Гости с пренощуване

• 21 746
  • 416
  •   1
Отговори
# 105
  • София
И аз така.

# 106
  • София
Не са едни и същи. Да си сготвя вкъщи, ми излиза двойно по-скъпо, отколкото да ям навън, защото продуктите, които използвам у дома, са възможно най-качествените на пазара.
Което предполага, че и навън не ядеш какво да е, напр. кюфтета по левче.

# 107
На мен не ми е за готвенето, готвя и сега, преди повече. Просто нямам време. А в личните си помещения - баня, тоалетна не искам чужди хора.

# 108
  • Melmak
Много зависи в какъв дом живееш. Ако си в къща вероятно ще имаш повече място.

Нашите са в апартамент, но голям и винаги сме имали къде да седнем като дойдат гости и се съберем много хора. Имало е и къде да спят, без да се гърчим по пет човека в стая и да опъваме дюшеци и не знам още какво.

Сега сме в апартамент от две стаи и кухня. В кухнята не може да се спи. Ако някой идва, опъваме дивана в хола. Но имаме само 1 баня, в хола голяма компания не можем да съберем, защото повече от 7 човека трудно ще седнат.

Като бяхме в пандемия си правих рожден ден два пъти в нас, защото не можеше на заведение. Изкъртих се да готвя, да пазарувам, да мисля меню и т.н. И то бях поканила 6-7 човека близки приятели без преспиване.
Веднага щом вече имаше заведения започнахме пак да излизаме и не бих си причинила цялото това нещо отново. Аз искам да се забавлявам на рождения си ден, не да се изморя и изнервя, докато приготвям всичко. Иначе проблем с готвенето нямам, но едно е да си готвиш за двама души, друго е да мислиш празнично меню за доста повече.

# 109
  • София
Чудя се дали и как ходите в обществени тоалетни, които са много далеч от "лично място". А, сещам се за колега на ММ, който за целта си ходел вкъщи.

Аз съм се научила - като ми кажат неопределено "Ще ни дойдете на гости" и отговарям "Само да ни поканите".
Имала съм близка колежка, която 2 пъти каних на гости и все смънкваше и така и не стана. Сигурно е мислела, че после трябва да се реваншира или просто не е искала...не знам

# 110
Точно, всяко гости вкъщи е адски изморително и ако аз съм рожденичката вместо да празнувам грохвам.
Няколко пъти сме правили парти вкъщи за НГ. Повече не бих си го причинила, макар, че компанията все пита. 🤣
Куко, на обществени тоалетни почти не ходя, в хотел първо мия. Но това си е лична параноя...! Simple Smile

# 111
  • София
Грохва, ако няма кой да му помогне. ММ за такива неща е обучен - реже салата, мезета, а и аз нямам скрупули да го подканям. Случвало се е и сам да приготви всичко - когато беше поканил някого, но нещо се скарахме малко преди гостите и аз си скръстих ръцете, само присъствах на масата.
Скрит текст:
Преди 2 години за НГ поканихме едно семейство, синът ми бше съученик с детето им. Хората донесоха 2 вида мезе нарязано, 2 десерта, шампанско. Пошегувах се, че пак ще ги каня, щом така отварят вратата с крак Simple Smile Разбира се, настоях да си приберат каквото не изядохме и беше в подходящо състояние.

# 112
И моите мацки от бандата помагат - разпределяме, една салатите, една основното, една десертите. После миялната си знае работата! 😂 Носят каквото им се е паднало. Но тежестта си оставя на домакинята... Wink
Моят се озова на морската къща с една тумба гости, заварих го с тиганчето, пържения сафрид на каша...запреттах се и за 2 мин. вичко беше в ред. Но ако бях продължила да се сърдя... 🤣

# 113
  • Варна
Оставете готвенето ами какво чистене пада преди и СЛЕД гости...

# 114
  • Melmak
И мм помага, но това няма значение, защото накрая сме двама грохнали. Той влачи торби, ходи пазарува, аз оправям вкъщи, той продължава с разтребването, докато аз готвя. Въобщееер не искам да се захващам повече. Но и аз съм чревоугодник и приготвям доста храна, винаги. Също винаги нося като отивам някъде аз на гости.

