижираха. ММ е с астенозооспермия . Добра днк фрагментация. Но 1-3% морфология ....

# 798
Мъжете неглижират. Както и в клиниките мъжкият фактор. При нас напр. В надежда избори Станулов го неглижираха. ММ е с астенозооспермия . Добра днк фрагментация. Но 1-3% морфология ....
Явно да. При нас неподвижните са 48% и морфология 2%

# 799
Аз искам да кажа по темата за мъжете, че наистина не знаят как да се справят с такива емоции и как да реагират адекватно (спрямо нашите разбирания). На моя мъж също му е много трудно да говори по темата, в същото време след втората ми БХ беше абсолютно смазан. И не искаше да говори за това как той се чувства, защото аз много се разстройвах и се опитваше мен да предпази.
Относно добавките - обясни му кое защо се пие и защо е важно. Ние като пуснахме СГ и лекарката обясни кое какво значи и как да се подобри, той абсолютно съвестно си пие нещата всяка сутрин. Аз препоръчвам обаче да започнете с комбинирани добавки, има доста добри опции вече.

# 800
Мда, трябва да има прозрачност по темата, всичко да се обясни, за да не вижда просто шепа хапчета. Моят като видя три буркана с размерите на тия за компот, пита това доживотна доза ли е, докторът вика “ми не, за 3 месеца са”… та клюмна леко (предвид, че е човек, пил 4 аспирина общо за 37 години) Информирано съгласие трябва да се извоюва Grinning

# 801
Здравейте момичета, след като МА мина успешно при мен, сега почвам с изследванията, да видя евентуално каква е причината да се стигне до тук. Аз забременях от първия опит, но ембрионът така и не се разви. И поради прием на прогестерон (предписан от АГ), се получи мисед, та в крайна сметка прекъснахме бременността с медикаменти. Засега направих изследване за NK клетки и бяха високи (процентно не толкова, но в брой единици излязоха завишени). При следваща бременност АГ каза още от положителния тест да правя вливки с интралипид. Микробиологията ми излезе добра (I-ва група е, всичко нормално). За други изследвания, АГ препоръча да изследвам:
- тромбофилия в Геника (пълен панел),
- уреаплазма, микоплазма, хламидия, гарднерела - първо от цервикален секрет, после и от ендометриум. Предполагам, от цервикалния секрет ще е като спре кървенето от МА, а от ендометриума - при следващия нормален цикъл, така ли е?
Също, вече по моя инициатива, мисля да направя и изследвания за вит. Д и вит. В (6, 9, 12) заедно с тромбофилията, да ги мина наведнъж, плюс листериоза и токсоплазмоза. Витамините ги спрях преди 10тина дни, така че се надявам резултатът да е меродавен.
Та, исках да ви питам, дали мога да пусна и токсоплазмозата заедно с тромбофилията и вит. Д? Листериозата мисля да я пусна от кръв в НЦЗПБ, ок ли е според вас?  Също, октомври месец бях изследвала щитовидни хормони - всичко беше в много добри стойности (ТСХ беше 1.78), както и инсулин (също беше ок). Според вас да пускам ли и тях сега, или няма смисъл? По принцип спортувам редовно и се храня сравнително здравословно, та си мисля, че по-скоро не е там проблема. А и май за щитовидните прочетох, че трябва да е на чист ден (да е спряло кървенето?), та не знам дали изобщо е удачно да ги изследвам сега. Иначе, октомври при изследванията ми се установи тежък дефицит на Вит. Д. Пих някакви добавки после, но оттогава не съм проследявала да видя дали нивата са се оправили. Също, преди 2 години имах уреаплазма, която уж излекувах с антибиотик, но ме съмнява че може пак да се е появила и да има връзка с неуспешната бременност.
Питах АГ дали мъжа ми да не си направи спермограма, тя каза “не е нужно, дефектът е в теб”. (Няма да коментирам степента на емпатия у някои лекари, че ми се повръща).  Все пак убедих ММ да направи и той изследване, но се чудех какъв точно вид е тая спермограма. Четох за спермограма с ДНК фрагментация, и за спермограма по Крюгер, но не ми е ясно коя е по-подходяща за моя случай, след като при мен няма проблем със забременяването, а с развитието на плода. Със спермограмата мислим да пуснем и за уреаплазми при мъжа ми.
Извинявам се за дългия пост и многото въпроси, но този аборт ми беше първи и искам да направя всичко възможно да остане единствен. А и предвид възрастта ми, нямам много време за опит-грешка. Та, приемам всякакви насоки и мнения. 🤗

