Гости с пренощуване

 • 17 073
 • 416
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 485
По повод темата, която заключиха https://m.bg-mamma.com/?topic=1641517 си мислех как във времето порядките са се променили. Днес не ми е особено приятно да делят с някого банята, тоалетната и да се съобразявам с някой няколко дни, просто ми идва много. Аз също не обичам да пренощувам някъде, предпочитам на хотел. Постоянно някой иска да ни дойде на гости, защото сме в чужбина, да видели, разгледали но това означава посрещане, развеждане.....Моя приятелка ни беше на гости, но тя сама си беше направила програмата и по никакъв начин не ми е дотежала, но тя е изключение - възпитана, съобразителна, но с другите не е така. Като бях в България  друга моя приятелка ме попита дали може са остане вкъщи за седмица и аз и отказах, защото имахме куп ангажименти, ние също сме за кратко в България и ме постави малко в неловка позиция, макар, че реално не е проблем да си наеме хотел, повече от добре са финансово докато си свърши ангажиментите. Не мога да си представя да помоля за такова нещо дори.
Някога баба ми ми е разказвала, как и чужди хора са приютявали вкъщи, в по-късни години накакви хора в някакъв влак се бяха запознали и имали работа, обадили се и останали да пренощуват, въпреки, че реално място няма.

# 1
 • Melmak
 • Мнения: 3 424
По принцип не обичам такива неща. В днешно време не е като преди 40 години, има хотели, къщи за гости и т.н. Който иска може да си запази. Едно време много са си ходели така, даже преди 20 години си спомням как у нас идваха да преспиват приятели на нашите, защото живеем до голяма болница в София. И хората идваха по лекари, баща ми винаги ги канеше, за да не плащат хотел. Обаче имахме къде да ги поканим, защото домът ни е голям и реално не сме се сгъчквали.

Аз не бих се натрапила, много пъти съм отивала в даден град в чужбина, където имам близки приятели и първо запазвам хотел, после казвам на приятелката, че идвам. Иначе знам, че ще  покани да спим у тяхи ми е неудобно. За това първо хотела, пък ние като сме там ще си се видим.

Сега скоро ще ходя на гости на приятелка в чужбина, кани ме от много време, но то беше пандемия, после баща ми почина, имах толкова проблеми. Чак сега успявам и се радвам, че ще се видим.

# 2
 • SF
 • Мнения: 21 564
Преди много години не са имали никакъв избор. Хотелите са били малко и лукс, а ресторантите Балкантурист. За хората е било въпрос на чест да си предоставят част от домовете. Но и не е било проблем да кажат на шефа си, че имат гости от провинцията и им се налага да закъснеят за работа.
Сега е малко странно ставането сутрин в 6 и колата, детето, работата, още работа, друга работа, училище, после тренировки, после бърза вечеря, спане и пак отначало. А гостите??? Те си спят у нас, няма проблеми. Просто си спят.

# 3
 • Мнения: 4 041
Мен са ме приемали в едностаен апартамент на счупен диван или дори на същото легло, за месеци (в лош момент от живота). Винаги съм била готова да върна на когото и да било услугата - наскоро приютих за няколко месеца стара приятелка, която имаше продължителна работа в моя град. Може да ми е тясно, може да ми е всякакво - но никога няма да върна никого и ще го приема за толкова дълго, колкото му е нужно. Ако някой дойде вкъщи на гости и вечерта реши да не се прибира - ще му постеля веднага. Никога не е било проблем това за мен. Но виждам как на други им е, и не се самопоканвам в чужди домове, макар че мнооого рядко, но се случва и ми е кофти, когато дългогодишни (бездетни) приятели ми отказват едно пренощуване на дивана, когато например имам дълго прекачване на самолет в техния град и реално ми трябва да дремна за 6 часа и по възможност да не давам 100 лева за стая до летището... Но каквото такова. Има всякакви хора с всякакви граници.

# 4
 • SF
 • Мнения: 21 564
Стига да имам условия, мога да поканя някого на гости. Но трябва да му е комфортно. Ако съм в ремонт или по цял ден ме няма, няма да му е удобно и на госта ми.