Няма какво да се лъжем, на заведение е много по-лесно. 😁

# 115
  • пустинята Гоби
Аз обичам гости, но мразя да готвя, а и смятам, че съм доста некадърна в това отношение. То не е нужно да приготвиш 5 степенно меню, за да си нахраниш добре гостите.

# 116
Аз пък си признавам, че не обичам да готвя. Готвя всичко и вкусно, но не обичам да си губя времето с това. Мога да чета книга, да гледам филм, вместо да въртя черпака. Но може би е, защото нямам време за мен и хобитата ми, та за това. Отделно съм хоум офис и мисълта да чистя, готвя и после да вися пак у дома не ми се нрави. Вярно, че е важно с кой си и да си изкарате добре, но все пак предпочитам да съм навън. Имаме  едни приятели, винаги моето предложение да излезем навън се контрира с покана за гости. Нямам против, но искам навън. А и ние не ги каним по гореспоменатите причини и излиза малко, че ние ви каним, а вие не. Или пък, че не искаме да ходим в тях, защото аз искам навън да ядем/ пием кафе. Просто нищо лично, но навън е по-удобно и по-интересно. А ако е хубаво времето и да прекараш време на въздух, а не затворен между 4 стени.

# 117
Защо си мислиш, че е различно.
Със съседите ни в САЩ ( американци между впрочем), точно така си ходихме. Сега имаме къща край морето. със съседите ни от ляво и от дясно сме така ( а до преди две години ни бяха напълно непознати хора).
Брат ми живее в затворен комплекс, със съседите си по същия начин са. Приятели са в един от топ комплексите в София ( по същия начин са, но там го отдавам, че не са българи)
Е, как, за съвременната изучена българка готвенето е някакъв неизразим ужас и робство. Затова се раждат бисери как парите за ядене вкъщи и почерпка на заведение били едни и същи...
Излиза, че българите в чужбина са по-гостолюбни и/или просто имате повече площ. Тук кой ти предвижда стая за гости...
Забелязвам, че в България доста се използват щандовете за готови храни или тип полуфабрикати, докато в САЩ например беше обратното.

HighSpeed, аз използвам прахосмукачка робот

Да си призная имам стая за гости+ допълнителен апартамент за гости ( ако са повече от едно семейство  едните спят в допълнителния апаратамент). Ако пък има повече деца (тийн), голям купон се оказа спането на надуваеми легла. Ако имаме големи купони наемам кетъринг + сервитьори ( освен, че са наготвили, сервирали, ами са и измили и прибрали всичката посуда след това)

# 118
  • Варна
И аз имам робот. Ама той не ми лъска банята и тоалетната, не ми мие прозорците, не бърше праха, не пере пердетата. И още куп неща, които е добре да се свършат преди да си покани човек гости.

П.п. Сигурно звучи сякаш живея в кочина, което съвсем не е така. Но за мен си е в реда на нещата преди да поканя някой вкъщи да излъскам всичко иначе ще ми е неудобно. Затова не каня.

# 119
Много зависи каква е целта на гостуването. Ако са ми дошли лично на мен на гости, по моя покана, много ясно, че няма да ги карам да спят на хотел и съм преценила, че мога да им осигуря удобства за пребиваване вкъщи. Ако е нещо недай си боже, свързано с ходене по здравни заведения - достатъчно сме човеци, естествено, че ще ги поканя да нощуват у нас, ако вече нямат друг вариант.
Но ако имат уговорки с други хора, а у нас разчитат само да спят и ние ще трябва да се извъртаме и нагласяме според техните графици, за повече от ден, няма да ми е приятно да бъда домакин.
Аз наскоро, след едно злополучно наше гостуване на приятели във вилата им (по тяхна идея и покана), установих, че да бъдеш добър домакин си е качество, което не всеки има и е много хубаво човек като вижда, че не му се отдава гостоприемството, да не се насилва. С преспиване вече приемам покани само от най-близки роднини.

Общи условия

Активация на акаунт