# 802
  • Замък сред облаците
Само набързо минавам, ние пуснахме СГ по Крюгер и ДНК фрагментации. Щом не е инвитро крюгер е излишен. Важни са ДНК фрагментациите.
НК клетките скоро след аборт според мен могат да са фалшиво високи. Може да са завишени и в следствие на кюретажа, на миседа.

# 803
Lorrain,  съжалявам за загубата! Бързо възстановяване и следващият път да е успешен!
Аз ще споделя моя опит, ситуацията ни е сходна - аз имам един мисед, после за жалост хванах и две биохимични (нямах закъснение даже, но ми се наложи да се тествам по-рано по други причини).
За спермограмата най-важното във вашия случай са ДНК фрагментациите, защото често те може да са причина за мисед или БХ. Не е качествено сперматозоидчето и няма как да се развие ембрионче. ММ пусна разширена по Крюгер, ДНК фрагментации и оксидативен стрес, при него ДНК фрагментациите са гранични и това е една от възможните причини за неуспехите.
За НК клетките съм съгласна с АА - много скоро след аборта ми се струва.
Тромбофилиите можеш да пуснеш веднага, токсоплазмоза - също и заедно с тромбофилиите, с листериозата не съм много запозната, ама тя може ли да се кара безсимптомно? Иначе може да добавиш целия TORCH панел, само че IgM и IgG, за да видиш за преминали вируси, които евентуално могат да се реактивират. За витамините 10-14 дни пауза е достатъчно, може да си ги провериш.
За щитовидните хормони според мен няма смисъл сега, но има момичета, които разбират доста повече от мен.
Дано да е полезно!

# 804
  • Замък сред облаците
Щитовидната 6 седмици след кюртажа, витамините поне след 14 дни пауза.

# 805
Много ви благодаря! За NK клетките, АГ препоръча да ги изследвам преди аборта, докато още съм бременна, защото ако са високи, това било добър индикатор дали неуспехът е заради тях. Звучи ми логично, но не знам вече, имам чувството че всеки лекар си има собствено мнение за нещата и често си противоречат. Един ми казва “не прави никакви изследвания след един аборт”, друг казва “прави всичко”….. тежко ни на пациентите 🙄

# 806
  • Замък сред облаците
А, хм, как да го кажа деликатно - бяха ли минали повечко дни от миседа, преди кюртажа, преди да ги пуснеш? В см, ако развитието е спряло 3-4 дни преди изследване ще е едно, ако е 10 и повече дни НК може да са завишени заради започнал процес в тялото. Мисълта ми е че пак е особено тълкуването. Не че аз мога да ги тълкувам много, просто в някои случаи има особености, които е редно да се вземат предвид.

# 807
А, хм, как да го кажа деликатно - бяха ли минали повечко дни от миседа, преди кюртажа, преди да ги пуснеш? В см, ако развитието е спряло 3-4 дни преди изследване ще е едно, ако е 10 и повече дни НК може да са завишени заради започнал процес в тялото. Мисълта ми е че пак е особено тълкуването. Не че аз мога да ги тълкувам много, просто в някои случаи има особености, които е редно да се вземат предвид.

Ами като се замисля, май се събира доста  време между миседа и изследването. Бременността беше спряла да се развива началото на 6-та г.с., изследването го пуснах в 9-та г.с. (9+1 ден). Абортът беше 4 дни след това. Това, което казваш, също звучи много логично, та не знам изобщо дали тоя резултат е бил релевантен….🙄

# 808
  • Замък сред облаците
Да, понеже при преседяване на миседа в тялото на майката също могат да се повишат НК клетките. Моят съвет е да повториш изследването като решите да подновите опитите. И при спазване на условията - месец без боледуване, да няма болни зъби и така.

# 809
Момичета днес ми е 5 ден след кюретаж има ли как днес да е дошъл цикъла ми ?

Общи условия

Активация на акаунт