# 5
 • Мнения: 3 788
+1 към Драма Лама. Ама аз съм си от старото поколение, моите приятели също са този типаж, макар и някои да са между 20-30 годишни.

# 6
 • София
 • Мнения: 35 332
Обичам гости, но не и дълготрайно. За ден, два - винаги са добре дошли. Но, някой да ми нарушава дългосрочно битието - абсурд.
Имам предоволно място.

Аз никога не приемам да спя в чужди домове, никога.

# 7
 • София
 • Мнения: 29 038
Не съм гостоприемна и не обичам да спя по чуждите къщи. Преди нямаше много възможности за преспиване, освен при приятели/роднини, сега има варианти всякакви.

# 8
 • Мнения: 658
И аз не съм фен да спя по чуждите къщи, защото ми е неудобно да се разполагам и евентуално да притеснявам домакините. Има хора, още с влизането си където са поканени обикалят всичко, нямат проблем да отварят това-онова, да се самообслужват. Аз трябва да съм много близка с някой, за да си позволя подобно нещо.

Социалната ми батерия лесно се изчерпва, имам нужда от усамотение и време, през което да не си говоря с никой.  А ако имам гости или съм на гости, не става. Затова предпочитам да не остават хора за повече от ден-два.

Иначе това лесно сприятеляване?, правене на услуги от едно време ми звучи забавно и дори обогатяващо. На теория де, не знам дали всъщност не им е било натоварващо както на нас сега и не са го правели от липса на избор.

# 9
 • Мнения: 909
Ако мога да спестя на хората 500-600 евро/паунда/лева от хотели, защо не?
Разбира се стига да са ми достатъчно близки и да имам място да им е комфортно.
Хем са на екскурзия,  хем да се видим, малко на гости и да видят как живеем.
Обожавам да развеждам и улеснявам хора,които не са идвали.
Но лично аз, когато пътувам бих предпочела хотел, заради личното пространство и комфорт.Малко интроверт си падам и не обичам големи струпвания на хора или да съм в тежест.

# 10
 • Мнения: 15 234
С кратко пренощуване нямам проблем, имам проблем с мисленето, че се полага пренощуване на аванта, особено по-дълго (3+ вечери).
Другото, което ми е леко неприемливо, е оставането целодневно в дома на домакина.

# 11
 • Мнения: 3 057
Често не е само посрещането. В голяма къща няма да ми натежи, че съм отделил една спалня и една баня за гостите колкото и дълго да останат. Проблема ми е, че идват от България и искат да разглеждат, а сами не могат да се оправят. Да ги заведа до Ниагара например ми е два дена път само и сериозен ангажимент. А желаещите да идват никак не намаляват. Преди, когато хората са имали безкрайно свободно време извън работата е било друго. И са били много по-социални за реални срещи с хора и за кратко и за по-дълго.

# 12
 • Мнения: 4 828
Аз обичам да посрещам гости с преспиване у дома. Навремето, когато се преместих в чужбина, идваха повече приятели и познати, но тогава бяхме млади, без ангажименти освен работата и много пътувах/ме.

С днешна дата идват основно роднините, но ние се обичаме много, радваме си се и по никакъв начин не си пречим. Приятели по-рядко, но винаги са добре дошли. Всички обаче са наясно, че предлагам само подслон и храна. Разходки и културна програма почти не, освен ако не е ваканция. И пак зависи от нашата програма.

# 13
 • София
 • Мнения: 502
Не ми пречи, толкова рядко ми идват на гости приятели от България, че за мен е удоволствие. Тук където живея е адски скъпо и връзките не са много директни, така че няма много желаещи.  Когато идват, за да се видим, логично е да останат в къщи, не да ги пратя на хотел. За щастие хората които са идвали са съобразителни и не са ми създавали излишен дискомфорт, освен обичайното леко претъпкано жилище, но това не ми е проблем. Оставала съм и аз на гости и това лято отново ще посрещане гости.

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 15 620
Не приемам гости, както и не ходя никъде с преспиване, освен на хотел / квартира.

Общи условия

Активация на акаунт